Dakle kao što naslov kaže, volio bih da mi netko nešto pametnoga predloži za pisanje, do sada sam napravio hrpu programa u pascalu, java igricu(sudoku) i nešto još programa u javi, a budući da mi je sada faks krenuo moram učiti i c, pa sam mislio se na to natjerati tkao da pišem nešto u c-u i tako proširujem znanje, svi prijedlozi su dobrodošli osim nekih zlonamjernih ili ogromnih projekata(više od 6 mjeseci posla)
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Dakle kao što naslov kaže, volio bih da mi netko nešto pametnoga predloži za pisanje, do sada sam napravio hrpu programa u pascalu, java igricu(sudoku) i nešto još programa u javi, a budući da mi je sada faks krenuo moram učiti i c, pa sam mislio se na to natjerati tkao da pišem nešto u c-u i tako proširujem znanje, svi prijedlozi su dobrodošli osim nekih zlonamjernih ili ogromnih projekata(više od 6 mjeseci posla)
Pisanje? Napiši knjigu.
C samo ako moraš
znam da c nije najbolji izbor sada, naravno i sam bi da mogu birati zmeđu c c++ i c# izabrao c# ali budući da mi faks(fer -_-) tako nalaže onda moram, pod pisati sam mislio programirati :D
U C-u možeš što i u ostalim jezicima, dosta teže doduše, ali uz WinApi i ODBC možeš raditi aplikacije koje rade sa bazama podataka, ali to ti ne preporučujem. To ako si na Windowsu, kao platformi, inače za GUI trebaš uzeti QT, wxWidgets ili neki drugi...
Ali ako želiš konzolnu aplikaciju, uzet ću Tracerov primjer, koji on često daje - razredni imenik. Dakle aplikacija koja će u txt datoteci imati pohranjene učenike, njihove ocjene, vladanje, računati prosjek učenika, prosjek razreda, sve što ti želiš. Tako ćeš najbolje testirati svoje znanje iz C-a koje posjeduješ ili ćeš naučiti nešto novo.
znam da c nije najbolji izbor sada, naravno i sam bi da mogu birati zmeđu c c++ i c# izabrao c# ali budući da mi faks(fer -_-) tako nalaže onda moram, pod pisati sam mislio programirati :D
Nista ti FER ne nalaze, imas prvi semestar PiPI (Programiranje i programsko inzinjerstvo, nista perverzno xD), najobicnije upoznavanje s C-om, izgled i struktura programa, tipovi varijabli, polja, strukture, pokazivaci i svi ti goodies-i iz C-a. Drugi semestar imas ASP (Algoritmi i strukture podataka, na PMF-u poznatiji kao SPA). Primjena C-a. Razno razni sort algoritmi (najjednostavnijih kao bubble sort, insertion sort, selection sort, pa do malo kompliciraniji kao merge sort, quick sort itd.), binarno pretrazivanje, binarna stabla, liste, dvostruko povezane liste, redovi (FIFO, LIFO) i sl.
To je to od C-a na FER-u. I u sustini programiranja. Mislim, programiranja koje ce te netko uciti, naravno da se programiranja neces moci rijesiti (govorim dakako o Racunarstvu), ali nakon PiPI-ja i ASP-a nema vise kolegija koji su specijalno usmjereni na ucenje nekog programskog jezika. Jedino jos Cupiceva Java. Ali za Cupkovu Javu trebas dobro bit potkovan u programiranju opcenito, pa cak i sire od toga.
C je izabran samo da studente koji se nikad nisu susreli s programiranjem uvede u taj svijet. Dakle nije to nista tesko. Osobno (a i dosta profesora) se ne slazem s tim da C bude prvi jezik s kojim se studenti susrecu na faksu i koji ih uvodi u programiranje. Ponajprije jer nije OO (pa kasnije imaju problema, pogotovo na OPP-u koji na cudan nacin nasilu pokusava nametniti i objasniti nekakavo OO programiranje), a onda i zbog ostalih stvari, izrazito je low level, barata se s primitivnim tipovima podataka, pa zbog pointera, ukratko PITA.
Od tebe se na kasnijim godinama jednostavno ocekuje da znas C (jer su te to ucili), ali bilo bi dobro da znas i ostale (pogotovo OO jezike), tipa C++, Javu, Python, C# jer ce ti takvi high level jezici uvelike olaksati razno-razne labose (pogotovo UTR - Uvod u teoriju racunarstva, PPJ, OPP i slicne kolegije).
Najbolje ces proci ako si polimat sto se tice jezika. Ne moras bas ulaziti u ciste detalje odredenog jezika i razno razne implementacijske finte, cega god vec, za odradivanje zadataka koji se postavljaju pred tebe dovoljno ti je i opce poznavanje jezika (osim Cupkove Jave, kod Cupka se Java nauci do u detalj).
S obzirom da si upoznat s programiranjem kao disciplinom opcenito (bar tako izgleda iz uvodnog posta) i s obzirom da si upoznat sa high level jezikom (mislim na Javu), ne bi ti trebao biti problem pratiti ono sto se radi na PiPI-ju i ASP-u. Ok, mozda ce te muciti pointeri i sve radosti koje C donosi s njima i mrzit ces ih iz dna duse (jer Java primjerice, nema pointera), ali savladat ces i to. Usudio bih se reci, bez da unaprijed ucis C, vec samo da pratis predavanja.
e ovo je bila daleko bolja i kvalitetnija uputa od one koju sam očekivao hahhahah, pitao sam kako da bolje krenem učiti za faks(indirektno kroz projekt neki , jer mi se to činilo najprikladnije) a čovjek mi kaže apsolutno sve šta me čeka, hvala ti puno na svim mogućim uputama, u principu oko programiranja se ne brinem jednostavno mi je zanimljivo nešto vezano uz to raditi :) nadalje što se tiče kompletnog c-a i svega što on donosi i sam prof mi je rekao da ako sam u javi radio da će mi ovo biti poprilično jednostavno, jedino što je problem na cijelom faksu je matematika hahhahah jebiga treba doći do drugog semstra, upišeš faks jer oćeš programirati na kraju te dočeka kurva od matematike -_- sorry na off topicu, sve u svemu hvala vam na prijedlozima i misli mda ću krenuti sa tim imenikom lagano pa kada imam vremena ću ga pisati malo po malo a onda kada završim možda uskrsnem ovu temu :)
Hvala na detaljima oko FER-a, da ti nisi FER-ovac? :D
e ovo je bila daleko bolja i kvalitetnija uputa od one koju sam očekivao hahhahah, pitao sam kako da bolje krenem učiti za faks(indirektno kroz projekt neki , jer mi se to činilo najprikladnije) a čovjek mi kaže apsolutno sve šta me čeka, hvala ti puno na svim mogućim uputama, u principu oko programiranja se ne brinem jednostavno mi je zanimljivo nešto vezano uz to raditi :) nadalje što se tiče kompletnog c-a i svega što on donosi i sam prof mi je rekao da ako sam u javi radio da će mi ovo biti poprilično jednostavno, jedino što je problem na cijelom faksu je matematika hahhahah jebiga treba doći do drugog semstra, upišeš faks jer oćeš programirati na kraju te dočeka kurva od matematike -_- sorry na off topicu, sve u svemu hvala vam na prijedlozima i misli mda ću krenuti sa tim imenikom lagano pa kada imam vremena ću ga pisati malo po malo a onda kada završim možda uskrsnem ovu temu :)
Ako hoces samo programirati (tj. biti codemonkey) onda FER nije faks za tebe. FER te nece nauciti programirati u smislu da ti znas samo to i da ces biti neki codemonkey kome ce netko reci: "napravi to to to i to, tak tak tak i tak", ti to tak isprogramiras i amen. FER je faks koji ce te nauciti pristupiti nekom problemu i rijesiti ga, implementacija je stvar detalja. Naglasak je na inzinjerskom pristupu. Konkretno ako te zanima, na Racunarstvu imas 5 modula: programsko inzinjerstvo, racunalno inzinjerstvo, racunarsku znanost, telekomunikacije i informatika te obrada informacija i multimedijske tehnologije. Modul biras tek trecu godinu (prva je zajednicka, a drugu biras smjer, Elektrotehnika ili Racunarstvo). Mozda ti sad to sve zvuci fensi, ali nije bas xD. Uglavnom, kad krenes na faks i kad se malo uhodas sve ces to skuziti i vrlo lako ces moci procijeniti sto te tocno zanima i na koji modul zelis.
Nikud bez matematike, na matematiku se zesce postavi, to nemoj padati. Isto tako i Osnove odmah rijesi, i pregrmi jos tih par elektrotehnickih predmeta i sve pet.
Hvala na detaljima oko FER-a, da ti nisi FER-ovac? :D
Jesam.
ma matiša me ubija u pojam xD sillna vježba i nigdje ničega xD, a ovo ostalo mogu dati i to vrlo lako mi se čini samo osnove ću brijem pustiti jer mi nisu uvijet za ništa na drugoj godine, ne stignem i njih i matišu, a što se tiče programiranja vjeruj mi ne želim biti codemonkey xD upisao sam fer s namjerom da se i naučim postaviti prema problemu i pristupitm mu na najbolji mogući način te ga optimalno riješim :) i da nisam samo za programiranje zagrijan ;) ima nešto i u it-u te u elektronici što me povuklo na taj faks :)