Zanima me da li je bolji Intel Core i5 3570k, Intel Core i7 3770k ili AMD FX X8 8320.
Komp namjeravam koristiti za igranje (na najvecoj rezoluciji i detaljima), a i za koristenje aplikacija koje se jako oslanjaju na procesoru?
Zanima me da li je bolji Intel Core i5 3570k, Intel Core i7 3770k ili AMD FX X8 8320.
Komp namjeravam koristiti za igranje (na najvecoj rezoluciji i detaljima), a i za koristenje aplikacija koje se jako oslanjaju na procesoru?
Ovako se to radi da ti skratim muke:
54 | Intel Core i5 3570k |
---|---|
12 | Intel Core i7 3770k |
35 | AMD FX X8 8320 |
9 | ja sam troll |
2 | ja sam fanboy |
Bez sumnje Intel. i naravno da je i7 najbolji iz te skupine, no i i5 je sasvim dosta.
3570K je sporiji od FX8320 i 3770K u aplikacijama koje koriste cijeli procesor.
U igrama neces vidjeti razliku sa nijednim od njih, kupi si ili 8320 ili 3770K.
Sve ovisi o tome koliko zelis novaca potrositi, 3770K je brzi od 8320 ali i osjetno skuplji pa sam procjeni.
3570K je sporiji od FX8320 i 3770K u aplikacijama koje koriste cijeli procesor.
U igrama neces vidjeti razliku sa nijednim od njih, kupi si ili 8320 ili 3770K.
Sve ovisi o tome koliko zelis novaca potrositi, 3770K je brzi od 8320 ali i osjetno skuplji pa sam procjeni.
Taj Intel proc je 1000kn skuplji, od tog AMD proca to baš i nije osjetno nego skoro pa duplo više a ovo dole je razlika u cijeni hm.
http://www.protis.hr/products/details/ssd-sata-iii-120-gb-intel-520-series-25-ssdsc2cw120a310/52409
Čisto usporedbe radi; FX 8320 vs i5 3570K http://www.anandtech.com/bench/Product/698?vs=701
FX 8320 1300 Kn + ploča s 8+2 faznom regulacijom 700 Kn => 2000 Kn
i5 3570K 1800 Kn + dobra ploča 600 Kn => 2400 Kn
Uvodni post je bio je li za GAMING bolji i5 3570K, i7 3770K ili FX 8320.
Odgovor je jednostavan. i7 3770K je najbolji, a i5 3570K je sasvim dovoljan i bolji u gamingu od FX 8320. Usto se intel lakše clockne i lakše ga se drži na visokim frekvencijama 24/7, jel' tako pro-overclockeri?
FX 8320 je najeftiniji i troši nešto više. Čemu komplicirati i zbunjivati.
Ako neces OC-at i ako zelis jeftinije platit struju uzmi i5 :D Bilo koji i5 ti je dovoljan za najjace single gpu grafe HD7970 i GTX 680.
Odgovor je jednostavan. i7 3770K je najbolji, a i5 3570K je sasvim dovoljan i bolji u gamingu od FX 8320. Usto se intel lakše clockne i lakše ga se drži na visokim frekvencijama 24/7, jel' tako pro-overclockeri?
Dobro je rečeno ovo u prvoj rečenici . Da se Intel Ivy lakše clocka i drži na visokim frekevencijama, neznam po kojoj to ide politici. Ako imaš para uzmeš i7, ako nema previše uzme FX 8320 i amen. Nije to nuklearana fizika
. E da Sharextreme, spomenuo je čovjek i aplikacije a ne samo igre.
Ne, novi PD na zraku ima vece mogucnosti overclocka od IB procesora radi specificnosti overclocka samih IB procesora naspram SB serije.
Na 1.375 potezu 4.6GHZ bez problema, vecina primjeraka PD procesora.
IB se grije poprilicno na visokim taktovima i losiji je clocker pa rijetki mogu na te taktove sa zracnim hladenjem za 24/7.
BD i PD su brzi u multithreadu od 3570K, mislim na FX8 modele.
Ali i vise trose.
Neću ovdje uletati u flejm war sa daleko iskusnijim u flejmanju, ali onu prednost koju oba ova intelova CPU daju za gaming, FX 8320 teško može nadoknaditi u pokojoj aplikaciji(kojoj nije navedeno) ako će primarna uporaba biti za gaming.
I dalje stoji da je 17 3770K najbolji od navedenih i za gaming i za aplikacije, a i5 sasvim dovoljan.(bio to IB sa gen3 tehnologijom ili SB sa boljim OC potencijalom), dok je FX 8320 najslabiji i najjeftiniji.
Usput odgovor korisniku iznad, evo i komparacije i drugih AMDovih modulaša sa Intelom http://www.anandtech.com/show/6396/the-vishera-review-amd-fx8350-fx8320-fx6300-and-fx4300-tested/3
Toliko da se razumijemo i da pojedinci selektivno ne boldaju dijelove rečenica :)
Neću ovdje uletati u flejm war sa daleko iskusnijim u flejmanju, ali onu prednost koju oba ova intelova CPU daju za gaming, FX 8320 teško može nadoknaditi u pokojoj aplikaciji(kojoj nije navedeno) ako će primarna uporaba biti za gaming.
I dalje stoji da je 17 3770K najbolji od navedenih i za gaming i za aplikacije, a i5 sasvim dovoljan.(bio to IB sa gen3 tehnologijom ili SB sa boljim OC potencijalom), dok je FX 8320 najslabiji i najjeftiniji.
Usput odgovor korisniku iznad, evo i komparacije i drugih AMDovih modulaša sa Intelom http://www.anandtech.com/show/6396/the-vishera-review-amd-fx8350-fx8320-fx6300-and-fx4300-tested/3
Toliko da se razumijemo i da pojedinci selektivno ne boldaju dijelove rečenica :)
Anadtech favorizira Intel previse, po njima je C2D brz koliko i PII X4 u igrama koje dokazano koriste 4 jezgre.
Ovdje se vidi realno stanje te se takoder ne vidi koliko je realno brz FX u igrama jer ga nisu testirali u BF3 recimo nego prastarom intel optimized FCII i Crysisu 2 u kojem daje preko 100 frejmova, trebali su testirati BF3 u kojem se koristi svih 8 logickih jezgri kao i u FCIII/Absolutionu/F1/Dirtu i ostaloj ekipi koja koristi mnogo jezgri.
I otkad se to CPU snaga mjeri u igrama koje naravno nisu optimizirane za vise jezgri?
FX nije najslabiji nego je eventualno nesto losiji u igrama sa podrskom do 4 threada od 3570K i jaci u svim multithread programima i igrama tipa BF3.
Dakle nije slabiji CPU jer se CPU snaga ne mjeri u igrama.
Ako zelis racunalo za igranje a neznas koji proc odabrati,evo jednostavnog resenja!!=uzmes amd-ov f3 8350 i intelov i7 3770k!
I imas amd-ovog proca koji je bolji u jednim aplikacijama i igrama,i intelovog proca koji je bolji u drugim aplikacijama i igrama!
I zasigurno nece imati problema koji je bolji proc!
Ista ta filozofija vrijedi i za grafe!
Anadtech favorizira Intel previse, po njima je C2D brz koliko i PII X4 u igrama koje dokazano koriste 4 jezgre.
Ovdje se vidi realno stanje te se takoder ne vidi koliko je realno brz FX u igrama jer ga nisu testirali u BF3 recimo nego prastarom intel optimized FCII i Crysisu 2 u kojem daje preko 100 frejmova, trebali su testirati BF3 u kojem se koristi svih 8 logickih jezgri kao i u FCIII/Absolutionu/F1/Dirtu i ostaloj ekipi koja koristi mnogo jezgri.
I otkad se to CPU snaga mjeri u igrama koje naravno nisu optimizirane za vise jezgri?
FX nije najslabiji nego je eventualno nesto losiji u igrama sa podrskom do 4 threada od 3570K i jaci u svim multithread programima i igrama tipa BF3.
Dakle nije slabiji CPU jer se CPU snaga ne mjeri u igrama.
Pitanje za Zohara - po ovome bi FX 8350 bio PUNO bolja opcija za BF3 od moga . Prije nekog vremena se jedan clan BF3 teme pohvalio da ja presao sa mog proca na 2500k i da je velika razlika - na bolje . Sad opet gledam da je ovaj FX jos bolja solucija . Kolko tu ima istine ?
Pitanje za Zohara - po ovome bi FX 8350 bio PUNO bolja opcija za BF3 od moga . Prije nekog vremena se jedan clan BF3 teme pohvalio da ja presao sa mog proca na 2500k i da je velika razlika - na bolje . Sad opet gledam da je ovaj FX jos bolja solucija . Kolko tu ima istine ?
Razlika se osjeti jer MP BF3 koristi jako mnogo CPU snage, tocnije do 8 jezgri, ja sam osjetio prelazak sa 955BE OC na 1100TBE OC i sada kupujem FX 8320 jer mi se igra sa FX-om.
Istina je da bi osjetio razliku.
Vox populi je pokazao ono što sam i rekao. i5 3570K i FX imaju najviše glasova. Svi procesori su dovoljni, odnosno više nego dovoljni za gaming. Intelovi procesori su bolji za gaming radi bolje akrhikteture, radi toga što malo igara koristi više od 3 - 4 jezgre i radi činjenice što programeri sigurno favoriziraju pri programiranju igre za Intel arhiktekturu ( što nije čudno kad znamo da Intel ima 80% tržišta pa se priklanjaju većini ). Već je rečeno 100 puta ali valjda treba opet. Igre mahom nekoriste hrpu jezgara, ali se to počelo mjenjati, i sad se već osjeti lagano da nije loše imat puno jezgara, a bit će toga sve više tako da je bolje future proof što više jezgara. FX 8320 je za manje od 1300 kn odličan i jak procesor. i5 3570K ima visoku cijenu ali je za igre bolji od FX-a radi trenutnog stanja. i7 je debelo preskup za gaming komp, ako znamo da je razlika u gamingu zanemariva pored jendog i5 3570K, osim ako netko nema 3 GTX 680 ili 3 HD 7970 grafe !!! Mislim, šta kometirati ovo za aplikacije kad se zna da FX u nekim aplikacijama je blizu ili sličan kao i i7 3770k a ne da je sporiji od i5 !!! Sporiji je u aplikacijama koje nisu programirane za efikasno iskorištavanje svih jezgara, a to se isto kao igre mjenja u smjeru multithreadinga.
Zaključak je jasan kao sisa. Ako imaš viška novaca uzmeš Intel, ako nekaniš bacat novac bezveze radi 4 fps uzmeš Visheru ili polovni i5 2500K. Ali je poanta da se možeš igrati sa bilo kojim od spomenutih procesora bez problema .
Vidjeti cemo kako Vishera radi u igrama cim bocnem 7000 grafiku.
Sve crno na bijelo, jos samo kupim bolji GPU.
Jednostavno i mudro rečeno..
Vidjeti cemo kako Vishera radi u igrama cim bocnem 7000 grafiku.
Sve crno na bijelo, jos samo kupim bolji GPU.
ma to se zna.. ajde da i ti ubodeš poslije po meni odlicnog fx 8320 procesora i neku dobru grafu :) ja bih ti preporucio gtx 660ti haha
samo mi javi kolko taj tvoj fx ide?? sumnjam da ga mozes nategnut ko ja svojeg i5 2500k :)
ma to se zna.. ajde da i ti ubodeš poslije po meni odlicnog fx 8320 procesora i neku dobru grafu :) ja bih ti preporucio gtx 660ti haha
samo mi javi kolko taj tvoj fx ide?? sumnjam da ga mozes nategnut ko ja svojeg i5 2500k :)
HD 7950 :)
Inace, vidjeti cemo koliko ide.
Na jednom od foruma sam vidio da jedan primjerak ide na 4.6 stabilno sa 1.375V a drugi na 4.7 sa 1.392V na mojoj ploci, tako da ocekujem slicno.
S tim da ih ljudi drze na 1.5V sa dobrim hladenjima na 5GHZ :)
HD 7950 :)
Inace, vidjeti cemo koliko ide.
Na jednom od foruma sam vidio da jedan primjerak ide na 4.6 stabilno sa 1.375V a drugi na 4.7 sa 1.392V na mojoj ploci, tako da ocekujem slicno.
S tim da ih ljudi drze na 1.5V sa dobrim hladenjima na 5GHZ :)
baš me zanima sa kojim :)
NH D14 i vodena hladenja.
TD zbog off topica, ne radi se o 8350 u ovoj temi :)