Prekid interneta uzrokuje raspad čitave mreže?

poruka: 3
|
čitano: 1.912
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Prekid interneta uzrokuje raspad čitave mreže????

Pozdrav svima,

juče mi se u firmi desila jako čudna stvar. Prvo da dam osnovne podatke:

- u firmi imamo lokalnu mrežu koja se sastoji od 40-ak radnih stanica i jednog servera (OS Windows Server 2008 R2), koji služi kao file server, kontroler domene i DHCP server. Konekcija na internet se ostvaruje preko uređaja Nanostation 5 proizvođača Ubiquity (wireless). Svim radnim stanicama se automatski dodjeljuje IP adresa (range:192.168.1.1.-192.168.1.99, subnet mask:255.255.255.0; Default Gateway: 192.168.1.200 (IP adresa Nanostation-a)) i DNS postavke (primary DNS: 192.168.1.100  (IP adresa servera) i Secondary DNS: dato od strane Internet providera).

Juče se desilo da nestane internet konekcije, ali je u istom momentu nastao i raspad kompletne mreže, tj. nijedan računar nije mogao pristupiti niti serveru niti drugom računaru. Ping prema bilo kojem računaru pokazivao je kao da uopšte nema  fizičke konekcije. Nakon 2-3 sata, kada je ponovno uspostavljena internet konekcija, uspostavljen je i LAN, s tim da su se korisnici morali odlogirati i ponovo logirati.

Kako je uopšte moguće da prekid internet konekcije uzrokuje sve ovo, ima li itko kakvu ideju?

Unaprijed zahvalan!

0 0 hvala 0
17 godina
Prekid interneta uzrokuje raspad čitave mreže?

Meni jedino logično deluje da je kvar bio do vaše mrežne infrastrukture - možda vamje privremeno pobrljavio DHCP i dodelio računarima ko zna kakve IP adrese, ili vam se "zaglupeo" mrežni uređaj preko kog su računari spojeni u lokalnu mrežu (ovo drugo mi deluje verovatnije)?

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
Re: Prekid interneta uzrokuje raspad čitave mreže?

-vjerojatno reset ADSL modema (tj routera, DHCPa.. u kutijici).. na defaultne postavke. -> imao si dva DHCP servera..

-trebalo je isključiti internet-modem, tad bi o bila potvrda (uzroka i rješenja..) i interna mreža bi (po onom što si napisao) radila bez problema.

-logoff-restart je polu dokaz, tj računala su imala DNS-DHCP od pogrešnog routera, isti rezultat bi dao flushdnsa (repair mrežne).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice