Speedtest.net

poruka: 8
|
čitano: 7.816
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Speedtest.net - M:tel

Iz BiH sam i koristim usluge ovdje dobro poznatog ISP Telekom Srpske, ili skračeno M:Tel, kako privatno, tako i na poslu. Poslao sam rezultate brzine prenosa podataka, pa sam ovdje htio prodiskutovati malo o tome sa ljudima koji su u mojoj struci, a više su vezani za mrežu i naravno imaju veče znanje i iskustvo.

Volio bih znati malo više o drugim ISP, kako oni rade, kakva su Vaša iskustva sa njima, kakvi su uslovi ISP u Hrvatskoj, pa ako neko ima i iz drugih država, ali naravno i iz BiH.

1. Prvi rezultat brzine interneta (slika1) je sa moje kućne adrese, gdje koristim najjeftiniji ADSL paket, koga u M:tel-u zovu HOBBY, a koji košta, kada se sve sabere sa PDV oko 14 Evra na mjesečnom nivou. Ovdje kažu da je brzina koju nude download 1024kb, a upload 128kb.

2. Drugi rezultat brzine interneta (slika2) je sa jednog od ADSL paketa, koga u M:tel-u zovu NetBiz3, koji je za sada najviše što mogu ponuditi iz ovog ISP-a, a koji košta, kada se sve sabere sa PDV malo manje od 60 Evra. Ovdje kažu da je brzina koju nude download 10240kb, a upload 640kb. U ovom paketu daju i hosting uslugu, kao i mej naloge, FTP pristup file serveru itd, u okviru pomenute cijene.

Znači ovo je najslabiji i najbolji paket u M:tel ponudi. Možda još da dodam da se brzine od 15.03.2013. povečavaju i poređenja radi najbolji paket NetBiz+ će biti malo manje od 60 Evra, a brzina koju nude download 12288kb, a upload 640kb.

Šaljem Vam ove slike u prilogu, jer po njima ne mogu skontati da li je to što oni nude? Kako Vi provjeravate Vašu brzinu kod Vaših ISP servisa?

slika1 slika1
Znam puno, ali ne i dovoljno...
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.3.2013 12:08 (dachoxl).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Speedtest.net - M:tel

Hvalevrijedno što želiš pokrenuti ovu zanimljivu temu! No, postoje već slične teme.
Recimo:

Vaši rezultati-Speedtest.net

ADSL u BiH

ADSL/kabel u HR:
T-Com ADSL ; nove brzine/cijene, ima li naznaka?

Optima telekom internet

Bnet - iskustva općenito?

H1 telekom?

Neki općeniti zaključak bi bio:

1) Korisnik u HR može dobit veliku brzinu, ali će za to masno platiti.

2) Dobivena usluga nije uvijek kao što reklamiraju.

3) U HR postoji više ISP-ova, što bi naravno trebalo pozitivno utjecat i na cijene usluga. No, to je relativno. Ako nisi iz velikog grada u kojem više ISP-ova nudi svoje usluge, možeš se je...t! {#} Plaćat ćeš više za istu uslugu.

4) Prilikom prodaje Hrvatskih Telekomunikacija Deutsche Telekomu nije riješeno pitanje vlasništva nad dtk(telekomunikacijskom) infrastrukturom. HT(tj. DT) si je prisvojio prava, iako je manjiski sudjelovao u izgradnji navedene infrastrukture. Spor još uvijek nije riješen. Budući da se praktički svi konkurentski ISP-ovi spajaju na "HT-ovu" infrastrukturu, HT diktira uvjete. To naravno utječe na cijene usluga. HAKOM donekle to pokušava regulirat, ali još uvijek to nije kako treba.
Neki ISP-ovi su doskočili tom problemu tako da su provukli svoje kablove, ali samo u nekim većim gradovima. I tako se vraćamo pod stavku 3).

5) Postojeća infrastruktura se približava svojim granicama i potrebno je uvest optiku po cijeloj zemlji, ali se opet ne može postići dogovor. Sve više zaostajemo u odnosu na zemlje EU.

U HR mjerimo brzinu veze i pomoću HaKOMetra.

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.3.2013 16:36 (D1001).
13 godina
neaktivan
Re: Speedtest.net - M:tel

@D1001

Hvala ti za linkove i sugestiju. Gledao sam ove teme sa linkova koje si mi poslao i več sam se uključio u raspravu. A ovaj Hakometar sam vidio i prije i dobra je stvar. Kod nas u BiH ne postoji za sada nešto slično i ako bude zvače se RAKOMETAR, ili tako nekako jer će vjerovatno RAK (Regulatorna Agencija za komunikaciju) da se bavi ovim pitanjem, ali još uvijek nema nekakvih naznaka. Za sada koristimo online speedtest.

Sada u vezi moje pristupne brzine da pitam još nešto. Zašto je ovoliki ping, šta može biti razlog? Da li je daljina servera koji je kako piše u Brčkom, a ja sam u Istočnom Sarajevu, ili je nešto drugo? Kakav je to taj server, da li je DC, DHCP ili DNS... ? Volio bih znati kako to kod M:tel-a funkcioniše?

Primjetio sam da je kod M:tela download solidan, upload je iznimno mali, a cijene veoma visoke u odnosu na ISP u Hrvatskoj, ali pošto je večinom fizička mrežna instalacija, kablovi, antene i ostali mrežni uređaji širom Republike Srpske u njihovom vlasništvu, oni drže monopol, pa i diktiraju standarde. Tako, da su oni na žalost u RS trenutno jedini logičan izbor.

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.3.2013 17:59 (dachoxl).
15 godina
Speedtest.net

zato mi od BHtelecoma za 30 KM dobijemo 10Mb/ps :)

Networking Admin,nemam 15 godina takav mi je nick :)
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.3.2013 18:20 (tpg).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Speedtest.net
tpg kaže...

Kako, kad evo ja pronađoh ponudu, gdje se vidi  netFlat10 paket, gdje BH Telekom nudi 10240/1024. Kako se vidi cijena je 70 KM, oko 35 EVRA. (bez PDV-a). U cijenu je uključen Biz hosring i 2 mejl adrese

Ako želimo porediti cijena od M:tel NetBiz3+ koji nudi 12288/640.  Kako se vidi cijena je 100 KM, oko 50 EVRA (bez PDV-A). U cijenu je uključen hosting (disk prostor 6 GB), 60 E-mail adresa.

Ova dva paketa možemo porediti jer su najsličniji. Vidimo da je BH Telekom netFlat10 dosta siromašniji, ali mu je i cijena znatno manja. M:Tel-ov NetBiz3+ je namjenjen isključivo za biznis korisnike, dakle za pravna lica, a ima znatno veči download, a upola manji upload. A oba paketa, ako ih poredimo sa hrvatskim ISP su smiješni.

Najviše što me buni kod M:tel-a, pošto ga koristim je baš mali upload? Najviši upload koji oni nude sa poslednjim povečanjem je 640 kb/ps. To mi je na poslu stvaralo, i još uvijek stvara povremene tehničke probleme.

Možda bih i kupio u BH Telekomu neki paket koji ima veči upload, ali nisam siguran koja je procedura, jer se parica nalazi na teritoriji RS-a? Da li je tako nešto uopšte izvodivo?

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.3.2013 19:05 (dachoxl).
15 godina
dachoxl kaže...
tpg kaže...

Kako, kad evo ja pronađoh ponudu, gdje se vidi  netFlat10 paket, gdje BH Telekom nudi 10240/1024. Kako se vidi cijena je 70 KM, oko 35 EVRA. (bez PDV-a). U cijenu je uključen Biz hosring i 2 mejl adrese

Ako želimo porediti cijena od M:tel NetBiz3+ koji nudi 12288/640.  Kako se vidi cijena je 100 KM, oko 50 EVRA (bez PDV-A). U cijenu je uključen hosting (disk prostor 6 GB), 60 E-mail adresa.

Ova dva paketa možemo porediti jer su najsličniji. Vidimo da je BH Telekom netFlat10 dosta siromašniji, ali mu je i cijena znatno manja. M:Tel-ov NetBiz3+ je namjenjen isključivo za biznis korisnike, dakle za pravna lica, a ima znatno veči download, a upola manji upload. A oba paketa, ako ih poredimo sa hrvatskim ISP su smiješni.

Najviše što me buni kod M:tel-a, pošto ga koristim je baš mali upload? Najviši upload koji oni nude sa poslednjim povečanjem je 640 kb/ps. To mi je na poslu stvaralo, i još uvijek stvara povremene tehničke probleme.

Možda bih i kupio u BH Telekomu neki paket koji ima veči upload, ali nisam siguran koja je procedura, jer se parica nalazi na teritoriji RS-a? Da li je tako nešto uopšte izvodivo?

prijatelju ti si nasao staru ponudu citaj gore kad je objavljeno 28.01.2011 godine,sad ti ide ovako najnizi paket je 6Mbps 20KM,pa onda ovaj od 10mbps 30KM itd...kazem ti ja 10mbps placam 30KM sto ti svako moze u federaciji potvrditi.

http://www.bhtelecom.ba/portalnovost+M52c7df608da.html

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.3.2013 19:26 (tpg).
13 godina
neaktivan
tpg kaže...
dachoxl kaže...
tpg kaže...

prijatelju ti si nasao staru ponudu citaj gore kad je objavljeno 28.01.2011 godine,sad ti ide ovako najnizi paket je 6Mbps 20KM,pa onda ovaj od 10mbps 30KM itd...kazem ti ja 10mbps placam 30KM sto ti svako moze u federaciji potvrditi.

I ne skontah da je stariji datum. Evo sada sam malo gledao, ovaj link i nove ponude BH Telekoma. Ovo uopšte nije loše. Nego, kakva je procedura da uzmem ovaj paket iz BH Telekoma, iako je parica u RS-u... I koliko je zakup fiksne adrese? Mada ću to provjeriti u ponedeljak sve, zvaču BH telekom.

15 godina
dachoxl kaže...
tpg kaže...
dachoxl kaže...
tpg kaže...

I ne skontah da je stariji datum. Evo sada sam malo gledao, ovaj link i nove ponude BH Telekoma. Ovo uopšte nije loše. Nego, kakva je procedura da uzmem ovaj paket iz BH Telekoma, iako je parica u RS-u... I koliko je zakup fiksne adrese? Mada ću to provjeriti u ponedeljak sve, zvaču BH telekom.

Meni je bhtelecom najbolji koristim ga 5godina stvarno nikad problema nisam imao osim sto mi je crkao modem ali je grom kriv.
10Mbps nigdje za ovoliko para neces dobiti hrvati ovoliko ne mogu dobiti ni za 300Kuna :P

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice