Ne treba ti edukacija, odprilike ti samo treba malo razmišljanja, kao kad uđeš u trgovinu i biraš sladoled, uzmeš ono što ti se sviđa i ono za što imaš dovoljno novca, ako nemaš dovoljno novca odeš kući i sam si napraviš sladoled.
Kakve veze ima teorije evolucije i zdravstveni odgoj? Ako ti to osobno smeta, a čuj... i meni svašta smeta i ne cmizdrim što država ne želi prosvjetliti ljude teorijom evolucije, zdravstenom odgojem ili Tibetanskom knjigom mrtvih, niti je to njena zadaća, niti ona ima na što prisiljavati bilo koga.
Budimo relani, teško bih nazvao ljude koji rade na bilo kojem položaju od neke važnosti u Hrvatskoj stručnim za bilo što, ali nema veze. Objasni mi kako su ti svi silni "stručnjaci" i "struka" unaprijedili obrazovanje u državnim školama i fakultetima. Kad uzmem svoj smartphone u ruku vidim napredak, vidim nešto što nisam mogao imati prije 5 godina, kada pogledam državne škole, i način na koji rade, vidim nešto što je tu 200 godina i nema nikakve naznake da će ići na bolje, uz sva otkrića koja su postignuta na tom polju, dok bi se slobodno tržište vjerovatno značajnije odmaklo od toga.
Tko bi platio školovanje? Tko ga sada plaća? Tko uplaćuje novac u Državni proračun?
Ne, bio bih zadovoljan sa time da mogu nakon 4 godine ukupno koje ću provesti u srednjoj školi, mogu raditi nešto korisno što bih netko zapravo i platio jer mu moja usluga i moje znanje treba, umjesto toga, da se oslanjam samo na državno obrazovanje, ja nebi za sebe mogao reći da sam dovoljno stručan za rad kao prodavač nekih računalnih komponenti ili nekom servisu. Ja bih i sam prije zaposlio čovjeka koji je samouk nego nekog tko je prošao državno školovanje za tehničara za računalstvo jer ovaj samouki vjerovatno ima više znanja i iskustva. Da, državno obrazovanje je toliko loše... I o kakvom redu pričaš?
Ja zagovaram pretvaranje ljudi u neznalice? Svi koji ne slušaju npr. povijest u srednjoj školi osuđeni su da budu neznalice za povjest? Čudna neka logika, znači Država može napraviti generacije i generacije Tehničara za računalstvo koji nemaju pojma o povjesti samo time što će izbaciti povjest iz plana i programa? Njihova mogućnost da samostalno uče povjest ili da je uče negdje drugdje je zauvijek nestala i oni su osuđeni na neznanje? Zanimljivo...
Osim toga, što za računalstvo ne treba fizika? Elektronika? Koja znanja bi trebao posjedovati tehničar za računalstvo? Nešto se može izostaviti, ali ako izostavimo predmete kao što su fizika, koliko je "tehničar za računalstvo" zapravo tehničar za računalstvo je upitno.
Eto, pozabavio sam se time, googlao sam "why college education is so expensive" i naišao sam na neka zanimljiva objašnjenja, još uvijek nisam formirao neki svoj stav.