Racunar ne pali nakon ubacivanja RAM

poruka: 44
|
čitano: 14.591
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Kao sto sam vec i rekao u naslovu teme, racunar nece da se upali nakon dodavanja jos 2 Gb rama ( Patriot 2gb ddr2 800 ).

U kompjuteru vec imam 2 gb rama ( 2 x 1gb Take MS ddr2 800 ). Znaci, prvi put kad sam dodao ram, upalio sam comp i u Systemu mi je pisalo da je Usable samo 2.94GB od 4.00gb ..

Uradio sam Memory Remaping u BIOSU da bi bilo moguce ocitavati svih 4 gb rama..

Prvi put je upalio i ocitao 4 gb rama.. nakon restarta vise nece da se upali sa 4 gb rama, tek kad izvadim 2 gige rama moze uci u windows :S..

Jel moguce da nece da rade zajedno ? .. iako ne bi trebalo biti problema jer su ista memorija(ddr2) i ista brzina (800) ..

Koristim Windows 7 x64.

Zna li neko u cemu je problem ? Unaprijed Hvala!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Racunar ne pali nakon ubacivanja RAM
Blur kaže...

Zna li neko u cemu je problem ? Unaprijed Hvala!

Ispremještaj malo RAM-e po slotovima. 2GB modul stavi do CPU-a .

14 godina
neaktivan
maks-rs kaže...

Vec sam probao sve moguce kombinacije.. al ne pomaze.. upali se do "slike" od maticne, ne moze uci u bios niti bilo sta drugo..

@nick54312 Imam 3 keksa rama, kao sto sam vec i napisao. 2x 1 gb take ms i 1x 2gb patriot, ima li to neke veze ?

15 godina
neaktivan
Blur kaže...
maks-rs kaže...

Vec sam probao sve moguce kombinacije.. al ne pomaze.. upali se do "slike" od maticne, ne moze uci u bios niti bilo sta drugo..

@nick54312 Imam 3 keksa rama, kao sto sam vec i napisao. 2x 1 gb take ms i 1x 2gb patriot, ima li to neke veze ?

Ne ali ima veze da sad ne radi u Dual chanelu.

Daj stavi najprije RAM od 1GB u prvi i treći slot.

Uplati komp, ugasi i onda dodaj ovaj od 2 GB u drugi slot.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.7.2011 14:36 (nick54312).
14 godina
neaktivan
nick54312 kaže...

Znaci, probao sam to, i opet nece.. probao sam jos da stavim 2 gb (novi ram) u prvi slot i 1 gb u treci slot, i opet nece da startuje.. :S

15 godina
neaktivan
Blur kaže...
nick54312 kaže...

Znaci, probao sam to, i opet nece.. probao sam jos da stavim 2 gb (novi ram) u prvi slot i 1 gb u treci slot, i opet nece da startuje.. :S

Onda neznam.

Možda ti je kekes od 2GB razbijen.

15 godina

Jesi mozda cupao/stavljao ram dok pored utora na ploci lampica svijetli?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
nick54312 kaže...

Onda neznam.

Možda ti je kekes od 2GB razbijen.

PC je sad upaljen sa samo 2 gb rama ( 1 keks - novi ram Patriot ). On je ispravan. Al' cim napravim kombinaciju stari + novi ram ( bilo kakvu ) onda nece da upali.. nije valjda da ne mogu raditi zajedno, iako po nekom pravilu bi trebali.. :S nema logike.

14 godina
neaktivan
Leryan kaže...

Jesi mozda cupao/stavljao ram dok pored utora na ploci lampica svijetli?

Kad god sam mijenjao ram, uvijek je bilo sve ugaseno/iskljuceno iz compa.

16 godina
neaktivan

Jedino da probaš ručno povisiti latencije za jedan korak  i smanjiti brzinu na 667 MHz, te command rate na 2T (naravno , sa ubačenim starim RAM-om).

P.S. bilo bi lakše da znamo o kojoj se ploči radi.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.7.2011 15:09 (maks-rs).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ako je jedan od ramova dvostrani onda na ploču mogu samo 2 takva pogledaj uputstvo od matične.

druga mogućnost je da je neki neispravan.

Stavljaj jedan po jedan i testiraj memtestom.

Možda je u biosu promjenjeno sa auto u dual chanel u postavkama ako ih ima.

Navedi koja plooča je u pitanju.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
maks-rs kaže...

Jedino da probaš ručno povisiti latencije za jedan korak  i smanjiti brzinu na 667 MHz, te command rate na 2T (naravno , sa ubačenim starim RAM-om).

P.S. bilo bi lakše da znamo o kojoj se ploči radi.

Ploca je Asus P5B.

A za latencije, ako ubacim sva 3 keksa rama, ne mogu uci u bios jer freeza na motherboard logu.

16 godina
neaktivan
Blur kaže...

Ploca je Asus P5B.

A za latencije, ako ubacim sva 3 keksa rama, ne mogu uci u bios jer freeza na motherboard logu.

Latencije podesiš sa ubačenim jednim ( bilo kojim ) keksom , snimiš pa onda dodaješ druge keksove.

14 godina
neaktivan
maks-rs kaže...

Latencije podesiš sa ubačenim jednim ( bilo kojim ) keksom , snimiš pa onda dodaješ druge keksove.

Upravo sam primijetio da na novom ramu pise da je CL6 dok na starom pise CL5. 

Da li ovo pravi problem i ako pravi da li ce manulano podesavanje latencije rijesiti ovo ? :S

14 godina
neaktivan
batly kaže...

Ako je jedan od ramova dvostrani onda na ploču mogu samo 2 takva pogledaj uputstvo od matične.

druga mogućnost je da je neki neispravan.

Stavljaj jedan po jedan i testiraj memtestom.

Možda je u biosu promjenjeno sa auto u dual chanel u postavkama ako ih ima.

Navedi koja plooča je u pitanju.

Kao sto sam vec rekao, probao sam kombinaciju 2gb + 1gb, i opet se nije startovao.

Svi rade odvojeno, al cim napravim kombinaciju, nece da se startuje.

Koje postavke u BIOSU trebam staviti ukoliko imam 3 keksa rama ?

Ploca je ASUS P5B.

Da li CL5 i CL6 kombinacija ima veze sto nece da se startuje ? ..iako prvi put se startovalo i radilo cijeli dan, tek sutradan nije htjelo da se startuje.

Hvala.

16 godina
neaktivan
Blur kaže...

Da li CL5 i CL6 kombinacija ima veze sto nece da se startuje ? ..iako prvi put se startovalo i radilo cijeli dan, tek sutradan nije htjelo da se startuje.

Hvala.

Šta te košta da probaš da sve bude na CL6 ? Ako je nova memorija CL6 naravno da neće raditi stabilno i praviće probleme na CL5.

14 godina
neaktivan
maks-rs kaže...

Šta te košta da probaš da sve bude na CL6 ? Ako je nova memorija CL6 naravno da neće raditi stabilno i praviće probleme na CL5.

Probao sam sve, i nisam uspio napraviti.. ram je pod garancijom, pa cu sutra probati zamijeniti za G SKILL 2 GB CL5 .. nadam se da mi on nece praviti probleme..

Hvala svima na trudu.

16 godina
neaktivan
Blur kaže...

Probao sam sve, i nisam uspio napraviti.. ram je pod garancijom, pa cu sutra probati zamijeniti za G SKILL 2 GB CL5 .. nadam se da mi on nece praviti probleme..

Ako već mijenjaš ,radije uzmi 2 x 1GB SS (single side) jer tvoja ploča ne podržava  2GB  x16 (čipova) DS (dual side) module.

14 godina
neaktivan
maks-rs kaže...

Ako već mijenjaš ,radije uzmi 2 x 1GB SS (single side) jer tvoja ploča ne podržava  2GB  x16 (čipova) DS (dual side) module.

G.SKILL 1 GB DDR2-800, F2-6400CL5S-1GBNT - ovo oni imaju u ponudi..

znaci bolje je da uzmem ova 2x 1gb nego 1x 2gb ?

14 godina
neaktivan

Mislim da ti ne radi jer mjesas 2x1GB  i 1x2GB ram.Maticna moze raditi sa 1,2 ili 4 sticka ne 3.S 3 mogu one sta imaju tripple chanel.Uzmi

2x1 GB rama.

14 godina
neaktivan
carmack kaže...

Mislim da ti ne radi jer mjesas 2x1GB  i 1x2GB ram.Maticna moze raditi sa 1,2 ili 4 sticka ne 3.S 3 mogu one sta imaju tripple chanel.Uzmi

2x1 GB rama.

Ok, hvala na pomoci.

16 godina
moderator
carmack kaže...

2x1 GB rama.

krivo misliš, može radit sa 3 modula...

R.I.P. EnlightenedPhoenix /// TROLLBUSTER
14 godina
neaktivan
carmack kaže...

2x1 GB rama.

Nema teoretske sanse da je ovo tocno, naravno da moze raditi sa 3 sticka, ja trenutno vozim sa 3 jer mi je jedan otisao. I jos radi u Dual Channel Asymmetric.

Vi veri veniversum vivus vici
16 godina
neaktivan
Baci ram i komp dalekoooooo :))))
Ps
Probaj sa istim modulima.
"I've seen things you people wouldnt believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate"

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
carmack kaže...

2x1 GB rama.

LOL

14 godina
neaktivan

isti slucaj danas kod mene...... ista ploca- asus p5b (inace fantasticna ploca).... ubacujem pored 2X1Gb RAM DDR2 800 memorije dodatnu stanglu od 2GB DDR2 800 i racunar se zamrzne na prozoru od biosa.... iskljucivanje, ukljucivanje racunara i- ili nece da se digne ili je friz prozor biosa.... i kreten ja- misleci da je memorija lose stavljena- izokrecem naopako stanglicu i - spaljujem je- ali stizem brzo da reagujem- cupam kabl napajanja cim se osetio malo miris sprzene plastike.... epilog: stanglica 2GB memorije se skuvala- ali ploca izdrzala i radi bez problema vec evo- ceo dan.... na kraju: sta reci?? da li je ploca zavrsila pricu ili hitno da je menjam???

0 0 hvala 0
16 godina
moderator
louderick kaže...

izokrecem naopako stanglicu i - spaljujem je

o čemu ti pričaš? nemože sjest u utor krivo okrenuta...

R.I.P. EnlightenedPhoenix ......////...... TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija
14 godina
neaktivan

moze- ali nije kliknula izgleda do kraja..... :( ipak dovoljno da se sprzi...... :(

16 godina
moderator
louderick kaže...

moze- ali nije kliknula izgleda do kraja..... :( ipak dovoljno da se sprzi...... :(

nemože u utor nikako...a pogotovo ne kliknut...

R.I.P. EnlightenedPhoenix ......////...... TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.7.2011 0:33 (XXX-Man).
14 godina
neaktivan

verovatno je off-topic ali sta mislite da li je ploca pretrpela neka ostecenja elektrolita i koliko je jos pouzdana? to je verovatno tesko oceniti.... 

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice