Pomozite u dijagnozi

poruka: 14
|
čitano: 3.089
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Pomozite u dijagnozi

Pozdrav

U dilemi sam već nekoliko dana što "guši" moj komp..

Ovako je počelo ... jedan sam samo prepun ekran zelenih artefakata - nema šta..riknula grafička XFX  NVIDIA GeForce 9800 GT  (512 MB). Više nisam mogao uopće ništa, ni windowse podignuti. Stavio ja staru grafičku GeForce 7... ajde sa njom sam uspio dignut windowse, ali to više nije bilo to..nekako je sve usporenije bilo... i primjetio sam da više nije bilo 4 GB memorije  Kingmax DDR2-800 DDR2 SDRAM nego samo 3... i tako aj vadim jednu po jednu, i nađem jednu koja ne kao ne radi (imam 4x1 Gb).. Radi komp, ali ne može nijednu ozbiljniju grafiku pokrenuti.

Onda nađem u BUG-u članak gdje se opisuje kako pokušati popraviti grafičku pečenjem... napravim ja to točno po uputama - i stavim grafičku, i radi !!!! No opet to nije to, sve je nekako sporo. preinstaliram windowse ( sedmica 64 bitna) i probam vratiti onaj memorijski modul i prepozna ga, sad opet imam 4 Gb memorije.

No, on i dalje prilično zastajkuje, probao sam igru neku - Crysis 2 neće, Formula 2012 pokrene ali užasno trza. Prije su se ove dvije igre vrtile bez problema.

Sad više nisam pametan što ga to muči, pokrenuo sam nekoliko testova ovdje preporučenih, i ono što mi je upalo u oči je temperatura procesora od oko 70 C u mirovanju, dakle samo windowsi i ovo dok pišem. Kad pokrenem neku bezazlenu grafiku ide na 90.

Ako ima netko savjet dobrodošao je. Jel ta grafička radi, ali u stvari ne radi...i može li ona usporavati? Ili se grije?

Procesor    DualCore Intel Core 2 Duo E6300, 1600 MHz (6 x 267)

Naziv matične ploče    Gigabyte GA-965P-DS3  (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)

Grafička kartica    NVIDIA GeForce 9800 GT  (512 MB)

Tvrdi disk    Hitachi HDT721064SLA360 ATA Device  (640 GB, 7200 RPM, SATA-II)

DIMM1: Kingmax KLDD48F-A8KB5    1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM  (5-5-5-18 @ 400 MHz)  (4-4-4-12 @ 266 MHz)  (3-3-3-9 @ 200 MHz)

Napajanje Chieftec 550 W

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.7.2013 16:04 (Neven77).

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Pomozite u dijagnozi

Kada ti je zadnji puta čišćen hladnjak procesora i mijenjana termalna pasta?

Ako nije dugo, trebaš očistiti sve i zamijeniti pastu. Ako je hladnjak ispravan, to bi moralo sniziti temperaturu procesora.

Radnu memoriju trebaš testirati modul po modul alatom metest86+, naravno ne iz Windowsa već boot verzijom.

Svaki modul mora proći najmanje tri puna testa odnosno 3 puna prolaza testova. Ako neki ne prolazi - zreo je za smeće.

Ako ti na matičnoj nije najnoviji bios, treba ga flashati.

Što se grafičke tiče, postoji tema ovdje na forumu prema kojoj možeš ispitati ispravnost same kartice.

Ako ti testovi ne rade ili imaju artifakte - grafička je gotova.

Disk možeš provjeriti alatom Hard Disk Sentinel. Ako ima CRC Errora u SMART statusu trebaš zamijeniti S-ATA kabel diska.

Twitter: @191x7
14 godina
neaktivan
Pomozite u dijagnozi

Hladnjak procesora sam očistio prije nekoliko dana.

Ok, idem sad proći sve te testove pa ću javiti kako je prošlo.

0 0 hvala 0
17 godina
Neven77 kaže...

Hladnjak procesora sam očistio prije nekoliko dana.

Ok, idem sad proći sve te testove pa ću javiti kako je prošlo.

Očistio da, a jesi li mijenjao termalnu pastu? Ako si skidao hladnjak, morao si i pastu obavezno zamjeniti.

13 godina
neaktivan
Pomozite u dijagnozi

I pastu,a i bolji cooler,ako če biti potrebno,kasnije dok promjeniš pastu,a temp budu možda i dalje visoke.Tvom proc-u je max Tcase 61,4°,a što je viša temp,u tvom slučaju i do 90°veliš,naravno da usporava procese.Ljeto je,stoga su i temp vani više za nekih 15°,koje mogu utjecati opet na cijeli sistem hlađenja kučišta.

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Pomozite u dijagnozi

Promjenio sam i pastu, promjenit ću ponovno...

0 0 hvala 0
17 godina
Neven77 kaže...

Promjenio sam i pastu, promjenit ću ponovno...

Ako jesi pravilno, ne moraš sad opet. Moguće je da ti hladnjak nije dobro sjeo (da nosači ne drže dobro ili da je jedan potrgan).

14 godina
neaktivan
Pomozite u dijagnozi

testiram memoriju, prvi modul je ok. ostali idu utor na matičnoj gdje sam prvu testirao ili je svejedno

0 0 hvala 0
14 godina
Neven77 kaže...

testiram memoriju, prvi modul je ok. ostali idu utor na matičnoj gdje sam prvu testirao ili je svejedno

Stavi u isti utor, ovoga izvadi van.

EDIT: Inače HDD možeš eliminirat brže, samo pokreni Hard Disk Sentinel i odmah vidiš što kaže SMART status, testiranje RAMa traje dosta dugo, a ovo možeš vidjeti za minutu, a moguće je da je to problem.

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.7.2013 18:43 (Valentin17).
15 godina
Pomozite u dijagnozi

Ne bi bilo loše pregledati ima li na matičnoj ploči koji napuhnut kondezator...

Također, napravi upgrade BIOS-a i u postavkama odaberi AHCI mod rada. Prije toga kreiraj System Repair Disk jer će ti trebati ukoliko bude problema sa SATA driver-ima. Također, pomoću CD-a matične ploče kreiraj SATA driver i spremi ga na floppy, USB ili drugo mjesto. Boot sa System Repair Disk-a i nađi u opcijama Load driver ili tako nešto. Izaberi SATA driver koji si kreirao i instaliraj ga.

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.7.2013 20:40 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Pomozite u dijagnozi

Dakle, cijelonoćno testiranje je pokazalo slijedeće :

[IMG]http://i41.tinypic.com/1248n43.jpg[/IMG]

tri memorijska modula su pokazala ovo, što je ok. Onda otkriće - zadnji kad sam stavio, uopće nije htjelo pokrenuti računalo...taj je krivac.

Je li moguće da je taj jedan neispravan modul krivac za takvo usporavanje ? Sad imam 2 GB single chanel. Da stavim ovog trećeg, ili da čekam dok kupim novi modul pa da ga uparim sa ovim? Ili da kupim još 4Gb, pa da imam 6 Gb memorije. Ima li to smisla ?

[IMG]http://i41.tinypic.com/k2oj0h.jpg[/IMG]

[IMG]http://i41.tinypic.com/307t4p5.jpg[/IMG]

Hard disk - Mislim da je ovo ok.

Grafička - Vrtio sam FurMark neko vrijeme, nije bilo artefakata, ničega, jedino što je zabrinjavajuće je da je temp došla do 94C.

Sad me brine da možda pasta koju sam stavljao i na procesor i na hladnjak od grafičke možda nije dobra.. Sutra ću kupit neku novu pa ću opet premazati.

Pheonix, hvala na prijedlogu, probat ću i to, mada nisam nikad to radio, no snaći ću se, samo pitanjce : kako se flasha BIOS skinem odavde

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2456#bios

i onda na usb pa na

[IMG]http://i40.tinypic.com/67135u.jpg[/IMG]

Hvala svima na odgovorima....Biti će još potpitanja....

0 0 hvala 0
14 godina
Pomozite u dijagnozi

Pogledaj video kako napravit update BIOSa, lako je.

EDIT: Znači skineš BIOS za svoju matičnu, raspakiraš ga na USB flash, restartaš računalo, sa tipkom DELETE ulaziš u BIOS, klikneš na ovaj Tweaker (M.I.T), provjeriš verziju BIOSa koji imaš trenutno, ako nije najnoviji, radiš update, ako je izlaziš van iz BIOSa.

Sada kako napravit update, vratiš se na prvi ekran (izađeš iz ovog twekera MIT), stisneš F8 za ulaz u Q-FLASH, tamo si prvo napravi backup postojećeg BIOSa na USB Flash, zatim napravi update, pričekaj dok ne to sve završi i ništa ne diraj ako slučano zastane, mora završit do kraja bez ometanja, baci pogled i na video.

Valentin
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.7.2013 11:31 (Valentin17).

0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Pomozite u dijagnozi

Promjenio sam hladnjak procesora, sad je temperatura 43 - 50 stupnjeva... To je dobro.

Grafička u Furmarku i dalje se penje na 94C no sutra ću kupiti pastu i sve nanovo spojiti.

Komp je sad u puno bolje stanju, ne trza više iako radi sa manje memorije, sutra kupujem memorijski modul, pa sam opet na 4 GB.

Još pitanje ... BIOS nisam dirao, preporučate mi da ga flasham iako je sve ok?

Da uzmem još memorije ?

Imam jedan hard rascijepljen na 4 particije od kojih je jedna od 100 mb system reserved. Ja bi ih spojio u 2 particije - jednu sistemsku od 100 Gb i ostatak za spremanje.. Kako najlakše i najbolje..

Hvala puno svima, pomogli ste mi puno.

0 0 hvala 0
17 godina

Flashaj bios, ne može škoditi (samo nemoj ugasiti komp dok se flasha ili prekinuti samo flashanje).

4GB je čisto OK, iako je više=bolje pa ako ti financije dopuštaju slobodno uzmi više.

Ova od 100MB ti mora biti, ali ona ne bi trebala biti vidljiva.

Ako bi spajao bez da reinstaliraš windwse (tj ako ne bi reparticionirao), onda moraš nabaviti neki softver koji to radi.

Softver tipa Acronis Disk Director ili slično. Takav proces može potrajati i možeš ostati bez podataka.

Najlakše ti je reinstalirati Windowse (kad sve središ i trebaš jer ko zna u kakvo su ti stanje došli ti koje imaš zbog neispravne memorije) i tokom instalacije pobrisati particije te napraviti nove.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice