Ovako kad upalim racunalo i pretisnem f2 udje mi samo u start winsows, normali safe mode itd.
I isto tako nekad mi se komp smrzne
yna li itko yasto
Imam pirate winse ultimate 7
Ovako kad upalim racunalo i pretisnem f2 udje mi samo u start winsows, normali safe mode itd.
yna li itko yasto
BUMP
yna li itko yasto
daj objasni, ništa te ne kužim...
yna li itko yasto
Ako sam ja ista skuzio..
udje ti u start windows? pa gdje oces da ti udje?
yna li itko yasto
Ako sam ja ista skuzio..
BIOS?
Pa sa delete probaj uci u bios.
Ako sam ja ista skuzio..
BIOS?
Pokusaj sa DEL, F1, F10 nesto je od toga.
ili pogledaj na google-u. potrazi plocu i bios.
*Riješeno* PROBLEM2:
Imam problem sa temp znaci kad je u idle temp jezgre:
HWMonitor
cpu je 54 C
gpu je 47 C
Speedfan
cpu je 40 C
gpu je 5 C
BIOS/UEFI
CPU od 70 C do 80 C
*Za realnu temp uzimam iz biosa je ova dva programa mi podjele temp na dva djela posto ocitavaju svaku jezgru posebno CPU i GPU
Imam 2x ven od 120mm koji jedan uvlači zark a drugi ispuhuje zrak.
Imam tvornički ventilator. RPM u idle je 3846
Promjenio sam pastu ali nema promjene u temp. Nije mi prvi put da sam mjenjao pastu.
Znaci prije update biosa i povecavanje brzine memorije temp su bile iste ali far cry 3 nije imao afekte niti BDOS.
*Riješeno*Problem: Kada želim memoriju postaviti na brzinu veću od default brzine od 1333 Mhz BIOS više ne prepoznaje memoriju ili prepozna samo jednu pločicu ili uopće ne želi podignuti BIOS nego javi greške Da bi usao u windows moram iskljuciti komp i resetirati CMOS i vratiti memoriju na default brzinu.
CPU podržava brzinu memorije do 1866Mhz , integrirana grafička kartica podržava do 2400Mhz a matična ploča 2600+ Mhz
Sluzbena podržana memorija je KHX24C11T2K2/8X a ja imam KHX24C11T3K2/8X i kada sam gledao u specifikacije razliku našao sam
samo da moja memorija ima Posted CAS dok druga to nema a sve ostalo je identično. Isto mi je da li ja postavim brzinu pomocu profila memorije ili rucno podesim voltazu i brzinu kompjuter odnosno bios se smrzne.
KOMPONENTE:
CPU: AMD A10 x4 5800K FM2
RAM: Kingston HyperX Beast 8Gb (2x4Gb) DDR3 2400MHz KHX24C11T3K2/8X
GPU: AMD A10 x4 5800K FM2
PSU: Hiper S625 625W
Kučište: Commander MS-III
BIOS UPDATE: Da li moram svaku verziju staviti jer trenutacno imam v.1.0 a do sada je izasla v.1.7. ? Dali da prvo probam sad Beta bios ili normalni bios update ? Update bi radio po metodi Instant Flash. Koja metoda je najsigurnija: Instant Flash / DOS / Windows ? Što ako prilikom update nestane struje mogu li baciti matičnu u smeće ili ima još pomoći ?
Uzročnik problema: Znači može biti ili memorija ili matična ili procesor ?. Sve komponente imaju garanciju i kupljene su u trgovini " ADM - Acquisitum Magnum ". Kada sam kontaktirao vezano za moj problem oni su mi odgovorili citiram:
"
Poštovani,
memorijski kontroler koji se nalazi u procesoru sam si podiže i spušta takt rama ovisno o potrebi(zahtjevima)
aplikacije s kojom trenutno radi. Možete primijetit da ako ništa ne radite cpu radni takt se spusti na defaultne vrijednosti
a kada pokrenete npr. igricu onda se radni takt podiže. To se zove power save.
"
Znaci da kontroler ne radi ispravno ( vidi slike ) Iako opcija power save je iskljucena u biosu.
BUG ČASOPIS BR.240 STR.31: CITAT
Takt memorije kod APU-ova je vrlo bitan jer integrirani GPU nema pristup cacheu procesora te u potpunosti ovisi o performansama radne memorije.U AMD-u su toga svjesni, pa nam je rečeno da pri testiranju koristimo minimalno 1866Mhz memoriju poželjno 2133 ili 2400Mhz.
PITANJE:
Da li se prilikom postavljanja hladnjaka na procesor mogao ošteti taj kontroler jer hladnjak od prve nije htio sjesti kak spada ? Komp normalno radi ovak već 4 mjeseca.
Zagi
Stavi zadnji bios, instant flash ne traje ni minutu.
Onda probaj jer koliko vidim 1.6 popravlja stabilnost komponenti.
EDIT: možeš odmah 1.7, nemoj stavljati bete samo official ( neka drugi testiraju )...
Znasi usb formatiram u fat 32, raspakiram bios, prebacim taj file na usb i onda je spreman za Instant Flash ?
Znasi usb formatiram u fat 32, raspakiram bios, prebacim taj file na usb i onda je spreman za Instant Flash ?
Tako je.
Bios, instant flash, prepoznavanje biosa, enter i ni minutu i gotovo.
Ovak kak je bios postavljen je ok ? Nadam se da se vidu slike .
U BIOS-u stisni F11 za spremanje slike BIOS-a na USB stick.
Uspjesno sam stavio zadnju verziju biosa. Znaci obje memorije prepozna na 2400mhz normalno ude u winodws. Jedno pitanje BSOD se moze dobiti ak temp procesora odleti preko odredene granice pa se u biosu ukljuci CPU temperature protection ? Desilo se u far cry 3
Problem: ...
Napon memorije si podesio na 1.65V kad staviš 2400 MHz? I tajminge si dobro podesio ručno?
Problem: ...
Napon memorije si podesio na 1.65V kad staviš 2400 MHz? I tajminge si dobro podesio ručno?
Napon je 1.65 V tajming je na auto i kada sam usporedivao profile Profile i kako ga je on sam postavio jedino je bila razlika u write recovery time u profilu je bila 18 a on ju je postavio na 16 i kada sam pokusao rucno to promjeniti nije dao jer je 16 bio max. Temp je trenutacno 75 C u biosu kada sam gledao a kada je pod opterecenjem to valjda prelazi 100 C i onda na pravi bdos
Pokušaj undervoltati procesor dok ne nabaviš bolji hladnjak. U kojem kućištu uopće ti je taj komp?
Pokušaj undervoltati procesor dok ne nabaviš bolji hladnjak. U kojem kućištu uopće ti je taj komp?
Commander MS-III Koji hladnjak da uzmem ?
Koliko keševine za hladnjak imaš?
Koliko keševine za hladnjak imaš?
Neka skroz gornji limit bude 500 kn a najbolje ak se nade koji za cca 300 kn
Neka skroz gornji limit bude 500 kn a najbolje ak se nade koji za cca 300 kn
A ja mislio da ćeš reći onak 150-250 kn (u tom slučaju preporučio bih ili Scythe Katana III, Katana IV pa do CM hyper 212 Evo).
No pošto keširaš dost više, onda gledaj Scythe Mugen npr ili ako si možeš nabaviti nešto bijesno od Noctue.
How to undervoltati procesor ?
Trenutno je
CPU voltage 1.45000 V
Boost frequency multipe x42 4200MHz
CPU frequency multipe x38 3800Mhz
Sad za koliko da idem postupno dolje ? npr...
CPU voltage 1.40000 V
Boost frequency multipe x41 4100MHz
CPU frequency multipe x37 3700Mhz
ili drugacije ?
Za početak spusti za 2 koraka (dakle ne na prvi niži što ti ploča dopušta nego na onaj ispod njega) i testiraj temperature kao i stabilnost.
Ako je stabilno a temperature nisu osjetno niže, onda spustiš za još jedan korak i testiraš pa opet.
Recimo kao overclocking samo obratno.
Nabavio sam novi hladnjak Cooler Master: Hyper 212 EVO i evo prilazem kretanje temp od startanja win igranje far cry 3 i vraćanje u windows. LINK Trenutne temp su MBO: 40 C CPU: 47 C. Nije bilo BDOS-a. Da li su to sada normalne temp sa tim hladnjakom ili su jos uvijek previsoke ?
Ako je to pod opterečenjem, onda su normalne. :)