OLPC - Plemenita namjera ili...

poruka: 2
|
čitano: 980
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
OLPC - Plemenita namjera ili...

Naišao sam na ovaj članak:
http://www.24sata.hr/galerija/djecu-u-palestini-obradovali-malim-laptopima/171006/

Kao što se vidi na slikama radi se o OLPC-u. E sad, namjera je plemenita ali meni se čini (slobodno ako želite, recite da sam licemjeran i zao Izlanuo se) da su se proizvođači OLPC-a samo "riješili" starih zaliha (zašto mi se čini da su se "riješili" starih zaliha pogledati ovdje) tako što su ih uvalili UN-ovcima koji su ih darovali palestinskoj djeci izbjeglicama. Cijena pojedinačnog OLPC-a košta 100$. Za tu cijenu (možda malo višu) moguće je nabaviti ultra-jeftine netbooke (CherryPal Africa, Wabook ili neki drugi) koji uostalom rade s Win XP-om (zašto OLPC ne radi s XP-om pogledati ovdje). Zašto su to UN-ovci uzeli može biti zbog tri solucije:

1.) Neinformiranost - Netko iz UN-a vidio je da se radi o jeftinim laptopima za zemlje trećeg svijeta ali nije znao da se radi o neuspjelom pokušaju netbooka koji pokušava imitirati sve "normalne" funkcije današnjeg PC-a
2.) Mito i korupcija - Netko je iz UN-a dignuo "poštenu" lovu tako što je sklopio ugovor sa OLPC-om.
3.) Obrazovanje djece pod svaku cijenu - UN-ovci su upoznati sa OLPC-ovim nedostatcima ali su u svrhu dječjeg obrazovanja ipak prešli preko njegovih nedostataka i odlučili pokušati s njegovom primjenom u zemljama trećeg svijeta.

a možda sam ja i u krivu, s obzirom na interes djece i "neodvajanje" od laptopa koje se može vidjeti na slikama. Možda je toj djeci to prvi susret sa laptopom ili sa nekom "tehnološkom spravicom" uopće iz današnjeg modernog svijeta.

Koje je vaše mišljenje?

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.4.2010 17:15 (Crank1d).
17 godina
RE: OLPC - Plemenita namjera ili...

mišljenje? -2.

btw i u 'crnoj africi' ljudima je mobitel prioritet, ispred hrane, zdravlja... -edukacija je negdje posljednja na listi.

-u selima osoba s punjačem-strujom ima 'mali business' (naplaćuje), tako da je jedino kurbla realna potreba, predviđam da će sad iskoristiti USB utor za punjenje mobitela i svi sretni.. (karikiram)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice