Cijenjeni kolege Bug forumaši i članovi Bug ekipe, zamolio bih vas za pomoć oko izbora mehaničke tipkovnice za naprednog korisnika.
Svjestan sam postojanja teme za izbor tipkovnice (pošto sam autor iste), no zamolio bih moderatore da ne zaključaju ovu temu pošto se radi o konkretnom specifičnom problemu.
Namjena tipkovnice je gaming (primarno FPS tipa Battlefield 3/4) i jako puno pisanja (po forumima, programiranje, izrada projekata, chat, ...).
Ograničenje su da tipkovnica nije preskupa i da je dostupna na našem domaćem hrvatskom tržištu.
Slijedi popis trenutno dostupnih mehaničkih tipkovnica. Kod svake ću navesti što mi je kod nje jako pozitivno (kao "+") a što jako negativno (kao "-").
Ako je nešto li-la, to neću navoditi ni kao "+" ni kao "-" (npr Cherry MX Black prekidači koji mi ni ne smrde niti mirišu [mogao bih s njima al preferiram MX Brown] te USB hub, produžni za slušalice itd).
Logitech G710+
+ Cherry MX Brown
+ hrvatski layout s velikim Enterom
+ naslon za dlanove
+ pozadinsko osvjetljenje tipki
+ gumeni o-prsteni ispod tipki za smanjenje "buke" tipkanja
- cijena (1000 Kn)
- samo USB (nije PS2)
Corsair Vengeance K90
+ plavo svjetlo
+ naslon za dlanove
- Cherry MX red
- cijena (900+ Kn)
- samo USB
Razer BlackWidow 2013
- US layout
- cijena (800 Kn)
- Cherry MX Blue
- Samo USB
Steelseries 7G
+ HR layout
+ naslon za dlanove
+ PS/2
- prejake LED za signalizaciju
- nema podešenje nagiba (nožice)
CoolerMaster Storm Trigger
+ naslon za dlanove
- crveno svjetlo
- USB
Corsair K60
+ naslon za dlan
- Cherry MX Red
- USB
CoolerMaster Quickfire TK
+ pozadinsko osvjetljenje
+ cijena (600 Kn)
- crveno svjetlo
- Cherry MX red
CoolerMaster Quickfire Rapid Red
- Cherry MX Red
- Tenkeyless (bez numpada)
CoolerMaster Quickfire Rapid Black
- UK Layout
- Tenkeyless
SteelSeries 6Gv2
+ HR layout
+ USB ali s PS/2 adapterom
+ cijena (500 Kn)
- nema podešavanje nagiba
Filco Majestouch FKB104M/EB /polovna/
+ Cherry MX Brown
+ Cijena (450 Kn)
- polovna i trenutni vlasnik nije prvi vlasnik
- US ili UK layout, nisam siguran ali uglavnom mali Enter
- nema jamstva
To što je samo USB mi nije veliki minus, ali bih preferirao da ima mogućnost korištenja na PS/2 (zbog prednosti PS/2 nad USB te zbog oslobađanja USb porta).
Recimo da mi najbolje odgovara cijenovni raspon od 500 do cirka 800 Kuna, no da bih se eventualno mogao protegnuti na G710+ zbog MX Brown prekidača i klasičnog HR rasporeda.
Što bih volio imati je MX brown ili Black (radje Brown), dobar naslon te naravno HR layout.
Inače nisam tip koji voli plitki hod tipki, tako da ne preferiram chicklet tipkovnice i tipkovnice laptopa.
Kakva su vaša iskustva s navedenim tipkovnicama? Koju biste mi preporučili od navedenih i zašto?
*anketa se nastavlja u idućem postu
22 | Logitech G710+ |
---|---|
13 | Corsair K90 |
3 | Razer Blackwidow 2013 |
3 | SteelSeries 7G |
6 | CM Storm Trigger |