Pravljenje 7.1 sound systema

poruka: 6
|
čitano: 6.036
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

*Ne znam jesam li pogodio sa stavljanjem teme u ovaj podforum-slobodno se premijesti u odgovarajuće*

Kao što se vidi iz naslova, zamolio bih vas za pomoć u slaganju 5.1/7.1/7.2 sound systema.

Pošto ne znam kako bi to uradio, a htio bi to imati hehe :D

Nedaju mi se pare za već gotove mašine, a imam doma neke opreme pa bi htio to probati iskoristiti, a možda pomogne i još nekome :)

Imam Logitech x-230 2.1 zvučnike, a imam i Schneiderovo kućno kino 5.1 i sada bi to htio nekako spojiti sa PCom da se dobije nekakav bolji sound system.

Sad ne znam koje bi imao mogućnosti to spojiti:

1. Jel treba biti spojeno kućno kino na PC ili se mogu samo nekako spojiti zvučnici?

2. Mući me sljedeće: Zvućnici od kućnog kina nemaju jackove već one žice(vidi sliku)

slika 1 slika 1
koje se spajaju direktno na kućno kino. Ne znam dal bi sad trebao kupiti nekakav konektor, nekakve jackove, hub ili već šta...

3. Razmišljam dal da napravim 5.1/7.1 ili čak 7.2 sistem-imate li vi kakvih ideja, preporuka?

4. Ima li još nekih stvari na koje bi trebao paziti?

Hvala svima :)

Can't find a better Jam!
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.7.2009 13:52 (Gunner_V).

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Pravljenje 7.1 sound systema

Spajanjem dva tako različita sistema nećeš dobiti ništa kvalitetno.

Želiš 5.1, a već imaš 5.1 kućno kino? U čemu je problem? Samo to spoji i rješeno.

Ako su ti zvučnici od kućnog kina pasivni tj. nemaš pojačalo za njih onda si kupi neki 5.1 A/V Reciver. S tim da reciveri najčešće nemaju pojačalo za subwoofer te ćeš to ako ti je i sub pasivni morati posebno kupovati.

7.1 naspram 5.1 sustava nije ništa puno bolji iz dva osnovna razloga; većina filmova je snimana u 5.1, a ne 7.1 tehnici i za kvalitetno smjestiti 7.1 sistem trebaš imati puno prostora i moraš jako paziti na raspored zvučnika.

Što se 5.2 ili 7.2 sistema tiće, to ti je samo ako želiš brutalan stereo bas ali to nema smisla radit sa jeftinijom/slabijom opremom jer razlike neće biti u odnosu na 5.1/7.1

Na komp/DVD player ćeš spojiti pojačalo/reciver/onaj reciver od kućnog kina, NIKAKO gole zvučnike.

U biti imaš 3 mogućnosti, iskoristiti već postojeći 5.1 komplet, kupiti novi 5.1/7.1 komplet (aktivni, sa pojačalo/reciverom (kupiti već gotovi 5.1 ili odvojeno 2 prednja, 2 zadnja i cnetar) ili ići na samogradnju u kojoj bi mogao napraviti koliko god zvučnika hoćeš samo bi potrošio dosta para, pogotovo na pojačala ako ideš na 2 subwoofera ili neki bolesni 10.5 sustav i šta ti ga ja znam ali mogućnosti za manevriranje su ti najveće.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
17 godina
neaktivan

Hvala lega na odgovoru :)

Onda ću te još malo zagnjaviti (a i ostale koji žele pomoći) :D

Znači iskoristio bi ovaj sadašnji hcs. Znači morao bi ga spojiti s kompom. Sad tu ne znam kaj s čim spojiti jer sam totalni noob kaj se toga tiče pa molim za pomoć...

Na slici se vide utori, sad ne znam kaj s čime spojiti... (nadam se da se vidi...)

Trebam li se zamarati s Ohmima?

Trebal li kupiti još nešto i gdje toga ima (kabel, neki amplifier, itd)?

Hvala svima :D

hcs back hcs back
Can't find a better Jam!

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Pravljenje 7.1 sound systema

Sry ali pojma nemam šta je hcs, nisam se nikad sustreo sa tom kraticom, pretpostavljam da je to onaj reciver od kućnog kina, stvarno neznam.

Ako je, onda to najčešće objedinjuje i pojačalo u sebi (osim ako nije u subwooferu) tako da dodatna pojačala neće biti potrebna ako ćeš koristiti to što imaš.

Ta kućna kina obićno ne raspolažu sa velikim zalihama snage, pogotovo ne za sub ako ga uopće i imaju ugrađenog tako da ako želiš neki bolji zvučnički sustav morat ćeš kupiti aktivni subwoofer ako želiš jači bas od toga što već imaš što je ako imaš kuću preporučljivo.

Dobro, sad sam malo skrenuo, vjerojatno ćeš koristiti original zvučnike ako ćeš i original reciver ali ako se ikad odlućiš za nove zvučnike, preporučam i novi a/v reciver + aktivni subwoofer.

Ako ćeš koristiti original zvučnike nemaš se šta brinuti sa omima i sl. Ako ćeš neke druge zvučnike onda najbolje da su iste omaže ko i originalni (najčešće 8 ili 6 oma, rijetko 4 u kući).

Na slici su ti prikazani samo stereo ulazi (input, lijevo na slici oni činčevi, bijeli i crveni) i ako nemaš surround ulaz (to bi bilo 6 činčeva onda) na njih ćeš spojiti kabel koje sa jedne strane ima te činčeve, a sa druge 3.5 mm konektor poput onoga za slušalice, toga imaš za par desetaka kuna za kupiti i odna taj 3.5mm konektor priključiš u zeleni izlaz u kompjuteru (standardni na koji se zvučnici stavljaju).

Ako slučajno imaš surround ulaze iako sumljam pošto nisi slikao onda spajaš isto tako samo ti trebaju 3 takva kabela, jedan za stereo (prednje), jedan za stražnje i jedan za centar i sub.

Kad si to sve spojio, na kompjuteru pojačaj na max (u Windowsima) i na reciveru izaberi da je ulaz aktivan. To ti je najčešće "Line in", "Aux in", "Input" i sl.

Ako ti reciver ne podržava nešto tipa "All channel stereo", a nemaš surround ulaze, ne očekuj da ti rade stražnji zvučnici, centar, a možda ni sub iako bi sub možda i radio ako je upaljen u opcijama recivera jer će u stero modu vjerojatno niske frekvencije slati na subwoofer.

Ajd valjda nisam previše zakomplicirao ili fulao nešto :)

17 godina
neaktivan

hcs-home cinema system, da to mi je reciever

Sad sam to spojio sve i radi. Hvala lega :)

Ima jedna stvar sad koja mi donekle smeta, a to je da na zvučnicima od kina dolazi do kašnjenja od kojih <0,5 sekundi...

Jel to normalno zbog takvog načina spajanja, zbog opreme ili nečega trećega?

Može li se to nekako popraviti ili ublažiti? Pomoću softvera prvenstveno ili bi trebalo u još nešto uložiti novac(hardvera)? :D

Can't find a better Jam!

0 0 hvala 0
17 godina

Moguće da je do obrade signala unutar recivera. Vidi imaš li u reciveru opciju "Direct". Kod mene je to pod Listening Mode na AV reciveru pa se onda izmjenuje stereo, mono, direct, all chn stereo itd.

Pogledaj imaš li još opcije za podešavanje udaljenosti zvučnika i sve stavi na najmanju moguću vrijednost.

Ne znam postoji li aparatura za korekciju toga na način koji tebi treba iako se to u autu recimo rješava pomoću radia koji ima time correction, ko zna, možda tvoj reciver ima neku sličnu opciju, pogledaj.

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.7.2009 21:14 (Vido).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice