No 80pin IDE cable installed?

poruka: 19
|
čitano: 3.479
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
No 80pin IDE cable installed??

Posjedujem trenutno 2 optička uredjaja spojena DVD-ROM i DVD-RW.

Odpojio bih ovaj DVD-ROM jer mi ne treba a sa DVD-RW spojio IDE WD HDD od 80GB. DVD-RW sam stavio kao slave.

Najestio sam HDD jumperom kao master uredjaj a DVD-RW i spojio 80 pin kablom medjutim kad sam to uradio disk je prepoznat ali nisam mogao podic sistem jer mi izbacuje navedenu poruku:  No 80pin IDE cable installed??

Sistemski disk je WDD sata 2 640 GB.

U čemu je problem,jer je to 80 pin kabl,da li mozda treba nešto setovat u BIOS-u??

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.10.2009 9:08 (Zelja).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
RE: No 80pin IDE cable installed??
Zelja kaže...

Posjedujem trenutno 2 optička uredjaja spojena DVD-ROM i DVD-RW.

Odpojio bih ovaj DVD-ROM jer mi ne treba a sa DVD-RW spojio IDE WD HDD od 80GB.

Najestio sam HDD jumperom kao master uredjaj a DVD-RW i spojio 80 pin kablom medjutim kad sam to uradio disk je prepoznat ali nisam mogao podic sistem jer mi izbacuje navedenu poruku:  No 80pin IDE cable installed??

Sistemski disk je WDD sata 2 640 GB.

U čemu je problem,jer je to 80 pin kabl,da li mozda treba nešto setovat u BIOS-u??

samo jedan moze bit master a to je wdd 640 ova dva moraju bit slave

We don't need no education We dont need no thought control No dark sarcasm in the classroom Teachers leave them kids alone Hey! Teachers! Leave them kids alone! All in all it's just another brick in t
17 godina
neaktivan

Namjesti ovaj disk od 80 GB na master a optički uređaj na slave ako si samo optički uređaj stavio na slave.

@ farkasevac - ovaj disk od 640 GB je sata 2 tako da tu nema šta podešavat master-slave

edit: samo trebaš u biosu podesiti da ti eto sistemski disk bude taj disk od 640 GB odnosno da ti ovaj disk od 80 GB ne bude po redoslijedu prije ovog od 640 Gb u redoslijedu bootanja

snajpanje nije kempanje!!! || google is my frend too!
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.10.2009 8:41 (shark).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
shark kaže...

Namjesti ovaj disk od 80 GB na master a optički uređaj na slave ako si samo optički uređaj stavio na slave.

@ farkasevac - ovaj disk od 640 GB je sata 2 tako da tu nema šta podešavat master-slave

Pa tako sam i uradio,logično da brži uredjaj ide kao master a optički kao slave.Ali i dalje sam dobivao tu poruku,a kabl je sigurno ispravan jer tim kablom su spojena sad dva optička uredjaja.

17 godina
neaktivan

Aha nisi  napisao u prvom postu da si i DVD -RW stavio na slave pa sam mislio da je to Smijeh, da li ti prepoznaje taj disk od 80 GB u biosu? Ako da odi u device manager i pod IDE/ATA controllers odi na onaj controller na koji su ti spojeni disk i optički uređaj, vidi pod advanced settings da li ti stoji ultra DMA enabled ili tak nekak, ili je PIO mod, ne znam sad točno pišem sa sedmice, zaboravio sam kako je na xp-u (valjda radiš na xp), mora ti biti taj Ultra DMA mod. Probaj, možda proradi

snajpanje nije kempanje!!! || google is my frend too!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Nisam gledao nista u BIOS-u ,jer sam smatrao da treba sve automatski da proradi. Taj disk od 80GB je prepoznat na P.O.S.T. ekranu al odmah zatim izbaci tu poruku.Da u Windowsu je setovano na Ultra DMA mode 6,i 7 bas sam sad evo gledao.

Pa sad ti kazem da ja uopste nemogu podignuti sistem kad je taj disk spojen tako da i nemogu uci u Windows XP tj device manager.

Prepostavljam da treba u BIOS-u taj disk napraviti da radi mozda u istom modu kao i DVD-RW.

Šta mislis da to probam?

A za ovo da se ovaj disk vdi prije sistemskog u BIOS-u,sumnjam ali cu provjeriti,jer je na prvom mjestu uvijek SATA sem ako user lično ne odabere neki drugi disk.

17 godina
neaktivan

Provjeri sta ti je prvo u redu za bootanje. Prije si imao jedan diska a sad imas dva? Onda je najvjerovatnije se poremetio redoslijed Diskova prilikom bootanja. Idi u hdd boot priority ili tako nesto pa vidi koji hdd je prvi. Ili na pocetku cim upalis komp imas u dnu ekrana koju tpku trebas stisnuti da rucno biras odakle ce se bootati pa izaberi sata disk. A sto se tice kabla mozda je ostecen jer ti je za dvd dovoljno i 40 pinski kabel ali za hdd nije pa ti je prije radilo a sad ne radi. Promijeni kabel.

