Htjela sm spojiti Hard Disk na drugi racunar i kada sam ga prebacila nije podigao windows nego mi otvara ono sa start windows normally i ostalo.
Gdje i kako trebam podesiti da radi normalno kao na drugom racunaru?
Mislila sam da ce se normalno podici ako iskopcam ovaj drugi Hard Disk, tj. njegov glavni na kojem je Windows, ali nije.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nemože Windows sa jednog računala raditi na drugom (osim ako su identične komponente).
Zašto to uopće pokušavaš?
Pa spajaš ga normalno, samo će ti se pri bootanju pojaviti dva OS-a.
Kad bootaš u pravi, izbrišeš Windowse s tog HDD-a kojeg želiš upotrijebiti kao sekundarni.
IDE ili SATA diskovi?
Ako su IDE onda je bitan raspored kod spajanja i BIOS postavke, ako su SATA onda se samo podešava u BIOS-u.
Pa spajaš ga normalno, samo će ti se pri bootanju pojaviti dva OS-a.
Nisi u pravu. BIOS prepoznaje boot sektor samo prvog diska (onog koji je određen kao prvi), dok druge ignorira.
Nemože Windows sa jednog računala raditi na drugom (osim ako su identične komponente).
Zašto to uopće pokušavaš?
Hm ,u principu ,može. Samo prvo treba deinstalirati specifične drivere i softver na starom PC-u (recimo ,obavezno treba maknuti AMD-ove ili Nvidia drivere i softver) i onda napraviti System Preparation.
Tek onda se disk može staviti u drugi PC i pokrenuti Windowse i pustiti ih da se konfiguriraju.
To i nije neka nauka za napraviti ,ako su u pitanju Vista ,Sedmica i Osmica koje imaju System Preparation Tool integriran.
Ali ,ako je u pitanju XP ,to je već cijela nauka i ,po mom skromnom mišljenju ,neisplativo.
SATA. Sta treba i kako podesiti? Ne bih brisala windows jer je ovo samo privremeno. XP je.
Hm ,u principu ,može. Samo prvo treba deinstalirati specifične drivere i softver na starom PC-u (recimo ,obavezno treba maknuti AMD-ove ili Nvidia drivere i softver) i onda napraviti System Preparation.
Ali onda više neće radit na starom PC...a kao što sam i pretpostavljao, to je jedan od uvjeta.
U biosu je potrebno disk sa kojeg želiš pokrenuti windows postaviti kao primarni boot disk.
Dakle, uđi u bios, pronađi boot dio i tu pod broj 1 stavi željeni disk.
Ali onda više neće radit na starom PC...a kao što sam i pretpostavljao, to je jedan od uvjeta.
Naravno da neće ,ali tek sad smo saznali da je to samo privremeno.
U BIOS-u podesi da ti je disk sa ''starim Windowsima'' ,onima koji su već instalirani ,bude prvi poredu za bootanje.
To se obično podešava pod Boot opcijama.
Ok, idem probati. Samo kako cu znati koji je koji?
Naravno da neće ,ali tek sad smo saznali da je to samo privremeno.
Istina, ali ja sam predpostavio da će biti tako pa sam dao takav odgovor.
Da nije tako, uvijek bih predložio reinstalaciju.
Ok, idem probati. Samo kako cu znati koji je koji?
Pisat će ti model, ali ako ti to ne pomogne odaberi jedan pa ako nije taj ugasi i sljedeći put odaberi drugi.
U principu ne. Neki će možda raditi.
Evo javljam sa drugog racunara. :) Podesila sam. Hvala vam puno na pomoci.
pozdrav...
Imama kompjuter na kojemu je crkla matična ploča i sad bi trebao hard disc prebaciti na drugi compjuter jer su mi na njemu podaci i pc kasa ?
Pokušao sam na dva računala da ga spjim ali nikako da mi pokrene Windowse,com. preprozna HDD ali nikako da se pokrene ni u sefe modu.
Znam da bi i nova instalacija riješila problem ali to mi nedolazi u obzir jer su mi svi podaci potrebni a pogotovo kasa.
Posoji li kakvo riješenje?
Pretpostavljam da je XP u pitanju, jer Win7 bi se nekako i snašao.
Moraš nabaviti drugi PC koji je identičan (matična ploča obavezno MORA biti ista) i onda će valjda proraditi. Procesor i RAM mogu biti drugi ali ploča mora biti ista.
Da radi se o Win XP.
teško da se nadjem drugu istu matičnu ploču jer je to starije računalo.
Ima li nekakvog drugog riješenja?
Teško... Eventualno klonirati disk, dignuti ga u VM (virtualbox) i štrakati po imageu dok ne proradi i onda taj image prebaciti na novi disk i pokušati upaliti PC. Uglavnom, nosi ga nekome tko se kuži u to jer riskiraš da sve ode u mp3.
ima rješenja.. ali potrebno je i snalaženje + odgovarajući soft tj origigi. tad se može reinstallom ...
prvi korak u safemod deinstalirati SVE hw-drivere, bez reseta...
problem je također što MS ne želi olakšati promjenu HWa ili upravo ovu situaciju, tj sve je vezano licencama pa i kad bi sam OS mogao bootati ima problema.
podesiti i BIOS u ovom slučaju nikako uefi IDE legacy .. tad se u rebootu možda može.
u najgorem slučaji, multiboot, kreirati dodatnu particiju i paralelno OS može XP.. ili noviji, ovisno o soft koji će se koristiti možda w7-32bit.. i tad običnim kopiranjem koristiti.
Može kopirati taj softver ako koristi single file bazu ili eventualno SQL ali sretno sa namještanjem čuda od domaćih "programera"
Može kopirati taj softver ako koristi single file bazu ili eventualno SQL ali sretno sa namještanjem čuda od domaćih "programera"
najveći problem je soft-kompatibilnost i ovisnost o npr. dosprintu. ... tako da je svaki noviji OS od xpa veći probem, ... ali, ni to nije nerješivo, tj korisnik mora imati suport programera, ako ga nema tad je soft beskoristan do prve izmjene npr pdvja i sl... to je opasnost kod onemanband softa.