Problemi sa HDD-om WD Caviar Blue

poruka: 4
|
čitano: 2.518
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Problemi sa HDD-om WD Caviar Blue

Ugl. prije jedno godinu i po sam kupio WD Caviar Blue 500GB... i spajo sam ga uvjek sa USB sata/ata adapterom na PC... i jucer mi ga nije htjeo ocitat ni na jednom PC-u... počne se palit i čuje se ono klasično zujanje i onda sporije i kao da svakim okretom zagrebe za nešto nešta tipa svakih 2sec tihi "klik"  i onda se nakon par sekundi samo potpuno stiša kao da se ugasio... Kazu mi da podatke nemogu spasit jer ga PC ni neocita ni nis... Tu sam bas imo hrpu bitnih stvari pa neznam jel se tu sta moze uciniti... jedan prijatelj mi je reko da postoji firma u Zagrebu koja to može srediti ali da se spašavanje podataka plača u tisućama kuna, a nije da mi je baš toliko stalo do podataka :S ...   Jedan mi je reko da ga stavim u zamrzivač preko noći... da je to funkcioniralo kod starih HDD-ova...

Ugl. ako neko može pomoći, nešta savjetovat ili bilo šta bio bih zahvalan.  Hvala unaprjed! Ako ništa imam bar garanciju koju ce valjd uvažit :S

MH

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Problemi sa HDD-om WD Caviar Blue
JurajIP kaže...

Ugl. prije jedno godinu i po sam kupio WD Caviar Blue 500GB... i spajo sam ga uvjek sa USB sata/ata adapterom na PC... i jucer mi ga nije htjeo ocitat ni na jednom PC-u... počne se palit i čuje se ono klasično zujanje i onda sporije i kao da svakim okretom zagrebe za nešto nešta tipa svakih 2sec tihi "klik"  i onda se nakon par sekundi samo potpuno stiša kao da se ugasio... Kazu mi da podatke nemogu spasit jer ga PC ni neocita ni nis... Tu sam bas imo hrpu bitnih stvari pa neznam jel se tu sta moze uciniti... jedan prijatelj mi je reko da postoji firma u Zagrebu koja to može srediti ali da se spašavanje podataka plača u tisućama kuna, a nije da mi je baš toliko stalo do podataka :S ...   Jedan mi je reko da ga stavim u zamrzivač preko noći... da je to funkcioniralo kod starih HDD-ova...

Ugl. ako neko može pomoći, nešta savjetovat ili bilo šta bio bih zahvalan.  Hvala unaprjed! Ako ništa imam bar garanciju koju ce valjd uvažit :S

Mislim da ti je riječ externi disk, jel tako? Koliko znam bilo je takvi problemi koji se javlja kao kvar. Da bi isprobao dali radi hard disk, dovoljno je izvadit hard disk iz externog kučišta te prespojit na komp ako je hard disk ima sata sučelja a može se spojit sata kabelom i još sata molex tj spaja s napojne i on bi u winse prepoznao kao da nije dogodilo i može se uđi i vidjet podatke. Obično se u externom kučištre elektrika kvari pa otud problemi dobava podataka i napona.

14 godina
neaktivan

Ne obični je disk bez kucista i icega ono ko i svaki u PC kučištu.... ali sam kupio i usb sata/ata univerzalni adapter s kojim mogu bilo koji HDD spojit USBom na komp... pa sam ja obicni HDD bez kucista spajao na PC... tj... koristio sam ga ko eksterni ali nije eksterni... Izgleda ovako> http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822136073

tnx

MH
16 godina
neaktivan
JurajIP kaže...

Ne obični je disk bez kucista i icega ono ko i svaki u PC kučištu.... ali sam kupio i usb sata/ata univerzalni adapter s kojim mogu bilo koji HDD spojit USBom na komp... pa sam ja obicni HDD bez kucista spajao na PC... tj... koristio sam ga ko eksterni ali nije eksterni... Izgleda ovako> http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822136073

tnx

Ok, a jesi li isprobao po običaju kada ugradiš u konfi i spojiš sata kabel i molex sata kabel i što se događa?

Dali u BIOS prepozna?  I  kod dizanja da li se registrira tj da vidi mapu?

Ako u BIOS ga vidi, to je OK, a ako u windowsu vidi u mapi kao dodjelu slova npr E kao lokalni disk i ako može ući onda je hard disk ispravna.

A ako nešto zašteka kada spojiš sa sata kabelom onda ukazuje kvar uređaja  u disku a ako se sporo bota ukazuje da ima bad sector. Ako želiš znati dali je hard disk ispravna možeš testirat sa HD Tune sa sporim skenom i ako nakon skena ima crvene kocke znak je da ima bad sector i potrebno nabavit novi harde disk. I ako nakon skena sva zelena kocka onda disk je OK.

Kod pojave bad sector može uzrokovat od pada, lupkanje i čak ako je smješten loš položaj i vibrira disk što nije dobro za njega.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice