Trenutni CPU Intel Pentium 2020M (2.40GHz), socket rFCPGA998.
Zamijenio sam ga ovim CPU-om, Intel Core i5 3230M Processo, isti socket, čak i tvornički na ASUS-ovoj stranici u opisu stoji da se isporučuje sa i5 procesorom.
Nakon zamjene procesora, nova pasta, sustav se diže, međutim BSOD
I to SYSTEM SERVICE EXCEPTION.
Uspijem ući u BIOS, tamo ga lijepo prepozna i prikaže, postavke ostale iste, resetiram, opet BSOD, isti error.
Pokušao ući u safemood, baci error, repair centar, baci error, dići novi sustav, baci error.
Zadnje što sam pokušavao je napraviti update BIOS-a, ali je najnovija verzija trenutno, tako da i to je u redu.
Kad vratim stari CPU (2020M) sve oke radi.
Ima li tko kakvu ideju što dalje?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ajde deinstaliraj antivirusni program prije promjena procesora, nekad zna pomoci.
I ako mozes, iskljuci secure boot, prvo sa starim procesorom vidi jel radi kad ga iskljucis.
Jedino sto nisam jos deinstalirao antivirusni, s tim pokušam popodne, živo me zanima. VIše ne znam koliko sam puta mjenjao procesore, jer sa i5, neće dići sustav.
Sto se tiče secure boot-a, on je isključen.
Bas cu pokusati deinstalirati antivirusni, ako je do njega bilo
Ajde deinstaliraj antivirusni program prije promjena procesora, nekad zna pomoci.
I ako mozes, iskljuci secure boot, prvo sa starim procesorom vidi jel radi kad ga iskljucis.
Ovako, kad sam deinstalirao antivirusni, opet BSOD.
Ali sada je u pitanju, Driver Overran Stack Buffer Error.
Matična je prepoznala proc, ali opet samo u krug, resetira se, i na kratko BSOD se prikaže sa gore navedenim errom.
možda vga..
.. i PCI... clean install ili deinstalirati sve chipset drivere.
Clean install ne ide, a chioset drivere sam pokusao denstalirati i ne ide.
Možda je na kraju problem do samog procesora, jer sam ga ja izvadio iz spržene matične, barem je tako lik rekao
Probaj bootati Live Linux sa CD-a ili HirenPE, pa vidi dali se onda BSoD-a.
Ako ne radi ni Live Linux, onda sa tim procesorom napravi Memtest86+,
jer ako ne prolazi, zeza te memorijski kontroler na novom procesoru.
A ako radi Live Linux, napravi Image cijelog svog sistema na vanjski HDD,
te novu instalaciju Windowsa. Drugo ti ne preostaje.
Kod 3. generacije ( Ivy Bridge ) procesora kojoj pripadaju i 2020M i i5-3230M, postoji caka da su neki proizvođači uz Celeron i Pentium procesore ugrađivali ploče sam HM70 chipsetom, dok su uz jače i3, i5, i7 ugrađivali HM76, pa moguće da je i u tome problem. Provjeri sa nekim programom (aida64, hwinfo64, cpu-z ) koji ti je chipset na ploči i ako je u pitanju HM70 zaboravi nadogradnju na i5-3230M, to neće raditi. Ako je na ploči HM76 chipset onda imaš neki drugi problem.
HM70 - podržava samo Celeron i Pentium procesore
HM76 - osim Celerona i Pentiuma podržava i3, i5,i7
Da, problem je bio uchipsetu. Ipak je HM70
Bas steta.