Problemi sa instalacijom drugog SATA diska

poruka: 3
|
čitano: 1.332
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Matična je Gigabyte GA-P35-DS3Li imam 4 sata konektora na prvom je spojena DVD pržilica, na drugom HDD Seagate 320 Gb i sve je do sada radilo ok.

Kupio sam još jedan SATA disk i spojio ga na treči (prazni) konektor, međutim prilikom startanja računalo se jednostavno smrzne čak ne mogu ni u BIOS, pokušao sam promjeniti  konektor pa sam ga uštekao u 4 slot ali opet isto. Zatim sam odpojio sata konektor na novom disku i opet sve radi odlično. Kad su se windowsi digli, uštekao sam natrag SATA kabel i u device menageru disk se vidi, formatirao sam ga i prikazao se i u exploreru, ALI kad sam resetirao računalo ono se opet smrzne tako da ne mogu ni u bios. Sad mi svarno ništa nije jasno, kad odpojim novi disk sve radi odlično,a čim ga spojim sve se smrzne,mislio sam da kad se kupi novi disk on se samo ušteka,formatira i to je to,a pošto nisam neki stručnjak molim pomoč. Je li moram nešto mjenjati u BIOSU ? Čitao sam nešto o SATA AHCI modu kojim se to može riješiti ali mi je isključen jer mi se neda reinstaliravati windowse zbog drivera koji su potrebni da bi komp uopće radio u tom modu. Što znači SATA Port0-3 Native Mode opcija u Biosu (kod mene je isključena)?

Šema
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.6.2009 22:21 (misevz).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Samo da nadodam na prvom master disku sam primjetio jumper na trećem i četvrtom pinu, a na ovom novom uopće nema jumpera

Šema
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Jumper na SATA diskovima u pravilu može biti samo jedan - da limitira disk na SATA-I, odnosno 1,5Gbps. Sata native bi trebao biti AHCI, a s isključenim AHCI-jem ti nije pametno spajat disk u radu. Meni to izgleda kao da se disk i BIOS kolju. Pokušaj instalirat driver od SATE naknadno, pa uključit AHCI, iako bi to trebalo raditi, ponekad i ne upali.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice