Laptop se gasi sam od sebe

poruka: 43
|
čitano: 79.049
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
protjeran

Problem je sljedeći:

Windowsi na laptopu su bili stari nekih recimo 2 godine, i zbog toga što laptop nisu koristili baš neki "poweruseri", sam rad na njemu je postao prespor, a trebalo je i čekati nekih dobrih 6-7 minuta kad se upali da bi se uopće moglo nešto raditi.   I tako da sam odlučio to malo srediti i staviti nove windowse.

Stavio sam najnoviju verziju XP-a (2009. god, SP3, CLEAN), međutim, već pri samoj instalaciji, brisanju i formatiranju particija sam naišao na problem da se laptop počeo gasiti nakon određenog vremena.

Nekako sam ipak uspio instalirati do kraja (nakon što sam ostavio laptop da se ohladi), i sada sve radi savršeno. Naravno, problem sa gašenjem je ostao. Obično se ugasi ako npr. upalim neku igru (obično to bude PuzzleQuest), i nakon otprilike 20-30 min provedenih u igri laptop se sam ugasi.

Pretpostavljam da je problem u temperaturi,   i to vjerojatno od grafičke. Ali nije mi jasno zašto se to počelo događati tek kad sam izbrisao stare windowse i ima li to ikakve veze ?

Grafička kartica je ATI Xpress1100, imam stavljene najnovije kataliste (na kojima mi ne piše temperatura), a model laptopa je Dell Inspiron 1501.

Imate li bilo kakvih sugestija, što da napravim kako bi se riješio problem, a da ne nosim laptop na servis ?

hvala.

"Hedonism Is My LifeStyle"©

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

rastavi sve što možeš i ispuši ga.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

hm, koliko mi je to sigurno ?

nisam nikad prije rastavljao laptop pa nisam siguran da ne bih možda nešto pokidao... ?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Laptop se gasi sam od sebe

Pa sigurno nije lagano rastavljati laptop, pogotovo ako ga nisi niti jedan do sad rastavljao.

Pa instaliraj neki program da prati temperaturu graficke, cpu i ostalih....da vidis jel do toga

Uvijek imas opciju da spustis takt graficke te joj tako osiguras da je uvijek ok.

Izgasi li se kao da izvuces kabel ili softverski shut down?

Asus M6VA | Intel M 1.86Ghz 2Mb | ATI x700 256Mb | DDR2 2Gb 533Mhz | HDD 140Gb(80+60) 5400rpm
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.2.2009 23:53 (zmikic).
16 godina
neaktivan

jesi pogledao da baterija nije riknula ili da ti tipka za gasiti nije ušla previše unutra

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

ugasi se kao da isključiš iz struje, odjednom i bez upozorenja.

baterija je već u vrlo lošem stanju, ali isto se događa i ako izvadim bateriju.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja imam potpuno isti problem sa nx9420, samo što ja nemogu ni dovršit instalaciju!! i nemam pojma šta da radim!

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

ne znam zašto ali ti ne mogu odgovoriti na PM, pa ću ti odg. ovdje.

kad mi se tako bio gasio tijekom instalacije, ostavio sam ga da se ohladi nekoliko sati i onda mi je nekako izdržao cijelu instalaciju.     btw problem sa gašenjem još uvijek postoji, nisam ga očistio.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

i meni se to događalo.

ali odna izvadim bateriju i ispušem kontakte i ond ami radi! iskreno, nikakve logikle mi to nema ali to jedino pomaže.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako imaš AMD CPU instaliraj patch/drivere...

Pogledaj da li imaš instalirane drivere za power management (a provjeri i ostale več kad to radiš)...

Pogledaj BIOS update (oprezno kod toga, prati upute i pogledaj changelog prije), ako shebeš poces updatenja laptop će ti postat cigla...

Gašenje prijenosnika samog od sebe (ako je fiksan) obično upučuje na pregrijavanje (najvjerovatnije)...

Ako ti se prijenosnik gasi kada ga pomičeš (a nekad i neIzlanuo se), ode ti matična ploča...

0 1 hvala 0
16 godina
protjeran
l)oolvl kaže...

hm, koliko mi je to sigurno ?

nisam nikad prije rastavljao laptop pa nisam siguran da ne bih možda nešto pokidao... ?

onda ga odnesi u servis ne ciscenje. a do tada mogao bi probati staviti 2 knjige ispod njega (na rubovima) da ga drze podignutim i da bolje cirkulira zrak ispod njega, to zna pomoci.
Nesto lijepo? ma da... Ali grize.. Grrr (i da ja sam na avataru)
17 godina
protjeran

budem probao, thx na savjetima

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

probaj steriji win kao 2000,nt,95,98, ili ako ti prima novije ka 7 i vista

Dejan
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Laptop ti ima prilicno loš ACPI, i koliko vidim na forumima cesto je to kad je pun prasine i/ili je termalna pasta vec gotova...

Inače to se dogadja pri instalaciji zbog toga sto su multipleri i sam takt procesora ali i grafičke na maximumu (zbog ACPI)...

Znaci ne gine ti otvaranje, ciscenje, a ako ni to ne pomogne, ponovno stavljanje termalne paste...

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
15 godina
neaktivan

dobri programi za pracenje temperature su SpeedFan i Speecy, isprobaj ih ;)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ovako, problem je sljedeći i u naslovu teme nije naveden.

jer acerov laptop se pali i gasi, ali odmah. dakle čim ga se upali on se ugasi i onda taj proces nastavlja sam raditi stalno. radi se o dvije, tri sekunde upljenosti i onda se ugasi i tako unedogled. ne pomaže ništa osim vađenja baterije da se taj proces zaustavi.

a probao sam bez baterije samo s napajanjem i samo s baterijom i kombinacijom obadvoga, pa sam sve živo izvadio iz njega,od rama, wi-fi, hdd, cpu, ma sve što se moglo izvaditi, ali problem ostaje isti. pretpostavljam da se onda radi o matičnoj, jer ne vidim ništa drugo što bi moglo biti ako je sve vani a ponavlja se isti problem.

evo, ako netko ima koju ideju neka pomogne ako može i zna.

više anarhije i osobnosti,i svima bi bilo bolje!

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Matična, odnesi na servis, ako je stvarno maticna mozes zaboravit taj laptop jer maticna nova dođe 80% cijene samog laptopa.

Never let a computer know you're in a hurry.

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Re: Laptop se gasi sam od sebe
IVOX kaže...

Matična, odnesi na servis, ako je stvarno maticna mozes zaboravit taj laptop jer maticna nova dođe 80% cijene samog laptopa.

da, pretpostavljam i ja, ali onda neću plačati servis kad ionako nema smisla popravljati.

14 godina
neaktivan

Ja bi ipak odnio u servis da ti dijagnosticiraju, nece ti puno naplatit sigurno, mozda je neka sitnica...

EDIT: ja sam imao takvih ne bas slicnih problema, ali mozda pomogne.

1. pokusaj staviti samo jednu plocicu rama, malo kombiniraj s njima, stavi je u prvi utor, pa onda u drugi

2. mozda zvuci smjesno ali meni je spasilo laptop, ovako, odspoji laptop i izvadi bateriju i onda pritisni power tipku i drzi nekoliko sekundi i tako nekoliko puta.Onda ga normalno spoji i vidi, pa javi je li pomoglo

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.12.2012 16:09 (IVOX).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

O kojem je laptopu riječ? Jer nigdje ne vidim marka i model. 

Nenad
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ovo s ramovima sam probao sve i napisao sam da sam i bez njih i s njima pokušavao pa opet isto. a iako je ovo pod brojem 2 stvarno zvučalo smiješno kako kažeš,

probao sam i naravno nije pomoglo, ali hvala na pokušaju.

a model je acer i to sam napisao,, iako nisam dodao aspire 7520.

ne znam koja bi sitnica mogla biti i što bi oni u servisu više napravili, sve izvađeno i sve stavljeno rezultat uvijek isti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.12.2012 23:15 (shimano).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
shimano kaže...

ovo s ramovima sam probao sve i napisao sam da sam i bez njih i s njima pokušavao pa opet isto. a iako je ovo pod brojem 2 stvarno zvučalo smiješno kako kažeš,

probao sam i naravno nije pomoglo, ali hvala na pokušaju.

a model je acer i to sam napisao,, iako nisam dodao aspire 7520.

ne znam koja bi sitnica mogla biti i što bi oni u servisu više napravili, sve izvađeno i sve stavljeno rezultat uvijek isti.

Instaliraj Hw monitor ili Speccy. Važno nam je da staviš sliku tog programa da vidim kakve su temperature. 

Razlog kojim se laptop sam gasi:

1. Visoka temperatura između CPU i čipset (interna grafa) -> Razlog loše odvođenja topline heatsinka. (može bit da je loše namontiran).

-> Rješenje: očistiti i staviti novu termopastu i pravilno postaviti heatsink.

2. Prostorija kojim koristite pretopla zato laptop nemože primit hladan zrak nego od tople prostorije vuče vruč zrak pa više zagrije tog laptopa.

Radio sam nekoliko testova:

1. Kuhinja ima 28 stupnjeva, laptop se grije oko 50 oC i još raste -> javlja problemi sporost neta tj trokira slike poput smrzavanje.

2. Soba 10 stupnjeva, laptop se manje grije i odlično radi.

3. U ljetu da ne govorim, u ljeti znaju temperature vani popne do 40 oc a laptop još više grije i češće kvari zbog topline.

Rješenje ako želite da laptop manje griju:

1. Maknuti igre kojim se zahtjeva fizički rad (igre naprezuje grafe jer stime rastu duplo temperature). Igrati možete ali samo igre kojim se ne zahtjeva veče naprezanje. Igra je ok sa solitaire, mahjong i sl.

2. Staviti letvicu na poviše radi bolje cirkulacije zraka.

Nenad
14 godina
neaktivan

Nisi u toku Nello, on ne moze ni upalit laptop, a kamoli vidit temperature

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
IVOX kaže...

tako je laptop se pali i gasi nakon par sekundi i to je ciklus bez prestanka, ili do ištekavanj napajanja.

problem je, gotovo sigurno, s grafičkom na matičnoj, jer aceri su poznati po toj arhitekturi gdje se grafička previše zagrijava i onda dođe do ovakvih problema.

16 godina
neaktivan
shimano kaže...
IVOX kaže...

tako je laptop se pali i gasi nakon par sekundi i to je ciklus bez prestanka, ili do ištekavanj napajanja.

problem je, gotovo sigurno, s grafičkom na matičnoj, jer aceri su poznati po toj arhitekturi gdje se grafička previše zagrijava i onda dođe do ovakvih problema.

Mišli na botum kod ledice sam pali i gasi a nemožeš ručno ugasit a iskopčaš punjač ili bateriju?

Nenad
16 godina
neaktivan

da, latop se nakon pokretanja konstantno resetira i tek kad se svo napajanje makne onda se ugasi. nakon toga se može spojiti napajanje i neće se paliti.

tako da nije do zaglavljenosti, sigurno je ovo što sam naveo prije.

0 0 hvala 0
15 godina

Vjerovatno ti se MPC odvojio od maticne i trebas napraviti reballing. A moze biti da ti je bios ostecen.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
shimano kaže...

da, latop se nakon pokretanja konstantno resetira i tek kad se svo napajanje makne onda se ugasi. nakon toga se može spojiti napajanje i neće se paliti.

tako da nije do zaglavljenosti, sigurno je ovo što sam naveo prije.

E to ja pitam, popravak moguće. Imaš teme popravak matične ploče tamo pročitaj i napraviš to nakon toga će ti proradit. Moj laptop isto proradila na tu teme. 

Nenad
16 godina
neaktivan

evo riješio, pustio sam da se pali i gasi a za to vrijeme sam fenom zagrijavao grafičku, i nakon svega nekih par minuta se stabilizirao i sad radi.

ugasio sam ga i opet upalio sve normalno.

ako stane javim, ali za sad radi ok sve.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Eto ipak je bila ''sitnica''  {#}

1 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice