Gramofon i genius 2.0 zvučnici

poruka: 17
|
čitano: 18.862
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran

Pozdrav, ovako, laik sam što se tiče ovoga pa mi nemojte zamjerit

Dakle zanima me slijedeće: postoji li ikakav način da spojim stari gramofon Pioneer PLA25 na PC zvučnike Genius SP-HF 3000A?

Znam da gramofon treba preko pojačala biti spojen na zvučnike, ali ovi bi u sebi trebali imati pojačalo? Samo mi se čini da nemam gdje spojiti gramofon... možda sam i idiot, to mi se isto čini, al svejedno molim odgovor i pojašnjenje "pc zvučnik, pojačalo ? gramofon" spoja zamišljenog u mojoj glavi...

Hvala Belji se

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Gramofon i genius 2.0 zvučnici

Zvučnici imaju pojačalo u sebi, ali ne znam ima li taj gramofon ugrađeno pretpojačalo, odnosno ima li linijski izlaz.

Ako nema pretpojačalo (potrebno zbog niske razine signala iz gramofonske zvučnice i RIAA korekcijske krivulje), onda ćeš dobiti vrlo tih i izobličen zvuk pri ovakvom spajanju, tj. trebat ćeš nabaviti gramofonsko pretpojačalo da bi mogao to spojiti na ove zvučnike ili na neko drugo pojačalo koje nema phono ulaz.

KaeR
15 godina
protjeran

ovo su izlazi sa gramofona, može li se po njima vidjeti ima li pretpojačalo?

http://teragishido.dip.jp/j/j418/page_thumb16.html

http://teragishido.dip.jp/j/j418/page_thumb17.html

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.8.2010 15:50 (makimakimaki).

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Zar nitko na temelju slika ne može to znati?

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Imam jedno pitanje u vezi svega ovoga. Nabavio sam pojačalo i spojio gramofon na pojačalo te pojačalo u ulaz na matičnoj. Sve radi kako treba ali preko pojačala ne mogu ništa regulirati, već samo preko zvučnika.

Očekivao sam da ću na pojačalu moći uštimati zvuk, malo sam iznenađen, da li je to zbog toga što koristim pc zvučnike? Bili bila ista situacija da umjesto PC zvučnika imam HI-FI zvučnike? Pitam jer u bližoj budućnosti namjeravam nabaviti HI-FI zvučnike i ponovno povezat pojačalo s PC-jem jer glazbu želim slušat s PC-ja.

0 0 hvala 0
17 godina

Isto ti je sve, ovako, kako se spaja u bilo kojem slučaju:

gramofon -  gramofonsko predpojačalo (ako nije ugrađeno) - pojačalo - zvučnici, to je potpuno ekvivalentno kao i

gramofon - gram. predpojačalo - aktivni zvučnici ili kao

gramofon - gramofonsko predpojačalo - PC  audio input- PC audio output - što god

Kakvu kontrolu zvuka, misliš glasnoće? To ovisi, ako imaš predpojačalo koje ima nekakvu fiksnu razinu izlaznog signala onda normalno da na njemu ne možeš ništa, glasnoću kontroliraš na pojačalu tj. u ovom slućaju na zvučnicima pošto su aktivni tj. imaju pojačalo ugrađeno u sebe

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.9.2010 12:32 (Vido).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
makimakimaki kaže...

Sve radi kako treba ali preko pojačala ne mogu ništa regulirati, već samo preko zvučnika.

Očekivao sam da ću na pojačalu moći uštimati zvuk, malo sam iznenađen, da li je to zbog toga što koristim pc zvučnike? Bili bila ista

Preko pojacala ne mozes uticati na zvuk koji dobijas na cinch kablove (ovo je pojednostavljeno objasnenje). Ti uzimas zvuk za PC iz nekog AUX ili kakvog drugog izlaza na pojacalu, jel?

Da bi utjecao na zvuk koji ti izlazi (dodavanje basova i tako to) zvuk moras uzimati direktno ondosno umesto zvucnika spojiti sve to na ulaz u PC. <---Ovo nemoj nikako ciniti posto ces ostati bez zvucne kartice, garant!

dakle, da bi stelao zvuk direktno iz pojacala trebas zasebni EQ sa izlazima. Medutim ima nekoliko problema sa zeljom da se stela zvuk koji izlazi iz pojacala ili, ako ide PC zvuk u pojacalo, ulazi u pojacalo. Naime, dodavanje basova na maksimum i jos jednom dodavanje basova na EQ opet na maximum teras pojacalo ili PC u nebrano posto se trazi da odredeni tonski spektar bude pojacan za cak +24 dB...sve to rezultira distorziranim zvukom u analognom svijetu ili digitalni signal (zvuk) tjeras u clipping sto je vrlo cujna i parazitska pojava.

Stelaj zvuk nakon sto snimis sve. Mislim da pokusavas snimati sa gramofona. Ako je tako onda snimi cijeli LP (nemoj slusati glasno dok snimas..gramofon se ponasa kao antena za zvucne vibracije i vrlo dobro se sve to prenese na zvuk, u krajnim granicama moze doci i do fonije koja je vrlo neprijatna) u jednom mahu pa zatim rascepkaj pijesme i najzad stelaj zvuk u audio editoru. Nemoj direktno kodirati u mp3 vec prvo u .wav i kada sve sredis kodiraj u kakav losles codec kao sto je FLAC ili ako bas zelis onda kodiraj na min. 256 kb/s u mp3...stereo naravno, ne joint stereo

[edit]

Ja bih ti dao savjet da ne "poboljsavas" zvuk pomocu audio editora osim ako moras (pre-losa snimka, tanak skoro necujan bas...) pucketanje mozes smanjiti ali utjece na ostatak zvuka. I najzad...u svakom momentu mozes dodavati basove ili visoke kada reproduciras muziku

██████████████████████
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.9.2010 12:52 (Lazarus Long).
15 godina
protjeran

Ali meni i je spojeno pojačalo direktno na PC, tj na ulaz na matičnoj. Jer su zvučnici već spojeni na izlaz na matičnoj tako da nemogu spojit pojačalo direktno na zvučnike. Inače ne namjeravam snimati ništa sa gramofona, samo bi htio da mogu regulirati zvuk na pojačalu (smanjivanje, pojačavanje, bass, treble, i ostale stvari)

Evo slika ulaza i izlaza na pojačalu: http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/ci1768_DSC01630.JPG

Znači ovako je spojeno:

gramofon->pojačalo (PHONO ulaz - vidi sliku)

pojačalo-PC (VCR1 izlaz na pojačalu - vidi sliku)->(ulaz na matičnoj)

i PC->zvučnici (izlaz na matičnoj)

sve je spojeno činčevima

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Niko ništa?

0 0 hvala 0
17 godina

Pa imaš li uopce kontrole za to, potenciometre nekakve?

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Pa normalno da imam, to sam i napisao, samo ne reagira ništa, jedino na zvučnicima mogu pojačavat i smanjivat zvuk/bas/treble

Evo prednja strana pojačala: http://www.vintagetechnics.info/images/sagx230dcatalog.jpg

15 godina
neaktivan

Bok,  skroz sam neznalac u vezi gramofona. Imam neki sansui p-r500, takoder ima dva cinch izlaza. Zanimalo bih me kako da znam dal u sebi ima ugradjeno predpojacalo? i ako nema jel mi je dovoljno da samo dodatno kupim neko phono pojacalo tipa http://www.elgrad.com/index.php?content=grupe&id=&proizvod=891 i na to spojim zvucnike?

Hvala!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kupnja phono predpojacala nece biti dovoljna. Na phono pretpojacalo, kao niti na kojem bilo drugom, se ne spajaju svuznici. Da bi stvar radila predpojacalo mozes staviti izmdu gramofona i pojacala snage.

Ako ti je utjeha ono predpojacalo, koje si naveo, mozes spajati direktno na PC. Ja ti preporucam da kupis bili kakvo integrirano pojacalo sireko proizvodnje (mass product) kao sto su Yamaha, Sony, Onkyo itd. koja vec u sebi imaju phono preamp sekciju

Comodo is like the Soviet Union was in the late 70's. They spent 95% of their GDP to look good at the expense of their own people - Nepoznat autor ;)
15 godina
neaktivan

Ček Maki ako sam te dobro razumio ti si direktno pojačalo spojio na matičnu tj na Audio Out???

Koja ti je svrha tog gramafona? šta bi želio s nijme raditi???

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
makimakimaki kaže...

Ali meni i je spojeno pojačalo direktno na PC, tj na ulaz na matičnoj. Jer su zvučnici već spojeni na izlaz na matičnoj tako da nemogu spojit pojačalo direktno na zvučnike. Inače ne namjeravam snimati ništa sa gramofona, samo bi htio da mogu regulirati zvuk na pojačalu (smanjivanje, pojačavanje, bass, treble, i ostale stvari)

Evo slika ulaza i izlaza na pojačalu: http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/ci1768_DSC01630.JPG

Znači ovako je spojeno:

gramofon->pojačalo (PHONO ulaz - vidi sliku)

pojačalo-PC (VCR1 izlaz na pojačalu - vidi sliku)->(ulaz na matičnoj)

i PC->zvučnici (izlaz na matičnoj)

sve je spojeno činčevima

Naravno da na zvučnicima neće biti nikakvog efekta jer nisu spojeni direktno na pojačalo! Probaj ovako. PC>pojačalo(spojeni zvučnici na pojačalo)>gramafon. tako bi trebalo imati učinka na zvučnike a ujedno i dobivaš na kvaliteti zvuka! Jer ovako raduš dupli posao

Ne kužim baš tu svrhu za šta spajaš to!

15 godina
neaktivan

Hvala na brzom odgovoru. Kolke su otprilike cijene tih pojačala? Pri spajanju na komp, jel potrebna neka bolja zvucna kartica? il radi i sa najobicnijom integriranom karticom u laptopima?

17 godina
neaktivan

Cijene su od 150 do 300 EUR. za pojacala "srednje" kategorije.

Da nema nepsorazuma, ono srednje znaci da su negde na dnu srednje gategorije. Sasvim su dovoljna za slusanje sadasnje trendy muzike sa puno basa i visokih ,muzika koja je obicno nastala iz mp3-ca ili FLAC-a..svejedno.

Kada izgustiras sve to mozes ici na vise i skuplje kategorije. Za sada ako nisi bas Hi-Fi nastrojen nemoj pretjerivati sa skupim pojacalama

Inace sva suvemena integrirana pojacala (integrirana = pretpojacalo+pojacalo snage zajedno) imaju izlaze sa cinchevima odpozadi koji su obicno oznaceni sa AUX OUT ili TAPE OUT koje vrlo lagano mozes spojiti sa "specijalnim" kablom koji je na jednoj strani cinch (prema pojacalu) a na drugoj mini bananica (prema PC-u)

Prespajanjem tog kabla sa izlaza iz PC zvucne kartice (Line OUT ) na ulaz pojacala (AUX IN ili gdje se vec spajaju ostali periferni uredaji kao sto je CD player)   pustas muziku sa PC-a na pojacalo.

U oba slucaja (kada pustas prema PC-u ili sa PC-a na pojacalo) nemoj zaboravljati iskljuciti EQ (u programima na PC-u) ili staviti BASS i TREBLE na 0 (nula) da ne bi razorio ulazan stupan pojacala i zvucne kartice ili pregoreo zvicnike.

[edit]

Inace da. Sasvim je dovoljna integrirana kartica unutar PC-a

P.S

Pripazi kada kupujes onaj kabel koji sam spominjao da bude malo kvalitetnije izrade a pri tom da nije mnogo skup

Comodo is like the Soviet Union was in the late 70's. They spent 95% of their GDP to look good at the expense of their own people - Nepoznat autor ;)
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.10.2010 11:08 (Lazarus Long).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice