Pozdrav,
Imam problem sa onboard zvučnom karticom, tj. zvukom koji bi trebao ići preko matične. Dakle nema ga. Tražim rješenje već neko vrijeme i naišao sam na mnogo sličnih problema po forumima, uglavnom uzrokovanih konfliktima među driverima, ali nisam našao riješenje. Prije nego proglasim matičnu ne potpuno ispravnom htio bi čuti ako netko ima kakvu ideju u čemu bi mogla biti stvar.
Radi se o novoj matičnoj ploči MSI x99a raider. Instalirani su Windows 10 Enterprise 64 bitni.
Pošto je ploča nova i pod garancijom već bi je vratio prodavaču, ali je kupljena preko stranog webshopa pa mi slanje poštom i natezanje s njima zvuči kao gnjavaža. Radije ću kupiti zvučnu karticu.
Driveri rade ispravno, detektiraju svaki ulaz jacka u output, volume bars u Playback devices pokazuje aktivnost.
Imam zvuk preko grafičke kartice tj. HDMI-a. Zvučnici su ispravni. Svi ostali driveri za matičnu su posljednje verzije.
Instaliran Realtek High Definition Audio driver i to više puta pošto sam ga brisao i opet stavljao, instalirao bez drivera od grafičke, mijenjao Windowse, probao i preko Linux Ubuntu.
Na front panelu ista stvar, detektira ubacivanje slušalica, ali ne daje nikakav zvuk van.
Probao u Realteku namještat frekvencije, isključio detektiranje front panela, probao sve outpute, ali ništa.
U BIOS-u je uključen High Definition Audio. U BIOSu također ima jedna opcija, nešto kao Enable support for win 8.1 & 10 WHQL, ali kada to uključim ne može se podići sustav, javlja da moja grafička ne podržava tu opciju. To vjerojatno nema veze sa ovim problemom sa zvukom.
U Device Manageru updateao drivere, disableao AMD HDMI Audio, ali ništa.
Ukratko, sve radi kako treba, ali zvuka nema.
Ne znam još uvijek da li je problem hardverski ili softverski, ali za sada otvaram temu u ovom dijelu foruma. Ne pada mi na pamet što dalje pa da priupitam ovdje prije nego krenem u kupnju zvučne kartice. Za koju se nadam da će raditi na ovoj matičnoj. Evo, ako je netko imao iskustvo sa ovakvim problemom, zahvaljujem se na pomoći. Svaki prijedlog dobrodošao.