I tko kaze da sa php-om ne mozes platiti fakultet djetetu? Eno frend u Osijeku ima vrlo uspjesnu firmu (inchoo) a bave se iskljucivo php-om
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Tko to kaže?
Tko to kaže?
Tonci! A ne voli ni linuksase bas kako cujem...
Tko to kaže?
ti još trolaš ovdje, umjesto da nešto radiš tamo u irskoj
jug.... ovaj, hrvatonostalgičaru propali
Ma nisi ni to trebao ti na amplitudnoj modulaciji ja na frekfentnoj modulaciji, a govorio drvetu a govorio tebi. Džaba liku trolamo post.
Zato što pretjerano pojednostavljuješ i ne razumiješ u potpunosti sve o čemu je riječ. Kao što imaš u građevini poslove za nošenje cementa po skeli, ali i za projektiranje statike ili crtanje prozora, te čak i izum nove legure čelika, tako u računarstvu imaš poslove za nošenje mrežnog kabela, implementiranje forme za unos, dizajn novog sustava ili izmišljanje algoritma ili jezika.
kolko god on pojednostavljuje toliko ga ti mistificiras ;)
IT je ipak malo specifficniji od gradjevine i kemije
Hmm, bojim se da nema nikakve razlike. Kud ćeš specifičnije od građevine. Dapače, oboje je vrlo slično po strukturi: možeš krimpati cijeli dan kabele kako bi možda spajao i struju po gradilištu (nošenje cementa je zapravo jednostavnije). Možeš lijevati ploče i slagati armaturu, možeš slagati frameworke ili module u PHP-u i tako dalje i tako dalje, nema nikakve mistike u niti jednom od toga, niti je nešto od toga više ili manje specifično (dapače, oboje je vrlo precizno i specifično jer mora biti u inženjerskom dijelu posla i šljakersko izvedbenom).
Tko to kaže?
Tr0ll3! :D Kud me nađe protiv Linuxaša. :P
Ma nisi ni to trebao ti na amplitudnoj modulaciji ja na frekfentnoj modulaciji, a govorio drvetu a govorio tebi. Džaba liku trolamo post.
Zato što pretjerano pojednostavljuješ i ne razumiješ u potpunosti sve o čemu je riječ. Kao što imaš u građevini poslove za nošenje cementa po skeli, ali i za projektiranje statike ili crtanje prozora, te čak i izum nove legure čelika, tako u računarstvu imaš poslove za nošenje mrežnog kabela, implementiranje forme za unos, dizajn novog sustava ili izmišljanje algoritma ili jezika.
kolko god on pojednostavljuje toliko ga ti mistificiras ;)
IT je ipak malo specifficniji od gradjevine i kemije
Hmm, bojim se da nema nikakve razlike. Kud ćeš specifičnije od građevine. Dapače, oboje je vrlo slično po strukturi: možeš krimpati cijeli dan kabele kako bi možda spajao i struju po gradilištu (nošenje cementa je zapravo jednostavnije). Možeš lijevati ploče i slagati armaturu, možeš slagati frameworke ili module u PHP-u i tako dalje i tako dalje, nema nikakve mistike u niti jednom od toga, niti je nešto od toga više ili manje specifično (dapače, oboje je vrlo precizno i specifično jer mora biti u inženjerskom dijelu posla i šljakersko izvedbenom).
ocu rec da je IT specifican jer pruza puno toga a da ti faks vidio nisi.
kod drugih struka je vec drukcije.
onaj sa gradjevinskom srednjom nece nikad postat voditelj arhitektonskog ureda dok onaj sa srednjom tehnickom (ili bilo kojom drugom zapravo) moze u IT napredovat do samog vrha.
ocu rec da je IT specifican jer pruza puno toga a da ti faks vidio nisi.
kod drugih struka je vec drukcije.
onaj sa gradjevinskom srednjom nece nikad postat voditelj arhitektonskog ureda dok onaj sa srednjom tehnickom (ili bilo kojom drugom zapravo) moze u IT napredovat do samog vrha.
Ne bih se složio, iako to ovisi o tome što smatraš vrhom. Rijetko ćeš vidjeti ne-inženjere na tehnološkom vrhu pa čak ni u vodstvu. Eventualno dokle ćeš doći je vođenje timova i to samo ako se uspiješ probiti iznimnim ulaganjem u nadoknađivanje manjka znanja iskustvom i učenjem od drugih. Ako aludiraš na startupe u anglosaksonskoj kulturi, to nema veze s napredovanjem u klasičnom smislu i na istom mjestu ćeš vidjeti voditelje arhitektonskih ureda na identičan način. Problem postoji isključivo na ovoj lokaciji, ne u struci.
Koliko su u Irskoj plaćena zanimanja bioenergetičara, reiki terapeuta, tarot majstora i sl ?!
Time se bavim pa eto, pitam .
Ne bih se složio, iako to ovisi o tome što smatraš vrhom. Rijetko ćeš vidjeti ne-inženjere na tehnološkom vrhu pa čak ni u vodstvu. Eventualno dokle ćeš doći je vođenje timova i to samo ako se uspiješ probiti iznimnim ulaganjem u nadoknađivanje manjka znanja iskustvom i učenjem od drugih.
Jooj, ne znaš ni sam koliko si u krivu. Najekstremniji slučaj za koji znam je frajer koji ima trogodišnju školu završenu a VP je za razvoj proizvoda u jednoj firmi koja vrlo vjerojatno utječe na to kako i ti koristiš tehnologiju.
Nisam siguran, ali mislim da nema 35 godina.
Koliko su u Irskoj plaćena zanimanja bioenergetičara, reiki terapeuta, tarot majstora i sl ?!
Ne znam jel se zayebaješ, budući kako imaš avatar zločinačke obitelji ali evo KLIK
slika iz centra dublina
http://40.media.tumblr.com/2e8b137cbae153d0845d75f180788bb8/tumblr_mthz881Yop1ruaaspo1_1280.jpg
"putokaz" vodi u sporednu ulicu u koju ne bi usao ni da Garda tamo ima postaju
Kak se zove taj dio grada? Mali Meksiko?
Kak se zove taj dio grada? Mali Meksiko?
Nisam siguran ali mislim: "50 cents will buy you ass, not necessarily female" - bez navodnika
* * * a da ti faks vidio nisi.
* * *
E takvi su mi najdraž. Generali poslije bitke a bitku vidjeli samo u Age of Empires II.
@Tonči. Šala mala. Ako si zadovoljan poslovm kojim se baviš (ako se ne varam CGI-aš) i u gradu u kojem živiš sve 5, jer vidim dva Titan X-a i i CPU sa X zadnjom oznakom - nije šala, ali budimo realni pored onih mojih silnih iskustava učiš me što je PhD i zašto je koristan u državi koja je... dalje mi se ne da ni pisati.. Zato uvijek bolje piva:
Ali volim kad zakuham pa vladam :D
Ne znam jel se zayebaješ, budući kako imaš avatar zločinačke obitelji ali evo KLIK
"Rokno" sam mu hvala kada sa stolice ne upadoh sa smijeha kada sam vidio i sliku avatara + naziv "povoljni reketari.com" Ooj mamma mia.. suze mi krenuše.
Ali da budem fer mislim da si mu dao pogrešan link.. prosječna plaća u USA.
Evo mu ovako prvo ovdje:
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ei.html
Dakle sve o Irskoj najbolji izvor informacija - službena CIA stranica neka obrati pažnju na što se Zemlja bavi evo ja ću da podvučem zanimljivo:
Industrija:
pharmaceuticals, chemicals, computer hardware and software, food products, beverages and brewing; medical devices
Nezaposlenost:
9.4% (2015 est.)
11.3% (2014 est.)
GDP - real growth rate:
7.0% (2006. Jan. est)
4.8% (2015 est.)
5.2% (2014 est.)
1.4% (2013 est.)
Poslove traži na:
monster.ie i na http://ie.indeed.com/
Ukratko džaba ćeš kliknuti - nema ništa.
A čovjek bi pomislio (ako sam dobro zapazio Antonio Banderas je u pitanju) avatar lika sa sačmom, ovaj se ne boji ni da mu garda popreči ulicu zato:
kada ja dođem, Friday će stol na glavu, tebi ćemo plastični pištolj i idemo da vidimo šta je u toj ulici . jesmo li avanturisti ili nismo!

A ima brate mili usta pa nek priča, a ne "ako ti kažem moram te ubiti". Ali dosta o njemu to će da kaže sam ovdje ili na pp ili neće nikako, ima sva prava sačekat ćemo da se čovjek probudi.
Jer gori od lika koji voli tu i tamo Linux spomenuti (a nećemo reći tko je) gori je samo onaj kome AMD kažete.
Inače ne volim na ovom forumu što malo tko zna za poniznost. Malo tko zna priznati grešku. Još je teže reći "izvini pogriješio sam". A posebno ne volim na tezanje do u beskonačnost gdje su sredini beskonačnosti (a znamo da beskonačnost - beskonačnos =/= 0 nego je "nedefinisan izraz") izgubi se sâm smisao a pobjedi onaj koji zadnji post napiše. (Btw: nemoj tko da mi počne spiku o Graničnim Vrijednostima Nizova - upucat ću ga).
Što se tiče reketara još uvijek - oj majko mila, pa plačem od smijeha. Za onakav nick, avatar i BMF (vjerojatno od Big Mother Fu*ker) ili moraš biti totalni genije da to smisliš ili nešto vanserijsko - svašta mi kroz glavu prolazi. Uglavnom da ima kakva umjetnička nagrada za "ne znam ni ja što" definitivno bi mu ju uručio jer ovako se ismijao dugo nisam u životu. Nek nam je živ i zdrav.
Uređivano: A imam novu poslovnu priču "Kako sam odbio besplatnu Lumio 950 XL od BHTelecoma", (svježa priča, od danas ako se mjeri Irsko vrijeme) ne znam gdje da ju ispričam ovdje ili da otvorim novi post u ovom dijelu foruma. Friday neka odluči.
Ne bih se složio, iako to ovisi o tome što smatraš vrhom. Rijetko ćeš vidjeti ne-inženjere na tehnološkom vrhu pa čak ni u vodstvu. Eventualno dokle ćeš doći je vođenje timova i to samo ako se uspiješ probiti iznimnim ulaganjem u nadoknađivanje manjka znanja iskustvom i učenjem od drugih.
Jooj, ne znaš ni sam koliko si u krivu. Najekstremniji slučaj za koji znam je frajer koji ima trogodišnju školu završenu a VP je za razvoj proizvoda u jednoj firmi koja vrlo vjerojatno utječe na to kako i ti koristiš tehnologiju.
Nisam siguran, ali mislim da nema 35 godina.
Kojoj firmi? Kojeg proizvoda? VP ne traži nužno tehnička znanja, nego često prodajne/trgovačke i druge social i soft vještine. Osnovno znanje i razumijevanje je često dovoljno.
Razlog stanja našeg IT-a je u stanju našeg obrazovnog sustava i niske percipirane (ne realne s obzirom da nismo daleko u samom sadržaju, koliko u kriterijima) vrijednosti tog obrazovanja, koje dodatno narušavaju diplome čija je vrijednost zbog niskih kriterija i korupcije znatno pala. Nekidan sam imao priliku diskutirati s inženjerom ("bakalar") računarstva koji ne zna kako rade IP adrese, dakle, imamo problem zaista niskog donjeg limita znanja za titulu.
U korist teza nixassa itd: sasvim je izgledno da ima SSS ljudi koji će znanjem nadići i VSS u takvim slučajevima, pogotovo ako su voljni radom i učenjem nadoknaditi ono što ne znaju. No, puno je teže i naći znanja. Na vrh možeš zasjesti iz više razloga, ne zbog superiorne kvalitete vještina. To je sigurno 100%.
Dodatni problem u svemu je što je domaći IT uglavnom neatraktivan, bez stvarno kompleksnih ili zahtjevnih projekata, s minimumom udjela znanosti i viših razina znanja. Većina toga se vrti oko copy-paste programiranja s SO-a, oko korištenja pripremljenih frameworka i raznih komponenti pa je za veliki udio IT poslova neko posebno
Ali volim kad zakuham pa vladam :D
"Rokno" sam mu hvala kada sa stolice ne upadoh sa smijeha kada sam vidio i sliku avatara + naziv "povoljni reketari.com" Ooj mamma mia.. suze mi krenuše.
Ali da budem fer mislim da si mu dao pogrešan link.. prosječna plaća u USA.
:)
Imam jednog frenda koji je dipl ing elektrotehnike, a općenito je jedna od najinteligentnijih osoba koje poznam. Često kaže "ja sebe uopće ne smatram programerom nego tek osobom koja jako dobro gugla" .
Inače, kad je završavao faks (prije 8-9 godina mislim) molili su ga da ostane doktorirati i raditi na faksu ali ih je hladno odjebao.
Imam jednog frenda koji je dipl ing elektrotehnike, a općenito je jedna od najinteligentnijih osoba koje poznam. Često kaže "ja sebe uopće ne smatram programerom nego tek osobom koja jako dobro gugla" .
Inače, kad je završavao faks (prije 8-9 godina mislim) molili su ga da ostane doktorirati i raditi na faksu ali ih je hladno odjebao.
Ovo ti je moja klasifikacija :
- programercic - radi u banci, osiguravajucem drustvu ili telekomu. O pravom programiranju nema pojima - njegova snaga lezi u poznavanju doticnih mastodonskih sustava (i svog sranja koje se nalazi u njima). Cilj u životu: preci u management i uopce se ne bavit programiranjem.
- programer - pravi profesionalni programer. Rastura u algoritmima i arhitekturi softvera. Nazalost, nema neku specijalizaciju pa se sve to svodi na razvoj poslovnih aplikacija. Programiranje samo sebi svrha i najkul stvar na svijetu. Cilj u zivotu: preuzet posao i klijente od trenutnog šefa i mlatit lovu dok mu njegovi zaposlenici ne otmu posao.
- računalnu znanstvenik - zna sve što zna i profesionalni programer, ali to nije ni 5% njegovog ukupnog znanja. Rastura u egzoticnim podrucjima koja zahtjevaju puste godine rada za pristojno svladati (tipa umjetna inetligencija, razvoj programskih jezika, računalne grafike, raznih simulatora, itd). Na programiranje se gleda kao na sredstvo postizanja cija. Objavljuje clanke, razvija nove tehnologije i uglavnom se smuca po startup firmama (koje danas nisu više što su nekad bile). Culj u zivotu: napravit neki novi ultrakul breakthrough/aplikaciju i zaradit milijone (ili zivit u snovima).
Zanimljivo je da i jedan i drugi i treci imaju iste place. Pa sad budi pametan
Nemaju iste plaće, to sigurno. :D
Znam, na kraju se ispostavi da programercici imaju najviše plaće i najveći ugled u firmi. Bastards
Znam, na kraju se ispostavi da programercici imaju najviše plaće i najveći ugled u firmi. Bastards
Definitivno nemoguće. Mislim da je daleko optimističnija situacija. Istina je, doduše, da ako se bavimo znanstvenim radom i "ezoterijom" (kako se na to gleda) nismo uvijek u fokusu prodaje pa se smatra da ne generiramo dovoljno (direktnog) novca. To je dio i problema koji se veže uz strategiju domaćih firmi. No, stvari skill-requiring poslovi se dobro plaćaju.
Koliko banke naplaćuju transakciju između Irske i Hrvatske, tj. između Irske i ostalih država EU/nonEU? Za poslovne subjekte?
Izdajem neke račune po EU i banka me odere za 70kn po transakciji. Skoro 10€. Što je za mene apsurdno visok iznos, 35x veći od naplate transakcija unutar države. Faking roaming.
Koliko banke naplaćuju transakciju između Irske i Hrvatske, tj. između Irske i ostalih država EU/nonEU? Za poslovne subjekte?
Izdajem neke račune po EU i banka me odere za 70kn po transakciji. Skoro 10€. Što je za mene apsurdno visok iznos, 35x veći od naplate transakcija unutar države. Faking roaming.
1.4. Je trebala SEPA u Hr zaživiti ali mislim da su prolongirali "produkciju" za dva mjeseca. Uglavnom, kada zaživi transakcije unutar EU bi trebala biti iste ili neznatno vece nego unutar države.
Pozdrav Bugovci, evo vidim dosta vas odlazi raditi u Irsku, ali imam jedno pitanje. Što je sa sezonskim zapošljavanjem tamo, imam priliku preko ljeta otići, osiguran smještaj i možda posao. Tek ću završiti srednju školu (Ruđer)
i zanima me dali se tamo traže samo IT stručnjaci sa iskustvom, dali je neko već ovako išao raditi na mjesec dva, ima li ko kakvog iskustva?
moze se dobiti i posao u IT kao "pocetnik", bez nekog konrektnog iskustva al tu si vjerojatno "osudjen" na agencije za zaposljavanje i "obicnije" poslove.
i sa agencijama se moze pristojno zaraditi, ovisno u koju firmu te posalju.
o kojem sezonskom poslu pricas?
A vjerojatno pakiranje mesa u nekoj firmi, pa sad kad bi otiso tamo valjda bi jos vidio ako bi našao nešto bolje, ili vezano uz struku
A vjerojatno pakiranje mesa u nekoj firmi, pa sad kad bi otiso tamo valjda bi jos vidio ako bi našao nešto bolje, ili vezano uz struku
Vjeruj mi da pakiranje mesa nije bas bajan posao. Bio sam na jednoj takvoj liniji prije 10-ak dana...
Vjeruj mi da pakiranje mesa nije bas bajan posao. Bio sam na jednoj takvoj liniji prije 10-ak dana...
možda nije ali zato pod pauzom možeš vježbati na strvinama poput rockya, jesi vidio koliko ljudi iz mma i boksa je iz irske... najvjerojatnije je to razlog :-)

Pa, šta onda?!
Nek se malo čeliči! I još će zaraditi nešto love, viditi svijeta i možda ugrabiti kakav kontakt za budućnost...