Pozdrav,prijatelj ima cudan problem s kompom.Dok je u windowsu,prilikom gledanja filmova,igranja manje zahtjevnijih igara tipa cod mw3 i sl.,sve normalno radilo dok neki dan nije pokrenuo metro2033 i nakon 20 ak min nestalo mu je slike na monitoru,centralna radi a fanovi na grafici stali.Restartovao je racunar fanovi i dalje stoje,nema slike na monitoru,centralna radi i tek kad ga je skroz ugasio fizicki i ponovo upalio,tek onda su fanovi krenuli da rade i sve je bilo ok dok ponovo nije pokrenuo metro i opet ista prica.PC je testiran temp nisu problem,jer se rusi na 74-75 stepeni.Grafika je hd6870,neki phenom x6 nezz tacno koji,napajanje 550w.PC prolazi 3D mark,ali na kombustoru pada za 2 i po min. otprilike.Drivere smo probavali od 12.4 do 12.8,originalne s cd-a tako da nije ni to,pa ako neko ima neke ideje i da li je problem softverske ili hardverske prirode?Hvala
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
rekao bi cak da je hardverske prirode problem... kazes da se ugase fanovi na grafickoj i ne rade dok ne ugasis i upalis PC ponovo, onda radi normalno? mozda je do napajanja...
Da,poslje restarta nema slike na monitoru i fanovi ne rade dok ga ne ugasi na shutdown i ponovo upali.Grafika je bukvalno ugasena.
Problem je definitivno hardver.Pretpostavljam da je grafička kartica overclockana i da joj je mjenjan napon.Furmark (stres program za grafe) je npr. poznat po tome da može strgati grafičku karticu, vjerujem da kombustor isto tako je može strgati , ako se pretjeruje sa overclockom i naponom.Imao sam slučaj sa ATI-jevom grafičkom karticom, koja u Speedfanu i Afterburneru pokazuje 82C, ali u HW monitoru pokazije temperaturu 82C i 106C vram-a.Možda to nije slučaj kod tebe, ali svakako ju očisti i zamjeni pastu, pa provjeri temperaturu sa više različitih programa prilikom igranja.Ako se i dalje bude gasila u igrama, onda je vrijeme za novu.
Kartica nije clockana niti je diran napon,a kombustor je samo jednom koristen i to nakon pojave problema.Kartica je pod garancijom jos godinu dana,pa nek je nosi nek se oni peglaju s njom.Btw kartica nije moja,to je od prijatelja.
Koje točno napajanje je u pitanju?
Mislim da je fortron 450 ili 500w,nezz tacno koji model.Trebam pitat frenda.
Mislim da je fortron 450 ili 500w,nezz tacno koji model.Trebam pitat frenda.
Pitaj svakako. Jer ne mora biti da je do grafičke.
Fortron to mora drzati ako je ispravan. Neka proba karticu u drugom PCu.
Odnio ga je na servis na ispitivanje kvara.Javim sta je bilo.
Zvali ga sa servisa,defektna ploca.Prebacili sve komponente na drugu plocu i sve ok.Kao ploca gasi grafiku pri opterecenju.
Riječ je o nekom defektnom kondenzatoru, a možda i tranziću.