Dakle, kako preko Command Prompta u Windowsu da zapakujem i raspakujem fajl ili folder? Nešto sam pronašao da to može u windozama u zip formatu da se odradi, ali nisam pronašao kako.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Dakle, kako preko Command Prompta u Windowsu da zapakujem i raspakujem fajl ili folder? Nešto sam pronašao da to može u windozama u zip formatu da se odradi, ali nisam pronašao kako.
http://serverfault.com/questions/39071/does-windows-have-a-built-in-zip-command-for-the-command-line
http://serverfault.com/questions/39071/does-windows-have-a-built-in-zip-command-for-the-command-line
Hvala, ali ovo na WIN 8 ne radi. Mada mi je potrebnije za XP, ali sada trenutno nemam XP pri ruci da istestiram. Evo šta mi na Win8 javi CMD:
C:\Users\Administrator>compress /?
'compress' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.
C:\Users\Administrator>
Mogu li dobiti kompletne dvije linije koda, jednu za zip, a drugu unzip, za fajl/folder koji se nalazi na destinaciji C:\Users\Administrator\Desktop? Jer sam ovaj link več vidio. (predpostavljam da su dvije linije :))
Pa jesi skinuo Resource kit tools? Compress nije po defaultu u windowsima..
Zašto ti treba baš preko komandne linije?
Zašto ti treba baš preko komandne linije?
Htio sam znati kako.
Sum_of_all_fears Mislio sam da je po defaultu... i da je jednostavnije. Ali i dalje bih volio znati kako.
Razmišljam, ako radi desni klik na fajl pa Send to i dobiješ zipovan fajl, onda bi trebalo biti jednostavno kroz CMD, ali izgleda da je malo kompleksnije? Havala na pomoći do sada.
-preporuka 7z. Kao i osatak (WinZip-corporate ili dodatak CMD, WinRar), podržava cmd korištenje (zarpavo svaki arhiver). Windowsov ili bilo koji drugi su ugl na osnovi LZH kompresije (kompatibilni npr za .zip format). Može se korsititi i nekadašnja DOS verzija Zip-PKunzip, ARJ itd.. ali tad treba paziti na LFN i nazive fileova.
-drugi problem su permisioni-folderi koje pokušavaš pod Osmicom, UAC i sl. Neke alate treba pokrenuti kao servise, kroz task schreduler, tad ograničenja nisu takva.
-btw, ne zaboraviti path u sintaxi, npr ''c:\program files\winrar.exe'' ... kao i moguće varijacije zbog razmaka, naših slova itd. pa to treba biti u navodnicima.
Najpraktičnije .bat ili .cmd file ili korištenje normalnih alata takve namjene (backup-arhiver-schreduler.. ovisi što je cilj)
edit:
Razmišljam, ako radi desni klik na fajl pa Send to i dobiješ zipovan fajl, onda bi trebalo biti jednostavno kroz CMD, ali izgleda da je malo kompleksnije? ..
- jesi li ikad napravio bat s prosljeđivanjem parametera (varijabli)? 1%, 2%.. jednostavno je ako znaš. Potrebno je smao prosljediti parametre kao naziv filea, switcheve.. sitnica.
-btw, sendto je običan folder u kojeg možeš dovući bilo što (kao target). Svaki pristojan arhiver ima kontekstualni meni kao i 'zip and mail', pa se naravno može i ovako nešto izvesti, ali pitanje je samo relane potrebe...
Razmišljam, ako radi desni klik na fajl pa Send to i dobiješ zipovan fajl, onda bi trebalo biti jednostavno kroz CMD, ali izgleda da je malo kompleksnije? Havala na pomoći do sada.
Pa dobro, jesi ti pročitao ijedan link koji smo ti dali? U mom postu, alternativna metoda koju sam ti linkao je upravo to - korištenje COM objekata koji zipaju fajl kroz shell, bez skidanja ili instalacije ičeg.
Pa dobro, jesi ti pročitao ijedan link koji smo ti dali? U mom postu, alternativna metoda koju sam ti linkao je upravo to - korištenje COM objekata koji zipaju fajl kroz shell, bez skidanja ili instalacije ičeg.
Da, upravo gledam ovaj alternativni link i ima dosta materijala... Nisam ništa testirao, samo sam pogledao. Mislim da bi radila ova bat skripta, a možda i instalacija Resource Kit Tools pa onda da pokušam sa "compress". Mislim da bi compress radio i kada bih podigao 7zip...
Uglavnom, evo nešto se i nauči novo... Hvala Vam na linkovima i smjernicama!