16 godina
neaktivan

Pogledat cu danas redoslijed bootanja.A kabl sam kupio sasvim nov.Nista moram ponovo sve rastavljat i preturat diskove po kucistu jer imam mATX i ploču i kučište tako da je raspored kablova jako zajeban,moram disk podizat a optički uredjaj spuštat.

Javim tokom dana,kako je setovano u BIOS-u,ako je pogrešno da postavim SATA kao primarni bootabilni disk,jbg nisam laik bavim se računarima godinama znam 1001 problem ali ovaj mi baš neobičan.

17 godina
neaktivan

I ja se bavim time dosta godina i opet ostenam zatecen. Recimo na mom scaleo c racunaru kad je prikopcan vanjski hdd nece da se boota. Nema sta nisam radio ali jednostavno nece i tacka. Pa onda recimo tri dana ne mogu upaliti racunar dok nisam odspojio sve periferija i na kraju dosao do zakljucka da se komp i tastatura ne vole a ta ista tastatura na mom kompu radi najnormalnije ili recimo crkne modem i nece da se upali komp. Ni da mrdne. Izvadis g...o od 5 eura i komp radi. Jbg u tom poslu nekad logika ne sluzi nicemu.

16 godina
neaktivan

Da logike nema,to se sasvim slazem.Imao sa problema sa resetovanjem računara na starijoj konfiguraciji i nikad taj problem nisam rijesio a zamjenio sam sve sem ploče.

Sad mi se evo neda da mijenjam raspored ovih komponenti pa da pokusam ponovo spojit taj IDE HDD.

Čisto sumnjam da se redoslijed bootanja promjenio sam od sebe,jer je namješteno da se boot-a sa SATA 1.

Ali adje vidjet cemo.Ploča je BIOStar NF-520A2 TE

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Razlog ove greške je obično u kablu tj. kada se ne koristi 80-žični kabel. broj pinova im je isti 40

usporedba ata kabela usporedba ata kabela

16 godina
neaktivan

Pa hvala na objasnjenju al glup nisam,znam koja je razlika.Stavio sam 80-pinski kabl.

16 godina
neaktivan

Ja sam čuo od nekih kolega maloprije da zato i neće da boota XP bas zbog toga sto sam priključio IDE disk a na sistemski je SATA disk.

Neznam koliko to sad ima veze,ali pokusam sutra ovo sto sam planirao pa vam javim.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

KOd mene u BIOS-u pise first boot device:hard disk   second boot device:hard disk.

Pri pritiskom na tipku F9 (boot device configuaration) odabrao sam SATA disk,međutim dobijem poruku "INVALID SISTEM DISK,BOOT DEVICE FAILURE",kada je spojen IDE disk.

Ali ja sam zaboravio da sam na ovom IDE disku imao instalaciju linuxa Mandriva 2009,te je SATA disk formatiran nakon dual boot-a Win XP+Mandriva 2009,jer sam promjenio matičnu ploču.

Vjerovatno je uzrok ne podizanja sistema instalacija Mandrive 2009 na tom disku.

Kako sad da obrišem bootloader Mandrive 2009 na tom IDE disku.

U BIOS-u sam pogledao piše ipak je da first BOOT device SATA WD 640GB disk.

Vidjet cu i da sutra uzmem jos jedan novi kabl,ako je u kablu problem.

Ali zaboravio sam vam reći da ja imam i jedan vrlo čudan problem,a to je da mi nekad nema u my computeru ovog DVD-ROM-a čak i nakon nekoliko reboot-a a lampica crvena neprestano gori???????????

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Moguće i da ti kontroler zeza. Pokušaj samo 2 HDD-a bez optike. Možda i optika zablesa BIOS.
MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ostavio sam samo IDE disk od 80GB izvadio jumper sa njega i računar je podigao sistem samo sa ova 2 diska.Znači optika je u tom trenutku bila odpojena.

Izgleda da nemože taj disk radit zajedno sa jednim od optičkih uređaja,zašto,nemam pojma???Matična je kupljena nova,neznam da li da reklamiram radi ovoga?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: No 80pin IDE cable installed?

Master-slave dobro podeseni?

16 godina
neaktivan
logic kaže...

Da.

16 godina
protjeran
Zelja kaže...
logic kaže...

Da.

si probo sa 2 slave-a,ako nisi probaj nemas sto izgubit----prevario sam se sry

prodajem pozivnice za partis
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.10.2009 17:45 (hrvatskafarkasevec).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice