I5 750 više upita

poruka: 31
|
čitano: 5.391
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
I5 750 više upita

Dakle redom.

Radi se o i5 750 sa stock coolerom.

Nedavno sam promjenio pastu, stavljao sam Zalman-STG1, sve po propisu, temperatura u idleu je sada od 24°C do 27°C pri nekoj xy sobnoj temperaturi bez grijanja na vanjskih 15°C, otprilike, ako tu ima zamjerki napišite.

Uglavnom, danas sam naišao na problem igrajući l4d2, nakon jedno sat i pol igre mi je sve počelo strašno trokirati (štekati), ventilator je poludio, odmah pogledam temperaturu jezgri, sve oko 65°C.

Prvo što me zanima dali je tih 65°C u tim okolnostima bilo previše, ostatak konfe je prilično respektabilan za jedan l4d2 te do tog štekanja nije smjelo doći, naputak, igra ga je sama uzrokovala, dali je normalno da se takve stvari događaju?

Sada razmišljam o promjeni coolera na procesoru, maknuti ovaj stock i staviti neki aftermarket iz Linksove ponude, ono što me zanima je dali malo manje skup aftermarket može biti lošiji od stock coolera, konkretno Zalman CNPS10X Performa, 289 kn

http://www.links.hr/index.php?naziv=Cooler+ZALMAN+CNPS10X+Performa%2C+socket+1156%2F1136%2F775%2FAM3%2FAM2%2F940%2F939%2F754&option=artikl&id_kategorija=05090307&id_artikl=050.903.189

Dali je takvo što bolje rješenje ili ne, ako je bolje, koliko je bolje, sve u interesu riješavanja problema ove relativno visoke temperature (?) kod igre, ne u interesu overclocka i sličnog.

Nadam se da je sve jasno napisano, molim za savjete.

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.11.2010 3:20 (way52).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
I5 750 više upita

Moje osobno iskustvo s tim hladnjakom je vise nego odlicno.

Evo, dolje imas sliku temperatura nakon 5 passova pod Maximum stress u Intel Burning Test.

CPU je Q9550 overclockan na 3,4GHz.

Kretanje temperatura po jezgrama je IMHO odlicno i najvise temperature po jezgri nikada nisu dosle niti do 50'C.

Sama temperatira CPU i pod nejvecim stresom se nalazila ispod 50'C. Malo je jedino mutavo niska min. vrijednost CPU Temp, ali barem su max temperature CPU i po jezgrama tu negdje.

Imaj na umu da temperature koje CPU postigne u Intel Burning Testu u normalnom radu prosesor nece vidjeti nikada, cak niti blizu.

Sve u svemu, ja sam sa tim Zalmanom CNPS10X Performa prezadovoljan.

Intel Burning Test Intel Burning Test
if you are not paranoid you don't have enough information
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
I5 750 više upita

Kao prvo temperature od 65 stupnjeva nisu uopce zabrinjavajuće kod i5 750...

Bitno je da ga držiš ispod 70 stupnjeva...

A taj Zalman je super hladnjak, možeš ga bez problema uzet...{#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.11.2010 8:48 (Intel&ATI).
Moj PC  
2 2 hvala 1
15 godina
RE: I5 750 više upita
way52 kaže...

Dakle redom.

Nedavno sam promjenio pastu, stavljao sam Zalman-STG1, sve po propisu, temperatura u idleu je sada od 24°C do 27°C pri nekoj xy sobnoj temperaturi bez grijanja na vanjskih 15°C, otprilike, ako tu ima zamjerki napišite.

Uglavnom, danas sam naišao na problem igrajući l4d2, nakon jedno sat i pol igre mi je sve počelo strašno trokirati (štekati), ventilator je poludio, odmah pogledam temperaturu jezgri, sve oko 65°C.

Prvo što me zanima dali je tih 65°C u tim okolnostima bilo previše, ostatak konfe je prilično respektabilan za jedan l4d2 te do tog štekanja nije smjelo doći, naputak, igra ga je sama uzrokovala, dali je normalno da se takve stvari događaju?

Sada razmišljam o promjeni coolera na procesoru, maknuti ovaj stock i staviti neki aftermarket iz Linksove ponude, ono što me zanima je dali malo manje skup aftermarket može biti lošiji od stock coolera, konkretno Zalman CNPS10X Performa, 289 kn

http://www.links.hr/index.php?naziv=Cooler+ZALMAN+CNPS10X+Performa%2C+socket+1156%2F1136%2F775%2FAM3%2FAM2%2F940%2F939%2F754&option=artikl&id_kategorija=05090307&id_artikl=050.903.189

Dali je takvo što bolje rješenje ili ne, ako je bolje, koliko je bolje, sve u interesu riješavanja problema ove relativno visoke temperature (?) kod igre, ne u interesu overclocka i sličnog.

Nadam se da je sve jasno napisano, molim za savjete.

Hvala

Možeš razmislit i o kupnji Scythe Yasya odličan cooler na 4.01 ghz max temperatura na 1 h infinite occt 40-42°. Ja sam napravio review!

http://alturl.com/juob2 -moj web!
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.11.2010 8:53 (petarvarga).
15 godina
neaktivan
way52 kaže...

Dakle redom.

Prvo ta pasta je jedna od rijetkih stvari koja je instant letila preko balkona, jedina njena prednost je lako nanosenje sa onim kisticnom, ali pasta je pre vodenasta i nakon dugotrajnog muckanja bocice prije nanosenja. Uglavnom nakon sto sam nanio pastu i stavio cooler i upalio strees test temp su bile skoro 20 stupnjeva vece u loadu nego sa mx-3, vidim nesto ne stima, skinem cooler i i imao sam sto vidjeti, pasta je postala jos vodenastija, pretvorila se u neke sare kao valovcici...... Zatvorim dobro pastu i otvorim prozor i ...........

Drugo tih 65 stupnjeva ne predstavlja nikakav problem za i5 750, nece on poceti throtlati do 90 stupnjeva na jezgri. Sad zasto ti je zastekalo neznam ali do temp nije sigurno.

Isto preporuka je da uzmes neki aftermarket cooler i malo clocknes tog i5 jer se stvarno clockaju do bola, ako neces clockat dovoljan ti je i taj stock cooler sa nekom drugom pastom - preporuka MX-3

Google is your friend
14 godina
neaktivan
I5 750 više upita

Hvala na savjetima.

Za početak ću svakako promijeniti pastu onda, istina je da je ova vodenasta ali pošto sam prvi put mijenjao pastu nisam znao da bi to mogao biti problem, temperature fakat jesu više nego su bile dok je procesor bio nov i došao sa svojom defaultnom pastom. Sutra obavezno po Arctic Cooling MX-3 i odnijet ću onda komp u neki servis da oni to naprave kako spada.

Pošto nemam ni blizu namjeru overclockat ostaviti ću onda stock vent da vidim kako se snalazi sa tom novom pastom, ako ne bude i dalje zadovoljavajuće idem na aftermarket cooler ili preporućeni Scythe Yasya ili Zalman CNPS10X Performa, bitno je da znam da su korak naprijed od stock coolera.

{#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.11.2010 13:20 (way52).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
I5 750 više upita

Imam još jedan upit, dali se ovaj donji sloj procesora može oštetiti ako ga se odloži na stolu recimo, dakle bez pritiskanja bez ičega, samim doticajem?

http://www.pcgameshardware.com/screenshots/original/2009/09/Intel-Core-i5-750.JPG

Ako se ošteti bili procesor uopće radio? Može li on biti poluispravan, ili jednostavno potpuno ispravan i neispravan?

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.11.2010 13:28 (way52).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Bez pritiska se ne moze ostetiti...

Jedino ako ga pritisnes prema dolje...{#}

14 godina
neaktivan
Intel&ATI kaže...

Da se ošteti ne bi mogao uopće raditi zar ne?

Pitam da nisam možda što zeznuo pri zamjeni paste pa da radi toga se malo više grije.

{#}

15 godina
way52 kaže...
Intel&ATI kaže...

Da se ošteti ne bi mogao uopće raditi zar ne?

Pitam da nisam možda što zeznuo pri zamjeni paste pa da radi toga se malo više grije.

{#}

Ne nisi zeznuo, jer ostecenjem CPU-a on reagira ne radnjom , a ne povećanjem temperature...{#}

Kao što je Jurky rekao ta pasta ne valja, pre vodenasta je...

15 godina
I5 750 više upita

možda hladnjak nisi ponovno montirao kako treba ... pripazi i na to .... ugl, baci ui smece stock cooler ... uzmni nesto bolje ... em su tisi, em su efikasniji

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
I5 750 više upita

Promijenio sam pastu, temperature su nekih 5-7 stupnjeva niže, idle je sad 20 stupnjeva, load ne preko 50.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
way52 kaže...

Promijenio sam pastu, temperature su nekih 5-7 stupnjeva niže, idle je sad 20 stupnjeva, load ne preko 50.

pa gore si naveo da ti je u loadu bilo 65 na svim jezgrama, znaci da se temp nize i preko 15 stupnjeva......, bitne su temp u loadu a ne u idilu........

Sad ti je to ok sa stock coolerom i bez overclocka, ostavi tako, a ako budes htio oc kupi jedan posteni cooler i udri.....

Google is your friend
16 godina

Imam jedno pitanje,da ne radim drugu temu.Koji je dobar cooler za i5 750 da ga mogu kloknuti na 3.5 Ghz?

HTC Desire Android
15 godina
neaktivan
emerik kaže...

Imam jedno pitanje,da ne radim drugu temu.Koji je dobar cooler za i5 750 da ga mogu kloknuti na 3.5 Ghz?

Dosta će biti i Katana 3 ili AC Freezer Rev.2

Cemetary gates
15 godina
neaktivan
emerik kaže...

scythe katana 3,rodak mi ima isti hladnjak i odlican je, a i mislim da ce ti biti dovoljan da ga clockas na 3.5

Pain is temporaily,glory is forever!!
16 godina

Danas sam ga nabavio pa imam neka pitanja.Koja bi bila optimalna temperatura za svaki dan ako je clockan?Hvala.

HTC Desire Android
15 godina
neaktivan
emerik kaže...

Danas sam ga nabavio pa imam neka pitanja.Koja bi bila optimalna temperatura za svaki dan ako je clockan?Hvala.

35-45 idle, u igrama i pod većim opterećenjem oko 55 za bolje hladnjake do 70. Tako je nekako kod mene uvijek bio raspon.

1V inače, 200x16.

Cemetary gates
16 godina

Hvala!!!

HTC Desire Android
16 godina

Kada ga overclockira,kako da provjerim stabilnost?Je dosta jedan sat OCCT?

HTC Desire Android
14 godina

Ma je dosta ti je 1 sat! Ako to izdrži onda može i 24/7 po mome mišljenju.

Ajmoooooooo!!!!!!!!!!
16 godina

Ovako,još uvijek je na stock,ali me nešto brine.Idem enkodirati video i zauzeće procesora je 100 %,no frekvencija stoji oko 2.8 Ghz iako je uključen Turbo Boost i koliko sam čitao na netu,frekvencija bi se trebala dignuti i na oko 3.2 Ghz,no tu samo ovako stoji.Evo slika u prilogu.

Dobro,to je zauzeće 96% ali znate pto mislim Dobro,to je zauzeće 96% ali znate pto mislim
HTC Desire Android
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2011 11:24 (emerik).
15 godina
neaktivan
emerik kaže...

Ovako,još uvijek je na stock,ali me nešto brine.Idem enkodirati video i zauzeće procesora je 100 %,no frekvencija stoji oko 2.8 Ghz iako je uključen Turbo Boost i koliko sam čitao na netu,frekvencija bi se trebala dignuti i na oko 3.2 Ghz,no tu samo ovako stoji.Evo slika u prilogu.

da,turbo boost ti radi tako da kad sve 4 jezgre koristi neka aplikaciju onda ti digne multiplier sa x20 na x21 znaci sa 2.66 na 2.8,e kad koristis neku aplikaciju il naprimjer neku stariju igru koja koristi jednu jezgru ko COD2 onda ti se digne na 3.2gHz odnosno multiplier x24

16 godina

OK,sada razumijem,puno hvala na pomoći.Imam još samo jedno pitanje.Pošto ne igram igre,nije mi potrebno da bude svaki dan overclockiran,nego više enkodiram videe i renderiram 3D scene,da li je dobro da ga samo clocknem prije nego to idem raditi ili da bude cijelo vrijeme clockan?

HTC Desire Android
15 godina
neaktivan
emerik kaže...

OK,sada razumijem,puno hvala na pomoći.Imam još samo jedno pitanje.Pošto ne igram igre,nije mi potrebno da bude svaki dan overclockiran,nego više enkodiram videe i renderiram 3D scene,da li je dobro da ga samo clocknem prije nego to idem raditi ili da bude cijelo vrijeme clockan?

nez dal to imaju od gigabyte maticne al na asrockovim imas jedan program s kojim mozes ucitat saveane postavke u biosama.ak imas tak neki program lakse bi ti bilo da onda u biosu go kloknes pa onda samo prije nek ides rendat il enkodat onda samo loadas oc s tim programom pa ga vratis na default poslje.

16 godina

Da,ima to.Hvala.

HTC Desire Android
16 godina

Imam jedno pitanje,procesor i matičnu sam sve vratio na Optimized Defaults te pokrenuo Cinebench 11.5.Priložit ću sliku i vidi se da je frekvencija s uključenim Turbo Boostom 2.8 Ghz i voltaža 1.136 V.Dal to znači da bi ja njega mogao držati na toj frekvenciji s tom voltažom.Temperatura je bila oko 48 C,je to normalno?

HTC Desire Android
14 godina
emerik kaže...

Imam jedno pitanje,procesor i matičnu sam sve vratio na Optimized Defaults te pokrenuo Cinebench 11.5.Priložit ću sliku i vidi se da je frekvencija s uključenim Turbo Boostom 2.8 Ghz i voltaža 1.136 V.Dal to znači da bi ja njega mogao držati na toj frekvenciji s tom voltažom.Temperatura je bila oko 48 C,je to normalno?

Ako sam dobro shvatio ti zelis procesor clockat na 2.800 Mhz znaci da ti sve 4 jezgre rade na 2.800Mhz.Nisam neki overclocker ali znam da ti to nebi puno znacilo s orginalnih 2.660 Mhz.

Neka me kolege isprave ako sam u krivu.

16 godina

Ja pitam hipotetski.Mislim ga inače staviti na 3.6 ili 3.8 jer mi više nije potrebno.Kako se na Gigabyteovoj pliči zove IMc s Asusove.razlika između čega ne smije biti veća od 0.5 V?

HTC Desire Android
Poruka je uređivana zadnji put sub 23.4.2011 15:07 (emerik).
15 godina
neaktivan
emerik kaže...

Ja pitam hipotetski.Mislim ga inače staviti na 3.6 ili 3.8 jer mi više nije potrebno.Kako se na Gigabyteovoj pliči zove IMc s Asusove.razlika između čega ne smije biti veća od 0.5 V?

razlika ti ne smije bi veća od 0.5V izmedju memorije znaci koja radai na 1.5 il 1.65V i VTT napona koji je inace 1.15 il 1.2V zavisi na kako kojoj ploci :)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice