Računalo se najednom ugasi, no ventilatori rade?!?

poruka: 11
|
čitano: 1.215
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Tijekom rada računala, zna se samo od sebe ugasiti usred normalnih zadaća, npr. Facebook, YouTube i ventilatori jure na 100%. Ne znam u čemu je problem i računalo mi se 4 put restartalo dok sam ovo pokušao napisati. Molim vas da pomognete bilokako!

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Kolike su temperature komponenti ?

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Re: Računalo se najednom ugasi, no ventilatori rad

40 stupnjeva C i za CPU i za GPU. Evo sad radi već dosta bez da se ugasio, nadam se da će tako i nastaviti, ali svejedno u čemu je problem?

14 godina

Hmm, počistio bih računalo ,rastavio sve komponente ispirio , provjerio spojeve. Skini hwmonitor i poslikaj napone , moguce da napajanje zeza.

2 0 hvala 2
14 godina
odjavljen

To ti je napajanje, to se meni dešavalo pa sam kupio novo (zapravo je krepalo, no nebitno). Nešto radiš i komp se baci kao u sleep, on radi, ali nema "slike" na monitoru.

A ventilatori ti rade na visokim okretajima jer ti je u BIOSu tako složeno. 

Posudi si od frenda neko napajanje (ali ne neki MS šrot) i probaj.

0 1 hvala 2
14 godina
neaktivan
Kao prvo provjeri temperature, ukoliko je potrebno počisti komp od prašine, svakako provjeri rade le svi ventilatori (posebno onaj na VGA). Ukoliko su temperature u redu vizualno pregledaj kondenzatore ukoliko su "napuhani" potrebno je zamjeniti ih. U daljnjem koraku testiraj RAM, zatim HDD, potom napajanje a zatim VGA, ukoliko imas VGA na MB izvadi diskretnu i pokušaj samo integriranom.
Provjeru da pri ispuhavanju prašine nisi istu otkuhao na kontakte RAM i ostalih slotova.
Svakako zamijeni termalnu pastu, ja kažem da ovdje problem ako ne temperature stvara VGA!
Dakako i neispravno postavljeni driveri, USB periferija mogu rušiti sustav, zato zasući rukave i eliminiraj grešku, uz malo iskustva možeš i sam riješiri za razliku od iskusnog servisera koji će uz opremu grešku eliminirazi višestruko brže.
sretno!
16 godina
neaktivan

Hvala dečki, grafičku sam već otvarao pet - šest puta i čistio, tako da nevjerujem da je u grafičkoj problem makar je moguće jer je to stara 9800GTX+ AMP2 od Zotaca koja je ja mislim već bila popravljana jer na joj piše na malom papiriću "OK" sastrane. RAM sam 4 puta izvadio, očistio i vratio u drugi slot, bez ikakvih pobošljanja, jedan HDD sam izvadio u koji sam sumnjao da ne radi kako treba (Samsungov F3), no i to nije pomoglo. Isključio sam i DVD-RW pogon jer sam mislio da grafička povlači previše struje, al ni to nije pomoglo. Šteta, izgleda da je ipak napajanje otišlo pa-pa. Corsair CX400 je bilo napajanje. Hvala svima još jednom!

14 godina
neaktivan
.: R32LowRider kaže...

Tijekom rada računala, zna se samo od sebe ugasiti usred normalnih zadaća, npr. Facebook, YouTube i ventilatori jure na 100%. Ne znam u čemu je problem i računalo mi se 4 put restartalo dok sam ovo pokušao napisati. Molim vas da pomognete bilokako!

Da kolega, te "normalne zadaće" itekako troše resurse pogotovo relativno "starog" a za to vrijeme moćnog komada hardvera odnosno tvoje 9800GTX+

Nisi gore naveo hardwer, ali kako je kolega gore naveo ta VGA je "zahtjevan potrošač" i jednostavno ne ide bez adekvatno jakog napajanja... stari lisci to dakako znaju {#} 

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2014 16:54 (Hardwhelper!!!).
16 godina
neaktivan

A kako bi objasnili da sam sad igrao 3 sata League of Legends i da nije ni štucnuo, i izađem iz LoL-a, pustim ga da se ohladi malo, i upalim Photoshop da radim neke slike, i ponovno se ugasi za 2min. Stvarno ću poludit, da je napajanje nebi mogao igrati toliko...

14 godina
neaktivan
.: R32LowRider kaže...

A kako bi objasnili da sam sad igrao 3 sata League of Legends i da nije ni štucnuo, i izađem iz LoL-a, pustim ga da se ohladi malo, i upalim Photoshop da radim neke slike, i ponovno se ugasi za 2min. Stvarno ću poludit, da je napajanje nebi mogao igrati toliko...

Jednostavno kolega, gore sam napisao ukoliko nemaš adekvatnu opremu pokušaj metodom eliminacije detektirati kvar, nije uvijek tako jednostavno niti brzo riješiti problem, zasuči rukave ili komp u opremljen servis, treće nema, najlakše je kada neka komponenta "ne radi" zamijeniš i gotovo , ali nažalost nije moderan PC kao stari TV aparat "na lampe" pa zamijeniš onu koja ne svijetli...

EDIT: nisi naveo komponente?, svakako provjeri dali chipset ima adekvatno hlađenje!

Sretno!

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2014 23:14 (Hardwhelper!!!).
16 godina
neaktivan

Komponente su ove pod Moj PC, jedino je grafička promjenjena i drugi hard disk iz externog HDD-a, privremeni. Chipset ima jedino onaj heatsink mali, nema ventilator.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice