PC ne starta

poruka: 16
|
čitano: 2.636
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
PC ne starta

Pocelo je time da nisam primjetio da kad sam pritisnuo tipku za reset, ona je ostala unutra, i ne primjetivsi stisnuo i drzao power off. Nakon toga BIOS se resetirao, sto je normalno za moju maticnu. Problem pocinje nakon sto sam usao u BIOS i ucitao snimljene postavke iz 1. spremnika (to je jedino sto sam napravio da nakon toga komp vise nije radio). Nakon restarta BIOS se vise uopce ne pokrece,nema niti onog "beep" na pocetku,  na monitoru nema signala,diskovi ne startaju, na debug dispeju stoji 8.8., i nakon 5-10s se restarta i opet ispocetka.
Probao sam opet resetirati BIOS (i na tipke i preko jumpera), izvadio bateriju i ostavio tako nekoliko minuta. Odspojio sva 3 HDDa i DVD, izvadio obje graficke (Radeon x4870 512MB), ostavio samo jednu (isprobano sa obje), izvadio zvucnu (Creative Audigy 2), napravio sve kombinacije sa komponentama i na kraju sve odspojio i ostavio maticnu samo sa procesorom i memorijom. Nista od toga nije pomoglo. Jedino sto nisam napravio, nisam kupio novu bateriju i stavio je umjesto ove. To namjeravam sutra napraviti. Ima li itko ideju sto bih jos mogao probati pa da upogonim komp.
Maticna je DFI x48 LanParty UT

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
PC ne starta

Pregledaj da nema koji napuhan kondezator. Također, pregledaj (pod jakim svjetlom) da nema izgorenih smd komponenti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: PC ne starta

Nema, nista nije spaljeno, niti smrdi i nema napuhnutih kondenzatora.

Makar cisto sumnjam da se nesto skurilo, posto od ucitavanja BIOSa, pa do restarta sa bank 1 je proslo 30ak sekundi. Komp sam koristio normalno cijelo jutro.

16 godina

-sve radiš pogrešnim načinom/redosljedom. Panika te samo zakopava...

-npr baterija je sporedna, ako je ispravan PC može i bez nje (samo trebaš podesiti npr datum prije bootanja OSa da izbjegneš probleme s licencama, OS bi inače sam sinkronizirao... pa se može preskočiti, ali svakako je bolje podesiti BIOS prije).

odspoji, npr žice za power-reset, odspoji sve, .. može i vađenje MBO na stol. Pa tad vidiš gdje je problem. Ovako 50% je zblentan BIOS (neki safe mod, možda pokrenut dualbios i sl).

Čista MBO, samo napajanje, probaš.. beep-alarm, to je OK. Ubaciš CPU+cooer, ponoviš, opet beep-alarm, OK, ubaciš RAM,.. sad bi već trebao ići Boot-POST/BIOS (ako imaš integriranu VGA), ako nema opet alarm, ubaciš VGA itd itd.. (između svakog dodavanja GAŠENJE, najsigurnije kompletno struju-prekidač).

-power ATX-24 + EPS4-8 + VGA-6-8 .. ovisi što imaš.

Kad napokon boota-BIOS, spoji žice za power-frontpanel itd. Ako je tu problem .. tad znaš.

-ako se ne pali, crkla MBO/power.. nešto.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
neaktivan

Prijatelju i ja sam imao problem s takvim stvari promijenio mnoge dijelove kompa i nista slao raznim ljudima da vide sta je i na kraju sam rstvorio komp i ta tikpa za reset mi je bila ostala zaglavljena ja sam je vratio gore i onda mi je komp ponovno radio bez problema...

MaliMatan
13 godina
neaktivan
PC ne starta

Vratio sam ju nazad, da nisam ne bih uopce mogao komp upaliti. Jedino da je unutar tioke nesto ostalo zbrikano. Nisam bas imao vremena cackati dalje, ali isto se dogadja i kad je samo proc, memorija i sve tipke, ledice i zvucnik spojen

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
PC ne starta

Da li otkačiš i tipkovnicu ili ne? Ako ne, otkači i nju i miša.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

pozabavi se sa tojim mislim da bi moglo biti to...

MaliMatan
14 godina
phoenix2003 kaže...

Da li otkačiš i tipkovnicu ili ne? Ako ne, otkači i nju i miša.

Potpisujem, takodjer, provjei ram.

sup bro?
13 godina
neaktivan
PC ne starta

Mali update. Taman nasao malo vremena za igranje s kompom, skinuo s maticne sve osim CPUa (jbga, nemam paste doma) i dalje ne boota. Ali sam primjetio da na jednoj grafickoj svijetli jedna dioda. Nebitno da li ju stavim kao primarnu ili sekundarnu, uvijek svijetli na istoj.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
PC ne starta

matična ako nije pred izdahom(iako teeeeško moguće). Mjenjaj pastu na procesoru/njegov hladnjak baci pod pranje. S napajanjem uradi isto,rastavi ga i iskorijeni prljavštinu iz njega. Pa javi ako se nakon toga javlja restart.Najjčešći problem s bootanjem jeste "pregrijavanje" procesora/napajanja te grafulje radi prašine jer ti sve komponente u P.O.S.Tu vuku maksimalan napon te se lako javlja "pregrijavanje" pojedinih komponenti te se javlja potreba za gašenjem radi daljnjega hlađenja.

M
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2015 8:56 (Igor150).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
PC ne starta

Nema prasine, redovito cistim, temperatura svega je bila normalna prije, Problem pocinje kako sam napisao ranije :) nakon sto sam usao u BIOS i ucitao snimljene postavke iz 1. spremnika

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

nema ti ništa drugo nego probaj resetirat bios....čupni bateriju i kratko spoji C-MOS....vidim i to uradio... jel gigabyte ploča?

M
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.1.2015 13:52 (Igor150).
13 godina
neaktivan
PC ne starta

DFI x48 LanParty UT

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2015 15:24 (draak).

0 0 hvala 0
16 godina
PC ne starta

da ne otvaram novu temu, danas odlučio očistit komp od prašine i promjenit termalnu pastu na procesoru, lijepo sam izvadio cooler, izvadio grafičku i svu prašinu kompresorom ispuho al nisam na ful snazi. stavim novu pastu, sve pokopčam uključim u struju i pokrenem ali ništa se ne događa, ne diže se sustav niti nema onog na početku od matične pa da bi u bios ušo, nema beepova, nema zujanja harda, ventilatori na grafičkoj i procu normalno rade. šta da sad uradim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Matoje kaže...

Sve otpoji i spoji ponovno. Grafičku, RAM, napajanje i sl.

Life is about passions. Thank you for sharing mine.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice