Uništenje nekoliko HDD-a u 2 godine

poruka: 24
|
čitano: 4.803
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Evo moj problem: Uništeno mi je 4 HDD-a u 2 godine. 2 su bila nova (srećom pod garancijom) a 2 polovna. Bilo ih je i IDE i SATA. Mijenjao sam i kablove i ulaze na ploči. Sumnjam na kvar matične (ili napajanja). Druge komponente poput SATA pržilice i vanjskog HDD-a su u redu cijelo vrijeme. Za svaki slučaj naručio sam novu matičnu. Ponašanje: Nekoliko mjeseci je sve ok. Potom potpuna blokada HDD-a bez mogućnosti formatiranja ili dizanja sistema. Bios prepoznaje disk, ali kad krene učitavanje OS-a dolazi do blokade u samom početku. Lampica diska se ponašala normalno (isprekidano blicanje svake sekunde). Ima li sličnih iskustava i u čemu je problem?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Puno diskova da bi bio bad luck... Jbt. imam kompove 15 godina i nikad mi nije crko hard.... Evo jos uvijek imam maxtora od 80 gb koji radi 0-24 zadnjih 7 godina...Belji se Ufff samo da se ne ureknem....

Bolje biti bez one stvari nego bez srece!
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2010 15:34 (Dermentor).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jel čuješ kakve čudne zvukove iz blizine diska, kakvi se ne bi trebali inače čuti?

Nalazi li ti se računalo na prometnome mjestu u sobi ili na nestabilnoj radnoj površini?

Izgleda bezazleno, ali nije, dosta je stvarnih činjenica iz života u ovome što ti pišem. Kada ti se ploče diskova okreću deklarativno 7200 okretaja u minuti, a nesmotreno prolaziš ti, neko dijete ili netko tko ti čisti sobu više puta dnevno pored kućišta i samo malo ga očešerukom, koljenom, itd. dok računalo radi, velike su šanse da se disk u jednom takvom trzanju i ošteti. Tvoj opis zvuči upravo kao nešto kronično, a nikad ne pomislimo na takve situacije, već istjerujemo duhove dok je rješenje pred nosom.

liberate tutemet ex inferis

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Teško je to reći ovako na pamet, ali s obzirom da ti uopće ne piše koje nepajanje pod Moj PC, pretpostavljam da je neki šrot, pa i moglo bi biti do njega. Kratkotrajni padovi napona mogu oštetiti HDD bez da znatnije ugroze stabilnost sustava.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

1 0 hvala 0
16 godina

Napajanje je 400 W (i šrot je- MS za 350 kn s kućištem), ali bi moglo biti to što mi je kućište na stolu blizu monitora, pa kad igram igre zna se gadno sve zanjihati (pogotovo kad izgubim život pa bubnem šakom po stolu). Znam da je HDD osjetljiv na udarce, ali ovo je ipak previše (4 diska u kratko vrijeme). Ipak ne udaram čekićem direktno po disku (iako sam i o tome razmišljao).

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Uništenje nekoliko HDD-a u 2 godine
Micek kaže...

Napajanje je 400 W (i šrot je- MS za 350 kn s kućištem), ali bi moglo biti to što mi je kućište na stolu blizu monitora, pa kad igram igre zna se gadno sve zanjihati (pogotovo kad izgubim život pa bubnem šakom po stolu). Znam da je HDD osjetljiv na udarce, ali ovo je ipak previše (4 diska u kratko vrijeme). Ipak ne udaram čekićem direktno po disku (iako sam i o tome razmišljao).

Interni diskovi su itekak osjetljivi na trešnju i drmanje, a sad si sam i to potvrdil da radiš baš to udaranje po stolu i tak dalje a to im nikak ne paše.Smijeh Ko drugo zamjeni to MS smece od napajanja s boljim napajanjem jer stvarno nema smisla imat takvo napajanje nit pod razno.Nevinašce

16 godina

-treba vidjeti s diagnostik programima.. može biti i ST.11 serija, ili spomenute 'vibracije' izazvane naglom promjenom raspoloženja.

-Napajanje i ploča, mogu također bit uzrok, ali predpostavljam da bi u tom slučaju i oni već crkli.

Otkriti dali je hard ili soft uzrok, ili su samo potrebne pilule za smirenje :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Micek kaže...

pa kad igram igre zna se gadno sve zanjihati (pogotovo kad izgubim život pa bubnem šakom po stolu)

He he, legendo Osmijeh

liberate tutemet ex inferis
16 godina
protjeran
Micek kaže...

Evo moj problem: Uništeno mi je 4 HDD-a u 2 godine. 2 su bila nova (srećom pod garancijom) a 2 polovna. Bilo ih je i IDE i SATA. Mijenjao sam i kablove i ulaze na ploči. Sumnjam na kvar matične (ili napajanja). Druge komponente poput SATA pržilice i vanjskog HDD-a su u redu cijelo vrijeme. Za svaki slučaj naručio sam novu matičnu. Ponašanje: Nekoliko mjeseci je sve ok. Potom potpuna blokada HDD-a bez mogućnosti formatiranja ili dizanja sistema. Bios prepoznaje disk, ali kad krene učitavanje OS-a dolazi do blokade u samom početku. Lampica diska se ponašala normalno (isprekidano blicanje svake sekunde). Ima li sličnih iskustava i u čemu je problem?

Ti si 4 u 2 godine kako objašnjavaš svaka 3 mjeseca meni 1 rikne do sada u 9 mjeseci što imam wd 500gb taka 3 su krepala i više se neda popravit ko ga hebe sad jedan dan idem još uzet Samsung F3 1000GB i imat ču 1830 gb

fcb pitati na pm skype mato.lukic95 gmail mato.lukic.os@gmail.com
17 godina
neaktivan

Jel se može hard disk oštetit zbog toga što stoji blizu basa.

0 0 hvala 0
17 godina
vedrann kaže...

Može, mehanički ali i fizičkim gubitkom podataka ili njihovom kaosu pa postanu nečitljivi.

Mehanički ako stvarno "lupa" te tada stvara velike količine vibracija koje mogu izazvati nekontrolirano kretanje glave te tako doslovno mehanički oštetiti površinu ploča diska, a fizički gubitak podataka iz jednostavnog razloga što bas ima povelik magnet koji će jednostavno izazvati zbrku ili gubitak podataka na disku. Međutim to bi trebao biti stvarno jak magnet i u principu do gubitka ili kaosa podataka bi došlo kad bi se magnet stavio direktno na HDD ali i magnet mora biti prilično jak. Naprimjer odvijač sa magnetnom glavom mu nemože ništa pa čak i ako je direktno naslonjen na HDD (ovo govorim iz iskustva).

U principu treba samo osigurati da nema previše vibracija osim ako nemaš kakav koncertni zvučnik "za po doma" Smijeh

U besptičju i krava zvuči kao slavuj!
16 godina

Hvala na savjetima. Promjenit ću matičnu (nisam zadovoljan s Biostarom pa stavljam AsRock). Kućište ide na postolje ispod stola, što dalje od mene, a stiže mi i novi HDD uskoro (živjela garancija!). Ukoliko opet ode HDD kupit ću napajanje (LC Power Office 600W). Pojačat ću i tablete za smirenje s 2 na 3 dnevno da ne bih morao mjenjati tastaturu, miš i(li) monitor :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.4.2010 19:27 (Micek).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Azr43l kaže...
vedrann kaže...

Može, mehanički ali i fizičkim gubitkom podataka ili njihovom kaosu pa postanu nečitljivi.

Mehanički ako stvarno "lupa" te tada stvara velike količine vibracija koje mogu izazvati nekontrolirano kretanje glave te tako doslovno mehanički oštetiti površinu ploča diska, a fizički gubitak podataka iz jednostavnog razloga što bas ima povelik magnet koji će jednostavno izazvati zbrku ili gubitak podataka na disku. Međutim to bi trebao biti stvarno jak magnet i u principu do gubitka ili kaosa podataka bi došlo kad bi se magnet stavio direktno na HDD ali i magnet mora biti prilično jak. Naprimjer odvijač sa magnetnom glavom mu nemože ništa pa čak i ako je direktno naslonjen na HDD (ovo govorim iz iskustva).

U principu treba samo osigurati da nema previše vibracija osim ako nemaš kakav koncertni zvučnik "za po doma" Smijeh

Pitam zato što sam skužio kad  bas malo jaće udara onda mi u hd-tuneu padne crta brzine čitanja pa se opet ubrzava pa opet padne a i imam jedan bad sector.

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.4.2010 18:26 (vedrann).
16 godina

I tako meni u međuvremenu ode i 5. hard. Promjenio sam napajanje ali ne i matičnu. Nadam se da je sad tome kraj. Usput, ne odlazi samo cijena goriva u nebesa. Komponente isto poludile. Ne možeš naći AM2 matičnu ispod 550 kn sa 4 DDR2 utora. Tako je i s memorijama i svim ostalim. Katastrofa, užas, titanik.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Micek kaže...

I tako meni u međuvremenu ode i 5. hard. Promjenio sam napajanje ali ne i matičnu. Nadam se da je sad tome kraj. Usput, ne odlazi samo cijena goriva u nebesa. Komponente isto poludile. Ne možeš naći AM2 matičnu ispod 550 kn sa 4 DDR2 utora. Tako je i s memorijama i svim ostalim. Katastrofa, užas, titanik.

Opet ?! Mijenjaj napajanje !

17 godina
perkoxcar kaže...
Micek kaže...

Opet ?! Mijenjaj napajanje !

Pa mjenjao je napajanje. Mislim da tu maticna nesto onda steka. Iako ne znam sta bi moglo biti i s maticnom ako kazes da ti sata dvd radi bez problema i vanjski disk isto.

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
17 godina

Talking about bad luck...

U firmi imamo 2 kompa koji su ajmoreci workstationi, i jedan od kolegice koja radi od kuce... 

Sef mi je promijenio jedno 10 diskova u zadnjih par godina, ja jedan komad, kolegica 2 komada. Kompovi se ne tuku, ne tresu se, razlicite su komponente, napajanja su ok... Za ne falit, imamo n servera u njemackoj, nizozemskoj, usa. Ako nam sto i crkne negdje to je samo i jedino disk. 

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina

Napajanje sam promjenio jučer, nakon crkavanja 5. HDD-a. A što se tiče tresenja PC-a, imao sam prije ovog P-4 s HDDom od 40 GB koji je radio kod mene 5 godina. Dao sam ga nećacima i oni ga imaju već duže od 1 godine. Taj je PC prolazio isto razne torture pa nije crkao.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Meni moj WD od 120 gb gura vec  5 godina, 100 puta sam slucajno osinia komp nogom, hard nije niti posteno ucvrscen za kuciste a ako vam napajanje sta znaci- ms od 450W, hahahah, da mi hard crkne to bi bilo jednako samoubojstvu, inace kazu d ovi ovi brz hdd-ovi lakse crknu, pa bi dobro rjesenje bilo imat neki brzi ssd za windows i programe, a jedan ili 2 caviar greena, malo sporija ali dobra za storage.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Izgleda da ja imam srece posto mi do sada u zivotu nije "otisao" niti jedan HDD.

Imao sam i one tzv. "problematicne" Segate hardove no ti isti i danas rade bez greske...

Moguce da je stvar u napajanju.....ili cak u "losoj" struji opcenito.

Jednom sam cuo da moze doci do ostecenja hardveraja ako imas lose napajanje + stare i lose instalacije u kuci/stanu....koliko tu ima istine, ne znam.

P.S.

Ovo da brzi (pretpostavljam da mislis na 10000 rpm) hdd-ovi brze "krepavaju"....hmmm...imao sam cca 3 god. Raptora i radio je bez greske.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
15 godina

pod brze sam mislio caviar black, pogotovo modeli od 1tb+ jer oni mislim rade na 3 ploče.

15 godina
neaktivan

Meni je PC skroz spor nema virusa skenira sam sa svim mogucim ali jedan mozda taj probelm sta je full HDD i jos mi bass cilo vrime do PC-a stoji tek se sad sjetio -.-'''''.

Ist , pit , Hajduk Split ! GORI SVE 1950 ! Sta pijan kazes, trizan mislis

0 0 hvala 0
15 godina
athlon64 kaže...

pod brze sam mislio caviar black, pogotovo modeli od 1tb+ jer oni mislim rade na 3 ploče.

Moji rade bez greske.....i to vec dosta dugo vremena tj. jedan imam od kako su dosli, drugi je noviji i nikada nista.

Caviar black...."obican" HDD na 7200 rpm...nista posebno, osim sto je brzi od konkurencije + dobra garancija.

No zato je backup zakon.....i naravno kvalitetan ostali hardveraj (MBO, PSU..).

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
16 godina

Stavio sam i novu matičnu (ASRock od 500 kn umjesto Biostara od 350 kn). Napajanje je isto novo (Deluxe 400W, malo je bolje od MS-a i dovoljno za ono što mi treba). Seagate HDD od 320 GB mi je zamjenjen novim Western Digitalom istog kapaciteta. Sada bi trebalo biti sve u redu. Zanimljivo, indikator od HDD-a ne blica više svake sekunde kao na staroj matičnoj već blicne svakih 25 sekundi kad se ništa ne očitava. I Win 7 64 bita (sa svim driverima i antivirusom) se restarta kompletno do pojave desktopa za 44 (umjesto prijašnjih 54) sekunde. Još kad stavim dodatnih 2 GB RAM-a... Ja sretan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice