Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.212.997
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: AMD Ryzen CPU
hrvooje kaže...

Danas sam pročitao što se događa s Ryzenom kad je Windows power mode na balanced. Onda Ryzenovi senzori updateju stanje svakih 30ms, inače na performance modu svakih 1ms. To moraju popravit, inače ne radi dobro automatski overklok

Bilo već al na ENG  - Ryzen benefits from enabling the High Performance power profile High Performance mode allows the CPU to update its voltage/clockspeed in 1ms, vs. the 30ms that it takes balanced mode. This is what our driver will accomplish.

http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-cpu/224306.aspx?page=164&jumpto=5325708&sort=asc&view=flat

http://hwbot.org/signature/u135800.png
16 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...
Tonči kaže...
Patrick_cro kaže...

Ja bih prije rekao da onaj koji drzi proc koji se moze oc na stocku da nije normalan, ali svatko ima svoje. Eto ja po tvojem nisam normalan jer drzim proc na 4.2ghz uz jos manji napon nego sta mu treba na stocku. 

?

undervolt...joj tonči sve ti treba crtati

Upitnik je tu s razlogom. Undervolt nema apsolutno nikakvog smisla ako mu je to radni napon. Ako prolazi stress test s manjim naponom, znači da mu je napon bio prevelik. :)

prodajem jednu od mašina (onu za veš)
13 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

ma nemoj zajebavat?!

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
16 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...

ma nemoj zajebavat?!

Ali, onda nije undervolt, nego correctvolt! 

17 godina
odjavljen
AMD Ryzen CPU

Nekad neke stvari tu na forumu stvrano znaju biti iznenađujuče nevjerojatne.

16 godina
odjavljen
AMD Ryzen CPU

Nego, manje zafrkancije s nenormalnim ljudima, evo finih testova: 

http://www.techspot.com/review/1348-amd-ryzen-gaming-performance

17 godina
nixass kaže...

reci mi di sam naveo "nenormalan" i kupim ti cijeli komplet koji ti je pod moj pc.

koji ce mi k* klokan procesor a takav mi ne treba? radi gusta? imam druge guste.

Ne radi se o tome, tebi mozda ne treba, ali eto meni i drugima treba, u par klika dobis brzi proc za 0 kn potrosenih novaca, ne pada mi na pamet kupovati novi proc ako jos mogu iz ovoga izvuci dodatne perfomanse. I sa stock coolerom ide bez problema za 800+mhz sta je sigurno bolje i od generaciju novijeg na stocku tako da oc je za djecu ti nikako ne drzi vodu. 

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 1:23 (Patrick_cro).
17 godina
Tonči kaže...

nemoj ti tu meni te ultra quality.

low quality 480p je jedino kaj se gleda.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
13 godina
protjeran
Tonči kaže...

to je mazanje ociju, mjerenje fps-a s gpu-em od 10,000kn? daj molim te, stavi na taj ryzen rx 480 i medium-high detalje/fullhd pa onda usporedujte fps u realnim uvjetimalp

15 godina
AMD Ryzen CPU

Mene zivo zanima jesu li oni ove postavke koristili u deus x za 1080p i koju su graficku koristili za te testove jer po ovom mom nikako ne pije vode.

16 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...
Tonči kaže...

to je mazanje ociju, mjerenje fps-a s gpu-em od 10,000kn? daj molim te, stavi na taj ryzen rx 480 i medium-high detalje/fullhd pa onda usporedujte fps u realnim uvjetimalp

Pojasni? GPU ovog tipa omogućava da GPU nije usko grlo. Uostalom, tko to daje 500 eura za CPU i onda kupi GPU od 250? Ryzen pokriva klasu od $1100 eura 8-jezgrenih Intela, ne cheap-o-matic i3 s 2 jezgre.

16 godina
ansha kaže...
evincar kaže...
skank666 kaže...
DEEPwaters kaže...
Moj Ryzen danas stiže i odmah ide u komp :)

Znaš što ti je činiti!

Da...mora napraviti overclock na stabilnih 4.0Ghz na svim jezgrama i dati nam opširne testove :)

A to ne mogu svi primjerci, a i treba dobar cooler. Jedno je sigurno, rasturit ce u cpu-z :)

Evo ekipa na pcekspertu ga bez problema drzi na 4.0Ghz te je trenutno best value for money od svih procesora :)

13 godina
protjeran
O kakvih 500€ pricas? 1700-tka kosta kao i i7 6700/7700k tocnije cca 300€, dakle najprodavaniji intelovi cpu-i..😎ja nevidim niti jedan titan xp na forumu ovdje na bugu a niti drugdje s tim procesorima vec sve od reda low-med segment, nade se pokoja 1080! Dakle detalje moras smanjivati i onda dolazi do izrazaja veci takt, bolji ipc jer razlika u vidljivom fpsu je onda poprilicna!lp
17 godina
Stjepanj kaže...
O kakvih 500€ pricas? 1700-tka kosta kao i i7 6700/7700k tocnije cca 300€, dakle najprodavaniji intelovi cpu-i..😎ja nevidim niti jedan titan xp na forumu ovdje na bugu a niti drugdje s tim procesorima vec sve od reda low-med segment, nade se pokoja 1080! Dakle detalje moras smanjivati i onda dolazi do izrazaja veci takt, bolji ipc jer razlika u vidljivom fpsu je onda poprilicna!lp

Detalje moraš smanjivat, ako želiš nekom prezentirat rezultate s tim manjim detaljima i tom i tom rezolucijom. Ako baš ti imaš taj i taj monitor i tu i tu karticu, ništa ne moraš smanjivat, igraš se na njima :)) Razlika između laboratorija i RL

Evo nam i MS-a. Uskoro update

Na Linuxu riješeno prije mjesec dana

https://git.kernel.org/cgit/linux/kernel/git/torvalds/linux.git/commit/?id=08b259631b5a1d912af4832847b5642f377d9101

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
13 godina
protjeran
Stjepanj kaže...

Ja sam valjda jedan od rijetkih koji bi zrtvovao smanjiti neke detalje radi fluidnosti pa me zivo zanima kolike bi razlike izmedu r7 1700 i i7 7700k bile u takvim uvjetim.

16 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...

Pomiješao si nešto. Dakle, 330€-500€ je cijena Ryzena koji je 8-core. Kategorija performansi koju daje Intel za 1100€+. Također, ja sam donedavno koristio dvije mašine s Titanima - s dva i jednim Titanom, leopard koristi Titana također odnedavno. Nije to baš tako rijetko, a i 1080-tki ima popriličan broj, no to je sve nebitno - R7 1700 daje puno više za svoju cijenu od 330€, nego Intel, daje duplo više. Svaka igra kojoj treba 8-core bolje će raditi na Ryzenu: 

14 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Pozdrav ekipa,

Da upitam jedno pitanjce koje mi nije najjasnije.

Kupio bih laptop na ljeto koje bi služilo za učenje programiranja mom nećaku,

a kako on igra samo LoL ne bih bacao neke pare na grafiku u njemu, pa da je cijena niža.

Izlazi li Ryzen s nekom integriranom grafikom? Ili za tako bazičan komp ne trebam previše se brinuti o snazi procesora?

I kad će uopće ti jeftiniji 4/8 jezgri CPU izaći na tržište kao laptopi? ne bih baš do Božića čekao :)

Hvala

17 godina
AMD Ryzen CPU

Zašto je Ryzen slabiji u igrama, a bolji u produkciji? Zen je zapravo arhitektura za servere i radne stanice. Kako se sastoji od dva CCX-a ( compute complexa) sa po 4 jezgre svaki (za razliku od Xeona) ta dva CCX-a moraj komunicirati. Komunikacija između jezgri na istom CCX-u je najgorem slučaju 175GB/s (L3 cache), dok je između jezgri na različitim CCX-ima 'samo' 22GB/s. Na Xeonu se komunikacija između jezgri zove QPI (QuickPathInterconnect) i iznosi 20GB/s. Dakle, oba su tu negdje i problem ne leži u tome.

Problem je u OS-u koji Ryzen vidi kao dual-CPU, ta dva CCX-a pa prebacuje niti prije nego je zadatak završen između jezgri na različitim CCX-ima, a trebao bi samo između jezgri na istom CCX-u za bolje performanse. Ovo se može riješiti optimizacijom OS-a da CPU vidi kao NUMA CPU, kao što je primjer u videu ispod s dual Xeonima. Također potrebno je da proizvođači igara prilagode igre ovom dizajnu u budućnosti. Sad je jasno zašto se neke igre bolje ponašaju ili bi se mogle bolje ponašati sa jednim isključenim CCX-om aka Ryzen 5. Zen arhitektura je tu da ostane. Tepaju joj da je AMD-ov Nehalem  ;) 

Dobri argumenti autora videa iznad:

I see a lot of talk on low-resolution testing for inferring useful gaming performance. I posted this response in another video channel, but it should go here too since I don't have the time to make another video to fully explain this topic.

Reviewers often focus on low res testing because of the future proof argument. It postulates that:

1. Future GPUs will get considerably more powerful.

2. Therefore, current CPUs with weaker performance in current games may not be able to keep up.

#1 is true. #2 is simply "depends".

Depends on what? Well, let's say you have an Intel i5 now, it's great for gaming (I have a few of these systems). But if you notice, in many current modern games, it's already running max or close to max. It has nothing left to give.

This can even be seen with the i7 7700K in some of the new games, like Battlefield 1 multiplayer for example.

I'm a software guy. We have long dropped our reliance on pushing single threads for performance, because we saw long ago, that the Ghz & IPC progress stagnated. We simply cannot rely on faster single thread performance moving forward, so our apps & game engines have slowly but surely evolved to the new multi-thread paradigm.

This march is ongoing, some would even say it is accelerating.

Under this scenario, a current CPU (with more cores) that may be slightly slower in current games, will have the better odds of being faster in the future.

You may ask, how far off is that future? It's not the right question. It comes down to the game, whether it even needs that level of CPU processing capability. If the game design and scope needs it, it will happen simply because today's software engineers are highly skilled at multi-threading code.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 9:41 (hrvooje).
13 godina
protjeran
Tonči kaže...
Svaka igra kojoj treba 8-core bolje će raditi na Ryzenu: 

Taj video je fake, izasao je 23.2. znaci dan poslje sluzbenog predstavljanja Ryzena, a dovoljno je i procitati prve komentare ispod videa.

Evo dva reviewa koji bi trebali biti legitimni

, klik2. Zivo me zanima da li ce i7 7700k voditi cak i u igrama gdje se iskoristava vise jezgri nakon sto se srede ovi problemi sa smt-em i windowsima.

16 godina
odjavljen

Thx, no svakako, volio bih vidjeti sve ove CPU-ove na max overclocku.

17 godina
war3_tft kaže...

, klik2. Zivo me zanima da li ce i7 7700k voditi cak i u igrama gdje se iskoristava vise jezgri nakon sto se srede ovi problemi sa smt-em i windowsima.

SMT nije jedini problem. Vidi moj post gore. A sve dok je 7700K brži, znači da problem nije riješen. Simple as that. Kad bude brži znači da je riješen. To je dugotrajan proces proizvođača igara i OS-a

14 godina
Stjepanj kaže...

Ne radi se o boljem IPC-u nego višem taktu, vrlo jednostavno, u ovom slučaju kada se uspoređuje 7700K.

13 godina
protjeran
hrvooje kaže...
war3_tft kaže...

SMT nije jedini problem. Vidi moj post gore. A sve dok je 7700K brži, znači da problem nije riješen. Simple as that. Kad bude brži znači da je riješen. To je dugotrajan proces proizvođača igara i OS-a

To sto ti kazes je logicno, ali ako pricamo o gamingu, jednog gamera ne zanima sto ce tamo nekog dana stvari biti optimizirane, njemu je bitno da se stvari sad trenutno i narednih 1-2 god vrte sto bolje na njegovoj platformi. Trenutno nema puno igara koje iskoristavaju vise jezgara, a one koje to cine opet rade bolje na i7 7700k, znaci postoje dva velika upitnika u cijeloj prici tj kada ce sve vise igara biti optimizirano za multi core i kada ce se sve skupa optimizirati za ryzen. Meni osobno bi trenutno bio rizik uzeti ryzen i cekati da se to sve skupa poslozi, ali svejedno jos imam nade da ce se stvari popraviti do r5 serije koja bi trebala biti bolja za gamere, ako ta serija uspije mislim da bi to za nas kupce bilo najbolje sto se moze dogoditi bez obzira uzimali AMD ili Intel. 

15 godina
protjeran
hrvooje kaže...

Zašto je Ryzen slabiji u igrama, a bolji u produkciji? Zen je zapravo arhitektura za servere i radne stanice. Kako se sastoji od dva CCX-a ( compute complexa) sa po 4 jezgre svaki (za razliku od Xeona) ta dva CCX-a moraj komunicirati. Komunikacija između jezgri na istom CCX-u je najgorem slučaju 175GB/s (L3 cache), dok je između jezgri na različitim CCX-ima 'samo' 22GB/s. Na Xeonu se komunikacija između jezgri zove QPI (QuickPathInterconnect) i iznosi 20GB/s. Dakle, oba su tu negdje i problem ne leži u tome.

Kako zakljucujes da problem ne lezi u tome? Dual Xeon je provjereno sporiji u igrama nego kad se jednog iskljuci, problem ili dio problema sigurno lezi u tome i nije posve rijesiv softwareski.

17 godina
war3_tft kaže...

To sto ti kazes je logicno, ali ako pricamo o gamingu, jednog gamera ne zanima sto ce tamo nekog dana stvari biti optimizirane, njemu je bitno da se stvari sad trenutno i narednih 1-2 god vrte sto bolje na njegovoj platformi. Trenutno nema puno igara koje iskoristavaju vise jezgara, a one koje to cine opet rade bolje na i7 7700k, znaci postoje dva velika upitnika u cijeloj prici tj kada ce sve vise igara biti optimizirano za multi core i kada ce se sve skupa optimizirati za ryzen. Meni osobno bi trenutno bio rizik uzeti ryzen i cekati da se to sve skupa poslozi, ali svejedno jos imam nade da ce se stvari popraviti do r5 serije koja bi trebala biti bolja za gamere, ako ta serija uspije mislim da bi to za nas kupce bilo najbolje sto se moze dogoditi bez obzira uzimali AMD ili Intel. 

Imaš u videu gore što sam linkao objašnjeno. Zen je arhitektura s kompromisima. Nije kao Intelova s jednim CCX-om i 8 jezgri na njemu, jer su htjeli manji, jeftiniji i štedljiviji čip da odgovara server tržištu. AMD se bori za preživljavanje i ne može kao Intel uložiti R&D, imati odvojeno arhitekturu za desktop i server i nema puno vremena na raspolaganju niti ostalih resursa kao Intel. Čip će trošiti manje energije, bit će jeftiniji u proizvodnji i bolji u multitheadingu, a bugovi će biti ispeglani na desktopu dok dođu na servere. Kao kad imaš kombi vozilo umjesto kamiona ili osobnog automobila.

Druga je stvar što svatko ima drugačije potrebe na računalu. Nije više bitno samo da li si gamer ili kreator sadržaja, nego koju točno igru igraš za tu igru trebaš kupit cpu, memoriju i grafiku, ako želiš baš u toj igri najviše fps-a na svijetu.

ansha kaže...

Kako zakljucujes da problem ne lezi u tome? Dual Xeon je provjereno sporiji u igrama nego kad se jednog iskljuci, problem ili dio problema sigurno lezi u tome i nije posve rijesiv softwareski.

Rekao sam da problem ne leži u tome da je Intelov QPI brži od AMD-ovog, jer su skoro isti, 20 vs 22 GB/s

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 10:30 (hrvooje).
17 godina
odjavljen
AMD Ryzen CPU

Stvar je u taktu, naravno ako pričamo o podjednakom IPC-u. Tu je razlika i biti će toliko dugo dok pet jezgri ne postane minimum za neku igru. Inače meni GTA V radi savršeno ugodno na G4560 koji ima dvije jezgre i 3.5 ghza takt. Igra večinom radi na 60+ fpsa na high detaljima, zna rijetko past na 45 ali uz freesync sve je vrlo ugodno. Po meni previše analiza kada je gaming u pitanju. Ryzeni i u gamingu rasturaju, to kaj su zbog takta trenutno sporiji od najbržeg gamerskog CPU danas i7 7700K je zanemariv problem, sobzirom koliko snage imaju za sve ostalo i za naredne godine.

Fakat više ne vidim poantu da o to razvlačite na još 177 strane. Kak vam se da? 

edit

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.3.2017 10:44 (XXX).
13 godina
protjeran
hrvooje kaže...

Imaš u videu gore što sam linkao objašnjeno. Zen je arhitektura s kompromisima. Nije kao Intelova s jednim CCX-om i 8 jezgri na njemu, jer su htjeli manji, jeftiniji i štedljiviji čip da odgovara server tržištu. AMD se bori za preživljavanje i ne može kao Intel uložiti R&D, imati odvojeno arhitekturu za desktop i server i nema puno vremena na raspolaganju niti ostalih resursa kao Intel. Čip će trošiti manje energije, bit će jeftiniji u proizvodnji i bolji u multitheadingu, a bugovi će biti ispeglani dok dođu na servere. Kao kad imaš kombi vozilo umjesto kamiona ili osobnog automobila.

Druga je stvar što svatko ima drugačije potrebe na računalu. Nije više bitno samo da li si gamer ili kreator sadržaja, nego koju točno igru igraš za tu igru trebaš kupit cpu, memoriju i grafiku, ako želiš baš u toj igri najviše fps-a na svijetu. 

Ja konkretno govorim o gamingu, ovo ostalo je nebitno u cijeloj prici, jednog gamera ne zanima koliko novaca ADM ima ili koliko vremena ima na raspolaanju, nego ga zanima da dobije najbolje sto moze sa novce koje namjerava potrositi. Ne razumijem cemu cinizam sa ovim"najvise fps-a na svijetu", izmedu ostalog trenutno i nije bas slucaj da se ryzen i intel razmjenjuju po igrama kao sto to npr cine rx480 i gtx 1060 vec sve ide u korist intelu. Ja vjerujem da ce optimizacija doci, ali kao sto sam vec rekao u pitanju su dva faktora, kada ce multi core postati main stream u igrama i kada ce se isti optimizirati za ryzen, ako nista treba pricekati r5 seriju.

17 godina
odjavljen
war3_tft kaže...
hrvooje kaže...

Imaš u videu gore što sam linkao objašnjeno. Zen je arhitektura s kompromisima. Nije kao Intelova s jednim CCX-om i 8 jezgri na njemu, jer su htjeli manji, jeftiniji i štedljiviji čip da odgovara server tržištu. AMD se bori za preživljavanje i ne može kao Intel uložiti R&D, imati odvojeno arhitekturu za desktop i server i nema puno vremena na raspolaganju niti ostalih resursa kao Intel. Čip će trošiti manje energije, bit će jeftiniji u proizvodnji i bolji u multitheadingu, a bugovi će biti ispeglani dok dođu na servere. Kao kad imaš kombi vozilo umjesto kamiona ili osobnog automobila.

