Prošle godine, napokon nam je bilo dosta Optiminog "fer" podizanja cijena, te smo odlučili preći na Iskon internet kao najoptimalniju soluciju za našu adresu. Tehničari su trebali doći u ponedjeljak no, pogađate, dolazili su "svaki čas", pa "u utorak", pa "danas popodne", pa "najkasnije do srijede ujutro" a u našem domu ukazali su se u četvrtak popodne kada je simpatični buco dopeljao kutiju s routerom, tutnuo je pored telefona, turio žicu od linije u port na routeru, zahvalio se na gostoprimstvu i otišao kroz vrata ostavljajući za sobom blatni trag svojih bakandži koji sam čistio narednih 45 minuta. U redu, rekosmo, svakome se zalomi par dana, a usluga je bila okej - nije pucala svako toliko, a i brzina je bila nešto bolja.
Ponukana tim generalno dobrim iskustvom, moja majka (rastavljena) je odlučila potpisati ugovor Iskon internetu u ožujku ove godine. Malo po malo, došla je i kutija s routerom (valjda je gazdi bilo dosta plaćanja simpatičnog buce) i upute pisane narodnim jezikom: ubaci to tu, upiši dva broja u aktivacijski portal (bez napomene gdje se uopće nalazi taj portal - nakon osmog poziva smo saznali da je to aktivacija.iskon.hr kojeg ionako nismo mogli otvoriti) i klikni tu i to je to. Zvuči primamljivo. Na kraju, bilo nam je bitno da dobijemo internet brzo - ona preko interneta obavlja velik dio svog posla (između ostalog, priprema djecu, među kojima je vjerovatno i dijete nekog od Iskonovaca, za državnu maturu), a ja obavim nekoliko poslova preko Freelancera, bio to usputni web dizajn ili pisanje članaka.
Uglavnom, veliki dan je došao - 15. 04. u 8:00 Optima nam je, vrlo fer, iskopčala internet, a oko 11:00 je došao SMS da spojimo opremu - bila je spojena u roku od 5 minuta - te smo kliknuli na naš browser da se spojimo.
Naravno da usluga nije funkcionirala. Okej, rekli smo, valjda još nisu sredili sve, pričekat ćemo koji sat.
14:00. Okej, možda je vrijeme da zovemo. Halo, ovdje Ivan, imamo problem. Da, resetirat ćemo router. Da, znam kako se ukuca IP adresa u browser. Ne, nije pomoglo. OK, bit će gotovo za 20 minuta.
16:00. Halo zvali smo vas prije dva sata, hoće bit šta? Ne, šaljemo tehničkoj podršci. (Ovdje počinje.) Bude najkasnije sutra.
Okej, zvali smo sutra. Poziv je proslijeđen "višoj tehničkoj službi". Ništa. "Bit će danas popodne. Resetirajte router. Već jeste? Ajd opet. Ništa? Okej.". Zovemo opet dan nakon, treći dan bez usluge. "Bit će, bit će, evo samo što nije". Ali nama računi uredno teku. "Da, da, oprostite, bit će prije Uskrsa. Nego, jeste ga probali resetirati..."
Pogađate, pa čak i ti, mali Iskonov potrčko koji sad ovo - nadam se - čitaš, i koji ćeš morati sutra ujutro objašnjavati šefu loš PR koji ti upravo radim na stranici, jednako kao što se moja majka crvenila kad joj je šef uručivao opomenu pred otkaz zbog toga što ne izvršava radne obaveze zbog nedostatka interneta, mada za ništa nisi kriv - pogađate, elem, da ni nakon Uskrsa, od toga je bilo, narodski rečeno, znate-već-kakav dim. Ni viši tehničar (mada je bio poprilično nizak) koji je konačno, nakon 6 dana kumljenja, došao, nije imao pojma - zamijenio je router, resetirao ga (jer smo valjda mi nesposobni da ga sami resetiramo), slegnuo ramenima i otišao dalje svojim putem. Opet zovemo, "koje lampice svijetle". Svijetli meni lampica "goni se u ...".
Jedanaesti dan bez usluge, križamo ruke i nadamo se da ni neće doći. Broj više ne damo, zvali smo dovoljno, onaj 20-sekundni loop s njihove službe za korisnike čujem u snovima. Prošlo je 30 dana od potpisivanja zahtjeva - po pravilniku o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga, za 15 dana možemo reći Iskonu za što mi svijetli lampica, pokupiti 2250 kuna koje nam po članku 66 st. 6 i 7 pripadaju, ako treba i tužbom, te otkazati uslugu i poći put svjetla, vjerovatno k Vipu za koje se nadamo da neće biti takvi "svetski šampioni".
Iskon je još jednom dokazao kako je za uspješnu firmu u dragoj nam kapitalističkoj Hrvatskoj dovoljno reći korisniku da se sagne, nabaviti dovoljno lubrikanta i uletjeti odozada, pritom zahtijevajući novac za danu uslugu.
Oh da, i resetirati router.
------------------------------ --------
Odredbe zakona i pravilnika na koje se možete pozvati u ovakvim slučajevima:
Pravilnik o telekomunikacijama, čl. 4., st. 2.:
"Operator [sa znatnijom tržišnom snagom] (...) mora omogućiti priključenje pretplatničke terminalne opreme u roku od najviše 30 dana od dana prihvaćanja zahtjeva iz stavka 1. ovoga članka." - Prekršeno s današnjim danom.
Pravilnik o telekomunikacijama, čl. 17, st. 9.:
"Ako zbog tehničke smetnje u djelokrugu odgovornosti davatelja usluga, koju davatelj usluga nije uklonio u roku od 24 sata od trenutka njezina utvrđivanja, pretplatniku ili korisniku usluga nije bio omogućen pristup ili korištenje telekomunikacijskim uslugama, umanjuje se njegova naknada za mjesečni ili tromjesečni pristup telekomunikacijskom sustavu, i to razmjerno broju dana trajanja tehničke smetnje. (...)" - To znači da si Iskon može nabiti računčić koji nam misle poslati tamo gdje sunce ne sija - nama su smetnje 100%.
PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O NAČINU I UVJETIMA OBAVLJANJA DJELATNOSTI ELEKTRONIČKIH KOMUNIKACIJSKIH MREŽA I USLUGA, čl. 66., st. 6., 7.:
"(6) U slučaju potvrde prihvata zahtjeva novi operator je obvezan najkasnije u roku od četrdeset i pet (45) dana od dana potpisivanja jedinstvene izjave od strane krajnjeg korisnika realizirati zatraženu uslugu. Nakon isteka ovog roka, ukoliko usluga nije realizirana, korisnik ima pravo na raskid ugovora bez plaćanja penala.
(7) Ukoliko novi operator ne realizira zatraženu uslugu u roku iz stavka 6., novi operator je obvezan, na temelju pisanog zahtjeva krajnjeg korisnika, isplatiti krajnjem korisniku naknadu za kašnjenje u iznosu od pedeset (50) kuna za svaki dan kašnjenja do dana realizacije usluge ili dana raskida ugovora. Pravo na naknadu zbog nepravovremenog prijenosa broja isključuje pravo na ostvarivanje ove naknade. Na odredbe ovog stavka primjenjuju se rokovi iz članka 50. i 51 ZEK-a."
Hvala na čitanju!