Naišao sam na ovaj članak:
http://www.24sata.hr/galerija/djecu-u-palestini-obradovali-malim-laptopima/171006/
Kao što se vidi na slikama radi se o OLPC-u. E sad, namjera je plemenita ali meni se čini (slobodno ako želite, recite da sam licemjeran i zao
) da su se proizvođači OLPC-a samo "riješili" starih zaliha (zašto mi se čini da su se "riješili" starih zaliha pogledati ovdje) tako što su ih uvalili UN-ovcima koji su ih darovali palestinskoj djeci izbjeglicama. Cijena pojedinačnog OLPC-a košta 100$. Za tu cijenu (možda malo višu) moguće je nabaviti ultra-jeftine netbooke (CherryPal Africa, Wabook ili neki drugi) koji uostalom rade s Win XP-om (zašto OLPC ne radi s XP-om pogledati ovdje). Zašto su to UN-ovci uzeli može biti zbog tri solucije:
1.) Neinformiranost - Netko iz UN-a vidio je da se radi o jeftinim laptopima za zemlje trećeg svijeta ali nije znao da se radi o neuspjelom pokušaju netbooka koji pokušava imitirati sve "normalne" funkcije današnjeg PC-a
2.) Mito i korupcija - Netko je iz UN-a dignuo "poštenu" lovu tako što je sklopio ugovor sa OLPC-om.
3.) Obrazovanje djece pod svaku cijenu - UN-ovci su upoznati sa OLPC-ovim nedostatcima ali su u svrhu dječjeg obrazovanja ipak prešli preko njegovih nedostataka i odlučili pokušati s njegovom primjenom u zemljama trećeg svijeta.
a možda sam ja i u krivu, s obzirom na interes djece i "neodvajanje" od laptopa koje se može vidjeti na slikama. Možda je toj djeci to prvi susret sa laptopom ili sa nekom "tehnološkom spravicom" uopće iz današnjeg modernog svijeta.
Koje je vaše mišljenje?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
mišljenje? -2.
btw i u 'crnoj africi' ljudima je mobitel prioritet, ispred hrane, zdravlja... -edukacija je negdje posljednja na listi.
-u selima osoba s punjačem-strujom ima 'mali business' (naplaćuje), tako da je jedino kurbla realna potreba, predviđam da će sad iskoristiti USB utor za punjenje mobitela i svi sretni.. (karikiram)