PES igram jos od ISS-a 2 (2002. godine). Obozavao sam tu igru. Proveo dobar dio detinjstva uz nju, radovao se svakom novom izdanju kao malo dijete.
Od 2012. godine poceo sam igrati online. Offline mi vise nije bio toliko zanimljiv jer sam uvijek bio najbolji u drustvu i ovo mi je predstavljalo izazov, novitet koji me ponovno privezao uz PES i mogao sam igrati satima bez prestanka. Ali tada sam otkrio i jednu mracnu stranu jedine igrice koju igram....lag, scripting, cheating.
I sve to je kulminiralo u 2019. kada sam evo upravo deinstalirao igru, obrisao, gotovo. Nije da nisam dao sansu. Napravio pre-order legend verzije, odigrao preko 500 tekmi. Dosao do ratinga 890 pa se uvalio u fazu u kojoj su me pobjedjivali likovi s ratingom 400, 500. Ta faza me izludila, trajala je 10ak utakmica i pao sam na 700+, a onda se sve unormalilo i digao sam se na 927 da bi me onda opet spopala faza u kojoj mi kroz obranu (Pique, Ramos, Walker, Mendy) prolaze igraci i dupli pasovi ko kroz maslac. Nemogucnost preuzimanja kontrole nad igracem kojeg zelis, nemogucnost kreiranja napada, zabijanja gola, dodavanja....sve to me vratilo na 810, ali sam strpljivo nastavio igrat i nakon puno tekmi eto mene na 1017 poena.
A onda.....remplanjem protivnik dobije penal, a meni uklizi s ledja i nista, izgubim 2-1. Sljedeca tekma opet 2-1 i opet gubim 2-0 i zabijem pocasni u 80+ minuti. I tako, vjerovali ili ne, 7 utakmica zaredom izgubim 2-1 od kojih sam u 3 posljednje primio drugi gol tocno u 83. Onda sam dobio par tekmi, ali opet izgubio ovaj put 1-0 5 zaredom i to sve od likova max 700 bodova. Sad sam oao na 883 i ne pada mi na pamet vise igrat i patit se jer ovo nema smisla.
Neka mi sad netko kaze da umisljam i da nemam pojma, da su mi losi igraci (a imam sve najbolje u ekipi vrijednosti 3600 bodova s 5 zvjezdica), da mi je los team spirit (99), a ja cu na to samo rec da igram ovu igru vec 17 godina, ali danas definitivno prestajem jer sam u potpunosti izgubio volju i interes. Nema tu vise uzitka ni kad pobijedim jer je sve skriptirano i jadno. Na stranu grafika, gameplay i ostalo kad temelj ne valja. To je kao da jedes prekrasno upakiranu cokoladu groznog okusa.
Ispricavam se na ovako dugom postu, ali morao sam se izjadat jer sam jako tuzan.
Ja te razumem u potpunosti, ja sam isto odrastao uz pes, igrao jos od 98 valjda pa nadalje sve do pesa 2013, sve sledece verzije su mi bile katastrofa do ove 2019. Online krenuo sa fifom od fife 15 pa sve do ove zadnje ali momentum, skripting i slicne stvari su me vratile na ovaj pes i taman kad sam se ponadao da su ovde stvari na mestu ono razocarenje. U velikoj meri je prisutan skripting i u pesu nazalost i sad ne znam sta da igram pes ili fifu ili ni jedno 😞, mozda je ovo zadnje najbolje resenje.