- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore

? Ne znam o kojoj rečenici govoriš, ni o čemu govoriš - mislim da sam se i više nego jasno izrazio: JAVNI prostor je namijenjen svim ljudima, a ne samo pušačima.
Pušači su problem za zdravlje nepušaća i treba ih dobro izdvojit.
Ne treba zabranit pušenje kompletno.
Neka pušu ali u posebnoj izoliranoj prostoriji i sve će biti ok.
Naravno tamo gdje je nemoguče imati posebnu prostoriju onda treba potpuno zabranit pušenje.
Mislim da bi se svi trebali sa ovim složit.

Otvorene ili zatvorene javne površine?
Teoretski da, svaka javna površina je za pušaće i nepušaće ali pod te javne površine mogu spadat jedino gradske površine. Nebih rekao da je kafić, resotran ili diskoteka javna površina.
Evo ja sam sretan što me ne vuče taj trend pušenja.
nimalo mi se ne sviđa a još gore je ako se razmotre one jednostavne činjenice:
npr. pušenje dosta šteti zdravlju, dolazi do ogavnog kašljanja ko da si starac od 80+ god.
užasno smrdi, prsti doslovno požute od dima a i zubi stradaju dosta
recimo da pušiš pola kutije na dan , to je okvirno 70kn po tjednu
čemu trošit toliki novac na nešto što te samo oštećuje iz svakog pogleda ?
što se tiče pušača, nema tu nikve miržnje niti potrebe za tim
ali dok mi dođe neki lik koji se pravi važan i meni puhne dim u facu jer zna da ne pušim najradije bi ga izlemao stolicom po leđima
nešto od najgoreg je dok ideš nekam van sa potpuno čistom odjećom koja fino miriši, a dimo dođer ko svinja od tog duhana
treba što prije napravit prostor za pušaće pa neka se sami truju a ne i ostale koji su odabrali drukčije.
a ovo što tvrde da ljudi nakon prestajanja pušenja se debljaju... haha
ima malo istine ali onaj minimalizam, ako nemaš šta radit, odi fino van na zrak
malo vožnja biciklom ili lagana šetnja sa društvom !
Što mogu radit ljudi koji nisu na računalu? Koji ne igraju igrice? Koji nemaju online život? Što će radit nego pušit cigarete, pit i drogirat se. Pa nisu glupi da se dosađuju. Meni to ne treba jer ja imam zabave koliko god želiš :)
Razumim ja pušaće - ali treba ih dobro izolirat u posebne prostorije jer bi i ja popio kafu, čaj, cedevitu. Zaplesao bi i ja u diskoteci - bez da strahujem da će mi netko čiketati novu majicu. Vratio bi se doma ne smrdeći po cigarama - da mi je to doživit jednom u životu.
Žuto: Mislim da je dovoljno pročitati dva-tri pušačka posta u ovoj temi i shvatiti stepen solidarnosti koji ogromna većina naših pušača poseduje. Prema mom iskustvu, 90% njih će odbiti da uopšte uđe u nepušački kafić. Toliko o tome koliko kojoj strani zapravo smeta da makar na sat-dva istrpi tuđi životni izbor.
Zeleno: Ne, niko ne tera nepušače iz pušačkih prostora, samo je opšti stav "ćuti i trpi ili prošetaj - ko ti kriv što ne pušiš" (tj, tvojim rečima, "tvoj izbor").
Naravno, može se reći i da je slična, samo obrnuta situacija i kada se pušenje globalno zabrani, ali postoji par razlika: pušač, a ne nepušač, ima lošu naviku; ako je pušač privremeno sprečen da zadovolji svoju naviku, to mu ne škodi (osim što će imati osećaj kosmičke nepravde), a ako je nepušač izložen tuđem dimu, to njemu ipak škodi.

Onda su te dobro "obradili". :) Ipak, sve što sam napisao stoji, i zapravo u tome i jeste caka sa nepušačkim objektima.
Otvaranje posebnih pušačkih i nepušačkih objekata slabo funkcioniše (kao što si rekao, uglavnom je slabo profitabilno) zbog onoga što sam pomenuo - pušači masovno odbijaju ući na bilo koje nepušačko mesto, a nepušači, ti i ja, bilo da negoduju ili ne, su ipak kroz ceo život navikli da trpe i onda istrpe i taj put. I onda u praksi imamo šačicu nepušačkih mesta na koja nepušači mogu da odu - sami. I onda se to teorijsko uvođenje ravnopravnosti i zaštite od duvanskog dima u praksi pretvara u status quo, što samim tim znači da je potrebno naći drugo rešenje.
To nas dovodi do druge stvari koju sam već pomenuo: zakon će u konačnici stati na nečiju stranu. Na čiju? Tu ljudi mahom teraju vodu na svoju vodenicu, ali ako je jedna od alternativa fizički neškodljiva za obe strane, dok je druga škodljiva, mislim da zdrav razum jasno preferira jednu od njih.
Pusim vec 14 godina, kome smeta kad zapalim nek se stane negdje dalje. Ne pada mi na pamet ici se sklanjati nekome jer mu to smeta.
I meni puno toga smeta pa nitko nece da mrdne malim prstom da bi meni bilo ljepse, pa necu ni ja svakoj beni koja naleti udovoljavati.
Zakon se zna, zna se gdje se smije a gdje se ne smije pusiti a nepusaci nek se nauce maknut se na drugo mjesto ako im smeta. Ako zakon dozvoljava na tom mjestu pusenje onda se nepusaci nemaju sta zaliti.
Uostalom, vecina vlada a manjina se zali i kuka. Pa kukajte i dalje, ako vam bas toliko smeta napadajte duhansku industriju pa cemo vidjeti koliko daleko cete doci u svojoj borbi protiv pusenja.
*A sad nepusaci nek lupaju TD dok im prsti ne poplave, a ja cu si zapalit jos jedan Walter 100's ;)
Samo ti uživaj, pomenuta i tebi tako draga demokratska većina sa zakonima polako već radi svoje. Bio sam pre par nedelja poslom u Ljubljani i lepo odmorio nos i pluća. Sve sobe u hotelu nepušačke. U partnerskoj firmi ni tračak dima. U restoranu isto. U kafićima pušači ne smeju biti unutra.
Uvjek mi mislimo da je drugi bolji od nas i kako se radi u zapadnoj europi da bi tako trebali i mi. A naši jednistveni uvjeti?
Pušaći su moj otac, brat, najbolji prijatelj. Mi zbog broja pušača ne možemo raditi takve drastične rezove.
Pušače treba ubrojit u jednadžbu a ne ih jednostavno eliminirat.
Ne treba imati objekat za pušaće i objekat za nepušaće i takve drame radit koje su u biti SF.
Jedan objekat - 2 prostora odjeljena sa kliznom stijenkom. Ulog minimalan. Rješenje savršeno za naše uvjete. Amen
Uvjek mi mislimo da je drugi bolji od nas i kako se radi u zapadnoj europi da bi tako trebali i mi. A naši jednistveni uvjeti?
Pušaći su moj otac, brat, najbolji prijatelj. Mi zbog broja pušača ne možemo raditi takve drastične rezove.
Pušače treba ubrojit u jednadžbu a ne ih jednostavno eliminirat.
Ne treba imati objekat za pušaće i objekat za nepušaće i takve drame radit koje su u biti SF.
Jedan objekat - 2 prostora odjeljena sa kliznom stijenkom. Ulog minimalan. Rješenje savršeno za naše uvjete. Amen
Ovakav kafić ima u mom selu od Kaštela. ;)
Stvarno je super napravljeno. :)
Pusim vec 14 godina, kome smeta kad zapalim nek se stane negdje dalje. Ne pada mi na pamet ici se sklanjati nekome jer mu to smeta.
I meni puno toga smeta pa nitko nece da mrdne malim prstom da bi meni bilo ljepse, pa necu ni ja svakoj beni koja naleti udovoljavati.
Uostalom, vecina vlada a manjina se zali i kuka. Pa kukajte i dalje, ako vam bas toliko smeta napadajte duhansku industriju pa cemo vidjeti koliko daleko cete doci u svojoj borbi protiv pusenja.
*A sad nepusaci nek lupaju TD dok im prsti ne poplave, a ja cu si zapalit jos jedan Walter 100's ;)
Bravo rekorderu. Nego što kažeš kad oboliš od karcinoma, a doktor kaže: "sam si je napravio bolest,
ako mu sad smeta, nek se sam liječi ili pomiri sa smrti u mukama" .
Nepušači nisu manjina, nešto si pobrkao. Možda zato jer je tih 75% ljudi uglavnom tiho, tolerantno i trpi.
zabranjeno je reklamirati duhanske proizvode.
da sam vlast ja bih svima koji imaju previsok BMI, koji puse, drogiraju se, alkoholicari (koji su zaposleni) oduzimao od place dodatnih 10% koje bi uplacivali u HZZO zbog rizicnog zivotnog "stila".

SVJETSKO ISTRAŽIVANJE O
UPORABI DUHANA U MLADIH
REZULTATI ZA HRVATSKU
takva velika istrazivanja se ne provode svakih 5 minuta tako da su istrazivanja zadnjih desetak godina statisticki potpuno relevantna.
uff neki je tamo lik bacio statistiku, cek da zapalim jedan Walter pa cu ju procitat :D
da sam vlast ja bih svima koji imaju previsok BMI, koji puse, drogiraju se, alkoholicari (koji su zaposleni) oduzimao od place dodatnih 10% koje bi uplacivali u HZZO zbog rizicnog zivotnog "stila".
još bi nam samo takvi pametnjakovići falili na vlasti, koda nepropadamo dovoljno
uff neki je tamo lik bacio statistiku, cek da zapalim jedan Walter pa cu ju procitat :D
podsvjesni nagon za samounistenjem ili samoubojstvom, rekli bi psihijatri.
još bi nam samo takvi pametnjakovići falili na vlasti, koda nepropadamo dovoljno
koliko bi se samo dugova tako namirilo... dalo bi se to predložit zokiju, budokai stvarno dobra ideja
koliko bi se samo dugova tako namirilo... dalo bi se to predložit zokiju, budokai stvarno dobra ideja
a kolko novaca samo država zarađuje prodajom cigareta? ne pravi se pametan....
od 4 i kusur milijuna ljudi sigurno milion ih puši..
neki kutiju dnevno, neki dvije, neki pola kutije, bla bla, kažemo da je prosjek 1 kutija po danu..
država kupi cigarete od rovinja za cca 5kn a proda ih za cca 15k (prosjek svih cigareta, iako je veći al nema veze). to je 10kn profita od jednog čovjeka u jednom danu.
uvrstimo u tu jednadžbu milion ljudi i dobijemo 10 MILIJUNA KUNA DNEVNO čiste zarade SAMO od cigareta..mjesečno je to 300 MILIJUNA!!.....ČISTIH!!!
iako se ja mogu kladit da je to još i više, al ovo je samo primjer sa "malim" brojevima..
tako da nemoj pametovat da bi se "dugovi namirili"..
Nedavno sam prestao pušit i kada sam pušio dosta mi je smetao dok sam izlazio dim u očima tako da se slažem da bi trebalo
rješiti to pitanje da budu zadovoljni pušači i nepušači, mislim da se društvo lagano razvija prema tome da će pušenje u budućnosti
biti na minimumu, samo ne smije se ništa agresivno tjerat jer to samo radi bunt kod ljudi.
Baš sam se ponadao da bi ova tema mogla biti neka virtualna podrška ljudim koji prestaju pušiti, pa čak i diskusija pušača koji brend je najbolji itd.
al to je teška utopija blia.
Sad samo čitam masovna izavanja agresivnih pušača i nepušača,
balavac se hvali da puši, trol koji 14g ponosno puši i nepristojno truje druge oko sebe
jedan piše fiks scenarije o odbijanju liječničke pomoći ljudima oboljelim od posljedica pušenja,
djed mi je umro od raka pluća pa mi to nije smiješno,
ili nebuloze o dodatnim porezima za debele, pušače i alkose, ljudi baš ne kuže da država puno novaca dobiva od naših ovisnosti, samo ih nezna iskoristit
kak se spada.
a kolko novaca samo država zarađuje prodajom cigareta? ne pravi se pametan....
od 4 i kusur milijuna ljudi sigurno milion ih puši..
neki kutiju dnevno, neki dvije, neki pola kutije, bla bla, kažemo da je prosjek 1 kutija po danu..
država kupi cigarete od rovinja za cca 5kn a proda ih za cca 15k (prosjek svih cigareta, iako je veći al nema veze). to je 10kn profita od jednog čovjeka u jednom danu.
uvrstimo u tu jednadžbu milion ljudi i dobijemo 10 MILIJUNA KUNA DNEVNO čiste zarade SAMO od cigareta..mjesečno je to 300 MILIJUNA!!.....ČISTIH!!!
iako se ja mogu kladit da je to još i više, al ovo je samo primjer sa "malim" brojevima..
tako da nemoj pametovat da bi se "dugovi namirili"..
Koliko vas je vrlih pusaca, nastavile bi se kupovat i cigarete i alkohol i sve to, a država bi još zaradivala od svakoga.
jedan piše fiks scenarije o odbijanju liječničke pomoći ljudima oboljelim od posljedica pušenja,
djed mi je umro od raka pluća pa mi to nije smiješno,
Ma u pravu si, to je bila samo gruba karikirana reakcija na bezobzirnost prijašnjeg posta.
A glede brandova kutija, da evo kažu da se nesmiju reklamirati.
No ima u nekim pakiranjima posebnog truda, za neke povremene pušače je vjerojatno gušt
odabrati u posebnim tobacco dućanima neku kutiju. Doslovno spadaju u red luksuznih poklona.
Što se tiče poreza na duhane, kod nas je malo apsurd: istovremeno se daju seljacima poticaji za uzgoj duhana,
i uzima ogroman porez, pa onda domaći proizvođač lijepo da izbjegne većinu tog poreza lijepo
opere cigarete "iizvozom" u bosnu i srbiju iz kojeg se vrate kamioni za sekundu... tako da je upitno
koliko stvarno država ubire poreza a koliko se zamrači.
Evo anketa, anonimna - koliko vas kupuje cigarete isključivo u dućanu a koliko na pijac/poznanika/rodbine?
5 | kupujem SAMO u dućanu/kiosku |
---|---|
1 | kupujem od švercera/poznanika |
Ma i ja sam malo krivo pročitao,
što se tiče pakovanja prefrigani su ti iz duhanske industrije, imaju cigarete za svaku osobnost, rasu i spol.
hehe žohari i štakori ne diskriminiraju, sve će pojest.
Koliko vas je vrlih pusaca, nastavile bi se kupovat i cigarete i alkohol i sve to, a država bi još zaradivala od svakoga.
Nisam ni mislio da imaš nešto za reći.