AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.804
|
čitano: 6.890.152
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
keke13 kaže...

update 3:

i treći ryzen R5 1600 8 jezgri 16 thread-ova

Ti bi mogao karton dobit

Freak Show Inc.
17 godina
191x7 kaže...

Imam nedoumicu. AMD Ryzen 5 1600 ili Intel i5 8400.

Konkretno r5 1600 + dobra B350 ili entry-lvl X370 ploča + 16GB DDR4 3000 MHz nasuprot Intel i5 8400, najpovoljnija Z370 ploča i 16GB DDR4 2666MHz.

Cijenom dođe na otprilike isto; iako je Intelov procesor skuplji, za AMD treba bolja ploča. Hladnjak imam LC-CC-120, odgovara u obje varijante.

Prednosti i mane Ryzen 5 kombinacije:

+ dobar za streaming igara na Twitch i slično

+ dobar Cinebench score kao i općenito multithreading (za npr obradu videa)

+ niska potrošnja el. energije

+ overclocking (volim se time "igrati", za ovu generaciju Ryzena je nužda ali za iduću /nakon nadogradnje na ppr Ryzen2/ bih to također volio "moći"). 

+ nadogradnje u budućnosti (navodno će Ryzen druge generacije odgovarati na trenutne AM4 ploče)

+ lutrija (moguće dobiti osmojezgreni procesor uz mnogo sreće)

+ nije grijalica odnosno moguće ga je uredno hladiti na razumnom taktu (npr osrednje zračno hlađenje na 3,8 GHz i nema pregrijavanja)

+ već više od 15 godina u primarnom kompu imam AMD (Athlon XP Barton, Phenom II x2 otključan u X3, Phenom II x4, FX 8300)

- trenutno lošije gaming performanse (u odnosu na Intel procesore zadnje i predzadnje generacije)

- niže performanse po jezgri na istom taktu u odnosu na Intela

- nije dobar za high-framerate gaming (s npr 144Hz monitorom, a takav monitor planiram kroz godinu-dvije nabaviti)

Prednosti i mane i5 8400 kombinacije:

+ jako dobre performanse u igrama (pogotovo u Battlefield 1 kojeg i najviše igram)

+ Intel (iako mi je u glavnom kompu već 15+ godina AMD, prvi Windows komp mi je imao Intel i od tada volim Intel)

+ bolja frame-vremena tj manje framedropova (stabilniji framerate)

+ manji bottleneck high-end grafičke kartice (npr GTX 1080Ti) što znači da će od trenutnog Ryzena biti bolji za mid-range kartice budućnosti (npr GTX 2060) 

- nadogradivost ograničena na jači procesor iste generacije (i5 8600k, i7 8700k)

Ostatak konfiguracije nakon takve nadogradnje bio bi 2x 120GB SSD, 3x HDD, 550W napajanje, R9 380X 4GB grafička i ostalo navedeno pod "Moj PC".

Volim nadograđivati, no pitanje je kakve će mi mogućnosti za nadogradnju biti kroz slijedećih par godina (nadam se da ću moći).

Što kažete, R5 ili i5?

Samo slušaj "glupe Švabe" i neš daleko dogurat.

Ove + ili - razlike, to je u odnosu na tjedan pod brojem 43, R5 1600 i dalje najprodavaniji od početka osmog mjeseca pa do danas.

Kolko ja vidim Ryzen R7 1700X je zasjeo na drugo mjesto, i tip je napisal da su Ryzeni nešto jefitniji.Švabe pojačano navalili na R7 1700X, zakaj i zbog čega bok te pitaj Švabenzi su ponoreli.

https://www.mindfactory.de/product_info.php/AMD-Ryzen-7-1700X-8x-3-40GHz-So-AM4-WOF_1144033.html

https://www.mindfactory.de/product_info.php/AMD-Ryzen-5-1600-6x-3-20GHz-So-AM4-BOX_1159710.html

Intel=pokvareni podmukli smradovi!
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 13:06 (rambox).
17 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Vjerovatno neke akcije u kombinaciji s pločama

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!

0 0 hvala 1
8 godina
protjeran

Ovo je stanje po pretrazivanjima u Austriji:

A ovakvo u Njemackoj:

8 godina
protjeran
191x7 kaže...

Definitivno nije unutar 5% u 1080p gamingu. Možda s grafičkom kojoj nije usko grlo (npr GTX 1050 Ti, R9 380X 4GB, GTX 1060, RX 470/570/480/580), ali s nečim jačim razlike su veće, čak i ako ne uzmemo u obzir razlike između pojedinih igara.

nemoj nasjedati na fanboyevske spike sa cpu chat teme i sl.

https://www.techspot.com/review/1514-core-i5-8400-vs-overclocked-ryzen-5-1600/

na bf1 je razlika 147/140 koliko je to nego 5%... kažem na 720p, low settingsima i sl. jest razlika je veća...mo koliko su to relevantne informacije za današnji average gaming prosudi sam...

17 godina
lav1000 kaže...

na bf1 je razlika 147/140 koliko je to nego 5%... kažem na 720p, low settingsima i sl. jest razlika je veća...mo koliko su to relevantne informacije za današnji average gaming prosudi sam...

Ako nešto u Battlefieldu 1 ne valja to je DX12, slični problemi kao s Mantleom u BF4. Pogledaj usporedbu u DX11 načinu. Nitko u MP ne rabi DX12 kad je problematičan.

Twitter: @191x7
17 godina
191x7 kaže...
lav1000 kaže...

Ako nešto u Battlefieldu 1 ne valja to je DX12, slični problemi kao s Mantleom u BF4. Pogledaj usporedbu u DX11 načinu. Nitko u MP ne rabi DX12 kad je problematičan.

Zapravo na Radeonkama je meni radio isto kao i dx11, jel se nesto promijenilo od mog posjedovanja fury x kartice?

Na nvidia karticama dx12 radi dosta losije nego dx11

12 godina
odjavljen
191x7 kaže...

8400 će se moći kloknuti preko bclk-a na mrvu boljim pločama. A još od kaby-a ta metoda solidno funkcionira.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina

Ne znam kako je tebi radilo, ali meni se javljaju framedropovi slično kao s Mantleom. Framedropovi u obliku zastajkivanja na moment. Prateći CPU performance graf vidjelo se da šiljke na grafu izaziva nešto vezano uz CPU.

Problem je što je isti problem bio prisutan neovisno o WIndowsima, driverima, postavkama...

eywa33 kaže...
191x7 kaže...

8400 će se moći kloknuti preko bclk-a na mrvu boljim pločama. A još od kaby-a ta metoda solidno funkcionira.

https://www.reddit.com/r/intel/comments/74qgme/i5_8400_bclk_overclocking_to_52_ghz/

Nema BCLK OC-a na tome.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 13:54 (191x7).
17 godina
odjavljen
191x7 kaže...

Problem je što je isti problem bio prisutan neovisno o WIndowsima, driverima, postavkama...

Znaci jedina konstanta u svim problemima si ti?

Freak Show Inc.
17 godina
Friday kaže...

Znaci jedina konstanta u svim problemima si ti?

Otkako znam za sebe. Nisam čuo da je itko drugi imao moje probleme, svatko ima svoje.

12 godina
odjavljen

https://forum.level1techs.com/t/exploring-the-price-performance-advantage-of-bclk-overclocking-on-locked-coffee-lake-cpus/120099

Asrock-ova Tajči i fatality imaju bclk engine kojim to, kao što vidiš, ide lijepo. Do 5ghz, pa i više :)

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
8 godina
protjeran
eywa33 kaže...
191x7 kaže...

gdje si našao klokan kaby preko blck?

11 godina
Friday kaže...
keke13 kaže...

update 3:

i treći ryzen R5 1600 8 jezgri 16 thread-ova

Ti bi mogao karton dobit

a bila je dilema uzet 3 ili 5 komada.. al reko uzet 3 za probu pa ćemo lako dokupit...

US server keke013#2101
17 godina
hrvooje kaže...

Vjerovatno neke akcije u kombinaciji s pločama

Nisu to kombinacije s pločama, uostalom TechEpiphany radi u Mindfactory.de pa onda bi i napisal da je bila takva kombinacija.Vjerojatno su Ryzen procovi para dana imali nižu cijenu, recimo akcija 10-20eura manje ali mi to nismo primjetili.Ja bi rekel da je R7 1700X išel za 300eura, vjerojatno je bila takva akcija pa eto ljudi navalili.

https://www.bug.hr/forum/topic/vijesti-by-forumasi/amd-bristol-ridge-apu/242995.aspx?page=0&jumpto=5463153&sort=asc&view=flat

Kad je u Americi/"Microcentar R5 1600 koštal 170$", pa niti to 50% ljudi nije primjetilo ili nisu mogli osobno doč do dučana.Ako dobro pamtim, ta Microcentar akcija je trajala oko deset dana.

https://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-cpu/224306.aspx?page=134&jumpto=5319339&sort=asc&view=flat

Upučeni kupci brzo navale na priliku tak to ide. Tu je poznati lov(još uvijek traje) na R5 1600X u 8/16 varijanti, pa eto i Mindfactory.de kupci su i na to navalili.

https://www.bug.hr/forum/topic/ostale-hardverske-teme/cpu-chat-tema/224306.aspx?page=392&jumpto=5500456&sort=asc&view=flat

Intel=pokvareni podmukli smradovi!
17 godina

Gdje kod nas treba kupiti Ryzen 5 da se dobije te s 8 jezgri? I je li to 1600 ili 1600X?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
191x7 kaže...

Gdje kod nas treba kupiti Ryzen 5 da se dobije te s 8 jezgri? I je li to 1600 ili 1600X?

pitaj tu forumaša on ih ima 3 komada, mozda oce prodat jedan

9 godina
prodam ti ja svoj 1700 za 1800kn ako ces to obavit kroz ovih par dana :D
17 godina
dabar_solta_V2 kaže...

Nadograđujem najranije od druge plaće (dakle za mjesec i nekoliko dana), računam oko Božića da na praznicima/godišnjem mogu sve fino složiti, benchmarkati i možda nešto malo i odigrati.

Hvala na ponudi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.11.2017 14:31 (191x7).
11 godina

1600 je.. ja sam kupio u Lost-u.

i ne ne prodajem jbga mogu samo kupit još koji..

oduševljen sam kako dobro rade i još dobiješ pol šake jezgri nek se nađe

US server keke013#2101
17 godina
dabar_solta_V2 kaže...

sta si izgubio posao ?

vidim oglas na njuskalu hitno + hrpa toga za prodati i ovih 32 gb rama , pa meni bi samo ovih rama bilo zao prodati..

steta sto sam svoje vec pokupovao

8 godina
protjeran
191x7 kaže...
lav1000 kaže...

koliko je razlika r5 1600 vs i5 8400, može neki drugi link...netko???

14 godina
191x7 kaže...
dabar_solta_V2 kaže...

Nadograđujem najranije od druge plaće (dakle za mjesec i nekoliko dana), računam oko Božića da na praznicima/godišnjem mogu sve fino složiti, benchmarkati i možda nešto malo i odigrati.

Hvala na ponudi.

A da pričekaš onda još mjesec dva pa da vidiš što će bit sa Ryzen refreshom ?

17 godina
itomic009 kaže...

A da pričekaš onda još mjesec dva pa da vidiš što će bit sa Ryzen refreshom ?

Pa, još mjesec i pol čekam. 18.-21. prosinca otprilike naručujem.

12 godina
neaktivan

Mislio je na tih tvojih mjesec i pol da čekaš još mjesec i pol, dva 

No matter how much suffering you went through, you never wanted to let go of those memories.
17 godina
Crucifixion kaže...

Mislio je na tih tvojih mjesec i pol da čekaš još mjesec i pol, dva 

E pa nisam ga razumio. To je onda tri mjeseca čekanja i ništa od nadogradnje, a onda bih mogao čekati i novu Intel seriju i nVidia grafičke pa bih možda i nadogradio za jednom 2-3 godine ili pričekao još koju...

9 godina
Nisam al neki neplanirani troskovi upali i to sad kroz tjedan dana,zato dajem sve djaba a niko s foruma se ne javlja za nista realno pa jbg njuskalo i ako stignem stignem..cpu sam svejedno mislia mjenjat za refres pa mi je sad ovo 2 muhe jednim udarcem..
17 godina
keke13 kaže...

1600 je.. ja sam kupio u Lost-u.

Kod nas je Ryzen 5 svugdje preko 1600kn jedino taj Lost ga ima ispod 1500kn i jos ako daju te sa 8 umjesto 6 jezgri onda je bomba. 

BTW: nikad cuo za tu trgovinu, jel to nesto novo ili...?

Prodajem Fractal Node 304 za 360kn | http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
17 godina

Ekipa dosla memorija, isti serijski sve fercera ali.

prva je naravno 2016 napravljena a ova druga 2017 ali su razlike.

Moze netko objasniti?

Lijeva je stara, desna je nova.

Druga slika je kak sam si poriktao rame jer stari po defaultu nisu radili na 3000mhz pa sam utegnuo latencije i drzim na ovom taktu.

Treca slika je kako cpuz vidi staru memroiju i cetvrta kako vidi novu.

stara/nova stara/nova
stara mem stara mem
nova mem nova mem
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
Razliciti cipovi?
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice