Power supply ne daje 5V Stand by

poruka: 3
|
čitano: 1.086
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Napajanje ne daje 5V Stand by

Imam problem s napajanjem.

Naime sastavljam neki komp od starih djelova i izvuko sam iz ormara napajanje koje sam koristio do prije godinu dana, zamjenio sam ga samo zato sto sam radio upgrade racunala pa sam uzeo novo napajanje.

model je chieftec 400w.

Problem je sljedeci...

Kad spojim napajanje na tester sve voltaze su OK osim 5V SB(stand by), koliko sam proucio to je neki soft signal koji daje maticnoj do znanja da je napajanje spojeno i omogucuje paljenje racunala preko mreze, ili pritiskom na tipkovnicu itd...

Kako napajanje ne daje taj signal, maticna nece poslati napajanu "zahtjev" za paljenje kad pritisnem Power button.

Da li se netko susreo s slicnim problemom i ima li nacin za rjesenje ili zaobilazak?

Jer ta voltaza nije kljucna za rad sustava vec samo njegovo pokretanje, ako sam dobro shvatio.

Unaprijed zahvaljujem na pomoci

Poruka je uređivana zadnji put čet 23.1.2014 23:12 (grubeg).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Napajanje ne daje 5V Stand by

Ako netko bude imao slican problem.

Rjesenje je sljedece:

Ukljuciti napajanje u struju i spojiti na maticnu plocu te ostaviti tako neko vrijeme te pokusati upaliti komp, ako nece odspojiti napajanje sa maticne ploce i nakon par sekundi ponovno spojiti i upaliti komp. Nakon toga radi.

Problem se ponovno javlja nakon odspajanja napajanja s mreze.

POnoviti navedenu proceduru i radit ce ponovno.

Pretpostavljam da je neki problem s kondenzatorima na napajanju.

17 godina
Re: Napajanje ne daje 5V Stand by
grubeg kaže...

..

Kad spojim napajanje na tester sve voltaze su OK osim 5V SB(stand by), koliko sam proucio to je neki soft signal koji daje maticnoj do znanja da je napajanje spojeno i omogucuje paljenje racunala preko mreze, ili pritiskom na tipkovnicu itd...

Kako napajanje ne daje taj signal, maticna nece poslati napajanu "zahtjev" za paljenje kad pritisnem Power button.

..

grubeg kaže...

..

Rjesenje je sljedece:

..

pogrešno, jer MBO-BIOS ili jumper kontrolira 5v powerup.. (kao i samu tipku ili miša kojom se pali) zato ti tester ni nije dao napon. Od napona se jedino traži da zadovoljava standard ATX.v2x ili koji već, tj to znači da osim fizičkih žica ima i dogovarajuće napone + ampere koji su potrebni za to.

-druga opcija koja je povezana, green power služi npr punjenju uređaja preko USBa dok je PC ugašen, ne miještati, jer oboje je 5V..

-to ne isključuje da je nešto neispravno s MBO-napajanjem.

btw, po opisanom, problem je u postavkama BIOSa (npr CMOS baterija ili dual-bios, boot defender i sl. automatika, drugačije se ponaša kad je PC bez napona) ili odlaze stabilizatori na MBO (VRM kondenzatori). Može biti i neki kondenzator na napajanju ali veća šansa je na MBO. Jednostavan test, spojiti drugo napajanje + spojiti ovo napajanje na drugi PC. Ponekad je kombinacija uzroka, slabljenje (efikasnost) napajanja + stabilizatori na MBO, tad npr drugo (jače-ispravnije) napajanje možda radi bez problema dok ovo napajanje možda može raditi na drugoj MBO koja bolje poravnava napon.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.1.2014 11:15 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice