Zvucnici

poruka: 3
|
čitano: 877
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
protjeran
Zvucnici

ovak imam jedno pojacalo uz koje idu originalni zvucnici za njega. pojacalo je neko malo... ustvari to su normalna dva zvucnika s tim.. e sad.. ja sam spojio na ta dva ulaza od orginalnih zvucnika jos dva...znaci 4 zvucnika slicne snage.. mene zanima dal mi bude pojacalo zgorelo???

Everybody tune something.I tune motorbikes and you tune computers.Can you help me with putting Yamaha R1 machine in computer?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Zvucnici

Moglo bi ako nema zaštitu i ako si zvučnike spojio u paralelu (najvjerojatnije jesi).

Pretpostavimo da je svaki zvučnik 8Ω. Originalno vjerojatno pojačalo ima dva izlaza za 8Ω zvučnike. Ti si toj dvojci dodao još dva (isto pretpostavimo da su 8) i tako si (ako su u paraleli) smanjio otpor na 4Ω po kanalu. Po Ohmovom (I=U/R) zakonu lako možeš vidjeti da u prvom slučaju pojačalo daje duplo manje ampera nego u drugom pri istom naponu tj. na izlaz šalje više struje. Ukoliko nema zaštitu od pregrijavanja moglo bi doći do preopterećenja i pregaranja nekih komponenti u pojačalu.

Vjeorjatno neće biti problema ako ne pojačavaš previše ali pazi na temperaturu, ako se previše grije, gasi. Nije preporučljivo da tako spajaš zvučnike tako na slijepo, trebaš vidjeti do koliko ohma pojačalo može "izdržati", tj. koliko malo ohma. Ako ti je pojačalo normalno deklarirano da radi na 4Ω onda možeš spojiti dva 8Ω zvučnika u paralelu. Ako je npr. deklarirano na min. 8Ω, onda možeš dva 4Ω zvučnika spojiti u seriju.

Formula za zbroj otpora u seriji:               R = R1+R2+R3+...Rn

Formula za zbroj otpora u paraleli:            1/R = 1/R1+1/R2+1/R3+...1/Rn

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.11.2009 19:35 (Vido).

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Zvucnici

hvala... budem pogledal oznake pa napisem

Everybody tune something.I tune motorbikes and you tune computers.Can you help me with putting Yamaha R1 machine in computer?
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice