Pozdrav ljudi, imam sljedeci problem. Imam PC konfiguraciju na kojoj je zvuk radio normalno vec cca godinu i pol.
Konfa je sljedeca ako je bitno:
procesor: amd athlon II x4 640
rami: neki fury 2x 4GB 1866Mhz
graficka kartica: msi gtx 750 1GB
maticna ploca: asrock 970 Pro3 R2.0
hardisk: ssd kingston 120gb i WD blue cini mi se 1 TB
kuciste: zalman R1,
napajanje: ne mogu se sjetiti ali nije noname, doslo je 400+kn
Kao sto rekoh, zvuk mi je do sada radio normalno, samo da bude jasno, nije nista softwareski, 99% (reinst drivere, provjerio sve je li pojacano itd). Kada upalim odmah BIOS napocetku i otvorim prikaz maticne ploce dogada se jedna zanimljva stvar, tamo gdje se prikkljucuje "HD Audio" od kucista koji ima ove prednji ulazak za audio i mikrofon, prikazuje da je nesto ukljuceno u audio jacku makar nije nista! Isto se dogada u realtek driveru kada se bootaju windowsi, ali jos zanimljivije je kada zaista recimo ukljucim slusalice u taj audio jack onda, onda realtek kaze da nije nista spojeno na taj prednji jack?? Sto se tice ovog "buga", odozada na maticnoj ploci svih 6 ulaza normalno prikazuje da su zvucnici upaljeni, ali zvuka nema nigdje, ni od odzada ni od sprijeda. Pokusao sam jos odredene kombinacije, izvaditi jedne rame, pa probat sa samo jednim, izvaditi taj cijeli hd audio koji ima taj bug ali nazalost maticna jos uvijek prikazuje da je nesto upaljeno sprijeda! Stovise, jucer sam posudio neku 6-7 godinu stariju zvucnu karticu da vidim hoce li preko nje zvuk raditi, ali nazalost zvuka nema ni preko nje!? Jedino sto je drugacije je to sto su zvucnii ispustali neke "cudne" zvukove tijekom pustanja nekakve glazbe kakvih ranije nije bilo.
Da bude jasno, i slusalice i zvucnici su ispravni i dosada vec dugo vremena radili kako treba. Ono sto sumnjam kada je sve otislo kvragu, sve je pocelo od dana kada sam izvadio graficku karticu iz racunala da je pregledm jer kod nje nazalost moram promjeniti cooler jer fali jedan "propelercic" ali tako sve vec radi normalno godinu i pol dana, ali sada se ne mogu sjetiti tocno, cini mi se kada sam vratio graficku karticu u racunalo da je racunalo pustilo neke cudne zvukove 2-3 sek prije bootanja biosa, i jos jednom nakon toga nakon sto sam restartao (nisam tocno siguran u redoslijed price kako je bilo). No gotovo sigurno je to povezano sa nestankom ikakvog zvuka na mome racunalo. Jedino kako zvuk naravno radi je preko hmdia koji je povezan na TV preko graficke kartice, jedini nacin da moje racunalo ikako producira zvuk. Konfiguraciju sam iance sam slagao i vise puta slagao racunala, taok da sam jos jednom pokusao sve odspojiti i spojtii nazad, cak i izvadio bateriju iz maticne ali zvuka nazalost i dalje nema. Inace, maticna je stara cca godinu i pol i svakako nije "visa klasa", placena je oko 500kn.
Ja ne zelim toliko rijesiti problem jer nazalost sumnjam da cu rijesiti, trazim samo savjet da se konzulitram je li do maticne ploce ili mozda moze biti od necega drugoga sto bih mogao testirati jos? Hvala na citanju
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pokušaj update BIOS skini najviju verziju i uradi Flash možda je samo ipak kvar na BIOSU ma da ne mogu reći sa 100% sigurnošću javi ak šta središ Pozz Dalibor