Jamo bx150. (pitanje za audiofile)

poruka: 36
|
čitano: 10.341
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Znaci imam na Hvaru 2 18-ak godina stara jamo bx150 zvucnika. Radi se o 3-way sistemu, 10 inčni woofer, 3 inčni srednjetonac i tweeter. Rms snaga 150w, max output 250w. Impendancija 8 ohma. Imam i technicsovo pojacalo za njih, slicne starosti. Namjerava sam ih stavit sebi u sobu doma pa me zanima par stvari.

1. kako bi zvucali u usporedbi s modernim hi-fi sistemima? 

2. sto se estetike tice kao sto vidite oko tweetera i srednjetonca stoji neki materijal koji je malo iskopan prstima. Ružno mi je to vidit. Da li on ima neku funkcionalnu ulogu i moze li ga se zamjeniti ili maknuti da ostane golo drvo tu? 

2-3 puta su mjenjane membrane kroz te godine, bili su prilicno koristeni, sad leze vec 4 godine. 

Znaci to su ova 2 komada desno. Ostalu opremu zanemarite, otac mi je nekoc drzao klub, ovo su pojacala tu. 

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

a čuj,ja imam 2x sansui (20 ili 40w,neznam) plaćeni su po 100kn(u dućanu,80/90s) i imaju solidan zvuk...pa možeš ih probat i vidit u kakvom su stanju...

Nema 'leba bez motike,okopavam narkotike :)///Svi smo mi Mentalist///
Moj PC  
0 2 hvala 0
15 godina

Kakve veze 40w zvucnici koji su kostali 100kn prije 20 godina imaju sa tadašnjom top of the line hi-fi opremom? 

Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Jamo bx150. (pitanje za audiofile)
athlon64 kaže...

Kakve veze 40w zvucnici koji su kostali 100kn prije 20 godina imaju sa tadašnjom top of the line hi-fi opremom? 

vidio sam da sumnjas u njihov zvuk/kvalitetu s obzirom na godine...ovo okolo bi mogao popraviti ili jednostavno staviti mrezicu preko,također bi mogao i ovaj cover na zavojnici(kupolu) vratiti ''na mjesto'' jer ju je netko prstima udubio..

15 godina
kivic15 kaže...
athlon64 kaže...

vidio sam da sumnjas u njihov zvuk/kvalitetu s obzirom na godine...ovo okolo bi mogao popraviti ili jednostavno staviti mrezicu preko,također bi mogao i ovaj cover na zavojnici(kupolu) vratiti ''na mjesto'' jer ju je netko prstima udubio..

Ne xd, nisam pitao koliko su loši nego koliko su dobri :D

Dustcap mogu izvuc to nije problem.  Samo neznam sta cu s ovim materijalom oko srednjetonca i visokotonca. 

15 godina

http://i595.photobucket.com/albums/tt34/nguyen70/Picture851_zps2d2f8438.jpg

Evo ovaj momak je ocistia tu spuzvu okolo i lipo izgleda.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

1. S obzirom da sam nedavno došao u posjed bratskog Jamo BX200A mogu ti reći da su to sasvim dobri zvučnici. A sad... ovisno u usporedbi s kojim modelom. No bez obzira na to, zvuk koji daju je super i ne vidim neku potrebu za ičim boljim za sada. Ako su ti dobri uživaj :)

2. Možda i ima neku ulogu ali možeš slobodno to očistiti. Na ovim mojima to se nekako istopilo i grozno je na dodir, ugl, planiram to maknuti.

Kad sam ja gledao za ove svoje po netu nisam našao ništa loše o njima osim toga da originalni gornji ovjes brzo istrune. To se upravo dogodilo i ovima koje ja imam, zato sam ih i dobio, jer je stari vlasnik mislio baciti. Stavio sam novi ovjesi i sviraju ko novi za 150kn popravka :D

Za udubljeni dust cap ne brini, nema nikakvog čujnog utjecaja na zvuk.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.9.2013 18:47 (Vido).

1 0 hvala 1
15 godina
Vido kaže...

1. S obzirom da sam nedavno došao u posjed bratskog Jamo BX200A mogu ti reći da su to sasvim dobri zvučnici. A sad... ovisno u usporedbi s kojim modelom. No bez obzira na to, zvuk koji daju je super i ne vidim neku potrebu za ičim boljim za sada. Ako su ti dobri uživaj :)

2. Možda i ima neku ulogu ali možeš slobodno to očistiti. Na ovim mojima to se nekako istopilo i grozno je na dodir, ugl, planiram to maknuti.

Kad sam ja gledao za ove svoje po netu nisam našao ništa loše o njima osim toga da originalni gornji ovjes brzo istrune. To se upravo dogodilo i ovima koje ja imam, zato sam ih i dobio, jer je stari vlasnik mislio baciti. Stavio sam novi ovjesi i sviraju ko novi za 150kn popravka :D

Za udubljeni dust cap ne brini, nema nikakvog čujnog utjecaja na zvuk.

Izvrsno! Bx200 je samo malo jaci model tj mislim da je niskotonac veceg promjera. A sto se ovjesa tice to sigurno nije originalno xd.  od 18-ak godina su 15 intenzivno koristeni tako da sta je imalo volje istrunit je istrunilo. Ali nije mi problem i platit malo servisa ako bude trebalo. Sto se tice tog materijala, da istrunio je i ruzan je. A vidio sam druge slike na netu, ispod je crno drvo i super izgleda kad se skine pa nema brige. Ocistit cu i ja to. Sutra idem dole skupit ih pa cu ih probat preksutra. A za 10-ak dana cu ih odnit u Split. Nisam siguran koliko je jako to tehnicsovo pojacalo al znam da su odlicno radili na njemu. Dust cap cu izvuc. Jel mogu oprezno lagano usisivacem ili ne?

17 godina

Ja nisam uspio na svojima (isto j etako udubljen) jer je platneni pa zrak samo prođe kroz njega, al ne škodi probati, samo lagano.

Ovi moji super rade na mom Onkyo tx304e ali vidi se da mogu više popiti :D

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.9.2013 20:44 (Vido).

0 0 hvala 0
15 godina
Vido kaže...

Ja nisam uspio na svojima (isto j etako udubljen) jer je platneni pa zrak samo prođe kroz njega, al ne škodi probati, samo lagano.

A ako ne uspijem izvadit cu driver pa je gurnit prstom, nije ni to problem. Sad neznam kako bi ih se moglo objesit na krov :/

17 godina

Nećeš ništa postići vađenjem drivera, morao bi skinuti tu kapicu pa ju ponovno zaljepiti, zatvoren je taj dio iznutra.

Objesit na krov? xD

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
athlon64 kaže...
Vido kaže...

A ako ne uspijem izvadit cu driver pa je gurnit prstom, nije ni to problem. Sad neznam kako bi ih se moglo objesit na krov :/

dustcap možeš i skinuti pa ponovno zaljepit,jer on i ne igra neku ulogu,a što se tiče kačenja na krov,bit će veselo kad bude potres {#}

13 godina

sry što upadam u temu ali me zanima gdje se može kupiti membrana sa zavojnicom za celestion visokotonac. zvucnici su stvarno kvalitetni. dvosistemski su, ali parti za novu je dao svoje te su visokotonci na oba zvucnika odapela. na ebayu su kompletni visokotonci za preko 1000 kn a to mi je puno

0 0 hvala 0
17 godina

Vidi u oglasnicima neki servis za zvučnike, ima ih to je sigurno. Samo je pitanje je li ti isplativ popravak, neznam koliko košta promjena zavojnice.

0 0 hvala 0
15 godina
Vido kaže...

Nećeš ništa postići vađenjem drivera, morao bi skinuti tu kapicu pa ju ponovno zaljepiti, zatvoren je taj dio iznutra.

Objesit na krov? xD

Aha znaci taj dio je zatvoren. A dobro onda cu improvizirat nekako. To je najmanji problem. 

A vidim da ima na ebayu i novih djelova za njih. Iako mislim da su oni mehanicki u u super stanju. Pojacalu nesto krci potencjometar al to cu rijesit. Javim koji je tocno model.

Idem sutra po njih pa javim ako imam jos koje pitanje.  

13 godina

ako na e-bayu ima samo nekoliko originalnih visokotonaca, kamoli ć ih bit još i na njuškalu/oglasniku. i ovi sa ebaya e pretežno šalju samo u usa. zvučnici su stari preko 20 godina ali su bili u odličnom stanju prije tog partyja.

0 0 hvala 0
15 godina

Evo donia sam ih vamo. Reka mi je otac da ce mi pomoc lakirat kutije na novo. Pa dignem malo slika ovih dana :D. Inace su u prilicno dobrom stanju. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
peace_of_cake kaže...

ako na e-bayu ima samo nekoliko originalnih visokotonaca, kamoli ć ih bit još i na njuškalu/oglasniku. i ovi sa ebaya e pretežno šalju samo u usa. zvučnici su stari preko 20 godina ali su bili u odličnom stanju prije tog partyja.

Uopce nisam rekao da kupujes nove :P

Zvučnicima najčešće pregori zavojnica, a rijeđe dolazi do mehaničkih oštećenja na membrani, ovjesu, magnetu, košari itd. Ako je samo zavojnica, zvučnik se može rastaviti, skinuti stara zavojnica i namotati nova. Čak se i neka manja oštećenja na membrani/ovjesu daju sanirati bez kupovine novih dijelova. Ofc kod visokotonaca je to jako tanka i osjetljiva žica pa je premotavanje visokotonaca kompliciranije i skuplje od premotavanja ostalih zvučnika ali može se. Zato kažem, pogledaj u oglasnicima servise za zvučnike i vidi premotava li tko visokotonce i za koju cijenu pa odluči isplati li ti se.

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.9.2013 21:16 (Vido).
15 godina

Meni je uvijek dustcap bilo najlakse izvaditi sa ljepljivom trakom ili ducktapeom. Lagano zalijepim i samo povucem. Inace, imam dva klinca pa se to cesto dogadjalo. Nekako ih privlaci ta sredina... :D

1 0 hvala 1
13 godina

da li se može kupiti nova zavojnica (dva komada) sa membranom od tvrtke celestion te koliko bi to koštalo? btw napravio sam temu tu na forumu ali nikako da mi dođe volja da to nekako popravim

0 0 hvala 0
17 godina

Repair kit možeš potražiti po netu ali je li tebi i membrana oštećena ili samo zavojnica?

Ako je samo zavojnica onda se premotava. Kažem ti, nađi servis i pitaj.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Leryan kaže...

Meni je uvijek dustcap bilo najlakse izvaditi sa ljepljivom trakom ili ducktapeom. Lagano zalijepim i samo povucem. Inace, imam dva klinca pa se to cesto dogadjalo. Nekako ih privlaci ta sredina... :D

nabijanje prstiju u dustcap....poznato je to i meni xD

13 godina

membrana je gumena te nema oštećenja osim na mjestu gdje se zavijnica spaja sa gumenom memvranom tj primjeti se da je malo stopljeno ali tek ako se bolje pogleda. kod ovih zvučnika dustcap ne može bit udubljena jer se sama vrati na mjesto čak i ako do kraja ju udubite

0 0 hvala 0
15 godina

Evo izvadia sam drivere iz ovih bx150. Da se to lijepo sredit. Kutija je od iverice (iveral) ali se moze lijepo lakirat kad se stavi primer. 

EDIT: Spojia sam jednoga, stvarno fantasticno zvuci. Tako lijepo i cisto. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.9.2013 15:53 (athlon64).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

sutra lakiranje xd

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

sutra lakiranje xd

odlično je ispalo {#}

15 godina
kivic15 kaže...
athlon64 kaže...

sutra lakiranje xd

odlično je ispalo {#}

Ne ne, odlicno ce ispast :D

15 godina

Gotovo. Samo mi ne radi srednjetonac na jednome pa cu ga odnit navit na novo ovih dana. Mora mi ih otac donit s Hvara jos.

Nego plastika mi je ispala malo neravnomjerno. Tj sprej je ostao na nekim mjestima sjajan a na nekim mjestima matiran. Jel se moze to malo ispolirat ili da prođem jos jednu ruku?

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Ovakav Jamo i audiofilija nemaju veze jedno s drugim.

Za malo novaca mozes kupiti neke bookshelf zvucnike (npr. Kef, B&W, Wharfedale etc.) i fino pojacalo ( npr. NAD, Rotel etc.) te uz DAC ili neku dobru zvucnu mozes dobiti jako dobar zvuk uz minamalna ulaganja (ako te zanima dobar zvuk).

Bilo bi idealno da mozes u sve to uklopiti i neki CD player ili gramofon ako te zanima analogija no i dobar DAC ili neka zvucna bi bili ok.

Sto se tice interkonekta te kablova za zvucnike, za male novce mozes kupit odlicne kablove, a i mozes malo pronjuskat po oglasnicima (ima i dosta ok ekipe na nasim forumima pa ces uvijek moci dobiti dobar savjet oko odabira komponenti).

Tesko je pisat o ovakvim stvarima na IT forumu gdje ljudi smatraju da Logitech tzv. zvucnici daju dobar zvuk, ali koliko sam vidio ima i ovdje ekipe koja vidi dalje od Logitecha i sl. proizvodaca (nije da pljujem po tome, za igre je to super stvar no za slusanje glazbe ruku na srce i nije bas divno rijesenje...jedino ako vam zvuk uistinu nije vazan).

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina

Nisam audiofil samo sam vidio priliku da za 0kn dobijem prilicno dobro ozvucenu sobu. Jer ocu više nisu koristili. 3-way sistem je, trebali bi pokrivat visok spektar frekvencija i jako lijepo zvucat. Pogotovo u usporedbi sa 2x50w kenwooda koje sad imam. Izgube se kad udre malo basa. Javim rezultate u praksi kad ih donesem doma :)

EDIT: Al hvala na savjetu.

Ja sam se isto osobno iznenadio da logitech kitovi zvucnika daju jako lijep zvuk kad govorimo o glazbi. Međutim u krivu sam? Trebalo bi me dovest negdje da poslusam posteno ozvucenje xd. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 20.9.2013 11:38 (athlon64).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice