HP ProBook 4515s - gasi se

poruka: 28
|
čitano: 13.633
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Eto dobio sam navedeni laptop na popravak.
Kako korisnik kaže, ostao je upaljen preko noći (na krevetu, na vunenoj deki) te je ujutro

pronađen ugašen.Pokušao ga je upaliti, ali je laptop bio spor skroz i učitavao bi dugo Windowse.

E sad, ja sam otvorio laptop, počistio od prašine , promijenio termalnu kako treba (tanki sloj) i sklopio laptop.

Pri paljenju ugasi se odmah, ako ostane duže ugašen, pri sljedećem paljenju izdrži najviše 3 minute.

Temperaturu procesora i grafičkog čipa bi odmah isključio kao moguć uzrok gašenja jer je termalna pasta promijenjena i ventilator je očišćen kao i cijeli laptop.

Na matičnoj ploči pored baterije je Southbridge čip na kojem nema niti hladnjaka niti ičega što bi ga hladilo.
Pri radu (dok je laptop upaljen) taj se čip previše grije i najvjerojatnije se laptop zbog toga gasi.

Zanima me da li se tu išta može napraviti ili je ploča otišla ?

Hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Imao sam isti problem na HP palvilion laptopu. nakon 2 tjedna u HP ovlastenom servisu diagnosticiran mu je problem s maticnom plocom najvjerojatnije uzrokovan pregrijavanjem komponenti... Ako ima garanciju neka ga odmah odnese u servis. Maticna je vrlo skupa... vrlo...

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: HP ProBook 4515s - gasi se
brainiac kaže...
Imao sam isti problem na HP palvilion laptopu. nakon 2 tjedna u HP ovlastenom servisu diagnosticiran mu je problem s maticnom plocom najvjerojatnije uzrokovan pregrijavanjem komponenti... Ako ima garanciju neka ga odmah odnese u servis. Maticna je vrlo skupa... vrlo...

Nema garanciju.

Mislim da je ipak do pregrijavanja tog čipa, jer kad je laptop skroz rastavljen i otvoren , on radi koliko treba i sve je u redu .
Čim se pokrije taj čip s gornjom plastikom laptopa, gotovo je - gasi se u roku minute odmah.

Jel postoji koji način da se to hladi ili je ploča gotova ?

Da, znam da je skupa ploča (oko 1100kn).

16 godina
neaktivan

Možda si isključio mogučnost pregrijavanja jer si siguran da si zamjenu paste i čišćenje dobro obavio ali, provjeri temperature kako biš bio siguran u ispravnost toplovodnih cijevi.

Postaj rezultate pa ćemo dalje

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

pa po ovome sto si do sad rekao izgleda da imas ozbiljnih problema s pregrijavanjem i nazalost iste simptome kao sto je ovaj Pavilion pokazivao.

- ako stvarno mislis da je do hladjenja bas te odredjene komponente onda pogledaj da li hladnjak dobro sjeda na njega tj. da li ga dodiruje.

- pogledaj da li je mozda blokiran otvor za ispuhivanje zraka mala vjerojatnost ali vrijedi pogledati)

- provjeri brzinu vrtnje ventilatora. ako je RPM nizak probaj podesiti u BIOS-s da se uvjek vrti na max. 

- ako je deka prekrila odvod zraka onda je se toplu zrak vracao do ventilatora te go vrlo moguce ostetio. iako radi, jednostavno nema snage kao prije. zamjeni ga i probaj (ako mozes posudi od nekoga prije kupnje ako je skup)

to je sad sto mi pada na pamet... ako se sjetim jos sta javim...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
brainiac kaže...

pa po ovome sto si do sad rekao izgleda da imas ozbiljnih problema s pregrijavanjem i nazalost iste simptome kao sto je ovaj Pavilion pokazivao.

- ako stvarno mislis da je do hladjenja bas te odredjene komponente onda pogledaj da li hladnjak dobro sjeda na njega tj. da li ga dodiruje.

- pogledaj da li je mozda blokiran otvor za ispuhivanje zraka mala vjerojatnost ali vrijedi pogledati)

- provjeri brzinu vrtnje ventilatora. ako je RPM nizak probaj podesiti u BIOS-s da se uvjek vrti na max. 

- ako je deka prekrila odvod zraka onda je se toplu zrak vracao do ventilatora te go vrlo moguce ostetio. iako radi, jednostavno nema snage kao prije. zamjeni ga i probaj (ako mozes posudi od nekoga prije kupnje ako je skup)

to je sad sto mi pada na pamet... ako se sjetim jos sta javim...

Ne, taj dio (Southbridge) nema hladnjaka niti ništa na sebi što bi ga hladilo.
Probao je kolega MARKOZD15 nešto iskemijat pa pasivac stavit tu, al nema dovoljno mjesta.

Najvjerojatnije je pregrijavanje uzrokovalo ovo što se sad događa.

btw. proces čišćenja sam obavio kako treba, na isti način kao i gore navedenom kolegi na njegovom ProBooku i njegov radi savršeno.

Ovaj je onda izgleda defektan, osim ploče i disk mu je oštećen .

15 godina

Svi ti HP probook laptopi imaju jako loše hlađenje, ja imam 4525s i temperatura u MW2 dolazi do 75*C (rad na internetu cca. 50*C), a laptop je star 6 mjeseci, planiram kupit neki cooling pad, ali nisam siguran koliko će on pomoć da se te temp. malo spuste jer laptop nema nikakvih otvora sa doljnje strane, ali će nešto vjerovatno ohladit samo kućište odozdola.

Valentin

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Lijepo što je kolega Marko probao pomoć., ali ako je laptop bez hlađenja SB-a ko i 90% laptopa, radio do sad očito je u nečemu problem.

Valjda je jasno da se s dodatnim hlađenjem nebi riješio problem.

Istina Hp ima loše dizajnirano hlađenje, pogotovo ovaj model. U biti na knap je, ako je sve ok radi ako postoji i najmanja greška očito ne.

Baš zato sam predložio da provjeriš temp. onog što je pod hladnjacima. Jer to je ono što možeš napravit.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

E ovako i ja sam imao problema sa hp probookom (4520s) kupio sam ga 6.6.2011 i poceo se pregrijavati i gasiti u 11 mjesecu.Igrao sam sve igre na najvišim grafičkim detaljima  ( black ops , cod 4, mw2).Posalo sam ga na servis oni su ga ocistili i problem se rijesio ali temperatura je oko 50 jos  uvijek.A Kada igram igre dode i do 80 mozda ( nisam siguran) ali se problem vise ne ponavlja). Sad kad izađe garancija za 2 mjeseca , budem ga sam cistio.To je jedan od najgorih laptop koje sam vidio nikad vise necu kupovati HP.Moj prijatelj ima hp 630 ili 635  , a bratic ima  hp pavilion g6 oba su dosta slicani i pregrijavju se vise nego probook.Na pavilion-u i 630 je temperatura tijekom igranja cross fire-a 65-70 a kakva bi tek bila  kod black ops-a , bf3 ili crysis 2.Kod tebe je bas neki gadan problem.Usput Valentin17 imas istu grafičku ko i ja hd 5470.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
MGloc kaže...

E ovako i ja sam imao problema sa hp probookom (4520s) kupio sam ga 6.6.2011 i poceo se pregrijavati i gasiti u 11 mjesecu.Igrao sam sve igre na najvišim grafičkim detaljima  ( black ops , cod 4, mw2).Posalo sam ga na servis oni su ga ocistili i problem se rijesio ali temperatura je oko 50 jos  uvijek.A Kada igram igre dode i do 80 mozda ( nisam siguran) ali se problem vise ne ponavlja). Sad kad izađe garancija za 2 mjeseca , budem ga sam cistio.To je jedan od najgorih laptop koje sam vidio nikad vise necu kupovati HP.Moj prijatelj ima hp 630 ili 635  , a bratic ima  hp pavilion g6 oba su dosta slicani i pregrijavju se vise nego probook.Na pavilion-u i 630 je temperatura tijekom igranja cross fire-a 65-70 a kakva bi tek bila  kod black ops-a , bf3 ili crysis 2.Kod tebe je bas neki gadan problem.Usput Valentin17 imas istu grafičku ko i ja hd 5470.

A najbolje je da ga očistiš sam, naravno ako znaš kako, probook je dosta zaje... za raskapanje, jer se traži i upotreba sile, lako ga je potrgat.

Ja sam na jednom strgao one kopče od tipkovnice koje sjedaju pod touchpad prilikom prvog otvaranja i morao sam kupit novu tipkovnicu, a je.. šta ćeš dogodilo se.

I sam planiram svoga nakon isteka garancije (sredina 9 mjeseca) otvorit svoga i stavit kakovu bolju termalnu pastu (MX-4), pa budemo vidili kako će se ponašat onda.

Valentin
16 godina
neaktivan

Rastavljanje laptopa i upotreba sile nebi smijeli biti u istoj rečenici....

Za rastavljanje poslužiti se nečim priručnim, idealna trzalica.....

Temp. do 80 pod opterećenjem su za većinu laptopa normalne pa nema razloga za brigu...Svejedno preventivno čišćenje uvijek dobro dođe

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pa bar ProBook-ovi imaju instrukcije kako ga rastaviti na samom uredjaju. Samo treba pogledati malo bolje. Za 5 min je cijeli u djelovima ako si ga samo jednom rastavio prije... a ako ti ej prvi put treba ti 10-15 min ako ides lagano...

I da... Imaju ocajno rijesenoo hladjenje. Kako je cijela pozadina zatvorena sva cirkulacija zraka se odvija kroz mali otvor na strani... pih...

0 0 hvala 0
17 godina

imam isti taj laptop, grije se nenormalno, ali to mi jos nije najveći problem... mijenja mi brightness ekrana, recimo ako 10 min ne radim ništa na njemu, ekran se ugasi i ako trznem miš probudim ekran, ali negdje na recimo 40% brightness-a... isto se dešava kad recimo ištekam kabel od napajanja, promjeni se svijetlina ekrana... nije neki veliki problem, ali frustrira da bi ga najradije bacil kroz prozor :( 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Blade18 kaže...

imam isti taj laptop, grije se nenormalno, ali to mi jos nije najveći problem... mijenja mi brightness ekrana, recimo ako 10 min ne radim ništa na njemu, ekran se ugasi i ako trznem miš probudim ekran, ali negdje na recimo 40% brightness-a... isto se dešava kad recimo ištekam kabel od napajanja, promjeni se svijetlina ekrana... nije neki veliki problem, ali frustrira da bi ga najradije bacil kroz prozor :( 

Pogledaj si Power Options, ovo da ti smanji brightness kad ištekaš napajanje je normalno, jer na taj način se uključuje štednja baterije (SLIKA 1).

Isto tako da se ekran gasi ako se ne dira laptop neko vrijeme je mjera štednje (slika 2)

To sve se da podešavat u Power Options, pogledaj si malo, imaš dosta korisnih stvari.

edit: Kako se dolazi do ovih opcija (slika 1 i 2) možeš pogledat u google.

SLIKA 1 SLIKA 1
SLIKA 2 SLIKA 2
Valentin
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.5.2012 17:25 (Valentin17).
17 godina

Heh, znam za te opcije, sve je na 100% baš zbog tog i pišem, recimo kad on ode u sleep i kad ga probudis, njemu je brightness na 30-40% znaci jedva neka vidljivost, bilo da je laptop na bateriji ili na napajanju

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ja isto imam problema s hp 630. Na pocetku sam cak i mogao mal igrat igrice da mi se ne ugasi, al sad nakon par miseci nece ni minut. Cak sam i imao ventilator koji sam držao sa strane gdje je otvor za hlđenje i tako mi je funkcioniralo odlićno, al sam sad razbio ventilatoe i vise ne mogu igrat. Ali on mi se nebi gsio samo zbog temperature vec iz cista mira bi mi u slusalcamo pocelo zujit i on bi blokirao i ugasio se. I zanima me dali ce mi uvazit garanciju ako nemam istaliran linux vec windows  7??? pliz odgovorite. hvala unaprijed

simo
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
simo17 kaže...

Ja isto imam problema s hp 630. Na pocetku sam cak i mogao mal igrat igrice da mi se ne ugasi, al sad nakon par miseci nece ni minut. Cak sam i imao ventilator koji sam držao sa strane gdje je otvor za hlđenje i tako mi je funkcioniralo odlićno, al sam sad razbio ventilatoe i vise ne mogu igrat. Ali on mi se nebi gsio samo zbog temperature vec iz cista mira bi mi u slusalcamo pocelo zujit i on bi blokirao i ugasio se. I zanima me dali ce mi uvazit garanciju ako nemam istaliran linux vec windows  7??? pliz odgovorite. hvala unaprijed

Moraju ti priznat garanciju.
Prije svega, probaj napraviti clean install Windowsa 7 pa vidi hoće li se ponovno događati zujanje i blokiranje.

btw. taj laptop nije nikako za igru ;)

13 godina
neaktivan

Zasto nije za igru ako podrzava igru i igram na najacoj grafiki?

simo
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
simo17 kaže...

Zasto nije za igru ako podrzava igru i igram na najacoj grafiki?

Koju grafičku ima ?

Općenito laptopi nisu za igru, osim Alienware modela.
Laptopi poput tog HP 630 su više poslovni ( office ) laptopi , a ne za igru.

13 godina
neaktivan

Radeon HD 6370M

simo
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
simo17 kaže...

Radeon HD 6370M

Ok, ali svejedno ...
Pogledaj temperature u AIDA64 / HW Monitoru .

To zujanje i blokiranje cijelog laptopa isto može biti i do pregrijavanja , a to po mom mišljenju neće sredit na servisu pod garancijom, nego ćeš platit čišćenje .

13 godina
neaktivan

A ako mi je otisla maticna ploca oce je zamjenit oni il moram platit i ako moram koliko bi me doslo ciscenje i matican?

simo
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
simo17 kaže...

A ako mi je otisla maticna ploca oce je zamjenit oni il moram platit i ako moram koliko bi me doslo ciscenje i matican?

ako je uzrok pregrijavanje, možda će i naplatit.

u pravilu trebali bi to pod garancijom riješit i nećeš platit ništa.

Čišćenje je 200kn , ja mislim .

13 godina
neaktivan

A da pokušam ponovno istalirat windows 7?

simo
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
simo17 kaže...

A da pokušam ponovno istalirat windows 7?

Možeš probat, ali kažen ti da vidiš temperature u HW Monitoru , skini ga odavde .

Screenshot temperatura stavi tu u temu pa da vidim.

13 godina
neaktivan
Mogu ti ja dati svoj ip i sifru od time viwera pa vidi jer se nemogu snac ?
simo
13 godina
neaktivan

a da ti ja dam svo ip i sifru od time viwera pa sam vidi jer neznam nac istalira sam al nemogu nac?

simo
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
simo17 kaže...

a da ti ja dam svo ip i sifru od time viwera pa sam vidi jer neznam nac istalira sam al nemogu nac?

Trenutno ti ne mogu ništa sredit, sorry :/

Skini HW Monitor i u njemu vidi temperature.
Opali SS i sliku spremi u Paint i postavi ovdje u temu .

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice