AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.811
|
čitano: 6.901.856
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
picajzla0707 kaže...
Tonči kaže...

...Intel je šupak s gradacijom...

...Kao i što već Titan V pokazuje da će Volta bit sporija na x8, nego što su Pascali... 

intel je uvijek bio pakšu 

...a s druge strane nije niti amd cvijeće - novi procesori, pa koliko god bili nižeg razreda, a imaju samo x8 za grafe

sad možda i nije problem jer nitko ne stavlja top grafe na njih, no kad za 3-4 godine uzmeš mid range grafu na taj proc mogli bi se pokazati problemi

Huh? Ryzeni su na X16. Odakle ti x8? x8 je bio dosta sve do sad, čak i za Titan Xp je dosta... Misliš na APU-e? Oni ionako nisu namijenjeni daa uopće imaju, a ne top dGPU-e.

Nope.
12 godina
Tonči kaže...

...Misliš na APU-e? Oni ionako nisu namijenjeni daa uopće imaju, a ne top dGPU-e.

ne bih baš rekao da su namijenjeni ne imati grafe jer mijenjaju seriju koja ranije nije imala grafe

znači u novoj seriji i nemaš procesora u tom cjenovnom rangu koji imaju x16, a to što sad nikome ne pada na pamet staviti top grafu, ne znači da za nekoliko godina neće imati problema s nekom mid range grafom koja će biti u rangu sadašnjih top grafa

za primjer, ako imaš i5 poput mojeg, koji sad ulazi skoro u petu godinu i na njemu mid range grafu koja je tada odgovarala cjenovnom razredu - primjerice gtx 760, sve je bilo ok

međutim, četiri godine kasnije moj proc još uvijek zadovoljava moje potrebe, a nova mid range grafa 1060 je jača od ondašnje top grafe

isto će se dogoditi i sa rajzenima - sad uzmeš budget rajzena i na njega staviš 1060 koju goni bez problema, no za par godina ćeš htjeti zamijeniti grafu i opet ćeš gledati neku 4060, koja bi mogla imati problema sa x8

tim više jer će puno ekipe prijeći u tih par godina na 4k i više će ići na nabavu nove grafe nego na zamjenu procesora

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.3.2018 13:33 (picajzla0707).
15 godina
protjeran
Jakovp kaže...
Tonči kaže...

A svatko voli nešto drugo. Ja SATA SSD koristim samo za backup sad. PCIE/M2 NVMe su 4x, uskoro više, više komada pa jedna ili dvije grafičke... svakako, vrlo korisno. A i 10GbE skoro stavljam doma pa i tu ide PCIE...

Evo meni je već iskorišteno 36 stazica a još dolazi jedan m.2 disk  Tako da nije loše imati!

S cime pobogu? Ako je za render onda nema koristi od stazica, render ce jednako trajat na x4 ili x16, postojat ce jedino zanemariva razlika u loadanju scene u graficku memoriju. Ja cu stavit 3 m.2 diska al samo sistemski ce bit pcie, ostalo sata...

16 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...
Tonči kaže...

...Misliš na APU-e? Oni ionako nisu namijenjeni daa uopće imaju, a ne top dGPU-e.

ne bih baš rekao da su namijenjeni ne imati grafe jer mijenjaju seriju koja ranije nije imala grafe

znači u novoj seriji i nemaš procesora u tom cjenovnom rangu koji imaju x16, a to što sad nikome ne pada na pamet staviti top grafu, ne znači da za nekoliko godina neće imati problema s nekom mid range grafom koja će biti u rangu sadašnjih top grafa

za primjer, ako imaš i5 poput mojeg, koji sad ulazi skoro u petu godinu i na njemu mid range grafu koja je tada odgovarala cjenovnom razredu - primjerice gtx 760, sve je bilo ok

međutim, četiri godine kasnije moj proc još uvijek zadovoljava moje potrebe, a nova mid range grafa 1060 je jača od ondašnje top grafe

isto će se dogoditi i sa rajzenima - sad uzmeš budget rajzena i na njega staviš 1060 koju goni bez problema, no za par godina ćeš htjeti zamijeniti grafu i opet ćeš gledati neku 4060, koja bi mogla imati problema sa x8

tim više jer će puno ekipe prijeći u tih par godina na 4k i više će ići na nabavu nove grafe nego na zamjenu procesora

Ali kako ne kužiš namjenu APU-a? APU dolazi s ugrađenom grafikom da ne moraš kupovati grafičku karticu. Ne kupuješ srednju klasu procesora sa srednjom klasom grafičke, da bi dodao opet još jednu grafičku. Ako trebaš jače, kupuješ normalan Ryzen i normalnu karticu.

APU-i su cjenovni rang ispod Ryzena i nisu namijenjeni entuzijastima. Ako budeš kupovao nadogradnju iz nekog razloga, kupit ćeš opet srednji segment pa ćeš biti daleko od zasićenja 8x.

Jači, regularni Ryzeni imaju regularnih x16, nikakvih 8x limita. 

ansha kaže...
Jakovp kaže...
Tonči kaže...

A svatko voli nešto drugo. Ja SATA SSD koristim samo za backup sad. PCIE/M2 NVMe su 4x, uskoro više, više komada pa jedna ili dvije grafičke... svakako, vrlo korisno. A i 10GbE skoro stavljam doma pa i tu ide PCIE...

Evo meni je već iskorišteno 36 stazica a još dolazi jedan m.2 disk  Tako da nije loše imati!

S cime pobogu? Ako je za render onda nema koristi od stazica, render ce jednako trajat na x4 ili x16, postojat ce jedino zanemariva razlika u loadanju scene u graficku memoriju. Ja cu stavit 3 m.2 diska al samo sistemski ce bit pcie, ostalo sata...

Pa ne rade svi render, većina nije. Igraju se. 16x pojede jedna grafička kartica. Već sad nemaš mjesta za diskove.

Nope.
15 godina
neaktivan
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Jedno pitanjce za vas. Imam FX8320 i priliku za upgrade. Je li bolje da idem na stari i7 3770 kojeg mi nudi kolega ili da idem na jednog od ryzena? I7 nije preskup. Kakva su poredjenja single core performansi starog i7 i novih ryzena? Malo sam sit AMD i lošeg single corea. Kakvo je stanje danas što se tiče toga? Je li bolji od starog 3770?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Tonči kaže...

Pa ne rade svi render, većina nije. Igraju se. 16x pojede jedna grafička kartica. Već sad nemaš mjesta za diskove.

Jesi vidio koje graficke ima u threadripper kompu? Sli i crossfire su takorec mrtvi, a i da nisu nece bit nikakve razlike sa 2x8 setupom... To su rijetke i specijalizirane namjene gdje je neophodno imat puno lane-ova, uostalom, threadripper samo 32 lane-a moze koristit za grafiku, tako da je i tu prica malo drukcija nego sta se obicno misli...

ispravka, 48 laneova, s tim da 3 grafe mogu 16/16/8 maksimalno....

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.3.2018 17:07 (ansha).
11 godina
@Almin94
Ako si mislio uzimati nekog 4/8 ryzena onda uzmi radije 3770 jer za ryzena moraš uzimati novi ram. Ako ćeš neki jači ryzen, onda svakako preporuka. Neki dan moj rođak uzeo 1700x pa sam imao priliku testirati, zvijerka brate.
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.3.2018 17:11 (Chico12).
15 godina
neaktivan
Chico12 kaže...
@Almin94
Ako si mislio uzimati nekog 4/8 ryzena onda uzmi radije 3770 jer za ryzena moraš uzimati novi ram. Ako ćeš neki jači ryzen, onda svakako preporuka. Neki dan moj rođak uzeo 1700x pa sam imao priliku testirati, zvijerka brate.

Sto se tice single core, kojoj Intel arhitekturi parira Ryzen? To je to sto me interesuje. Necu vise peglati, nastavite sa raspravom. 

12 godina
Tonči kaže...

Ali kako ne kužiš namjenu APU-a? APU dolazi s ugrađenom grafikom da ne moraš kupovati grafičku karticu. Ne kupuješ srednju klasu procesora sa srednjom klasom grafičke, da bi dodao opet još jednu grafičku. Ako trebaš jače, kupuješ normalan Ryzen i normalnu karticu.

APU-i su cjenovni rang ispod Ryzena i nisu namijenjeni entuzijastima. Ako budeš kupovao nadogradnju iz nekog razloga, kupit ćeš opet srednji segment pa ćeš biti daleko od zasićenja 8x.

Jači, regularni Ryzeni imaju regularnih x16, nikakvih 8x limita. 

zašto bi to bila stroga namjena apu-a, kad su to sasvim solidni četvrojezgreni procesori za malo novaca i mijenjaju iste takvew rajzene prve serije koji nisu imali igpu

i osim toga te apu grafe su ionako zakurac u gejmanju, a ti budget rajzeni bez problema gone gtx 1060 s kojom se itekako može igrati triput bolje nego samo sa igpu

da ne govorimo da 2400g može goniti i 1070 bez problema

hebate, pa donedavno je 4/8 i7 bio nešto najbolje za gejmanje, sad odjednom rajzen 2400g s istom konfoguracijom bi trebao ostati na igpu ranga gtx 1030

nekad stvarno pretjeruješ sa elitizmom

11 godina
@Almin94
Broadwell
16 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...

zašto bi to bila stroga namjena apu-a, kad su to sasvim solidni četvrojezgreni procesori za malo novaca i mijenjaju iste takvew rajzene prve serije koji nisu imali igpu

i osim toga te apu grafe su ionako zakurac u gejmanju, a ti budget rajzeni bez problema gone gtx 1060 s kojom se itekako može igrati triput bolje nego samo sa igpu

da ne govorimo da 2400g može goniti i 1070 bez problema

hebate, pa donedavno je 4/8 i7 bio nešto najbolje za gejmanje, sad odjednom rajzen 2400g s istom konfoguracijom bi trebao ostati na igpu ranga gtx 1030

nekad stvarno pretjeruješ sa elitizmom

Pa to je tržišno pozicioniranje, tako su odlučili u AMD-u; imaš arhitekturu koja je namijenjena nižem segmentu, dio procesora je posvećen tome da ima GPU, itd. To je tako. Uzmi ti 1060 ili RX580, niti jednoj od tih neće trebat 16x PCIE dugo, dugo vremena. Ne treba ti ako nisi na 4K ili 165Hz+

Nope.
12 godina
Pa to ti govorim, uzmes sad 2400g i gtx 1060 za full hd, problema nema

No za 3-4 godine uzmes 4k monitor i hoces zamijeniti grafu za takodjer mid range gtx 4060 i eto ti banana zbog x8... a puno ljudi radi upravo to - proc ostavi i mijenja grafu
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Za 3-4 godine ćeš i CPU mijenjati. >:) 

Nope.
12 godina
Tko, ja?
Kod mene je skoro pune 4 godine i dosad samo grafe mijenjam... a tako ce i dobar dio vlasnika 2400g
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

U mene X99 5960X i zapravo, da nisam trebao nove jezgre, to bi mu bila 4. godina također. Još je tu, razlike u brzini nema, tj. ništa novo nije bitno brže.

Nope.
17 godina

sniženja 5-25$ za ryzene i 130$ za TR

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.3.2018 8:15 (hrvooje).

0 0 hvala 0
13 godina
hrvooje kaže...

cijene ryzena vec duze vrijeme padaju po nasim ducanima

eno 1600x se vec moze naci za 1500~kn (kad je izasao prije godinu dana bio je 2400+kn)

jedino u mikronisu nisu doblili dopis lol

https://www.mikronis.hr/procesor-cpu-amd-ryzen-7-1800x-3-60ghz-socket-am4-p-n-yd1708bcaewof.aspx

16 godina
odjavljen

Koliko veze ima, ako ima, brzina RAMa na na 60fps 1440p? Ako sam dobro razumio brži RAM samo za one koji ganjaju visok fps?

steam: skank666 origin:IhrvojeI
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.3.2018 9:13 (skank666).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
skank666 kaže...

Koliko veze ima, ako ima, brzina RAMa na na 60fps 1440p? Ako sam dobro razumio brži RAM samo za one koji ganjaju visok fps?

Pitaj kolegu toxic -a on je radio testove sa razlicitim brzinama i latencijama memorije na 4k tj u domeni oko 60 fps-a pa nek ti zaljepi screen ako ga jos ima.

17 godina

obrisano

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.3.2018 9:27 (hrvooje).

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
hrvooje kaže...

Vec su te cijene od davno, pitanje dal ce jos spustat jer su "stari" ryzeni vec bitno jeftiniji nego ce novi biti, a treba neko kupovat i nove..

13 godina

evo francuzi napravili test 2700x i objavili rezultate:

memory latency vs 8700k

https://imgur.com/HPptlmK

vs 1800x

https://imgur.com/sC1FULn

turbo frekvencija

https://imgur.com/hfvtPmC

performanse

https://imgur.com/Y28Zmr8

potrosnja

https://imgur.com/2vm5fZk

test masina:

A320 boards for all ryzens. Intel/Ryzen 1000 with 2666 RAM and Ryzen 2000 with 2933, 1080p with gtx1080 and 1440p with a gtx1080Ti

According the CPC (casopis koji je napravio review), the X470/B450 and X370/B350 chipsets are ENTIRELY IDENTICAL, they are literally renames. XFR2 Enhanced and Precision Boost only depend on the board but because not all old gen boards were up to spec AMD wanted to avoid a situation were some boards had XFR2/PrecBoost and some board didn't and decided to rebrand the chipset and impose more stringent standards.

lol

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.3.2018 13:24 (Fanu).
Moj PC  
0 0 hvala 3
14 godina
Fanu kaže...

According the CPC (casopis koji je napravio review), the X470/B450 and X370/B350 chipsets are ENTIRELY IDENTICAL, they are literally renames. XFR2 Enhanced and Precision Boost only depend on the board but because not all old gen boards were up to spec AMD wanted to avoid a situation were some boards had XFR2/PrecBoost and some board didn't and decided to rebrand the chipset and impose more stringent standards.

lol

Znači ovo bi bilo ono neugodno iznanađenje.

13 godina
Promster kaže...
Fanu kaže...

lol

Znači ovo bi bilo ono neugodno iznanađenje.

ne, nego veca potrosnja struje iako se preslo na manji proizvodni proces (14>12nm)

15 godina
protjeran

Vrlo uzbudljivo mora se rec, amd izbacuje iste procesore i chipsete pod drugim imenima  Jedino ce cijena bit poboljsana, citaj - povisena...

Ne impliciram da je intel bolji, isti drek su..

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.3.2018 15:12 (ansha).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
ansha kaže...

Vrlo uzbudljivo mora se rec, amd izbacuje iste procesore i chipsete pod drugim imenima  Jedino ce cijena bit poboljsana, citaj - povisena...

Ne impliciram da je intel bolji, isti drek su..

??

poboljsali su memory support, latenciju, bolji je boost, veci su clockovi (jedino je i potrosnja veca, ali i dalje ispred intela)

za jedan refresh se ni ne moze vise ocekivati - za sve vise tu je nadolazeci zen2

13 godina

Upravo sve "ovo" nabrojano me je kočilo da uzmem prvu iteraciju.

Ovo je već dooosta zaokruženiji proizvod.

Jedva čekam da mi odobre još veći minus da ga piknem !!!

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.3.2018 15:29 (DarthMarkus).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
DarthMarkus kaže...

Ovo je već dooosta zaoukruženiji proizvod.

Minus koristiš za pizdarije? Nije to onako, za spasit glavu, a ne gluposti poput novog PC-a za igre?

Nope.
13 godina
Tonči kaže...
DarthMarkus kaže...

Ovo je već dooosta zaoukruženiji proizvod.

Minus koristiš za pizdarije? Nije to onako, za spasit glavu, a ne gluposti poput novog PC-a za igre?

DA !!!

NE !!!

Zašto mrziš sve Hrvatsko i Hrvatski način razmišljanja ???

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.3.2018 15:33 (DarthMarkus).
16 godina
odjavljen

Ljevičar, što ćeš... 

Uglavnom, idealna kupovina! Iako bih ja radije Threadripper uzeo.

Nope.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice