Problem s bootanjem - SSD

poruka: 9
|
čitano: 2.348
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Problem s bootanjem - SSD

Pozdrav, složio sam računalo prije koji dan i od onda me ne prestaje nervirati. Sve je ok kad je sustav podignut, ali problem je u bootanju. Instalirao sam windowse 10 na SSD. U kučištu još imam HDD i pržilicu. Sve je spojeno na satu. Matična je Gigabyte h81m ds2v. U biosu stavim da je first boot device ssd, spremim postavke i onda se samo počne resitirati. Svaki 10 put uspijem da boota s ssd-a. Na hdd-u nemam OS. Kako na sredim postavke da mi uvijek boota s ssd-a? U biosu je uključen uefi i legacy mode.  Na prošlom računalu s prastarom matičnom je windowse 7 bez problema bootalo. Nikad nikakvih problema. 

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Problem s bootanjem - SSD

Odspoji HDD i pržilicu. Provjeri kod svakog boota vidi li BIOS SSD. Probaj drugi SATA port. Drugi SATA kabel. Drugi konektor od napajanja. Drugo napajanje. Drugi SSD.

16 godina

-ako je kod instalacije (nov prazan ssd, bez bootsektora.. tvornički prazan..) bio spojen stariji hdd (s bootom) tad je on ostao boot disk. Biosov order s time nema ništa (ignorira se, tj koristi samo kad postoji više boot diskova).

-da bi bilo koji disk bio bootabilan, mora imati tako generiran mbr ii gpt boot.

-odspoji hdd, ubaci install medij, fixaj (boot), čini mi se u dva reboota.. ako prođe automatika. Ako ne, ručno, diskpartom dodati boot (flag).. diskpart/active, bcdom ili drugim alatima kopirati boot fileove (ono što uobičajeno ide na skrivenu boot particiju)... ili obrisati i napraviti clean install koji će sve to obaviti.

ako se na ssdu ne kreira boot, tad neki drugi medij mora tome služiti (bootanju), npr usb/dvd-install i tad se može pokrenuti os na ssdu (ali naravno, to nije praktičan način)..

s druge strane, i postojeći hdd je tu, nema razloga da to ne radi (osim ako se izvadi ili ima nekih problema).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.2.2017 9:22 (ihush).
13 godina
neaktivan

Imao sam ja prije windows 7 na tom ssd-u. On mi služi samo za windowse. A hdd mi služi za podatke i njega sam formatirao kad sam kupio ssd jer su na njemu bili windowsi. Sad mogu bootati bez problema sa ssd-a, ali prvo moram stisnuti f12 da odaberem s čega želim bootati.

16 godina

pa u čemu je problem, podesi u BIOSu boot.. umjesto stiskanja f12.

-test, mora bootati bez ostalih diskova, ako ne boota nema bootsektor, nema veze s postavkom u BIOSu.

ako je problem-kvar, bio bi recimo neobičan.. (greška koja boota jedan od deset pokušaja..), prije da je stvar automatike, bez obzira koji disk postaviš, ako na njemu nema bootsektor, ide idući po orderu.

- naravno i ostale postavke trebaju biti odgovarajuće, npr gpt-uefi se ne može samo tako mijenjati s mbr-legacy +sec.boot+fastboot itd. (tad se OS boota ali win ne želi, reseira.. to je zaštita i uopće nije problem bootabilnog diska). Dodatna priča s drugim računalom.. što, prebacio si ssd sa starog i čudiš se? .. :))

'prastaro' računalo je imalo samo klasičan-stari (legacy) MBR boot, radi s w7-10.. (i bilo kojim starijim OSom linux, dos, xp..). UEFI je nova điđa + zaštita.

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.2.2017 10:58 (ihush).
13 godina
neaktivan

Promijenim ja u biosu boot, ali se svaki put promijeni. A kad sam uzeo ssd iz starog u novo računalo, prvo što sam napravio je da sam formatirao ssd. 

16 godina

ako je disk formatiran, tad je nevažno staro računalo.

možemo znati smao ono što izneseš kao podatak.

ako se nešto kao postavka biosa mijenja, tad imaš problem-kvar, mbo, napajanje, kablovi-kontakti, neka dodatna komponenta ako vga-usb, pa i sam disk.. jedino eliminacijom možeš otkriti uzrok.

ukloni sve, samo minimum za rad PCja, bez diskova, bez vga ako ima integriranu.. sve konektore usb-audio.. sve odspojiš i kreneš redom. Bez ulaska u win/OS.

npr podesiti bios kao prvi korak, paliti-gasiti desetak puta.. ima li promjene, ne smije biti tj svaka promjena mora imati objašnjenje ili je kvar.

kako podesiti bios? .. ovisi o želji i potrebama (i kompatibilnosti). Npr za test, ugasiti sve kao sec.boot, fastboot.. dok je uefi-legacy (time i gpt-mbr) recimo izbor ovisan o OSu. Najbolje krenuti od čistog diska, to znači obrisati sve particije.. ne samo formatirati (formatiranje je korak nakon izrade particija). Sve to raditi bez dodatnih diskova.

13 godina
neaktivan

Hvala na odgovoru. Probat ću. Makar uskoro mislim još jedan ssd uzeti i onda na njega staviti windowse, ali kod instalacije onda moram iskopčati sve diskove osim njega. Možda je i u tome bio problem jer sam tijekom instalacije imao priključen i hdd. 

16 godina

-to je uobičajena rutina/pravilo.. upravo zato jer installer ako vidi postojeći boot, koristit će ga (to nema veze s postavkama BIOSa-bootorderom, installer ne nudi korisniku izbor na kojem disku je bootloader, automatika), kad nema drugog diska, tad installer kreira boot/mbr/gpt na tom jednom disku. Kad prođe instalacija, dodaju se ostali diskovi. Pošto većina ima stari OS na hddu, kupi novi ssd, to je postalo 'pravilo-procedura' koja eliminira probleme (mada teoretski to sve nije važno).

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice