Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.210.703
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: AMD Ryzen CPU
Tonči kaže... 

Pa to je ona priča o price bracketima - tko želi najnovije i najbolje, mijenja često, kupuje najbolje. Tko ne želi, racionalizira, planira, optimizira, traži balans... :)

Ryzen je odličan balans!

hoćeš reći da ljudi mijenjaju procesore jednako često kao i grafičke???

ja sam dobio dojam da ljudi čak i u toij klasi kupe top 8/16 procesor i drže ga barem par godina, a na njemu mijenjaju top grafe dvije do tri generacije

s tim "balansom" će svakako mijenjati i proc već sljedeće godine 

16 godina
odjavljen
XXX kaže...

Imaš gore video se testovima na 4K. Kakav još dokaz treba? Max detalji i u svim igrama, osim u straijem AC oko 60 fpsa. Za stabilnih 60 skineš malo detalje i gdje je problem?

Pa... čekaj sad... kad kažemo "možemo igrati" onda to znači ili:

1. možemo igrati s minimalno 60 FPS

2. možemo igrati s prosječno 60 FPS

3. možemo igrati

Ovo tvoje #3 je meni sranje. Mogu i na RX480 igrati 4K igre, dobar dio. Samo smanjim malo detalje. Malo je ipak pitanje izbora.

#2 je donekle prihvatljivo, a opet tu TXP i 1080Ti jednostavno - ne šljakaju. Nemaš svugdje 60 FPS prosječno.

#1 je jedino pravo igranje na 60 FPS na kojoj god rezi. NULA trzanja, nula devijacije vremena frejma, savršeno fluidna igra.

Kad kažem "mogu igrati na 60 FPS", onda to važi za #1.

1080Ti i TXP su, ako imaš jednu, jednostavno odlične 1440 kartice ili 144Hz-1080 kartice. Za 4K još uvijek trebaš dvije. I nažalost, to ćemo čekati još neko vrijeme. 

picajzla0707 kaže...

hoćeš reći da ljudi mijenjaju procesore jednako često kao i grafičke???

ja sam dobio dojam da ljudi čak i u toij klasi kupe top 8/16 procesor i drže ga barem par godina, a na njemu mijenjaju top grafe dvije do tri generacije

s tim "balansom" će svakako mijenjati i proc već sljedeće godine 

Pa, ovisi. Većina entuzijasta mijenja najviše svake dvije. Ja CPU mijenjam kod bitne promjene platforme, iako je sam CPU i dalje vrh ponude. (Inače, 5960X je odličan overclocker za razliku od 6900K, što je rezultiralo time da mnogi ostaju na njemu ove godine).

prodajem jednu od mašina (onu za veš)
12 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Iskljucis AA na svim AAA igrama i moze igrati 1440p na ultra sa 1080ti preko 120/144fpsa

12 godina
Kako god okrenes, za nekog tko ide na sli, to je minus jer vec sad ce imat ogranicenje za 1080ti u sli, a o sljedecoj generaciji grafa da ne govorimo

pricom da ce sljedeca serija rajzena imati vise stazica ili 4.0 pcie samo potenciras da onda ovu seriju rajzena treba preskociti, a to se moglo izbjeci s vise pcie stazica s kojima bi bio sasvim dovoljan i za next gen sli grafa

Ali picajzlamo previse, rajzen je vise nego dobar, doduse nije future proof za sli/cf konfe i to ionako vecinu ne brine
17 godina
AMD Ryzen CPU

Gledam sad, izgleda da je u tom R7 segmentu, na kraju najbolja solucija ovaj vanilla 1700? Sa nazivno "niskim" TDP-om, kaže recenzent da lijepo uredno radi 4Ghz ma svim jezgrama, 
drito iz OC preseta na matičnoj. https://www.pcper.com/reviews/Processors/Overclocking-AMD-Ryzen-7-1700-Real-Winner. Zadnji put sam se zaribao pa kupovao najjače AMD-ove da bi se koji tjedan kasnije ispostavilo da moje najbolje rezultate bez pardona postižu ljudi koji su kupili 2,3 klase jeftinije modele. Pitanje je samo u koliku investiciju za ploču- dali je kod ovakvih kombinaicja i očekivanja (4GHz) must najmoćnija/najskuplja matična?

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
15 godina
protjeran
zoharbizo kaže...

Jasno je da je 1700 model najbolji, ni najbolji primjerci 1700X/1800X neće ići preko 4.2GHZ 24/7 i to pod dobrom investicijom, mislim da dobru ploču plus vodeno, s tim da je i CPU osjetno skuplji.

R7 1700 je definitivni bestbuy.

Budimo realni, za 24/7 Ryzen ne ide preko 4ghz, 4.2ghz nisam vidio uopce a 4.1ghz je na previsokom naponu za 24/7. To se nece bitno promjenit na manjim Ryzenima, 100mhz mozda.

Tonči kaže...

P.S. 7700K je usko grlo i za aktualnog Titana.

Ja ne znam koliko puta ekipi treba linkat onaj njemacki  clanak da vide da je 4/8 proslost sta se high end gaminga tice, to je maksimalno za graficke klase gtx 1080...

13 godina
neaktivan
overhaul kaže...

Gledam sad, izgleda da je u tom R7 segmentu, na kraju najbolja solucija ovaj vanilla 1700? Sa nazivno "niskim" TDP-om, kaže recenzent da lijepo uredno radi 4Ghz ma svim jezgrama, 
drito iz OC preseta na matičnoj. https://www.pcper.com/reviews/Processors/Overclocking-AMD-Ryzen-7-1700-Real-Winner. Zadnji put sam se zaribao pa kupovao najjače AMD-ove da bi se koji tjedan kasnije ispostavilo da moje najbolje rezultate bez pardona postižu ljudi koji su kupili 2,3 klase jeftinije modele. Pitanje je samo u koliku investiciju za ploču- dali je kod ovakvih kombinaicja i očekivanja (4GHz) must najmoćnija/najskuplja matična?

Ljudi javljaju da za blizu 4Ghz ne treba hi-end ploča, recimo primjer čovjeka koji je u retailu nabavio proc+B350 ploču te istestirao napon za svaki multiplier (3.5GHz definitivno sweetspot, mizerna potrošnja i zagrijavanje), a što se ploče tiče, mislim da je ova Asrock najskuplje što se isplati uzeti. Ima sve što srce poželi uključujući i video izlaz, 12 fazi za napajanje CPU, 2x m.2 slota pa i RGB osvijetljenje te Wifi/Bluetooth a košta manje od 200€ kod nas, vani i niže kao što se vidi na linku.

P.S. - Zna li netko što se dogodilo sa last-gen APU-ima namjenjenim AM4? Nigdje ni pip o njima. 

Edit: krivi link

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 17:24 (Blacklord).
17 godina
ansha kaže...
zoharbizo kaže...

Jasno je da je 1700 model najbolji, ni najbolji primjerci 1700X/1800X neće ići preko 4.2GHZ 24/7 i to pod dobrom investicijom, mislim da dobru ploču plus vodeno, s tim da je i CPU osjetno skuplji.

R7 1700 je definitivni bestbuy.

Budimo realni, za 24/7 Ryzen ne ide preko 4ghz, 4.2ghz nisam vidio uopce a 4.1ghz je na previsokom naponu za 24/7. To se nece bitno promjenit na manjim Ryzenima, 100mhz mozda.

Da, kuha to, bez obzira koji R7 je u pitanju. Izgleda da na kraju sva tri modela imaju otprilike iste limite - gotovo da su izmislili cijenovne razlike i imena modela. Meni se čini da je to sve doslovno jedan te isti proc sa drugim tvorničkim default postavkama.
Za R5 i niže, nisam siguran da si u pravu. Da je tome tako, onda ni intel nebi imao problema postizati jednake clockove za i7 6900 kao što ima na i7 6600k. Manje jezgri (makar i samo u upotrebi) mora rezultirati manjim grijanjem i potrošnjom struje. Mislim da je to glavni limit ovih procesora. Ljudi neprestano zaboravljaju da ovdje imamo 8 jezgri/16 threadova naguranih na par mikrona jedna do druge.
Sa 6 i pogotovo 4 jezgre vjerujem da bi moralo manje kuhati. A i to su cijene i performanse koje će zanimati najviše kupaca. Kladim se da u gaming performansama sigurno neće zaostajati za R7.
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/5ybrxn/ryzen_7_is_actually_behaving_like_a_dual_4c8t/?st=j02meqqo&sh=8f7c0a73
https://www.forbes.com/sites/antonyleather/2017/03/03/amd-announces-ryzen-5-1600x-and-1500x-faster-than-expected-these-are-the-real-intel-beaters/#73ca42cf55ea

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 17:42 (overhaul).
16 godina
Blacklord kaže...
overhaul kaže...

Ljudi javljaju da za blizu 4Ghz ne treba hi-end ploča, recimo primjer čovjeka koji je u retailu nabavio proc+B350 ploču te istestirao napon za svaki multiplier (3.5GHz definitivno sweetspot, mizerna potrošnja i zagrijavanje), a što se ploče tiče, mislim da je ova Asrock najskuplje što se isplati uzeti. Ima sve što srce poželi uključujući i video izlaz, 12 fazi za napajanje CPU, 2x m.2 slota pa i RGB osvijetljenje te Wifi/Bluetooth a košta manje od 200€ kod nas, vani i niže kao što se vidi na linku.

P.S. - Zna li netko što se dogodilo sa last-gen APU-ima namjenjenim AM4? Nigdje ni pip o njima. 

Edit: krivi link

ja sam prvo gleda gigabyte aorus 5, al sam vidia da msi carbon ima sve to isto za 40€ manje, pa mi je to trenutni pik, sad se čeka r5

17 godina
odjavljen
Tonči kaže...
/

Kao što rekoh tvoje mišljenje. Što je tebi sranje tvoja stvar ali ovo je 4k kartica i to jedan od razloga zbog kojeg će se kupovati. Neda mi se ponavljati, sve imaš u video testovima a ako je tebi sranje sve kaj padne ispod 60, onda je to tebi sranje i čekaj drugu godinu 

17 godina
Makić kaže...

ja sam prvo gleda gigabyte aorus 5, al sam vidia da msi carbon ima sve to isto za 40€ manje, pa mi je to trenutni pik, sad se čeka r5

R5 bi morao biti bitno bolji u gamingu. Ne samo zbog sigurno višeg takta jer sa manje jezgri sigurno ima manje napone i grijanje, 
nego i zbog načina kako su u AMD-u spojili dva paketa sa tzv "2 CPU Complex (CCX)" konekcijom u 8 jezgreni cpu.
Citat:

Ryzen 7 is not a "native" 8C/16T CPU like the Intel® Xeon® Processor E5-2667 v4.

Intel is using QuickPathInterconnect (QPI) to send data between Multi CPU machines. That s the QPI speed option that you see in the bios.

If you check on Intel's homepage (ARK) you can see the QPI speed listed in QPI/sec. To be able to compare it with Ryzen you have to translate that in GB/sec. According to wikipedia, most Xeons seem to be connected at around 20GB/sec.

https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_QuickPath_Interconnect

Inter-CCX bandwidth achieved by AMD's Infinity Fabric interconnect is 22 GB/s. It s pretty close that Intel's QPI.

https://www.techpowerup.com/231268/amds-ryzen-cache-analyzed-improvements-improveable-ccx-compromises

The inter CPU connection speed for a multi CPU Xeon and a dual CCX R7 is bascially in the same ballpark. 

Why does Ryzen shine in productivity benchmarks but not in games?

Communication between cores on the same CCX is done through the local cache and is at worst 175GB/sec (L3 cache speed). However if a thread on CCX0 depends on a thread on CCX1, you need go communicate through the "slow" 22GB/sec Infinity fabric. So you don't want a thread on CCX0 to depend on a thread on CCX1.

Windows 10's scheduler is poorly managing that aspect of Ryzen 7. Linux kernels have already been patched to take that into account in a better way and improves performance . Once windows 10 is patched we ll see better results.

However gaming workloads are typically the kind of workload that uses a lot of dependend threads unlike rendering or "Workstation" loads. Without getting too technical, most workstation workloads can be partitionned into independent subtasks. For ex rendering can be done in tiles to a certain extent. Most games workloads can t be easily partitionned. Therefore even when Windows 10's scheduler will be updated, we ll still see this effect in gaming.

That s why you see Ryzen 7 beating Intel in most workstation benchmarks but still lagging behind in gaming. Unfortunately, bios patches and scheduler updates won t completely solve the issue as it is inherent in how gaming threads behave.

15 godina
overhaul kaže...
...

Windows 10's scheduler is poorly managing that aspect of Ryzen 7. Linux kernels have already been patched to take that into account in a better way and improves performance . Once windows 10 is patched we ll see better results.

However gaming workloads are typically the kind of workload that uses a lot of dependend threads unlike rendering or "Workstation" loads. Without getting too technical, most workstation workloads can be partitionned into independent subtasks. For ex rendering can be done in tiles to a certain extent. Most games workloads can t be easily partitionned. Therefore even when Windows 10's scheduler will be updated, we ll still see this effect in gaming.

That s why you see Ryzen 7 beating Intel in most workstation benchmarks but still lagging behind in gaming. Unfortunately, bios patches and scheduler updates won t completely solve the issue as it is inherent in how gaming threads behave.

Ako je ovo istina Game Over (bar za gaming)

P.S. Tugo moja pređi na drugoga

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 18:01 (axos).
14 godina
axos kaže...

P.S. Tugo moja pređi na drugoga

Eto, za mene npr. osobno potpuno nebitno.

Za virtualke i 3D crtanje kao stvoren.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 18:05 (Valentin17).
15 godina
protjeran
overhaul kaže...

Da, kuha to, bez obzira koji R7 je u pitanju. Izgleda da na kraju sva tri modela imaju otprilike iste limite - gotovo da su izmislili cijenovne razlike i imena modela. Meni se čini da je to sve doslovno jedan te isti proc sa drugim tvorničkim default postavkama.
Za R5 i niže, nisam siguran da si u pravu. Da je tome tako, onda ni intel nebi imao problema postizati jednake clockove za i7 6900 kao što ima na i7 6600k. Manje jezgri (makar i samo u upotrebi) mora rezultirati manjim grijanjem i potrošnjom struje. Mislim da je to glavni limit ovih procesora. Ljudi neprestano zaboravljaju da ovdje imamo 8 jezgri/16 threadova naguranih na par mikrona jedna do druge.

Netocno, vec sam nekome odgovarao na isti komentar. 6900K je Broadwell arhitektura koja se znacajno losije clocka, ni i5 4/4 Broadwell-i se ne clockaju nista bolje od 6900K, tako da se ne moze to usporedjivat.

Mozes usporedjivat Haswell sa Haswellom recimo, ja sam imao 4/4 Haswella i isao je do 4.7ghz, ovaj 6/12 kojeg sad imam ide do 4.8ghz.

14 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

-r3 i r5 nece bit bolji (fx 4xxx vs 8xxx? i3 vs i5 vs i7?)

-performanse se nece poboljsati "peglanjem musica (novi BIOS zamisli)"

-igre nece odjednom postati optimizirane za visejezgrene procesore i zen nece za 5 godina ispasti isplativiji od i7 na temelju softvera

svakih 15-ak postova se pocnu spominjati ove gluposti

govoreci o gamingu naravno

i stav "samo klinci se igraju koga briga za igrice" nema smisla jer vecina korisnika za to kupuje procesor

battlelog:http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/carrycopter/ youtube: https://www.youtube.com/c/carrycopterr myanimelist:http://myanimelist.net/profile/carrycopter
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 18:28 (kurt).
17 godina
kurt kaže...

-r3 i r5 nece bit bolji (fx 4xxx vs 8xxx? i3 vs i5 vs i7?)

-performanse se nece poboljsati "peglanjem musica (novi BIOS zamisli)"

-igre nece odjednom postati optimizirane za visejezgrene procesore i zen nece za 5 godina ispasti isplativiji od i7 na temelju softvera

svakih 15-ak postova se pocnu spominjati ove gluposti

govoreci o gamingu naravno

i stav "samo klinci se igraju koga briga za igrice" nema smisla jer vecina korisnika za to kupuje procesor

Vidjet ćemo, nije daleko dolazak R5 modela. No mislim da brkaš kruške i jabuke. 
i3 je DVOJEZGRENI procesor sa 4 threada (ako izuzmemo ovaj najnoviji odgovor intela) tako da naravno da 2 jezgre ne stižu 4. 
fx4xxx je također u biti dvojezgreni, jer svi znamo kako su okljaštreni bili fx-evi. A i5 vs i7 (osim "E" edicija sa 6+ jezgri) - koliko ja znam, u gamingu nimalo ne zaostaje. Nek me isprave ljudi koji imaju i5 novijih generacija, ali ti procesori mislim, regularnom gameru ničim ne štekaju ostatak konfiguracije.
Nemoj smetnuti s uma da je R5 puni 6 jezgreni/12 threadni i 4/8 threadni. Nije to low end.

14 godina
neaktivan
overhaul kaže...

Kada Microsoft izbaci novi update za rješavanje problema sa schedulerom i kada se igre optimiziraju za novu arhitekturu procesora situacija će biti puno bolja.

Bitno je napomenuti da Infinity Fabric ili kako god ga već zovu, radi na frekvenciji RAM-a, npr. 1.6GHz na 3200MHz. A znamo da većina ima problema sa RAM brzinama i da većina kit-ova radi daleko ispod svojih mogućnosti, uglavnom zbog BIOS/UEFI problema.

Kada se rješe ti problemi sa memorijom i kada bude mogla raditi na višim frekvencijama mogli bismo vidjeti dobro poboljšanje performansi i dobar "scaling" sa povećanjem brzine RAM-a.

Infinity Fabric, osim što povezuje CCX-ove, povezuje i svaki CCX sa RAM-om, tako da u situacijama koje su RAM intenzivne dolazi do smanjenja brzine kojom CCX-ovi mogu međusobno komunicirati, a time i performansi.

Sve to bi se trebalo riješiti na način da se smanji korištenje IF-a, jer jezgra unutar CCX-a može pristupiti L3 cacheu tog CCX-a na 175-200GB/s, a L3 cacheu drugog, ovisno o IF-u, na nekih 40GB/s i dodatno vrijeme, pa je latencija veća. A to se upravo stalno događa zbog neoptimiziranog schedulera koji stalno mijenja threadove i forsira da se cache stalno prebacuje preko IF-a. Upravo to u igrama ima veliku ulogu, za razliku od npr. Cinebencha koji opterećuje sve threadove i na taj način prikazuje performanse na koje Infinity Fabric nema gotovo nikakav utjecaj. Jezgre u tom slučaju rade svoj posao neovisno o drugim i nema nikakve potrebe za komunikacijom sa drugim CCX-om. Zato je i AMD forsirao rezultate Cinebencha na objavi Ryzena. 

Never let a computer know you are in a hurry.
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 18:54 (IVOX).
16 godina
odjavljen
ansha kaže...

Netocno, vec sam nekome odgovarao na isti komentar. 6900K je Broadwell arhitektura koja se znacajno losije clocka, ni i5 4/4 Broadwell-i se ne clockaju nista bolje od 6900K, tako da se ne moze to usporedjivat.

Mozes usporedjivat Haswell sa Haswellom recimo, ja sam imao 4/4 Haswella i isao je do 4.7ghz, ovaj 6/12 kojeg sad imam ide do 4.8ghz.

Već sam ja gore ovo spomenuo... 6900K vs 5960X gubi jer je max oc za 5960X povoljniji i rezultati su bolji. 6900K se dosta grije...

16 godina
neaktivan
IVOX kaže...

Kada se rješe ti problemi sa memorijom i kada bude mogla raditi na višim frekvencijama mogli bismo vidjeti dobro poboljšanje performansi i dobar "scaling" sa povećanjem brzine RAM-a.

Infinity Fabric, osim što povezuje CCX-ove, povezuje i svaki CCX sa RAM-om, tako da u situacijama koje su RAM intenzivne dolazi do smanjenja brzine kojom CCX-ovi mogu međusobno komunicirati, a time i performansi.

ček malo sad. imao sam naum složit komp sa jednom pločicom zbog potrošnje. ali po ovome, ispada da moram obavezno dual channel max clock rame...

ako sam dobro skužio konekciju dvaju ccx preko rama za podatke.

16 godina
picajzla0707 kaže...
Colossus7 kaže...

1.svejedno ništa ne znači 99% tvojeg odgovora kad ionako nije bila riječ o tim grafama koje si stavio na test kao dokaz da "problema nema"

mogao si tako pokazati test rx 460 u cf i vikati da takvi scenariji ne postoje

1. Kome na ovako nekoj višestruko jeftinijoj x370 ploči i višestruko jeftinijim ryzen procovima koji u svemu ostalome osim u singlethreadu jednog i7 intel proca daje puno više za manje para, te je odličan stroj za sve allaround, ako mu ovakve cifre tipa preko 60-100+FPSA  stabilnih na SLI u 4k nije dosta sa njegove 2 1080  nek se zapali kanisterom benzina jer je pamet rekla mozgu vidimo se. 

Inače  jedna single 1080TI kartica je jača u realnim performansama u igrama u min-average oko 10 fpsa od 1080 kartica i to na 1440p, na većoj rezi 2160p razlika je onda 15-20 fpsa max, većinom manje od toga zavisi od igre.

Kad dodju neki testovi jos nisam našao za 1080TI SLI  mozemo stavit da vidimo. Valjda kuze svi da je to bespotrebna kupnja za sad?

2.ovo je prvi put da čujem kako netko kritiku da procesor u jednom segmentu nije future proof niti za sljedeću generaciju grafičkih kartica opravdava time da se uvijek može kupiti novi procesor kod kojeg to neće biti problem

2.Za grafičke koje tek dolaze a predpostavljamo  logikom da su jače od titanaX i 108oTI i još ako spominjemo SLI, nema takve ploče i proca danas koju mozes kupit a da si miran u tom smislu kojeg ti spominješ. Hence dolazi pci-ex 4.0 Btw offtopic, single TitanX moze kada ide na maksimum po nekoliko bencheva i reviewa koje sam gledao uzet maksimalno o određenim trenutcima oko 70-80% onog što moze dati 1800x ryzen proc.

Btw na tako visokim rezama (4K) puno ti manje bitan proc/ploča u cijeloj priči koliko su bitne kartice koje guras u taj cross/sli jel one ce pri tim rezama uzimati najviše workloada na sebe. Vidio sam neke bencheve di FX8350 nafrljeni daje slične FPS reze kao i7 7770k. Znam zvuči apsurdno.

Trebao si gledati malo sa više paznje onaj link sto sam stavio iz PCper kanala sa nvidia tipom, i generalno čitati više malo o SLI, nije samo PCI stazica u pitanju, do krajnjeg fpsa ide u  kombinaciju i kakvi su driveri od grafe, sama jačina single grafe i koliko se dobro skaliraju u SLI, koji sli mostić se koristi, i najviše kako je igra isprogramirana koliko optimalno da koristi SLI kao takav. Nije sve na isti kalup pa da se tako uspoređuje.

Kad dodje Vega budi siguran da će na x370 pločama biti sigurno bolje optimiziran u Crossfire od GTX kartica u SLI  

S obzirom da x370 i Ryzen mogu potegnut igre u bolesno velikoj FPS brojci u SLI na 1080 GTX na 4k(vidio si brojke, neke igre prelaze 100FPS uredno)

Suma sumarum, ako ima bottlenecka, i na takvim karticama koje ti sad spominjes 2 puta već toliko je minimalan da je zanemariv. Ostali nek kupe x99 broadwell-e ploču ili z270 ako im smeta baš toliko. Opet moji postovi nisu u smislu da li je Ryzen future proof za grafe koje tek dolaze u SLI polju ,nego da li moze parirati Intel pločama za multiGPU na bolesnim rezama za trenutne najače kartice koje se mogu kupit. Benchevi pokazuju da jesu koliko god na papiru nekome te pci-ex stazice falile, jer ne uzima sve faktore u obzir sta čini fps u SLI/Crossfire polju.

3.da više ne picajzlamo i dramimo, najbolje da završimo tu priču

3.Slazem se 

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
14 godina
neaktivan
ranko091 kaže...

ček malo sad. imao sam naum složit komp sa jednom pločicom zbog potrošnje. ali po ovome, ispada da moram obavezno dual channel max clock rame...

ako sam dobro skužio konekciju dvaju ccx preko rama za podatke.

Izgleda ovako otprilike:

CCX -RAM

|||||

CCX -RAM

I propusnost se dijeli, npr. maksimalno 40GB/s propusnosti, ako se čita/piše u RAM s 30GB/s za komunikaciju između CCX-ova ostaje samo 10GB/s, a to je -95% performansi.

Ukupna propusnost je ovisna o frekvenciji RAM-a tako da brži ram bi trebao pomoći u slučaju gdje je veza između CCX-ova bitna, a to je gaming.

Never let a computer know you are in a hurry.
16 godina
Hostile kaže...
Ta ekipa sa top grafama u sli/cf su totalno nebitni. Osim toga ako kesira netko za dve 1080ti u sli, nek onda kesira i za x99 proc umjesto da se klosari sa jeftinijim rjesenjima.

Brate neznam jesam li te shvatio dobro, ali ako je jedna dobra x370 Asus ploča i neki trenutno izbačeni Ryzen proc smeće zato jer je jeftino, ja bi rado da me nazovu klošarom u tom smislu lol. Jeftini jesu, i jesu best buy , al su i bolji od Intela trenutno u svemu osim u singlethreadu za sitno i to samo na jednom procu. Jeftinije a bolje, ovo upišite u kalendare, neće se brijem ponovit više dugo, osim ako Intel ne obori cijene do ibera u pokušaju da pokopaju AMD. 

Da su nebitni slazemo se većina ovdje.

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
16 godina
odjavljen
Hostile kaže...
Ta ekipa sa top grafama u sli/cf su totalno nebitni. Osim toga ako kesira netko za dve 1080ti u sli, nek onda kesira i za x99 proc umjesto da se klosari sa jeftinijim rjesenjima.

Ne znam zašto se onda klošare s 1080Ti kad ih P6000 razbije k'o beba zvečku...?

12 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

Asus ploca za frenda koji je uzeo x1800 . Uzeo je prvo msi dok mu nije dosla asusica . Ploca je cisti ses. I neko je rekao da nema na forumu ryzen , ipak ima . 

Nemoj se prkosit gravitaciji .
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 19:57 (Adict).
17 godina
IVOX kaže...

Sve to bi se trebalo riješiti na način da se smanji korištenje IF-a, jer jezgra unutar CCX-a može pristupiti L3 cacheu tog CCX-a na 175-200GB/s, a L3 cacheu drugog, ovisno o IF-u, na nekih 40GB/s i dodatno vrijeme, pa je latencija veća. A to se upravo stalno događa zbog neoptimiziranog schedulera koji stalno mijenja threadove i forsira da se cache stalno prebacuje preko IF-a. Upravo to u igrama ima veliku ulogu, za razliku od npr. Cinebencha koji opterećuje sve threadove i na taj način prikazuje performanse na koje Infinity Fabric nema gotovo nikakav utjecaj. Jezgre u tom slučaju rade svoj posao neovisno o drugim i nema nikakve potrebe za komunikacijom sa drugim CCX-om. Zato je i AMD forsirao rezultate Cinebencha na objavi Ryzena. 

Hvala, super komentar na nivou pravog članka. Da, trenutačno naskakivanje schedulera po threadovima ne odgovara AMD-u sa tolikim jezgrama, i mislim da nema potrebe za time, pa bi to mogli riješiti prilično skoro na ovaj ili onaj način (i u samom AMD-u sam na yt vidio da kažu da im je to jedan od bržih fixeva koje spremaju). A što se AMD u ovoj rundi fokusirao na cinebench... mislim da je opravdano, jer R7 IMHO nije (barem ne sad, u 2017. godini) gamerski procesor. Nemože me nitko uvjeriti da ima sad u ponudi igara koje će baš iskorištavati 16 threadova. Mislim da je ovaj R7 izašao prvi samo u želji da dokažu da se mogu mjeriti sa "E" klasom od Inela, dakle na samom vrhu profesionalnih alata. U nekadašnjoj nomenklaturi ovo bi trebalo nositi FX oznaku(a ne ova serija po dućanima koja je to uzela samo iz marketinških pobuda), pa čak i Opteron ima smisla. Dakle u realnim uvjetima, ovo nebi bila serija koja zanima najširu publiku. Da AMD-u nije toliko nasušno trebao kick jer su godinama zaostajali za najvišim intel rangom i7 i pogotovo "E" serijom, vjerujem da bi prvo i osnovno izašli sa 4 jezgrenim/8threadnim procesorima, kao što to radi i Intel. Njihove Ivy Bridge E, Haswell E,  Broadwell E široka publika ni ne registrira, a čak i ovdje izlazak (evo nismo još ni dočakali  ni 6. Skylake a kamoli 7. kabylake generaciju u toj E klasi) prođe nezapaženo i nitko se ne buni što jedan 6900k radi na nominalnom taktu od "samo" 3.2Ghz i eto neda se baš clockati dalje id njegovih turbo 4Ghz. 
Tako da mislim da je zbog marketinga AMD-a (moguće i promašenog) prvo obratno izletjela "profi", a ne "mainstream" serija koju ljudi sad smatraju gamerskim promašajem. 

16 godina
neaktivan
Sad se samo ceka ploca. Imao sam priliku uzeti Asus C6H, ali po iskustvima ljudi sa stranih foruma, treba se kloniti Asusa u ovom trenutku. Cekam da se pojave Gigabyte i Asrock.
17 godina
Adict kaže...

Asus ploca za frenda koji je uzeo x1800 . Uzeo je prvo msi dok mu nije dosla asusica . Ploca je cisti ses. I neko je rekao da nema na forumu ryzen , ipak ima . 

herrklisch kaže...
Sad se samo ceka ploca. Imao sam priliku uzeti Asus C6H, ali po iskustvima ljudi sa stranih foruma, treba se kloniti Asusa u ovom trenutku. Cekam da se pojave Gigabyte i Asrock.

Heh bome se ne gubi vrijeme :) Pa koliko vidim, revizije biosa izlaze na dnevnoj bazi, puno se krpa i preslaguje, tako da ni Asusu ništa ne fali - kao što rekoh danas malo ranije, recenzentu na pcperu je asusica lijepo u i presetu posložila 1700@4GHz i držala stabilnim. Još kad znamo da je to sigurno debelo overvoltano, i da bi trebao stići popeglani bios sa većom podrškom za brži ram, sumnjam da će si Asus dozvoliti ikakvu bruku i da ne tweakaju to punom parom. Samo je pitanje imali smisla premium cijena.

17 godina
overhaul kaže...

Tako da mislim da je zbog marketinga AMD-a (moguće i promašenog)prvo obratno izletjela "profi", a ne "mainstream" serija koju ljudi sad smatraju gamerskim promašajem. 

Nema to nikakve veze sa promašenim marketingom, koji je od početka bio ajmo za 50% manje love performansama napast i7 6900K.Takav plan je uvijek idealan, dakle kad bilo ko ponudi proc istih performansi za pola manje love.

Ja se čudnom čudim, kao da ljudi ne čitaju isti forum i kaj se prije pisalo.AMD je od početka imao plan lansirat sve procove, točnije barem pet različitih modela ali za veliko lansiranje imali su na zalihama samo tri različita modela.Dakle kratko i jasno R5 1600X i R5 1500X to je trebalo bit lansirano 2.3, to su još jesenski planovi iz 2016 godine.AMD je odma htio lansirat pet procesor, dakle nije ih bilo dvadeset niti deset, zamisli ti teškog posla lansirat pet model procesora.

Ne moš lansirat proc ako nema dost primjeraka, dakle dolnji link sve kaj vrjedi za 6/12 model vrjedi i za 4/8 Ryzen modele.Ne kužim koja je sad panika, pa R5 procovi stižu uskoro ili Q2, a ne recimo u 12 mjesecu ove godine.

http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-cpu/224306.aspx?page=89&jumpto=5308943&sort=asc&view=flat

17 godina
odjavljen
AMD Ryzen CPU

a ono to je baš za popizditi. Znači ispeglali praktički sve u roku od tjedan dana...pa hebemu miša mogli su odgoditi sve na tjedan dana i izbaciti ovako barem da osnove rade kako trebaju, i nebi imali negativne komentare. Pitaj boga koliko je prosječnih korisnika sa novcima u džepu odustalo od kupovine zbog straha i kupilo nešto od konkurencije. Šlamperaj.

14 godina
Mene je iskreno R7 serija vrlo oduševila iako za 90% korisnika cijela R7 i i ne "zanima" pretjerano jer se čekaju udarni R5 i R3 modeli. Inače u testovim primječujem kako je Ryzenov HT nešto superiorniji od broadwell HT,dok je IPC rekao bih vrlo sličan.E sada u dosta slučajevima primječujem malu nesavšenost u radu sa Ramom pa se očekuje da sa bios ispravkama ram i proc poboljšaju perfomanse.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice