(fora mi je kak dobar dio reviewera na netu ima Intelove reklame na intru i nazad par dana, slicna stvar i na fejsu, sheraju clanke o kaby lakeu stare par mjeseci )
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ili kako od bolesno/nepotrebnog škrtarenja napravit "feature" na kojemu se još može zaradit i usput dobit besplatno reklamu.
a opet možda im ćip/arhitektura ne podnosi sam postupak lemljenja i temperature, to ćemo vidit ako i ovaj skylake e na x299 ne bude zalemljen, ako bude onda su obićni lupeži .
Baš. Zamisli da kupuješ skupi automobil koji je inače odličan primjerak vrhunske tehnike, ali za koji ti kažu da se pregrijava, pa zato nije preporučljivo da se vozi toliko koliko mu piše na specifikacijama osim ako ne odlučiš reći papa garanciji, pa uzmeš čekič i odvališ glavu hladnjaka da izvadiš loše brtve koje su stavili zbog uštede od 10 eura. S tim da nemaš šarafe ni normalnog načina za skidanje glave osim mlaćenja čekićem uz grijanje let lampom. Eto to se nama podmeće kao normalan postupak "deliddanja". Kažem, meni je to bio promašeni posao sa 4770k, i zahvaljujem se AMD-u sa Ryzrnom da se nisu upuštali u ovakav tip "štednje". Ovo zadnje nije nužno - ako to nisu u stanju izvesti, i baš moraju štedjeti, nek ostave odvojiv pokopac kako bi ljudi mogli aplicirati svoje paste. Pa na kraju krajeva, donedasno smo imali gole procesore, mislim da su za laptope još uvijek takvi?
ma smradovi sto se toga tice.
nasljednike Kaby Lake, ce prodavat isti proc, samo ce ga "zalemit" kak spada, stavit base 4.6 a turbo 5.0 i prodat kao super duper novi proc :)
Tebi je bio promasen posao jer nisi citao koliko se grije 4770k pa se sad zalis, Intel u jednom kvartalu proda 100 milijona procesora, sad zamisli to lemljenje ga kosta sigurno 50kn po procesoru(ja sam dosao do cifre od 39kn), s obzirom da tada konkurencije nije imao ni na vidiku zasto ne! Velis sad se pak zahvaljujes AMD jer su zalemili cpu, pa zbroji 2+2 i lako dodes do zakljucka da su ga morali zalemiti jer bi doticni doslovno izgorio ili bi dobio Ryzena 7 1700 s taktom od 2.3ghz a ne 3.9!
Odvojiv poklopac? wtf
Na laptopima ce najvjerojatnije uvjek biti goli procesori jer ta mala govanca(cpu die) da imaju na sebi jos 3 tjela je nemoguce hladiti s hladnjakom na njemu od 30w!
LP
Al je dovoljno da u prosjeku 6-core na daleko nizem taktu bude ukupno brzi, ostaje ti jos overclock. Da ne spominjemo da procesor uzimas na duzi rok i da ce postotak igara koje rade na puno threadova biti sve veci. Meni slucajno zadnje 4 igre sta sam igrao gaze sve threadove i da imam dovoljno jaku grafu ili nisku rezoluciju, 7700K bi me kocio.
5.3ghz? Uozbilj se, ide i 5820K na 6ghz, samo na koji nacin. Prosjecni 7700K i za 24/7 ide na 4.8ghz. 5820K ide na 4.5ghz za 24/7.
Kad uracunas relativno malu razliku u cijeni, 7700K nema smisla pored 5820K/6800K, u buducnosti ce razlika biti samo veca.
Daj molim te koje su to 4 igre di je 5820K bolji od i7 7700K!?
nasljednike Kaby Lake, ce prodavat isti proc, samo ce ga "zalemit" kak spada, stavit base 4.6 a turbo 5.0 i prodat kao super duper novi proc :)
To ćemo tek vidjeti, ovisno kako se bude peglala situacija sa biosom i ponudom ploča za Ryzene, memorijskim OC profilima, bugovima u Win10... možda
Intelovcima švercanje više neće biti dovoljno kao ovih par godina. Samo da se ogradim, ja sam sasvim zadovoljan preformansama čak i na stocku sa 6700k.
Ali za novu kupovinu, mislim da je AMD jako ozbiljna solucija.
Tebi je bio promasen posao jer nisi citao koliko se grije 4770k pa se sad zalis, Intel u jednom kvartalu proda 100 milijona procesora, sad zamisli to lemljenje ga kosta sigurno 50kn po procesoru(ja sam dosao do cifre od 39kn), s obzirom da tada konkurencije nije imao ni na vidiku zasto ne! Velis sad se pak zahvaljujes AMD jer su zalemili cpu, pa zbroji 2+2 i lako dodes do zakljucka da su ga morali zalemiti jer bi doticni doslovno izgorio ili bi dobio Ryzena 7 1700 s taktom od 2.3ghz a ne 3.9!
Odvojiv poklopac? wtf
Na laptopima ce najvjerojatnije uvjek biti goli procesori jer ta mala govanca(cpu die) da imaju na sebi jos 3 tjela je nemoguce hladiti s hladnjakom na njemu od 30w!
LP
Ma žalim se, jer je bila ista priča da će deliddanje napraviti čuda i jer je činjenica da je isto unutra žvaka.
https://www.techpowerup.com/forums/threads/4770k-delidding-attempt.196207/
Prvo sam stavio arctic cooling srebro, ništa, potom collaboratory liquid, ali sam se isprepadao jer su ljudi pričali da je jako agresivan - dakle kukao sam jer mi nije polučilo rezultate koje sam očekivao prema svjedočanstvima forumaša, i što sam se naživcirao i potrošio vremena i garanciju za nešto što je Intel trebao napraviti. I da, što fali golom procesoru - i tako se uvijek ograđuju da ne odgovaraju garancijom za mehanička oštećenja. Montirao sam gole procesore barem od doba pentiuma 3. Mislim da mi je čak i prvi celeron bio goli proc. Athloni isto.
Odvojiv poklopac? wtf
LP
Da bravo Stijepko,upravo to.Intel je isporučio procesore koje možeš OCat bez problema ako se potrudiš sa hlađenjem,hebeš ga svi šparaju i gledaju zaradu,da je AMD bolji i Intel bih bio bolji ovako nema potrebe!!Npr moj SkyLake je odličan sa temperaturama a uopće nije zalemljen IHS,što bi bilo daje!!**
To ćemo tek vidjeti, ovisno kako se bude peglala situacija sa biosom i ponudom ploča za Ryzene, memorijskim OC profilima, bugovima u Win10... možda
Intelovcima švercanje više neće biti dovoljno kao ovih par godina. Samo da se ogradim, ja sam sasvim zadovoljan preformansama čak i na stocku sa 6700k.
Ali za novu kupovinu, mislim da je AMD jako ozbiljna solucija.
Al je dovoljno da u prosjeku 6-core na daleko nizem taktu bude ukupno brzi, ostaje ti jos overclock. Da ne spominjemo da procesor uzimas na duzi rok i da ce postotak igara koje rade na puno threadova biti sve veci. Meni slucajno zadnje 4 igre sta sam igrao gaze sve threadove i da imam dovoljno jaku grafu ili nisku rezoluciju, 7700K bi me kocio.
5.3ghz? Uozbilj se, ide i 5820K na 6ghz, samo na koji nacin. Prosjecni 7700K i za 24/7 ide na 4.8ghz. 5820K ide na 4.5ghz za 24/7.
Kad uracunas relativno malu razliku u cijeni, 7700K nema smisla pored 5820K/6800K, u buducnosti ce razlika biti samo veca.
Bolji je u svim igrama koje koriste sve jezgre a ima ih puno vise od 4, a i uzmi u obzir da 5820K mozes clockat 35% a 7700K jedva 10%..
Ne da mi se vise stavljat jedan te isti link... Mogu sam odvrti kad uhvatim vremena 4/8 i 6/12 u par igara na 720p da se vidi razlika...
6700k/7700k je cak i u sli-sistemima brzi:
price da stari cpu s 12 thredova odjednom prek noci cini cuda u igrama novijoj generaciji cpu-a ostavite za malu djecu!
I ja mislim da se igre ne pripremaju za više od 4/8 threadova i da je clock ipak tu gazda. Mislim, barem koliko se da iščitati iz iskustva recenzenata - i i5 je tu optimalan. Sad, hoće li uskoro ryzen sustići/prestići Intel u tom segmentu (R5 bi morao moći biti konkurentan) i u kojoj konkretno igri je što bolje - vjerujem da nije relevantno za generalno stanje, barem u novijim aaa naslovima. http://www.techspot.com/news/68407-tackling-subject-gpu-bottlenecking-cpu-gaming-benchmarks-using.html
Bolji je u svim igrama koje koriste sve jezgre a ima ih puno vise od 4, a i uzmi u obzir da 5820K mozes clockat 35% a 7700K jedva 10%..
Ne da mi se vise stavljat jedan te isti link... Mogu sam odvrti kad uhvatim vremena 4/8 i 6/12 u par igara na 720p da se vidi razlika...
Daj Ansha ne govori gluposti,eto rokni Bf1 koji koristi i Ryzenovih 16 thredova pa opet nije bolji od i7 7700K!I kakve vez ima oc od 10%,što je isto 10% od 4.5 GHz i 3.6 GHz!!
Prvo ovo gore: SLI je na samrti u ovom obliku u kojem ga imamo sada.
Stazice su bitne zbog drugih stvari poput diskova.
Ovo za diskove mislis na SSD na M.2 PCIe x4 format? Naravno da Lanes njih uzima kao i Wi-Fi dodatak koji ide u M.2 utor kao i USB3.1 utor svi ovi zaizimaju LANES
Inace obicni HDD i SSD SATAIII komuniciraju preko Southbridge, pretpostavljam da tu nema Lanes, zar ne?!
Ovi sa 4/8 i7-micama su gadno butthurt od kad je izasao ryzen
jbga.. 3 soma kn za quad core.. i ja bi bio but hurt.
Ja nemam i7 ,i opet igram bez problema Bf1,3,4,Dirt3 ,F1 .. 6600K zadovoljava sve moje potrebe,trenutno i bolje od 8 core Ryzena i nije koštao 3Kkn!!
Što naravno da ne smatram Ryzen lošim,dapače vrlo obečavajuća platforma!!
Ja nemam i7 ,i opet igram bez problema Bf1,3,4,Dirt3 ,F1 .. 6600K zadovoljava sve moje potrebe,trenutno i bolje od 8 core Ryzena i nije koštao 3Kkn!!
Što naravno da ne smatram Ryzen lošim,dapače vrlo obečavajuća platforma!!
Nemamo svi jednake potrebe...
Malo kratko pitanjce
posto vidim da su mi malo pale cijene 1700 pa i MB ,,, idem pratiti RAM...
pa sad XMP profil za RAM, koje i sad imam na 8.5 godina starom PC .. da li to sljaka i na AMD MB ili je to samo za Intel...?
Hvala na malom skromnom odgovoru
Za ryzen ti treba ddr4.
Zapravo gotovo svaka memorija može raditi na 1T. Do problema dolazi jer hynix čipovi imaju relativno visoke tRFC timinge, koje ne možeš ručno podešavat na ryzen pločama, a automatika ih podešava prilično agresivno što uzrokuje nemogućnost bootanja (npr da se može ručno podesiti trfc 500 umjesto 340, memorija bi radila na 1t bez problema). Jučer je izdan novi bios za crosshair koji, između ostalog, podešava CR na 2T i ne tako agresivan tRFC pa više kitova radi na većim frekvencijama. Očekuje se da će se situacija dodatno popraviti kad AMD uskoči i omogući više kontrole samim pločama.
http://wccftech.com/amd-ryzen-4-core-benchmarks-intel-core-i7-7700k/
Ovo izgleda odlično za 4 jezgre, samo nek puknu pravu cijenu.
Al racunaj da je to Ryzenu max a da Kaby ide jos 20-25% posto gore plus jos nesto jer podrzava puno brzu memoriju i dodjes do sigurnih 30% u korist Kaby-a...
Al racunaj da je to Ryzenu max a da Kaby ide jos 20-25% posto gore plus jos nesto jer podrzava puno brzu memoriju i dodjes do skoro 30% u korist Kaby-a...
Pa ovdje su i rušili frekvenciju na i7 7700K na 4.0...ali nije bitno ako cijena bude prava. 3000 kn za i7 4/8...to treba kazniti
Cijena mora biti max 1600-1700kn, jer 7700K se nadje ispod 3k
Ta cijena bi bila super cijena, i5 onda gubi smisao.
Ako se ne varam za taj 4c/8t R5 1500x je bila najavljena cijena 199 USD
neznam koliko je ovo toćno jer po slikama ćipa nemože se baš popolovit 8/16 pa napravit 4/8,ne izgledaju simetrićne polovice. a pošto je skroz drugi ćip, moglo bi sve bit drugaćije a pogotovo oc.
Ta cijena bi bila super cijena, i5 onda gubi smisao.
A 7600K na 4.9ghz bi u igrama mozda bio malo brzi u prosjeku...
Stigao R7 1700. Trenutno na 3.7 GHz, nakon 30 min OCCT max temperatura 70 na ovoj stock zujalici. Matična Gigabyte b350 gaming 3 - memorija na 2933MHz bez problema. Pitanje za upućenije: kod dizanja napona u BIOSU koja je razlika između Dynamic Vcore i Dynamic Vcore SOC i da li treba dizati obje vrijednosti jednako ili?