AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.777
|
čitano: 6.801.706
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
itomic009 kaže...

To ti je između ova dva procesora koji se sada spominju na razini statističke pogreške, u svakome slučaju nema nikakve šanse da ti ko user primjetiš. Druga stvar je ako se radi o nekome specifičnome software-u koji je možda brži na R5 9600, ili s druge strane neki dobro paralelizirani, koji će biti osjetno brži na 8 jezgrenome. Jer budi svjestan da su oni razlike red veličine "single digit percentage", što se tiče ST-a. I to je više na konto većeg takta nego nekog napredka. A to se onda može smanjit, jel, jer se i R7 7700 može malo clocknuti, R5 manje jer je već "našpanovan". 

Tako da kako hoćeš kolega, oba će ti biti svemirski brod s toga što sada imaš, pa ti biraj. 

Kolega, ChatGPT se ne slaže s vama:

Zaključak — koji “clocka bolje”?

Ako definiramo “clocka bolje” kao što veće stabilne frekvencije može dostići u overclocku / pod pritiskom, odgovori bi bili:

Ryzen 5 9600X ima veći potencijal za ekstremni overclocking: dokumentirano je da dostiže 5.7-7.0 GHz u specijalnim uvjetima i do ~5.8 GHz u praktičnijim uvjetima.

Ryzen 7 7700 također dobro clocka, ali u praksi njegova granica u all-core overclocku je niža nego kod 9600X pod sličnim uvjetima, najčešće oko 5.0-5.1 GHz kod svih jezgri, uz visok termalni i energetski stres.

Dakle — Ryzen 5 9600X je dokumentirano “bolje clocka” u smislu maksimuma frekvencije, naročito kada se koristi agresivno hlađenje i overclocking tehnike.

https://skatterbencher.com/2024/09/01/skatterbencher-79-ryzen-5-9600x-overclocked-to-5818-mhz/

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 14:25 (segregator).
14 godina

Brao kolega, vidim da je ovo izgubljena bitka kad mi citiraš ChatGPT. Brao.  

itomic009
17 godina
itomic009 kaže...

Stavio sam ti i link, a ti (na informatičkom forumu) se podsmjehuješ AI-u ko šupak,

iako imaš i link na OC 9600X...ajd ti nađi bolji OC (bez LN2, a možda čak i s njim)

za svog OK šampiona 7700

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 16:07 (segregator).
14 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Evo ovo bi bili neki max clock-ovi r7 7700 5.5ghz i r5 9600x sitno iznad 5.6ghz.Opet kazem procesori su si tu negdje cak i da kloknes taj r7 7700 na 6 ghz ne bi ti on nikakv iskorak napravio da "zgazi" 9600x i dalje su tu negdje.

9600x 5.6ghz 9600x 5.6ghz
7700 5.5ghz 7700 5.5ghz
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
segregator kaže...
itomic009 kaže...

Stavio sam ti i link, a ti (na informatičkom forumu) se podsmjehuješ AI-u ko šupak,

iako imaš i link na OC 9600X...ajd ti nađi bolji OC (bez LN2, a možda čak i s njim)

za svog OK šampiona 7700

Znam o hardwaru nešto, znam i AI-u nešto, to mi je dosta da se ne referiram na ChatGPT. Tako da, rasprava je bespredmetna. Onaj koga zanima, ima testova pa neka si izvlači zaključke iz toga, ja sam svoje mišljenje rekao. U svakome slučaju, nije da može nešto pogriješiti, ako su ta dva procesora u pitanju. 

itomic009
4 godine
suspendiran

9600x je mrvu bolji i moze izvuci bolje latencije, 7700 je bolji za nesto tezi workload, nije da ce fulati s iti jednim, Ja bi osobno uzeo rade 9600x jer je i cijena znacajno manja vs 7700, s vremenom ce ga ionako zamjeniti za neki 8/16 x3d :)

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Zaključak, ne kupujte asrock dok se ne zaključi kaj je točno problem.

Moj PC  
1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice