Najbolji software za lokalni backup

poruka: 9
|
čitano: 4.100
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Pozdrav,

mislim da je došlo vrijeme da počnem raditi backup svojih podataka koji su mi vrlo bitni. Mislim da bi mi za sada bio dovoljan lokalni backup, odnosno sa glavnog HDD-a (na kojem radim) na SSD, pa me zanima koji je najbolji software za scheduled lokalni backup. Radi se o večem broju podataka malene veličine (web related).

Hvala

WordPress ❤

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Najbolji software za lokalni backup
OriginalEXE kaže...

..odnosno sa glavnog HDD-a (na kojem radim) na SSD..

-mehanički HDD je radni a backup je SSD? ... OK.

- svaki soft je dovoljno dobar, MSov-Backup ima sve potrebno, Zip (7z) je OK za ručne skripte (neovisan si o alatu kad se nešto desi), izbjedavati ostale app-treće strane upravo zbog potrebe licenci, instalacije i sl. što sve dovodi o osvinosti o tom alatu i često nekompatibilnosti s ostalima.

-automatika može biti OK, ali ... ima i svojih mana (što, kada..), ručni backup je konkretniji.

-drugo rješenje je umjesto backupa nešto kao rsync (sve app su na njegovoj osnovi, ostalo je samo GUI), pametna siknronizacija, ne ovisiš o kompresoru, tj trenutno dostupno. Schreduling je jednak kao za sve ostalo. btw možeš schredulirati i obučnu batch skriptu, podrazumijeva se da backup-arhiver nudi takve opcije ali nisu nužne u aplikaciji (jer to može odrađivati OS).

-previše je različitih potreba (pa i ukusa) da bi neko rješenje bilo bolje-lošije od nekog drugog, moraš vidjeti i odlučiti što je tebi iz nekog razloga bolje.

-za pravi test, ubi nešto... tj ako se bojiš, tad backup ne radi ono što bi trebao. Ukoliko su podaci na disku barem donekle čitljivi ni foramatiranje ili gubljenje particija nije problem, no SSD je katastrofa (jedino gori je flashdisk) jer nema baš nikakve šanse koje postoje kod klasičnog-mehaničkog diska, CD-DVD medija, trake... Namjena Flasha i SSDa je nešto sasvim drugo, ne storage-backup...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.3.2013 18:36 (ihush).
15 godina
ihush kaže...
OriginalEXE kaže...

- svaki soft je dovoljno dobar, MSov-Backup ima sve potrebno, Zip (7z) je OK za ručne skripte (neovisan si o alatu kad se nešto desi), izbjedavati ostale app-treće strane upravo zbog potrebe licenci, instalacije i sl. što sve dovodi o osvinosti o tom alatu i često nekompatibilnosti s ostalima.

-automatika može biti OK, ali ... ima i svojih mana (što, kada..), ručni backup je konkretniji.

-drugo rješenje je umjesto backupa nešto kao rsync (sve app su na njegovoj osnovi, ostalo je samo GUI), pametna siknronizacija, ne ovisiš o kompresoru, tj trenutno dostupno. Schreduling je jednak kao za sve ostalo. btw možeš schredulirati i obučnu batch skriptu, podrazumijeva se da backup-arhiver nudi takve opcije ali nisu nužne u aplikaciji (jer to može odrađivati OS).

-previše je različitih potreba (pa i ukusa) da bi neko rješenje bilo bolje-lošije od nekog drugog, moraš vidjeti i odlučiti što je tebi iz nekog razloga bolje.

-za pravi test, ubi nešto... tj ako se bojiš, tad backup ne radi ono što bi trebao. Ukoliko su podaci na disku barem donekle čitljivi ni foramatiranje ili gubljenje particija nije problem, no SSD je katastrofa (jedino gori je flashdisk) jer nema baš nikakve šanse koje postoje kod klasičnog-mehaničkog diska, CD-DVD medija, trake... Namjena Flasha i SSDa je nešto sasvim drugo, ne storage-backup...

SSD je radni (Windowsi i software), ali na HDD-u imam instaliran WAPM, zato rekoh da je on radni.

Znam da je ručni backup najbolja opcija, ali to je ono što želim izbjeći, ne želim uopće misliti na to, tome i služi automatizacija, zar ne :)

Druga solucija je automatska kompresija te spremanje u Dropbox folder, možda čak i najzgodnija, no problem je što tu u stanu imam ograničen promet na 15GB mjesečno, a koliko sad vidim older wamp-a mi je oko 500mb (važniji dio). Malo čudno, mogao bih ipak to prebrati.

WordPress ❤
16 godina
neaktivan
ihush kaže...
OriginalEXE kaže...

Nekako mi logičnije zvuči da se SSD stavi kao radni, a HDD kao backup/povremeno aktivan?

Također bi preporučio korištenje npr google drivea i/ili dropboxa koji u besplatnoj verziji ukupno daju 7.5GB prostora što mi je i više no dovoljno za osobne potrebe backupa najvažnijih podataka. Oboje naprave folder na nekom disku u kojeg sa drag/drop (c/p) možeš premicati fajlove unutar win explorerakoje programi automatski sinkroniziraju sa web storageom.

A za 2,49$ (14,46kn) mjesečno se može kupiti 25gb dodatnog prostora, te se za 4.99$ (28,98kn) mjesečno može dobiti 100GB, što je zanemariv trošak u poslovanju ako je siguran backup must have.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
15 godina
ivan dragi kaže...
ihush kaže...
OriginalEXE kaže...

Nekako mi logičnije zvuči da se SSD stavi kao radni, a HDD kao backup/povremeno aktivan?

Također bi preporučio korištenje npr google drivea i/ili dropboxa koji u besplatnoj verziji ukupno daju 7.5GB prostora što mi je i više no dovoljno za osobne potrebe backupa najvažnijih podataka. Oboje naprave folder na nekom disku u kojeg sa drag/drop (c/p) možeš premicati fajlove unutar win explorerakoje programi automatski sinkroniziraju sa web storageom.

A za 2,49$ (14,46kn) mjesečno se može kupiti 25gb dodatnog prostora, te se za 4.99$ (28,98kn) mjesečno može dobiti 100GB, što je zanemariv trošak u poslovanju ako je siguran backup must have.

Pozdrav, pročitaj post iznad, dakle došlo je do male zabune, no hdd je taj koji sada skladišti fileove, znači cilj je kopirati ih s njega nekamo drugdje.

Imam ove opcije:

1.) Backup na SSD - no ako grmo spi*di računalo, nisam siguran koliko će mi to pomoći

2.) Backup na eksterni disk - opet ista stvar, potšo je isti stalno ukopčan u računalo, nije siguran

3.) Backup na Dropbox - ovo bi bila najbolja solucija, ali je problem ograničeni mjesečni promet. Sada fileova ima oko 500mb, vjerujem da kad bih napravio čistku, da bi došlo na 100mb. Backup svaka 3 dana = 1GB prometa od 15 koliko imam, što nije tako strašno, a najsigurnije je po mom mišljenju.

WordPress ❤
18 godina
OriginalEXE kaže...
Imam ove opcije:

1.) Backup na SSD - no ako grmo spi*di računalo, nisam siguran koliko će mi to pomoći

2.) Backup na eksterni disk - opet ista stvar, potšo je isti stalno ukopčan u računalo, nije siguran

3.) Backup na Dropbox - ovo bi bila najbolja solucija, ali je problem ograničeni mjesečni promet. Sada fileova ima oko 500mb, vjerujem da kad bih napravio čistku, da bi došlo na 100mb. Backup svaka 3 dana = 1GB prometa od 15 koliko imam, što nije tako strašno, a najsigurnije je po mom mišljenju.

1. Besmisleno je trošiti SSD za to.

2. Eksterni disk možeš i odspajati po potrebi, staviti NAS, zaštite...

3. Dropbox i slični alati šalju promjene, ne sve.

17 godina
OriginalEXE kaže...
..

Imam ove opcije:

- promet je vjerojatno manji problem nego što (sad) misliš.. tj. svaki inteligentan soft ima inc.backup. Prvi backup je normalan, ostali samo razlika, pa promet može biti daleko manji (opet, nemjerljivo jer ne znamo za konkretan slučaj, ovisi i o samom podatku koji se arhivira).

-Pošto nam se kriteriji-ukusi (vjerojatno i potrebe) razlikuju, ne predlažem konkretno rješenje, samo podsjetnik na Murphyja. Svaki normalan arhiver-backup.. ima dovoljno opcija koje su ti potrebne.

-i pravilo KISS je često odgovor.

-btw, nije važno za priču o backupu, predvidjeti dali će grom nešto uništiti (ili bilo koji drugi razlog, bilo koje komponente..). Važno je što tebi treba kad se to desi, tj koji su podatci bitni, dali je to image OSa koji mora raditi za 5minuta ili baza podataka koju ne možeš nadoknaditi. Soft se može nadoknaditi, pitanje je samo raspoloživog vremena, podatci kad odu, nema ih... idealno balasniranje, image + backup računa na ta dva različita kriterija, različiti alati, načini.. kao i potrebe ili navike korisnika. Samo razmisli što zapravo želiš backupom... tad si bliže odgovoru kako-kojim alatom.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.3.2013 22:28 (ihush).
15 godina

Imate pravo, šalje se samo razlika, što je naravno pametno. Onda ću ipak ići na tu soluciju, pošto je rekao bih najsigurnija.

WordPress ❤

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
OriginalEXE kaže...
Pozdrav, pročitaj post iznad, dakle došlo je do male zabune, no hdd je taj koji sada skladišti fileove, znači cilj je kopirati ih s njega nekamo drugdje.

Imam ove opcije:

Ah, vidim sad :) malo smo se mimoišli.

Pa ovo što ste došli do zaključka je ok.

Nekakav hibrid Box/Gdrive (na Boxu imaš 2.5, na Gdriveu 5Gb) i sinkronizacija sa tim Dropbox folderom pa se šalju samo promjene što štedi promet. Malo će biti problem dignut svih 500MB odjednom, ali ako možeš, pričekaj kraj mjeseca (da vidiš koliko ti je prometa ostalo pa podjeli 250+250), do tada filtriraj nepotrebno, pa onda uploadaj sve što trebaš.

Ako imaš laptop, spoji se kod nekoga sa flatom (ili neki birc) preko Wifia pa uploadaj sve odjednom.

Čak u firmi razmatramo tu opciju da cijelu arhivu i aktivu prebacimo na tako neki servis jer nam se čak 2 puta u jednoj godini dogodilo da se glavni komp (ili samo hdd) šalje na popravak, a da se nešto na vanjskom nije sinkroniziralo kako spada, pa čekamo po par (tje)dana da se ovo vrati sa servisa.. A ostali laptopi su stari po 3-4 godine i nikada im ništa nije bilo.. To tako uvijek bude.

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice