Maticna, procesor i RAM

poruka: 8
|
čitano: 1.567
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Maticna, procesor i RAM
Doslo je vrijeme da napokon kupim ove 3 komponente. Htio sam ranije da trgujem i5 2500K ali sam sacekao IB koji me je razocarao :(

Najveca mi je dilema koji procesor da uzmem:
i5 2500k ili i5 3570k?
ASRock z77 extreme 6 ili Asus P8Z77-V. Obije ploce mogu da kupim za iste cijene.
4 GB ddr3?

Vidim sve vise se zale na pregrijavanje IB. Pa se zato premisljam da uzmem SB i da ne razmisljam. Raspalite!

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Maticna, procesor i RAM

Možeš li reći koliki je budžet za te tri komponente?

13 godina
neaktivan
350 eura. Ako bih uzeo Ivy onda bi isla slabija maticna. Jer ce ivy u SRB vjerovatno biti oko 240 eura a i5 2500k je 175 eura.
13 godina
neaktivan

Ovako Ivy ti ima nižu potrošnju,veći standardni takt(za 100MHz), i bržu memorijsku sabirnicu (za 267MHz). Ako ti nije važna brzina memorijske sabirnice uzmi si 2500K. Evo pogledaj ovdje za 3570K: http://ark.intel.com/products/65520/Intel-Core-i5-3570K-Processor-(6M-Cache-up-to-3_80-GHz), pod Memory Types. SB ti ima 1333MHz maks.
Ako budes uzimao 3570K uzmi si memoriju sa sto nizim CAS latencijama, ali da ima solidan takt, recimo gledaj na 1600MHz tipa CAS: 8-8-8-24, 7-8-7-24, 6-8-6-24. Proizvođače tipa Corsair, G.Skills.

Probaj gledati Asus-ove matične... 

13 godina
neaktivan
Maticna, procesor i RAM

Bez obzira na sve poteškoće IB, isplati se prelazak. Mnogi će imat šta reći, za -protiv, ali jedno je sigurno, ako želiš sve novo, onda ideš na naj novije.Nije istina da IB je loš, nego smo mi imali prevelika očekivanja!Ko god ti kaže da si pogriješio - negovori istinu. Na tebi je na kraju da odlučiš, a odluka nije uopće tako teška kolilo bi se dalo iščitati iz svih postova. Istina je da je to NAJ NOVIJA generacija procesora i trenutno naj bolje što ima na tržištu!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Maticna, procesor i RAM
Hvala vam na odgovorima. E sad to me buni sad za memorijski magistralu. Pojma nemam da li ce u buducnosti biti potrebno i da li ce se dobiti mnogo na perfomansama zbog vecih frekvencija na memoriji. Vidjecu razmislit cu :D
Buni me to sto je ova Asus maticnua U BG 150 eura a ASrock je 170 eura? Da li je ovaj ASrock visa klasa od ove asus ploce?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Maticna, procesor i RAM

Što se tiiče zagrijavanja -ISTINA je da IB se MANJE zagrijava na frekvencijama za 24/7, od SB, ali je također istina da se sa SB može postići bolji overclocking, sa manje napona i zagrijavanja CPU-a, ali to je samo za validaciju, a ne za svakodnevni rad kompa!!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

ASUS je kvaliteta, a  ASrock je samo dobra ploča, ni manje ni više za te novce.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice