Laptop za budućeg informatičara

poruka: 15
|
čitano: 6.008
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Otvaram novu temu zato sto bi se ovaj post u "Ultimativna tema za odabir prijenosnika" ubrzo izgubio u moru drugih.

Iduce godine idem na informatiku pa bi mi trebao neki laptop. Iako znam da bi bilo bolje da sacekam do tada s kupnjom laptopa, kupujem ga sada.

Laptop ce se vecinom koristiti za faks, igre nisu u prvom planu. Ne namjeravam igrati GTA IV na high.

Ukratko, nakon izvjesnog vremena provedenog surfajuci i citajuci/gledajuci testove na internetu, odredio sam si neke kriterije (nisu definitivni, primam savjete :) )

1. Anti glare monitor obavezno (15.6" mislim da ce biti dovoljno) - provest cu dosta vremena ispred tog laptopa, ne zelim za to vrijeme gledati svoj odraz i trenutne vremenske uvjete

2. Chiclet tj. island style tipkovnica bi bila pozeljna

3. Jamstvo od 24 ili vise mjeseci (nije presudno. Ili je?)

Preporucena mi je toshibina L750 serija ali, da citiram jedan test:"laptop izgleda poput disko kugle iz 70-ih". Pa eto.

Unatoc jamstvu, odnosno manjku istoga, svidaju mi se lenovo laptopi, tocnije thinkpad serija za koju se prica da je neunistiva.

Svida mi se http://www.telebit.hr/NB-Lenovo-E520--Red--crveni--NZ32VSC--Intel-Core-i5-2410M-2-3GHz--4GB--500GB--15-6--1366x768-LED-AG--ATI-HD-6630M-1GB--W/p/901150158.aspx

Sto se tice specifikacija, mislim da je to taman za ugodan rad, bez nekih trzaja itd. Brine me nekoliko stvari vezane za taj laptop:

1. samo 12 mjeseci garancije

2. ako je vjerovati notebookchecku, ne moze se doci do ventilatora i ocistiti ih

3. nekako mi se cini da za 5400 kn i nije bas best buy

Prvo sam htio kupiti laptop do 4k kn, polako se ta granica dizala i sada sam dosao do 5.4k kn :/

To je ujedno i gornja granica. Mozda je ovo sto sam si ja zamislio i previse za ono za sto ce se laptop koristiti tako da nije nuzno da ima npr. i5 procesor, moze i i3 ako ce biti dovoljan (ili neka alternativa iz amd-a).

Prijedlozi?

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.12.2011 14:48 (Rattner).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

{#}

Da pojednostavim. Sto bi bio hardverski minimum za ugodan rad s programima koji se koriste na preddiplomskom studiju informatike?

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.12.2011 15:34 (Rattner).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Laptop za budućeg informatičara
Rattner kaže...

{#}

Da pojednostavim. Sto bi bio hardverski minimum za ugodan rad s programima koji se koriste na preddiplomskom studiju informatike?

Iz iskustva: 17", ako ikako ikada misliš nešto gledati, a i rekao da da ne planiraš ništa igrati, pa je super za multimediju 

uzmi si bez OSa, i kasnije sam stavi win/linux

za 5k kn bih ti preporučio neki hp 4730s ili ako baš hoćeš 15" onda neki iz Pavillion serije razlike u performansama su minimalne. A ako ćeš ga zaista koristiti za faks - onda ti je svejedno, možeš i neki star 3 godine, itako ćeš vjerojatno na njemu vrtiti AutoCAD, neki kompajler i na trećoj godini možda Dreamweaver 

nemoj gledati na jamstvo, umjesto se može nadoplatiti, a računaj da ti je životni vijek laptopa itako max 3 godine, kasnije stvarno postanu zastarijeli. Po meni je bolje ulaganje od jamsta više RAMa, možda ćeš vrtiti neke virtualne mašine, a onda ti nikada dovoljno RAMa

ono na što zaista moraš paziti je da ti je numerička tipkovnica odvojena, da je baterija ogromna, najbolje 8 ćelijska, da ako si spojen na struju, da bateriju odmah izvadiš i da paziš da ti je baterija u laptopu izvadita ako si spojen na struju.

Ali, s obzirom da ćeš večinu vremena biti stacioniran, možda bi ti bolji izbor bio normalni komp

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
15 godina
neaktivan

evo i moj prijedlog:dell inspiron 17R klik

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Najbolje ti je uzet neki HPov...

Androida, forumaš, informatičar... Administrator i urednik Geekoteke... http://www.geekoteka.site50.net/

2 5 hvala 0
16 godina
neaktivan
sinta_2705 kaže...

Najbolje ti je uzet neki HPov...

a sve ti to ovisi... ja imam Acera pa s njime nikad problema... dok neki imaju problema i s HPom i s Acerom...

Ja bih uzeo ovog della :)

SDP ≠ HDZ
13 godina
neaktivan

Ovaj Dell mi se cinio ok, dok nisam procitao temu o njemu. Ne znam dal da pocnem od lose tipkovnice, problema sa grafikom (makar mi se cini da je to vise do neznanja vlasnika), problema sa driverima ili Dellovoj podrsci.

HP 4730s mi se svida; i5, 17.3" 1600x900 anti glare i sve to za malo vise od 4.5 kkn. Ali po onome sto sam cuo o HP-u + samo 12 mjeseci garancije...ne bih se bas kockao.

Toshiba? Satellite C670 bi bila taman po specifikacijama i cijeni, ali trebam jos malo prosurfati i procitati koji review satellite c serije.

Asus? Ona k serija, npr. k53/73, kolko vidim svi imaju integriranu grafiku.

Lenovo? Thinkpad E520 iz uvodnog posta je jos uvijek u igri, i to samo zbog (navodne) kvalitete izrade i pouzdanosti.

Kakva je situacija s cijenama u Italiji i Sloveniji? Jesu li velike razlike? (linkovi pozeljni) Znam da nasi uvoznici znaju biti malo {#}

kakapo kaže...

Ali, s obzirom da ćeš večinu vremena biti stacioniran, možda bi ti bolji izbor bio normalni komp

Upravo sada sam stacioniran, i iskreno, dosadilo mi je. To je i jedan od razloga kupnje laptopa.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.12.2011 19:19 (Rattner).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

^^ s obzirom na to kakve sam cijene vidio u sloveniji, svakako bih ti preporučio da si uzmeš preko granice, samo ne znam za transport na ovu stranu. Možda ćeš morati platiti carinu od 15%, ali nisam siguran. Ali, da, u sloveniji su cijene jeftinije nego kod nas. 

~21 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ja ti preporučam thinkpada

osobno koristim IBM R50E sad već 6 godinu, radi po 8 sati (5 dana u tjednu) svaki dan sve ove godine

jedino je krepala baterija i sad bi trebao nabaviti novu

tipkovnica izgleda kao i prvog dana (malo je zamazana i prašnjava) ali vrlo kvalitetna i pouzdana

o track pointu neću ni pričati (1000x bolji od bilo kojeg tachpada)

i danas je ugodno raditi na njemu iako je samo celeron 1.4 na njemu sa 768 MB RAM (tu je sad malo kratki i za ugodan rad morao bih ga malo dograditi)

ako ti treba pouzdano radno računalo kojeg se nećeš sramiti jedini izbor je ThinkPad

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

Može ovaj? http://www.dell.com/us/p/alienware-M14x/pd.aspx

Još kad bi samo sa Backtrack{#}!

Pozdrav!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
kakapo kaže...

^^ s obzirom na to kakve sam cijene vidio u sloveniji, svakako bih ti preporučio da si uzmeš preko granice, samo ne znam za transport na ovu stranu. Možda ćeš morati platiti carinu od 15%, ali nisam siguran. Ali, da, u sloveniji su cijene jeftinije nego kod nas. 

Pogledat cu, ali jedino ako nisu stvarno velike razlike (10%+), sto vjerojatno nisu, ne isplati mi se zbog toga za*ebavati s jamstvom.

Darky kaže...

ja ti preporučam thinkpada

...

ako ti treba pouzdano radno računalo kojeg se nećeš sramiti jedini izbor je ThinkPad

Zanimljivo, za sve laptope sam cuo i negativna i pozitivna iskustva. Jedino thinkpadi se jako rijetko ili uopce ne spominju u negativnom kontekstu (sto se tice pouzdanosti i izrade).

phoenix2003 kaže...

Laptop s 14" glossy ekranom za, kada se uracunaju carine, postarine i sta vec ne, vise od 6 kkn? Ne hvala.

I po onome sto sam procitao, cak i kada bi mi nesto takvo bilo potrebno, vjerojatno ne bih kupio Alienware.

Krenuo sam pisati oko cega se sve dvoumim, ali kada sam vidio da to poprima formu eseja, odustao sam od pisanja.

Trebam prvo odluciti kako cu iskombinirati desktop i laptop (jer sigurno necu uvijek raditi na laptopu, zbog ergonomije) i onda izabrati laptop.

0 0 hvala 0
15 godina

Da budem iskren što se tiče Alienware koji sam predložio, šalio sam se ali svakako mislim da ti treba neko hardware - zahtjevnije računalo jer aplikacije sa kojim ćeš raditi znaju koristiti hardware. Zato sam i pomenuo Linux Backtrack, koji obiluje moćnim alatima te bih ti ga preporučio u dual boot konfiguraciji ....sigurno će koristiti. Na kraju krajeva, ulaganjem novca u dobar računar koji će ti koristiti u obrazovanju, ulažeš u sebe. Kupovina nečega bez veze će te samo koštati novca a posebno živaca!

Pozdrav!

13 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Na kraju krajeva, ulaganjem novca u dobar računar koji će ti koristiti u obrazovanju, ulažeš u sebe. Kupovina nečega bez veze će te samo koštati novca a posebno živaca!

Definitvno. To bi mi bio veliki + kod laptopa, sto bi vise ucio kada bih ga imao. Nekada imam jos volje za ucenje ali mi se jednostavno ne da vise sjediti za stolom ispred kompjutera.

Uglavnom, dilema je kako iskombinirati desktop i laptop.

1. Nadogratiti sadasnji desktop i njega koristiti kao primarni. Tu bi bila potrebna maticna, cpu, ram i vjerojatno napajanje.

+ kupiti neki i3 laptop, za nosit na predavanja i za dane kada mi se ne da sjediti za stolom.

2. (vjerojatnija opcija) Kupiti neki jaci laptop i kada sam kod kuce izvadit bateriju i spojit ga na drugi monitor (20" 1600x900) i tipkovnicu.

Veliki plus je sto time dobivam prenosivost laptopa i ergonomiju desktopa + dualscreen.

Zna netko ime nekog talijanskog ili slovenskog web shopa da usporedim cijene s nasima?

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.12.2011 17:45 (Rattner).
15 godina
Rattner kaže...
phoenix2003 kaže...

Na kraju krajeva, ulaganjem novca u dobar računar koji će ti koristiti u obrazovanju, ulažeš u sebe. Kupovina nečega bez veze će te samo koštati novca a posebno živaca!

Definitvno. To bi mi bio veliki + kod laptopa, sto bi vise ucio kada bih ga imao. Nekada imam jos volje za ucenje ali mi se jednostavno ne da vise sjediti za stolom ispred kompjutera.

Uglavnom, dilema je kako iskombinirati desktop i laptop.

1. Nadogratiti sadasnji desktop i njega koristiti kao primarni. Tu bi bila potrebna maticna, cpu, ram i vjerojatno napajanje.

+ kupiti neki i3 laptop, za nosit na predavanja i za dane kada mi se ne da sjediti za stolom.

2. (vjerojatnija opcija) Kupiti neki jaci laptop i kada sam kod kuce izvadit bateriju i spojit ga na drugi monitor (20" 1600x900) i tipkovnicu.

Veliki plus je sto time dobivam prenosivost laptopa i ergonomiju desktopa + dualscreen.

Zna netko ime nekog talijanskog ili slovenskog web shopa da usporedim cijene s nasima?

Ako imaš novac onda opcija 1. jer ćeš tako otkačit ukućane sa interneta kad ti treba desktop (ovo ti kažem iz ličnog iskustva). I nemoj gubiti volju za učenje dok si mlad, nemoj kao ja da studiraš kasno pa da moraš napraviti konfiguraciju od posla - supruge - djeteta - fakulteta - slobodnog vremena - ljubavnice....{#}. Vidiš da tvoja konfiguracija i nije neki problem!

Pozdrav!

13 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Ako imaš novac onda opcija 1. jer ćeš tako otkačit ukućane sa interneta kad ti treba desktop (ovo ti kažem iz ličnog iskustva). I nemoj gubiti volju za učenje dok si mlad, nemoj kao ja da studiraš kasno pa da moraš napraviti konfiguraciju od posla - supruge - djeteta - fakulteta - slobodnog vremena - ljubavnice....{#}. Vidiš da tvoja konfiguracija i nije neki problem!

Pozdrav!

Jos si i slobodnog vremena nasao {#}

Ostatak ukucana ima svoj pc. A i selim se iduce godine zbog fakulteta pa ukucani tu i ne igraju neku ulogu.

Meni ova tema vise nije potrebna ali sto se mene tice, neka ostane otvorena.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice