http://spong.com/feature/10110068/Interview-Metro-2033s-Dmitry-Glukhovsky-and-Huw-Beynon
Intervju sa Dmitryem Glukhovskyim ( piscom poznate knjige Metro 2033 prema kojoj se igra radi )
http://spong.com/feature/10110068/Interview-Metro-2033s-Dmitry-Glukhovsky-and-Huw-Beynon
Intervju sa Dmitryem Glukhovskyim ( piscom poznate knjige Metro 2033 prema kojoj se igra radi )
EDIT - tek sad vidim da je igra već izašla
kao prvo, nisi ni ti probao jer si rekao da si gledao trailere..kao drugo, ja nisam iznio pretpostavku vec sam rekao da ne razumijem kako si ti uspio doziviti 3D, za koji trebas posebnu opremu, gledajuci trailer...sto na kraju i sam priznajes govoreci kako mozes samo pretpostavljati kako izgleda
kao prvo, nisi ni ti probao jer si rekao da si gledao trailere..kao drugo, ja nisam iznio pretpostavku vec sam rekao da ne razumijem kako si ti uspio doziviti 3D, za koji trebas posebnu opremu, gledajuci trailer...sto na kraju i sam priznajes govoreci kako mozes samo pretpostavljati kako izgleda
Ti si shvatio da sam ja rekao da sam gledao trailer (sa youtube-a) na kojemu neko gleda 3D sliku, ali to nije tako.
Gledao sam trailere sa 3D naočalama na Acer Aspire 5738DG laptopu, ukoliko sam rekao da sam gledao 3D trailere mislio sam da sam ih gledao sa opremom (znači JA sam ih gledao).
Ovo za pretpostavku je rečeno za igre, nisam igrao igru, tj. nisam gledao neke dinamične scene da bih znao kako one izgledaju, ali sam gledao trailer koji solidno ilistrira 3D prikaz slike.
Ako sam dobro skuzio,optimalna konfa je za one koji hoce igrati u 3D-u.
Valjda je takva "optimalna konfa"jer za 3D, racunalo morati renderirati dupli broj frame-ova.
Ništa zato. Slažem se da bi se trebali posvetiti i drugim područijima razvoja igara, a kako mi se čini u Metrou 2033. većina toga je na ispolirana do maksimuma. Priča će biti dobra, grafika izgleda i više no pristojno a 3D, iako suvišan (s novčanog gledišta), je zgodan dodatak.
Prije će izaći igrica nego grafa za optimalno igranje....
gluposti, ako stvarno bude tako kako piše mogu se sramiti...
Ali nije mi jasno, kako oni mogu reći da treba 480 grafa kad se niti ne zna kakve će biti performanse...?
Nešto mi tu smrdi...
Ne vjerujem da ce biti povelike razlike izmedu DX10/DX11.
Pogledaj kakav je slucaj bio sa STALKER-om i DiRT-om 2.
STALKER uopce ne izgleda kao DX11 igra,DiRT2 ima nekih poboljsanja u DX11 inacici ali to je nedovoljno
da bi se kupovala nova grafa.
DX11 je tek zapoceo svoj "zivot"i trebat ce mu vremena da se razvije.
Ma nemoj? A jel ti znaš uopće što je DX? Ne kažem da znam puno više ali barem ne nastojim širiti dezinformacije... Tebi je razlika jedino u vizualnom smislu? Jel tebi jasno da je DX11 potpuno novi set instrukcija? Ovdje se uopće ne radi toliko u izgledu.
Ovdje se radi o tome da developeri mogu primijeniti drugačiji pristup hardware-u te ga bolje iskoristiti. To ne znači da će igra nužno izgledati bolje ali će eventualno bolje raditi.
U kratko, ovo što si ti rekao je BS. Bez uvrede.
Ne treba meni DX11 da ti sada izrenderiram fotorealističnu sliku, pitanje je koliko brzo to mogu učiniti. E tu u igru ulazi developer-ov pristup i DX11.
Također, igram Call of Pripyat, izgleda sasvim solidno i radi odlično u DX11. Ne kužim u kojem smislu je to ovdje DX11 podbacio...?
Nemoj me krivo shvatiti, ali većina (gle nisam ni ja popio svu pamet svijeta ali nemoj širiti dezinformacije) misli kako je DX11 u povojima te da zato igre ne mogu još izgledati puno bolje nego DX10. Ma daj... Problem je što niti tvoja, a niti moja konfa ne mogu vrtit ništa bolje od ovoga što vrte... Eto, to je problem...
Pa nije dx11 taj koji renderira mekane sjene... nego tvoj hardware. DX11 eventualno kaže kako će se i kada to izvršiti, neće ta sjena zbog toga bolje izgledati...
Znači, uz DX11 imaš mogućnost da se tvoj hardware eventualno manje muči sa nekim taskom. Ako sam u krivu neka me netko sa više znanja korigira, svi smo ljudi, svi griješimo, ne želim širiti krive informacije. Ovo je točno prema mojim saznanjima.
Pozz!
Ono što mi se nimalo, ali NIMALO ne sviđa je onaj dio: "Uska suradnja sa NV...."
Uf, ovo jako smrdi... Nećemo valjda opet imati situaciju "Kriza" gdje su duplo jače ATI grafe (u usporedbi sa nekom NV) bile smijurija u toj igri... Tipa, 5850 dobije 2-3 FPS-a više od GTX 285 zbog te "bliske suradnje sa NV"... Mrš, smradovi...
Bio sam NV user 10 god. neki njihovi potezi graniče sa apsurdom... Iskreno zlo mi je od njih...
A što se tiče Physx.... ha gle, ostavio sam si staru 9800GT za to...
Other than that... ako se (a nadam se da neće) ne ponovi ta "NV suradnja u užem smislu lol.." onda bi ovo mogla biti odlična igra.
Eh da, što se tiče onoga sa optimalnom konfiguracijom... ma gle... to je već toliko bijedan način reklame da je to strašno... Ne očekujete valjda da će to zbilja biti tako? Pa još niti ne znamo performanse Fermija...
*edit*
Sad sam se sjetio još jedne stvari kod Krize lol...
Kad bi uključio AA u igri na svojoj 5870 to bi mi naravno umanjilo FPS poprilično, a kada bi napravio isto to ali kroz Catalyst (znači override, identična postavka, identičan izgled) FPS je ostao gotovo jednak... Nevjerovatno... Ko tu sad koga...?
Što je najgore, vjerojatno će i biti tih ATi problema sa igrom. Barem u početku dok se ATi ne udostoji izbaciti kakav patch ili netko ne izbaci kojekakav fix koji poboljšava situaciju. Konfiguracija je pretjerana totalno, minimalno grafička u rangu GF8800 je prilično smješno, a u biti je stvar do loše optimizacije. Shvaćam optimalnu konfiguraciju, ipak se odnosi na 3D igranje i duplo renderiranje, ali minimalna konfiguracija je stvarno malo pretjerana. Kad se samo sjetim da se jedan Half Life 2 mogao odlično odigrati na GF 2 MX-ici :)
U biti da, nekih četiri godina je stara 8800 serija grafičkih. Brzo je to vrijeme prošlo :). Ali opet, malo je pretjerano sve to skupa. Većina ostalih igara ne zahtjeva minimalno takvu konfiguraciju.
No dobro, svi znamo kako (ne)informativni ''sys req'' mogu biti. Let's wait and see
zanimljiv interview http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-tech-interview-metro-2033?page=3
------------------------------------------
btw, netko mi je odgrizao pola zvjezdice!
Još jedan trailer koji prikazuje da ćemo se pored borbe između različitih frakcija morati boriti i protiv mutanata.
Najbolja račenica iz trailera: Resistance is futile - Otpor je uzaludan!
Evo još par trailera/intervijua. Traileri dobro prikazuju kakva će igra biti, kao i arsenal oružija kojim ćemo rukovati. Jedan od zanimljivijih komada oružija jest pneumatska puška koja ispaljuje strelice, domet a time i snagu ispaljenih strelica sami moramo odredit tako što ćemo pumpat pušku prije nego što opalimo, znači što više napumpamo dalje lete strelice. Još jedan dobar dodatak je izmenjiva gas maska, kojih možemo imati nekoliko, a potrebne su nam da bi preživeli na područijima na kojima ima radijacije, ukoliko nam se maska ošteti postaje beskorisna i moramo uzeti drugu, a maske možemo skidati i sa leševa. Koliko je vidljivo igra će imati dosta stealth elemenata, recimo, moguće je gasiti lampe i razbijati sijalice kako bi imali prednost nad neprijateljem, a postoji i mogućnost bacanja noževa. Po utiscima koje samo dobio gledajući trailere i čitajući opise igru mogu opisat ako hibrid Stalkera/Thiefa. Za sada igra izgleda odlično iako u samom traileru se vide neke nedorađenosti okoline i likova za koje se nadam da će se ispolirati do izlaska.
Traileri:
Gametrilers - Black Station Developer Walkthrough Part I
Odlično mi izgleda gameplay. Kompletno, efekti, kretanje, oružja, atmosfera, osvjetljenje... Imam stvarno dobar predosjećaj u vezi ove igre.
steta sto nece bit za ps3 (razlog je to da 4A games nema bas previse znanja za razvijanje na ps3 isto kao i Valve)
no bit ce valjda
http://www.thesixthaxis.com/2010/03/02/4a-games-metro-2033-came-too-soon-for-ps3/
Joj al sve me više kopka ta uska suradnja sa NV.
Ček, sad se ne mogu sjetit, ali koja je ono još igra u pitanju gdje isto NV ima prste...? Sad se radi... Joj, kak postanem zbunjola pred jutro nemrem se sjetit...
Aha!! Tako je, Just Cause 2... Sve se bojim šta bi ovdje isto ta suradnja mogla napraviti... A čuo sam da su već "procurili" neki benchevi GTX470 i GTX480. Navodno je GTX470 između 5850 i 5870 dok je GTX480 negdje kao 5970. Ne znam koliko je ovo točno ali bojim se da se u ovim igrama ne bi desilo da budu jedno 30-40% moćnije od ATI suparnika...
Mislim, svi znamo kako je to izgledalo u Crysis-u...
Ne znam, neki ekonomist će ti to bolje objasniti. Siguran sam da na kraju nitko nije na gubitku, kužiš?
Ovo nije neka teorija, ovo se desilo sa Crysis-om i sada se možda opet dešava sa još nekim igrama. Crysis se dobro prodavao btw. Možda zato što je NV ionako konkurirala dobrim grafama, možda tako nešto opet planiraju... Ne znam. Ali jednostavno mi se to ne sviđa jer sve imam osjećaj da bi se mogla ponoviti ista stvar kao sa Krizom.
Pogledaj samo, dan danas jedna HD5850 izgleda gotovo identično GTX285 po performansama u toj igri... Dok je 5870 svega nešto mrvicu jača, a svi sad već znamo koliko su stvarno ove grafe jake...
Svakom novom informacijom ova igra izgleda sve bolja i zanimljivija.
A kako vidim i hype se polako pojavljuje.
Ovo će biti jedna od onih igara koje se moraju igrat u kasnim noćnim satima sa kvalitetnim zvukom!
Ovo će biti jedna od onih igara koje se moraju igrat u kasnim noćnim satima sa kvalitetnim zvukom!
Ovo će biti jedna od onih igara koje ću ja igrati isključivo po danu, jer sam prevelika p*čkica i lako se userem kad igram. :)
Cтрах грядущегo - Fear the Future, odličan slogan.
Čudim se da nitko nije postao vijest o prvom reviewu Metroa 2033. Ja ih osobno pratim na FB i svako malo objavljuju neke novosti.
Uk-ov Xbox 360 magazin, 360 gamer imaju recenziju Metroa 2033 u ovomjesečnom časopisu. Evo nekih stvari koje su napisali...
"Nothing short of a triumph of literary adaptation, cinematic storytelling and first-person, iron curtain survival horror"
"Metro 2033’s cocktail of Glukhovsky’s expert storytelling, centuries-old Russian superstition, white-knuckle first-person action and genuinely cinematic survival horror is utterly unique"
"A dystopian shooter with more frights than Alien, more action than Aliens and more style than Alien3"
"Metro 2033 redefines the survival-horror genre and claims the crown for its own"
"Some of the best-executed first-person firefighting seen in any game"
"An utterly unique, compelling, compulsive experience"
“The game has the kind of texture and verisimilitude usually found only in the most accomplished works of cinema.”
Hard to pick a favourite, but this might clinch it:
“It’s greatest success is in redefining survival-horror, in the process positioning itself as one of the greatest examples of the genre.”
8/10
Ovo će biti jedna od onih igara koje ću ja igrati isključivo po danu, jer sam prevelika p*čkica i lako se userem kad igram. :)
Nisi jedini, mene je bilo strah igrati i bioshock(dvicu nije), a tek STALKERE da ne spominjem...
Metro 2033 ušao u gold-fazu.
http://www.crovortex.com/novosti/clanak-4596-Metro_2033.html
* FEAR THE FUTURE *