Ja konkretno govorim o gamingu, ovo ostalo je nebitno u cijeloj prici, jednog gamera ne zanima koliko novaca ADM ima ili koliko vremena ima na raspolaanju, nego ga zanima da dobije najbolje sto moze sa novce koje namjerava potrositi. Ne razumijem cemu cinizam sa ovim"najvise fps-a na svijetu", izmedu ostalog trenutno i nije bas slucaj da se ryzen i intel razmjenjuju po igrama kao sto to npr cine rx480 i gtx 1060 vec sve ide u korist intelu. Ja vjerujem da ce optimizacija doci, ali kao sto sam vec rekao u pitanju su dva faktora, kada ce multi core postati main stream u igrama i kada ce se isti optimizirati za ryzen, ako nista treba pricekati r5 seriju.

Zašto bi itko tko kupuje CPU za gaming uopće gledao 8/16 cpu? Zašto bi itko kome treba 8 jezgri/16 niti gledao neki 4/8? Zašto bi netko kome treba 8/16 za posao ali istovremeno se igra na tom stroju kupio išta osim Ryzena 1700? Zašto se 8/16 proceor uspoređuje sa 4/8 procesorom? Ako se već uspoređuju, zašto se u obzir uzima gaming segment a ali ne i programi koje znaju koristi više jezgri, pa realno usporediti sve skupa?

16 godina
chaselol kaže...
ivanzu kaže...

Da sam htjeo igrat na TV kupio bi konzolu. Gamepad ne podnosim za vecinu igri.

Dok ne probas igre tipa Witcher 3 i onda nikad se neces moci vratiti na tastaturu. Razlika nebo i zemlja, osim ako ne koristis neki shit od joypada. Xbox best 

Prešao sam glavnu kampanju sa mouse/keyba kad je igra izasla hrpetinu sati sam proveo u igri, a sad igram heart & stone expanziju sa joystickom, naravno opet sve zavisi od navike i skilla, ali meni osobno je sasvim svejedno, igra rula na oboje, samo što je sa joystickom lakse obavit neke akcije vise puta nego sa tastom i mišem, npr gutanje potiona u borbi, mozda ponekad tajmiranje napada mačem, kontrola geralta i konja kada zelis sporije hodati/trčati i jahati konja itd.

Ali na keybi i misu je višestruko lakše i bolje aimanje sa crossbow, kontrola lika u borbi što se tiče preglednosti i brzine okretanja kamere, dodge akcije, management inventorija i mape svijeta, crafting, kupovina-prodaja itd, što nije zanemarivo s obzirom koliko cesto to radiš.

Joystick je vrh kad oces opusteno se zavalit u stolicu ili fotelju, pogotovo ako imas lcd telku pa prebacis display na njega, ali recimo nekad podivljam kada treba lootati neke lokacije ,dok pogodiš nešto za interakciju da bi stisnuo tipku, ili kad ima posla po inventoriju.

Knowing is not enough; we must apply. Willing is not enough; we must do.
13 godina
protjeran
XXX kaže...

Zašto bi itko tko kupuje CPU za gaming uopće gledao 8/16 cpu? Zašto bi itko kome treba 8 jezgri/16 niti gledao neki 4/8? Zašto bi netko kome treba 8/16 za posao ali istovremeno se igra na tom stroju kupio išta osim Ryzena 1700? Zašto se 8/16 proceor uspoređuje sa 4/8 procesorom? Ako se već uspoređuju, zašto se u obzir uzima gaming segment a ali ne i programi koje znaju koristi više jezgri, pa realno usporediti sve skupa?

Kao i svi ostali ja usporedujem ono sto trenutno imamo i uvijek naglasim da govorim konkretno o gamingu, osim toga u ovom istom postu koji si citirao, ai i u proslom sam rekao kako treba cekati r5 seriju jer ce ona najvjerovatnije biti bolja za gaming, tako da ne razumijem koji dio nije jasan.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice