Boot ne radi na novoj matičnoj

poruka: 8
|
čitano: 2.249
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Ovako jucer mi je stigla pošiljka iz portia uzeo sam djelove za pc

Matična ploča GIGABYTE GA-970A-DS3P, AMD970/SB950

Procesor AMD FX X6 6300

4 GB, KINGSTON HyperX Fury Blue DDR3 1600MHz

Cooler LC POWER LC-CC-95

Napajanje 550W, LC POWER Silent Giant GREEN POWER

Grafička kartica PCI-E GIGABYTE AMD RADEON R9 270 OC

Prije sam imao dosta stari komp tako da sam imo dvd player ili optički uređaj... kako se vec zove sa onim iglicama onaj široki kebl nez kako se zove to

a na maičnoj nema tog utora..

Nabavio sam player koj se spaja sa sata kabelom i spojio ga da mogu instalirati wondows 7 pošto sam na starom pc-u imo xp..

Nakon 100 pokušaja nije uspio niti jedan boot počne učitavati windows jako sporo i stane.

Prvo sam pomislio da dvd player ne valja pa sam vratio hard i player u stari komp i boot je uspio iz prve i instaliro sam windows 7 na hard mislio sam da ce to nekako pomoci.

nakon instalacije ope sma vratio hdd i player u novi koomp i pokušao opet dignuti windows ali neuspješno sad mi uvopče ne želi učitati cd sa windowsom.

Napravio sam i windows memory diagnostic tool nema nikakvih erora i sve sam spajao vrlo oprezno sve je na svome mjestu pokušao sam

prebacitati sata kablove od harda i playera na sve portove ima ih 6 u matičnoj ali neuspješno.

Jel moguce da sam dobio pokvarenu matičnu?? neznam više šta da napravim poludio sam pomoč molim !!

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.11.2014 18:57 (Squnte).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Probaj instalirat sa usb-a

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Boot ne radi na novoj matičnoj

-podesi BIOS, IDE/SATA kontroler. Stari optički (CD-DVD, prve serije SATA) mogu imati problema kod bootanja na novijim kontrolerima, ponekad neki drugi port ili prebacivanje na SATA-I, compatible i sl..

-drugi problem je možda sam medij i instalacija. Opet, podesi bios, UEFI-.. recimo da je medij ispravan.

- stari PATA konektori su izbačeni s novijih MBO, 'široki kabel' ali na njemu nebi bilo takvih problema oko boota, tj standarda, prvi kontroleri su podržavali isključivo HDD (ne optičke). Poneki (kao tvoj) još imaju taj problem. Obično pomogne isključivanje npr AHCIja, ali .. to je OK ako imaš dva odvojena kontrolera ili ako ti AHCI nije bitan.

-lakše je napraviti USB (MSov tools iso-2-dvd), boot će sigurno raditi s nove MBO, jedino što install mora biti u skladu s BIOSom, stari ili UEFI (ili oba).

-opet je prednost uloviti quick boot menu (naziv može biti drugačiji), jer se tamo nudi isti uređaj u oba moda.. tj vidi se kako ga BIOS vidi...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Reci mi di mogu podesiti BIOS na IDE/SATA i kako iskljuciti AHCI ja sam malo glup za to ..

Probelm je što nemam USB stick za windows .. imam prjenosni hdd od 300 gb imam dosta stvari na njemu mislim da nemogu napravit windows preko njega..

I reci mi dali mogu instalirati driver preko biosa nekako http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4591#driver

nez baci oko ty :D

16 godina
Squnte kaže...

Reci mi di mogu podesiti BIOS na IDE/SATA i kako iskljuciti AHCI ja sam malo glup za to ..

Probelm je što nemam USB stick za windows .. imam prjenosni hdd od 300 gb imam dosta stvari na njemu mislim da nemogu napravit windows preko njega..

I reci mi dali mogu instalirati driver preko biosa nekako http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4591#driver

nez baci oko ty :D

-kakve veze ima bios s driverima ili instalacijom? .. nejasno pitanje.

-svi biosi su ''isti''.. (nazivi i meniji su preomijenjivi) ideš redom i čitaš-podesiš. Pomaže čitanje manuala (RTFM to mu je svrha).

-nisi glup, nego moraš probati (nitko ne zna dok ne nauči, pogotovo prvi put..). Problem s novim stvarima (bios) su defaultne postvake za npr win8-UEFI .. i sve s tim poveznao. Trebaš podesiti. (kako? to ovisi o tvojim potrebama i OSu, kao i install meidju ili ovim problemima).

ako nemaš usb stick, tad moraš s DVDa, koji mora biti ispravan/bootabilan i s ispravnog playera.. (možda novijeg, posuduiti?).. kemijanje s postojećim diskom je moguće ali rizik (brisanja). Može čak i s interng HDDa linux+grub+ISO mount.. ali problem je to objasniti početniku, rizik za postojeće podatke i najgore, nemaš neki bootabilan medij (npr livelinux/miniPE..). To su stvari koje trebaš imati prije nego zatrebaju..

-najjednostavnije, najniži zajednički nazivnik.. isključiti efi, isključiti ahci.. i probati. Može biit potrebno npr prvo isključit efi, snimiti/reboot pa nastaviti u biosu ostalo podešavanje.. do tad može biti onemogućena neka opcija.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Najbolje mi je da kupim novi optički i na miru sam nije mi probelm dat 150 kuna za to :)

samo mi je bitno da ce onda radit normalno?? :D

links mi je tu blizu ovaj dvd rw LG GH24NSB0 24x Sata za 135 kn taj bi rebo radit?

13 godina
neaktivan

Svaki novi DVD pogon sa SATA sučeljem radit će, kupi najjeftiniji ako baš ne želiš neki Brand. Problem bi mogao biti i konektor na MB na koji uključujheš optiku, konzultiuraj manual ploče, postoji mogučnost da i HDD krivo spajaš, nadalje ispravan instalacijhski medij i postavke BIOSA!

15 godina
neaktivan

Evo uspio sam bootati sad vam pisem preko novog kompa :D

Stavio sam satu u slotove 0 i 2 i iskljucio AHCI i uspjelo je ..

Znaci puno ste mi pomogli obožavam ovu stranicu veliko hvala svima dečki najoblji ste <3

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice