Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.227.449
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: AMD Ryzen CPU
dreadmoore kaže...

Katastrofa

Jedina katastrofa je neoptimizirani test za ovaj tip procesora. Normalno je da će Ryzen biti zadnji kada god se radi o single-thread performansama i još, za poboljšat situaciju Ryzena, oba Intela su na 4GHz, a mogu sigurno više.

Pogledaj CPU Usage;

i5 3570k 50%

i7 6700k 30%

R7 1700 15%

Iz ovoga se vidi da Ryzen ima još puno toga za ponuditi, ali samo ako ga se bude znalo iskoristiti. Optimizacije, novi BIOS, brži RAM, rješavanje schedulera i ostalih bug-ova će pomoći 1T performansama, ali nikada neće biti veće od trenutnih intela.

Uspoređivati performanse procesora na ovaj način je potpuno suludo. Naravno, ja ne govorim da je Ryzen bolji niti će biti bolji nakon rješavanja problema u ARMI 3, te bi stoga svatko trebao uzeti procesor koji odgovara njegovim potrebama.

Ako netko želi igrati igre koje isključivo ovise o jednoj jezgri, onda neka svakako kupi i7 7700k i OC-a ga na 4.8-5GHz, a u suprotnom ako je namjena računala drugačija, npr. video montaža, rendering, virtualizacija, 3d modeliranje ili računanje i obrada nekih kompleksnih podataka koji zahtijevaju sirovu snagu procesora i mogu se paralelizirati učinkovito na sve dostupne threadove, onda je R7 1700 neopisivo bolji izbor za isti novac. To sve vrijedi ako se igraju igre koje ovise o jednoj jezgri, a već danas imamo igre koje jako dobro mogu iskoristiti do 4 jezgre, pa je razlika između Ryzena i Kaby-a manja. Razlika jednostavno ne može opravdati to da se sa Ryzenom dobijaju 4 jezgre više i cca. 10% manji IPC, te da Intel ima 25% veći clock od Ryzena na prosječnom maksimalnom OC-u (4GHz i 5GHz)

Uzmimo najbolji primjer Cinebench R15 u multi-threadingu koji čak preferira, tj. bolje je optimiziran za Intelove procesore. Ryzen za manju cijenu od Kaby-a, osim toga za Kaby-a treba uzeti hladnjak, za nekih 150-200kn,

ima na ostvarivih 4GHz oko 1700cb, dok Kaby na svojih 5GHz oko 1100cb, to je 55% više od Kaby-a. Da bi cijena na prema ostvarenom score-u bila ista, Kaby bi koštao oko 2000kn. Onima kojima trebaju takve performanse to je jednostavno isplativije.

AMD je uvijek ima tu "uloženo/dobiveno" prednost. Moj FX8320 za 1200kn koliko sam ga platio početkom 2013. uz najbolji OC koji mogu ostvariti na zraku u Cinebenchu ima 720cb, to je 1,66kn/cb, Ryzen ima 1,76kn/cb, a Kaby i7 7700k 2,72kn/cb. Naravno Intel ima iGPU, ali budimo realni u ovom segmentu nema puno onih koji će koristiti istu. Bar ne za gaming i GPU akceleraciju, već kao nešto što ti služi dok ti ne stigne prava grafička ili slično. Ako netko koristi, to su oni kojima GPU ne predstavlja ništa, niti se igraju, niti im treba za nešto drugo, a potreban im je solidan procesor.

Takve će performanse u budućnosti biti iskoristive i u igrama. Svi znamo da se gotovo svaka AAA igra optimizira najprije za konzole, a vrlo je vjerojatno da će nova generacija konzola vrtiti sličan hardware od AMD-a, a moguće i procesore sa Zen ili Zen2-3 jezgrama optimizirane za nisku potrošnju i nizak TDP. Sasvim je sigurno da će to biti 8,10,12,16 jezgreni procesori. Stoga, logično je zaključiti da se igranje u budućnosti temelji na paralelnom procesiranju, a ne kao što je do jučer sve bilo pogonjeno jednom jedinom jezgrom. AMD je pripremio teren sa Vulkanom, a tu je i DX12 koji će kroz neko vrijeme omogućiti puno bolje performanse i iskorištavati Ryzene u potpunosti. Pogledaj samo Doom na Vulkanu, igra izgleda fantastično, Ryzen je jednak i bolji od Kaby-a i sve to na 1080p uz odličan FPS.

Sigurno će netko reći, pa to je bilo i sa Bagerom i Piledriverom, igre su trebale biti optimizirane, koristiti svih 8, khm, 4 jezgre. Istina, ali sada je situacija drugačija, sada imamo procesor koji ima dovoljno, usudio bih se reći dobre performanse u single-thread aplikacijama, odličan IPC koji je jako blizu Intelu, relativno solidne clockove, dobru potrošnju, TDP, stock hladnjake i sve što mu treba da bi uz malo optimizacije koja je sada puno vjerojatnija nego 2012., postao solidan izbor za gaming, pogotovo 1440p i 4K, i neopisivo isplativ izbor za sve ostale primjene.

A još nismo vidjeli ni glavni dio priče, tek najbolje slijedi. R5, R3 koji će imati slične performanse u igrama kao i R7 čije jezgre čekaju bolje dane i spremne su za budućnost, a biti će puno jeftiniji. R3 4c/8t sa B350 pločom uz solidno hlađenje ići će na 4GHz sigruno, a možda i više, a koštati će kao jedan Kaby, Intel će morati nešto učiniti i tada će prava bitka za PC segment početi. Za servere i enterprise solucije AMD se dobro pripremio, s razlogom su napravili dizajn koji se lako nadograđuje i CCX-ovi se mogu lako povezat za konfiguracije do 128 threadova. Sigurno će i tu dobiti na tržišnom udjelu, ako ne i više od PC tržišta. Ako kojim slučajem ne uspije, bar će potaknuti Intel na brži razvoj i nove pobjede. Bitno je da idemo naprijed! 

Never let a computer know you are in a hurry.
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.3.2017 19:25 (IVOX).
13 godina
AMD Ryzen CPU

IVOX tu se ne radi o jednoj jezgri nego o 2/4, jel su jednostavno tako igre optimizirane.

Iskreno taj usrani 200 Mhz (KabyOC) viši takt mi ide na jetra, no ono što mi je trenutno najgore kad ti proc. padne na jednu, a ostale idlaju. 

Mislim da i devovi pucaju na tržište core 2/4 , budući da je najrasprostranjenije, a 8 i više jezgri je po meni slično optimizacijski kao SLI. Pri tom ne mislim na tehničku stranu, nego na isplativost.

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.3.2017 20:34 (DarthMarkus).
17 godina
odjavljen
AMD Ryzen CPU

Osjetio to G4560>FX 8320 4,2 ghza iako ovaj mali mu može prat noge da se optimizira sve kak bi trebalo. Ali nije tak, na stranu manje grijanje i potrošnja. Boli developere ona stvar kad računaju da 80% njih ima i3 a oni najzagriženiji i5.

17 godina
AMD Ryzen CPU

Moze mi neko objasniti zasto stoji Athlon 7-e generacije u specifikacijama kod obje maticne ploce za Ryzen-a?? Cuo sam da ce i APU izac, al ovo me sa Athlonom iznenadilo...

https://www.asus.com/de/Motherboards/PRIME-X370-PRO/specifications/

https://www.asus.com/de/Motherboards/ROG-CROSSHAIR-VI-HERO/specifications/

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.3.2017 20:35 (Maksimus).
14 godina
neaktivan
DarthMarkus kaže...

IVOX tu se ne radi o jednoj jezgri nego o 2/4, jel su jednostavno tako igre optimizirane.

Iskreno taj usrani 200 Mhz (KabyOC) viši takt mi ide na jetra, no ono što mi je trenutno najgore kad ti proc. padne na jednu, a ostale idlaju. 

Mislim da i devovi pucaju na tržište core 2/4 , budući da je najrasprosranjenije, a 8 i više jezgri je po meni slično optimizacijski kao SLI. Pri tom ne mislim na tehničku stranu, nego na isplativost.

ARMA 3 u ovom slučaju koristi jednu jezgru za rendering i 90% izvođenja igre, a može zaposliti još par, ali minimlno, što je vidljivo u onom videu, njih koristi za nekakav preloading i slično. Nisam siguran, ne igram ARMU, tako sam pročitao...

Never let a computer know you are in a hurry.
17 godina
AMD Ryzen CPU

Misli se na buduce APU-ove 

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.3.2017 20:37 (4mal).
14 godina
Maksimus kaže...

Moze mi neko objasniti zasto stoji Athlon 7-e generacije u specifikacijama kod obje maticne ploce za Ryzen-a?? Cuo sam da ce i APU izac, al ovo me sa Athlonom iznenadilo...

Zato što je taj Athlon u biti APU iste generacije samo bez GPU-a.

robimarko@gmail.com
15 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

Najjaca mi je ova mantra koja se ponavlja (zapoceo ju rambox, ko ce drugi) da cinebench preferira intela.

Ok, znaci ovako, ryzen je u odnosu na intela najbolji u cinebenchu, a cinebench preferira intela? Jel to onda znaci da sve ostale aplikacije/testovi jos vise preferiraju intela?

Ili to ili ljudi pricaju pi*darije, mislim da bi moglo bit ovo drugo..

17 godina
robimarko kaže...
Maksimus kaže...

Zato što je taj Athlon u biti APU iste generacije samo bez GPU-a.

Točnije to je za sad samo Athlon X4 950, a za sve ostale detalje tu je dolnji link.

http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-cpu/224306.aspx?page=72&jumpto=5297707&sort=asc&view=flat

ansha kaže...

Najjaca mi je ova mantra koja se ponavlja (zapoceo ju rambox, ko ce drugi) da cinebench preferira intela.

Ok, znaci ovako, ryzen je u odnosu na intela najbolji u cinebenchu, a cinebench preferira intela? Jel to onda znaci da sve ostale aplikacije/testovi jos vise preferiraju intela?

Ili to ili ljudi pricaju pi*darije, mislim da bi moglo bit ovo drugo..

Ajd još malo laprdaj gluposti, pa normalno da je Cinebench bio i ostalo više optimiziran za Intel procesore.Ovo dole je stari video, ali i dan danas nema promjene, osim eto da je Ryzen zaskočio i pošteno iznenadio Intel.

Dalje je sve vrlo jednostavno, Ryzen je vrlo sličan Intel procesorima+Ryzen ima bolji SMT, i to najviše u Cinebench točnije 10%.

http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-cpu/224306.aspx?page=163&jumpto=5325341&sort=asc&view=flat

Onako ukratko i vrlo jasno, kaj se tiče Cinebench testa, AMD je Intel taktički namlatil sa njihovom vlastitom letvom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2017 2:48 (rambox).
15 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

@Rambox

Kako te placaju, po postu ili imas dnevnicu?

17 godina
ansha kaže...

@Rambox

Čovjek ti lijepo dokazao da Maxon usko surađuje s Intelom u izradi svog softvera. Umjesto da mu se ispričaš, ti vrijeđaš. Neki ljudi stvarno nemaju obraza

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
13 godina
protjeran
ansha kaže...

@Rambox

Prvi forumas kojeg sam morao na ignore staviti. Ovaj napad na osjetila bojicama i glupostima je previse, cak i kad uspijem skupiti snage i procitati sve skupa a da ne dobijem neki napadaj na kraju ceka jedan od tri ista memea. Uz sve to citav tekst prozet je teskim fan boyizmom, bez imalo objektivnosti i hrpom opravdanja, nagadanja i neznam sta kad se ukaze na neki nedostatak.

15 godina
protjeran
hrvooje kaže...
ansha kaže...

@Rambox

Čovjek ti lijepo dokazao da Maxon usko surađuje s Intelom u izradi svog softvera. Umjesto da mu se ispričaš, ti vrijeđaš. Neki ljudi stvarno nemaju obraza

Jesi ti neki saljivdjija? 

17 godina
AMD Ryzen CPU

Jel tko od vas koji ste nabavili Ryzena pokusao instalirati Win7x64 ??

http://www.anandtech.com/show/11182/how-to-get-ryzen-working-on-windows-7-x64

Na gore navedenom linku se navodi da je postupak instalacije tezak zbog USB
plus je AMD naglasio da nece bit podrske za 7-cu.
Podrsku za Win 7x64pronasa samo kod Biostara

http://www.biostar.com.tw/app/en/mb/introduction.php?S_ID=873#download

evo i kod MSI

https://www.msi.com/Motherboard/support/X370-GAMING-PRO-CARBON.html#down-driver&Win7%2064

Asusova stranica je malo stekala, mislio sam da nemaju drivera za 7-cu..

https://www.asus.com/Motherboards/PRIME-X370-PRO/HelpDesk_Download/

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.3.2017 23:17 (Maksimus).
17 godina
ansha kaže...

Naravno. Ali mi ego dopušta da priznam kad pogriješim. Maxon kaže da surađuju s Intelom na optimizaciji softvera što rezultira boljim kodom ili boljim performansama. Ti tvrdiš da nije tako?

"Hvala kolega na informaciji, pogriješio sam." Probaj, nije tako teško.

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.3.2017 22:55 (hrvooje).
15 godina
protjeran
hrvooje kaže...
ansha kaže...

Naravno. Ali mi ego dopušta da priznam kad pogriješim. Maxon kaže da surađuju s Intelom na optimizaciji softvera što rezultira boljim kodom ili boljim performansama. Ti tvrdiš da nije tako?

Jesi, saljivdjija si.. Nema smisla..

13 godina
ansha kaže...
hrvooje kaže...
ansha kaže...

Jesi, saljivdjija si.. Nema smisla..

Ja sam isto skonto da se lik zajebava...Mislim, nemoguće ono....

8 godina
neaktivan
ansha kaže...

https://forums.anandtech.com/threads/official-amd-ryzen-benchmarks-reviews-prices-and-discussion.2499879/page-17#post-38754166

15 godina
protjeran
3zero3 kaže...
ansha kaže...

https://forums.anandtech.com/threads/official-amd-ryzen-benchmarks-reviews-prices-and-discussion.2499879/page-17#post-38754166

To je staro 8 godina, imas sta starije?

17 godina
odjavljen
ansha kaže...
3zero3 kaže...
ansha kaže...

To je staro 8 godina, imas sta starije?

Freak Show Inc.
9 godina
hrvooje kaže...
ansha kaže...

zna se da cinebench koristi intel kompajler ili šta već ,po ovome šta piše po netu to može ali nebi trebalo naškodit amdu.

tako da je pitanje na mistu nemojte se smijat ili pravit pametni vi šta mislite da znate nego objasnite toćno kako i zašto jer di god se ovo pitanje povlaći nikad nema izravnog odgovora uvik intelovci tvrde jedno amdovci drugo nabijen vas i jedne i druge na nešto..

bilo bi dobro kad bi neko ko zna objasnia svima šta toćno i kako u detalje sve pa da se bar tu na ovom forumu ne ponavljamo.

15 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

Cek sta se ima objasnjavat, sta nisu rezultati testova dovoljni? Najvecu razliku u odnosu na intel Ryzen radi u cinebenchu, zdrav razum nalaze da se posumnja u eventualnu optimiziranost za ryzena a ne obrnuto...

9 godina

baš si me nasmija

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2017 15:42 (dabar_solta_V2).
17 godina
ansha kaže...

Cek sta se ima objasnjavat, sta nisu rezultati testova dovoljni? Najvecu razliku u odnosu na intel Ryzen radi u cinebenchu, zdrav razum nalaze da se posumnja u eventualnu optimiziranost za ryzena a ne obrnuto...

Zdrav razum bi prije toga ipak pogledao kad je izdan Cinebench R15 (09/2013, kad i Cinema4D R15) ... u to vrijeme je valjda samo Jim Keller znao kako će izgledati čitava Zen arhitektura :)

Korištenje Intelovog Embree API-ja za ray/pathtracing (koji koristi AVX instrukcije) nije varanje, a to što je Bulldozer loš u tome nije problem ni Intela ni Maxona.
Cinebench nije "overall" benchmark, već usko specijaliziran na CPU render-engine (bio to nativni Cinema4D, V-Ray ili nešto treće). Cilj takvog softvera je izračunati sliku što prije pa se zato i koriste sve raspoložive mogućnosti modernih procesora (a oni stariji se vremenom odbacuju, odnosno, na njima takav softver više neće ni raditi). Dodatni razlog je i taj što se za takav posao (u nedostatku AMD-ove ponude zadnjih 5-6 godina) koriste uglavnom Intelovi procesori pa je logično da će optimizacije ići u tom smjeru. Embree nije nikakva nelegalna supstanca, dapače, dostupan je kao open-source.

Ne kužim zašto gameri uopće gledaju rezultate Cinebencha, u biti, zašto uopće gledaju Ryzen 7 kad već nema visoki takt po jezgri koji je bitan za igre ? ... ili ih samo svrbi cijena :).

AMD-ovi marketingaši su se malo zaletili gurajući ga u gaming, iako bi to prije trebali biti 4/8 ili 6/12 R5. Onda se svemu tome još priključe i fanboyi čija je strast za svađanjem obično obrnuto proporcionalna razumijevanju tehnologije i osnovnog best-buy načela :).

17 godina
Mladen kaže...

Zdrav razum bi prije toga ipak pogledao kad je izdan Cinebench R15 (09/2013, kad i Cinema4D R15) ... u to vrijeme je valjda samo Jim Keller znao kako će izgledati čitava Zen arhitektura :)

Korištenje Intelovog Embree API-ja za ray/pathtracing (koji koristi AVX instrukcije) nije varanje, a to što je Bulldozer loš u tome nije problem ni Intela ni Maxona.
Cinebench nije "overall" benchmark, već usko specijaliziran na CPU render-engine (bio to nativni Cinema4D, V-Ray ili nešto treće). Cilj takvog softvera je izračunati sliku što prije pa se zato i koriste sve raspoložive mogućnosti modernih procesora (a oni stariji se vremenom odbacuju, odnosno, na njima takav softver više neće ni raditi). Dodatni razlog je i taj što se za takav posao (u nedostatku AMD-ove ponude zadnjih 5-6 godina) koriste uglavnom Intelovi procesori pa je logično da će optimizacije ići u tom smjeru. Embree nije nikakva nelegalna supstanca, dapače, dostupan je kao open-source.

Ne kužim zašto gameri uopće gledaju rezultate Cinebencha, u biti, zašto uopće gledaju Ryzen 7 kad već nema visoki takt po jezgri koji je bitan za igre ? ... ili ih samo svrbi cijena :).

AMD-ovi marketingaši su se malo zaletili gurajući ga u gaming, iako bi to prije trebali biti 4/8 ili 6/12 R5. Onda se svemu tome još priključe i fanboyi čija je strast za svađanjem obično obrnuto proporcionalna razumijevanju tehnologije i osnovnog best-buy načela :).

Intel compiler još uvijek nije 100% neutralan, tu je glavna kvaka ili Slon u staklani kojeg ne moš nikako ignorirat.

Sve ostalo več sam ranije spomenul, i opet treba ponovit isto kaj se tiče Cinebench testa/Maxon proizvoda, AMD je Intel taktički namlatil sa njihovom vlastitom letvom.

http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-cpu/224306.aspx?page=190&jumpto=5332988&sort=asc&view=flat

Fučkaj ga sad jel, vremena se mjenjaju sad je AMD uloženo-dobiveno performansama zajašio Maxon i Cinebench test.Uostalom tu je i novi AMD GPU rendering priključak, dakle Maxon/Cinebench situacija se okrenula naglavačke i to na AMD stranu.

http://www.bug.hr/forum/topic/vijesti-by-forumasi/maxon-amd-radeon-prorender/245345.aspx

http://www.develop3d.com/blog/2016/12/first-look-amd-radeon-prorender-for-cinema-4d-and-blender

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2017 16:39 (rambox).
12 godina
Mladen kaže...

Zato kaj ne treba svima 100+ fps u igrama na FHD rezoluciji, a na istoj se odjednom najviše testira kako bi se vidjela čim veća razlika naspram Intela, tj. čim veći CPU utjecaj. Realno, Ryzen je vrlo konkurentan za sve koji ne igraju na 120+Hz monitorima i koji nisu ovisni o tome da pilje u fps counter. Sa vremenom situacija može biti samo bolja u korist Ryzena, tj. bolje multi-core/thread optimizacije u igrama.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2017 17:45 (The_Fichek).
15 godina
protjeran
The_Fichek kaže...
Mladen kaže...

Zato kaj ne treba svima 100+ fps u igrama na FHD rezoluciji, a na istoj se odjednom najviše testira kako bi se vidjela čim veća razlika naspram Intela, tj. čim veći CPU utjecaj. Realno, Ryzen je vrlo konkurentan za sve koji ne igraju na 120+Hz monitorima i koji nisu ovisni o tome da pilje u fps counter. Sa vremenom situacija može biti samo bolja u korist Ryzena, tj. bolje multi-core/thread optimizacije u igrama.

A jos najbolje da se procesore testira u gaming scenarijima gdje procesor nema utjecaja 

14 godina
ansha kaže...

A jos najbolje da se procesore testira u gaming scenarijima gdje procesor nema utjecaja 

Mene samo zanima tko to ima 1700/7700K + Titana a igra se pak na 1080p? 

Battlelog: [G] pijana_carapa
12 godina

Ne velim da je to loše, dapače, nego se kladim da 98% ljudi koji vele da je Ryzen loš za gaming nemaju 75Hz, a kamoli 120 ili 144Hz monitor.

Sa druge strane ne kontam što se uopće očekivalo kada je sam AMD rekao da je IPC 0-1% iznad Broadwell-E, evo opet link i namještena minuta i sekunda:

Zapravo, rezultati mi se čine i više nego dobri, s obzirom na ovaj AMD razgovor. Očito je da puno igara ima itekakve koristi od više jezgri/threadova.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.3.2017 18:39 (The_Fichek).
13 godina
Granzon kaže...
ansha kaže...

Mene samo zanima tko to ima 1700/7700K + Titana a igra se pak na 1080p? 

Tonči

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice