Kako neznalicu naučiti što je Windows

poruka: 6
|
čitano: 2.232
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Mama mi je našla posao i potrebno joj je osnovno poznavanje računala, baš osnovno (ispunjavanje formulara).

Ali mama ne zna što je operativni sustav, ne poznaje nikakve koncepte kao što su prozori, datoteke, ikone i izbornici. Ne poznaje ni miš, ni tastaturu.

Odakle početi? Uspio sam joj objasniti da miš pomiče strelicu, ali izgleda mi kao da su još godine potrebne da dođemo do bilo čega drugog ozbiljnijeg.

Upomoć!

Koristimo domaće proizvode za pranje zuba - Kalodont (Saponia Osijek)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Nek ide na neki tečaj. Ako je dobila posao u državnoj službi, nitko neće primjetiti

2 0 hvala 1
16 godina
Re: Kako neznalicu naučiti što je Windows

pokaži joj solitaire - to će je motivirati. 

Naglašavaj sličnost s poznatim stvarima npr. disk = ormar, direktorij = ladica, datoteka = bilježnica u ladici... 

BTW kako je dobila posao ako ništa ne zna?!?

13 godina
neaktivan
Re: Kako neznalicu naučiti što je Windows
jozef kaže...

pokaži joj solitaire - to će je motivirati. 

Naglašavaj sličnost s poznatim stvarima npr. disk = ormar, direktorij = ladica, datoteka = bilježnica u ladici... 

BTW kako je dobila posao ako ništa ne zna?!?

Stari mi je među visoko pozicioniranim službenicima države.

Mama mu je supruga.

Ja sam konj.

Koristimo domaće proizvode za pranje zuba - Kalodont (Saponia Osijek)
15 godina
neaktivan

Objašnjavaj joj od početka:

1. Kako se računalo pali, tipka za restart, CD/DVD, USB

2. Windows, prozori, Start izbornik, taskbar, tray,...

3. Web preglednik, internet, Google, web stranice,...

4. MS Office, Word, PowerPoint, Excel i Outlook.

5. Isključivanje računala.

6. Ponavljanje svega.

Prvo joj pokaži kako se računalo pali, gdje se nalazi CD/DVD, tipka za restart i USB. Zatim joj daj da sama upali računalo i kada se upali u par rečenica objasni što je to Start, prozori, taskbar i tako dalje (osnove). Kada si joj to sve pokazao pusti je da ti sama pokaže što je naučila (neka ti npr. objasni koja je razlika između mape (foldera) i datoteke (file)).

Sljedeći korak je pokazivanje interneta, pokaži joj Google, 24sata, Dnevnik.hr, objasni dijelove browsera (nazad, naprijed, osvježi, početna, adresna traka itd.).

Na kraju joj objasni pisanje teksta na tipkovnicu u Wordu, izrada prezentacija, excel tablice i outlook mail te isključivanje računala.

Također joj pokaži igrice za motivaciju (solitare i ostale) jer kada vidi kako je to zabavno, htjeti će učiti na računalo. Neka tvoja mama zapisuje sve u bilježnicu (natuknice, tako će zapamtiti).

Moje prvo računalo je bila kanta s Windowsima 98 gdje sam se kao mali igrao, radio foldere iz zabave, crtao u Paint-u i tako učio. Pusti mamu da malo čeprka po računalu (napravi Guest račun da ti nešto ne zezne) i da vidiš kako će se naučiti. Nitko nije naučio raditi na računalo preko noći, pa budi strpljiv i ako joj nešto više puta treba pokazati nešto, pokaži joj.

P.S. Ako imaš CARNet odnosno AAI@EduHr račun, imaš besplatne online tečajeve za MS Office i još brdo toga.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.12.2015 11:39 (Marko :D).

0 1 hvala 1
11 godina

Nedavno sam nabavio set ECDL knjiga za jednu osobu iz sličnih razloga. Proletio sam nabrzinu kroz njih i mogu reći da je stvarno dobro objašnjeno za nekoga tko se prvi puta susreće sa tim. Od Windowsa, pa do Office paketa. Možda bi i to pomoglo.

Molim nove članove da mi ne šalju PM u vezi ETS 2 multiplayera jer više ne odgovaram na takve poruke. Sve je objašnjeno u temi! Dajte si malo truda i u par minuta ćete pronaći sve odgovore.
Moj PC  
0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice