Za nespavalice (22h - 06h) zaključana tema

poruka: 116.250
|
čitano: 10.907.367
|
moderatori: pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Za nespavalice (22h - 06h)
18 godina
RE: Za nespavalice (22h - 06h)
Hambrle kaže...

Ma Hodžić FTW

Mrkva ne valja

Mrkvin slogan je "MRKVA drugo ime za ćevap"

Ja sam odvalio kad sam to vidio

Haha...   {#}

Šta veliš za Željine ćevape?

...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!
17 godina
neaktivan
xDinichx kaže...
Hambrle kaže...

Tak tre'a
Ne shvatam nacionaliste

nacionaliste, rasiste i ljude s predrasudama...

i fašiste  {#}

I see dead people
18 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...
tandara kaže...

Meni je filozofija super,jer mogu sr** koliko hoću,a svaki odgovor je točan

Filozofija kao predmet nije takva...

UČIŠ točno o određenim školama filozifje i moraš znati sve ili dosta toga o njima... nema uopće gluposti da ti seruckaš okolo...

Inače filozofija na koju ti ciljaš, to nije filozofija nego seruckanje...

Znam ja što je filozofija i nisam uopće mislio onako kako ti misliš da sam mislio.Znam postoje kozmološko,antropološko razdoblje....srednji  vijek...bl bla ,ali sam mislio da možeš govoriti što hoćeš kad te pita mišljenje o nečemu(vlastito)

Za zahvaliti postoji gumb HVALA!
17 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...
Krešo91 kaže...

Kakva je razlika između Linux Mint i Linux Ubuntu? (osim u izgledu i sučelju)

ako može lagano pojašnjenje

Ako se ne varam mint ima instalirane video i glazbene kodeke, i više je "windowsoidniji" tj. razmještaj opcija pokušava ličiti na windows da bi se početnici lakše snašli

Da, ubuntu ima manu

Ima jako mali broj profesionalnih aplikacija

cro_blue kaže...
Hambrle kaže...

Ma Hodžić FTW

Mrkva ne valja

Mrkvin slogan je "MRKVA drugo ime za ćevap"

Ja sam odvalio kad sam to vidio

Haha...   {#}

Šta veliš za Željine ćevape?

Željo mi nije loš, može proći, iako imam osjecaj da su mi natrpali hljeba (kruha) u ćevape

I see dead people
16 godina
cro_blue kaže...

Pa eto... To je to! {#}

Mint je zapravo "ušminkani" Ubuntu s dodanim codecima, Java Frameworkom, Flashom i sličnim stvarima...

To ti je najkraće pojašnjenje.

Paolo2612 kaže...

Ako se ne varam mint ima instalirane video i glazbene kodeke, i više je "windowsoidniji" tj. razmještaj opcija pokušava ličiti na windows da bi se početnici lakše snašli

Fala lipo obojici {#}

nagrada:

Merry christmas :)
18 godina
Hambrle kaže...

Željo mi nije loš, može proći, iako imam osjecaj da su mi natrpali hljeba (kruha) u ćevape

Ma svi oni fušaju s ćevapima. Ja sam najviše volio ići u neku malu ćevabdžinicu na Pofalićima. Tamo mi nije bilo loše.

Krešo91 kaže...

Fala lipo obojici {#}

nagrada:

Dostojno je i pravedno! {#}

18 godina
neaktivan
Za nespavalice (22h - 06h)
za mene kubuntu ftw!
lzgr vama na usluzi. Ukoliko nešto trebate PP-ajte me
18 godina

Ljudi, ja vas napuštam.

Ujutro me je rano ustati... Laka vam noć svima!

Uživajte! {#}

17 godina
neaktivan

Dajte mi preporučite neku dobru igru za ps2

Gledam ove igre za PC i ne mogu vjerovati

Nema više dobrih igara kao prije

I see dead people
17 godina
neaktivan
Hambrle kaže...
xDinichx kaže...
Hambrle kaže...

ja ba na Čaršiju opet vidjeti malo džamije, pojesti pite i ćevape kod Želje ili gdjegod :)

Baščaršija a? {#}

Ima džamija svugdje {#}

Što se tiče čevapa, kod Hodžića, nema bolje {#}

Ma Bosna je zakon {#}

BOSNA

Bosna je zemlja prepuna čari,

Trepeta šuma i bljeska vode,

Brda joj kite gradovi stari,

Nad njima sinji oblaci brode.

Čini se, to je začaran kraj

Kroz koji vilu progoni zmaj.

Duboke gore svečano ćute

U mirnoj sjenci bez ljudskog zova,

Tu medo tapa niz tajne pute,

A obnoć huče premudra sova.

Na proplancima, sve ti se čini,

Igraju vile na mjesečini.

A vjeverice - uz trku mnogu -

repova trista, hiljadu nogu!-

Na glavu Bosnu staviti mogu.

I duh rudarski s punom paradom:

S pijukom, lampom i dugom bradom,

U kristal kucka, kamenje para,

Kroz Bosnu traži rudišta stara,

Pod zemljom brdo gvozdeno buši,

Uz vreli izvor obojke suši.

U gori stijena trepti k'o živa,

Niz nju se voda studena sliva,

Biserom gori najmanja kap.

A već u klancu, blještav k'o srma,

Potok se ruši s kamena strma

I pravi prvi pjenušav slap.

Na kraju - gledaj - rijeka se vije,

Matica brza sredinom bije...

Branko Ćopić

Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
17 godina
neaktivan
Hambrle kaže...

Dajte mi preporučite neku dobru igru za ps2

Gledam ove igre za PC i ne mogu vjerovati

Nema više dobrih igara kao prije

zato ja obožavam svoj DS Lite i nadam se da ću dobiti DSi XL i njega ću obožavati :)

18 godina
neaktivan
tandara kaže...

Znam ja što je filozofija i nisam uopće mislio onako kako ti misliš da sam mislio.Znam postoje kozmološko,antropološko razdoblje....srednji  vijek...bl bla ,ali sam mislio da možeš govoriti što hoćeš kad te pita mišljenje o nečemu(vlastito)

Ma kakva razdoblja???

postoje škole...

Od antičkih Grka (stoicizam i slicne), nihilista, schopenhauerova... itd itd...

In Control... MNOGE države imaju mafiju. Ali u Hrvatskoj mafija ima državu...
17 godina
neaktivan
eterna luchar kaže...
Hambrle kaže...
xDinichx kaže...
Hambrle kaže...

ja ba na Čaršiju opet vidjeti malo džamije, pojesti pite i ćevape kod Želje ili gdjegod :)

Baščaršija a?  {#}

Ima džamija svugdje {#}

Ma Bosna je zakon {#}

BOSNA

Trepeta šuma i bljeska vode,

Brda joj kite gradovi stari,

Nad njima sinji oblaci brode.

Čini se, to je začaran kraj

Kroz koji vilu progoni zmaj.

Duboke gore svečano ćute

U mirnoj sjenci bez ljudskog zova,

Tu medo tapa niz tajne pute,

A obnoć huče premudra sova.

Na proplancima, sve ti se čini,

Igraju vile na mjesečini.

A vjeverice - uz trku mnogu -

repova trista, hiljadu nogu!-

Na glavu Bosnu staviti mogu.

I duh rudarski s punom paradom:

S pijukom, lampom i dugom bradom,

U kristal kucka, kamenje para,

Kroz Bosnu traži rudišta stara,

Pod zemljom brdo gvozdeno buši,

Uz vreli izvor obojke suši.

U gori stijena trepti k'o živa,

Niz nju se voda studena sliva,

Biserom gori najmanja kap.

A već u klancu, blještav k'o srma,

Potok se ruši s kamena strma

I pravi prvi pjenušav slap.

Na kraju - gledaj - rijeka se vije,

Matica brza sredinom bije...

Branko Ćopić

Ne,

Bosna

Bosna, to je jedna dobra zemlja.
Kad plače klobućaju kiseljaci.
Sagni se i pij, niko se ne ljuti.

U Bosni ima jedna tišina.
U tišini jedna njiva.
U toj njivi obeharalo stablo.

Zimi Bosna po svu noć srebrom zvoni.

Bosna ima Bosanaca.
Kad Bosanac liježe na počinak
On polako glavu spušta na zemlju
Da zemlju ne povrijedi.

Bosna ima majku.
Majka se popne na brdo iznad pruge
Pa mahne mašinovođi.
Majka mahne masinovođi, a lokomotiva vrisne.

Bosna ima kuću
U kući živi starica
Njen smjeh je ajet o džennetu.

Skloni obuću kad prelazis Unu
Savu
Drinu
Operi noge u rijekama
Bosna je ćilimom zastrta.

I see dead people
15 godina
neaktivan

ljudi oprostite uskaćen ko padobranac ali da ne otvaran novu temu i da brže dobijen odgovor. zanima me jeli dobra konfiguracija za komp tj. za igrice : Amd phenom 9550 quad core 2.21 ghz, 4 gb ram i ati radeon hd 4800 512mb. komp san kupija prošle godine u ve mila i otišla mi je matična i  sad san je prominija i frend mi kaže da mi je konfiguracija smeće. ne želin igrati na max već samo na medium te napominjen da san GTA lV na max gonija. a nova matična mi je Asrock 90- mxg90s

17 godina
neaktivan
Hambrle kaže...
eterna luchar kaže...
Hambrle kaže...
xDinichx kaže...
Hambrle kaže...

Baščaršija a? {#}

Ima džamija svugdje {#}

Ma Bosna je zakon {#}

BOSNA

Branko Ćopić

Ne,

Bosna

Čuj, Ćopić je meni ipak draži; old skul... Toga se sjećam još kao klinac da je pjesma koja mi je ostala u krvi... ;) 

Iako je i ova jako lijepa... ukusi :)

17 godina
neaktivan
eterna luchar kaže...
Hambrle kaže...
eterna luchar kaže...
Hambrle kaže...
xDinichx kaže...
Hambrle kaže...

Baščaršija a?  {#}

Ima džamija svugdje {#}

Ma Bosna je zakon {#}

BOSNA

Branko Ćopić

Ne,

Bosna

Čuj, Ćopić je meni ipak draži; old skul... Toga se sjećam još kao klinac da je pjesma koja mi je ostala u krvi... ;)

Iako je i ova jako lijepa... ukusi :)

Meni je branko ćopić više nekako dječiji pisac, ne znam

Dok je nedžad ibrišimović ipak filozof

I see dead people
17 godina
neaktivan

hahahha Šojić kralj :)

"a nije, anđele, nije. Ja sam čovek sa određenih položaja, a s tom bi izgledao kao neki fićfirić"

hahahaha :D

17 godina
neaktivan
Ljudi pozdravljam vas i želim vam laku a nekina i lahku noć ;)
18 godina
cro_blue kaže...
Šef kaže...

Heh, bas gledam tvoj profil i mislim se, kad ces se opet javit... :)

Evo me... Živ sam, zdrav sam... Samo mi fali jedna zvjezdica u odnosu na vrijeme kad sam se zadnji put javio. {#}

Bok svim nehrkalicama, jesi malo navratil tak i treba da navodno su ti jednu zvjezdicu nacionalizirali po nekom kljucu moš se fuckat.{#}{#}

17 godina
neaktivan
EnlightenedPhoenix kaže...
tandara kaže...

Ma kakva razdoblja???

postoje škole...

Od antičkih Grka (stoicizam i slicne), nihilista, schopenhauerova... itd itd...

Ne, ne... imas razdoblja koja se onda dijele na skole...

[=XII=] {_.:BRUNO:._}
17 godina
jo21marley kaže...

ljudi oprostite uskaćen ko padobranac ali da ne otvaran novu temu i da brže dobijen odgovor. zanima me jeli dobra konfiguracija za komp tj. za igrice : Amd phenom 9550 quad core 2.21 ghz, 4 gb ram i ati radeon hd 4800 512mb. komp san kupija prošle godine u ve mila i otišla mi je matična i  sad san je prominija i frend mi kaže da mi je konfiguracija smeće. ne želin igrati na max već samo na medium te napominjen da san GTA lV na max gonija. a nova matična mi je Asrock 90- mxg90s

i koje je ode pitanje....

naravno komp nije los, samo taj proc

nije bas moguce da si kupia prosle god

jer su poprilicno stari prvi phenomi i one je

minus slab OC, nezz se koja grafa dali

4830,4850, 4870,4890 to je pitanje

jer i njih vata zub vrimena, daleko od

toga da su lose pa ja imam 4670 i jos sve gura

Najbolji osjećaj je upala mišića........ Krema Foruma!!!
17 godina
neaktivan
ajmeeeee to bi trebao sutra odgovarati... PLATON

-u mladosti želi sudjelovati u politici,obnovljena demokracija je ubila njegova učitelja Sokrata-platon ne sudjeluje u politici
-utemeljitelj filozofije politike,osnovao u Ateni filozofsku školu
-djela-u obliku dijaloga,sokrat kao nosilac Platonovih shvaćanja,DRŽAVA,simpozij i protagora
-etape platonovog razvoja-sokratsko,prijelazno,zrelo i kasno
-pod utjecajem je elejaca,pitagorejaca i sokratove etike
-IDEALNA DRŽAVA-cilj države-sreća svih ljudi/zajednice,3 staleža-proizvoditelji(zemljoradnici,zanatlije),vojnici(brane državu od unutarnjih i vanjskih neprijatelja),vladari(upravljaju).Pravednost-svatko radi svoj posao i ne ometa druge tj.sklad i harmonija svih djelova društvene cjeline-Ideja države jest ideja pravednosti
-idealno društvo-3 dijela duše-požudni,voljni i umni-čovjek je pravi čovjek kada mu umni dio vodi druga dva dijela
ARISTOTEL
-pravi sistematičar-najprije daje povijesni pregled i kritiku razl.gledališta da bi na kraju dao svoje poglede
-polihistoričar-svim predmetima je dao temelje
-tvorac logike kao pripreme za svaku znanost i filozofiju
-hijerarhija oblika-odnos između tvari i oblika je relativan-stvari se u međusobnom odnosu mogu promatrati kao tvar i oblik-jedna je tvar(mogućnost) za kakav oblik(savršenstvo),a taj oblik opet jest tvar(mogućnost)za kakav viši oblik-stupnjevitost oblika-amorfan kamen,klesani kamen,kameni stup... i tako sve do nepokretnog pokretača,boga
-teleologija-svrhovitost vlada svijetom,sve ima svoju svrhu,kao jedan od svojih uzroka tj. Jedan od onih izvora i uzroka bez kojih nema bića.Po aristotelu 4 uzroka-tvar,oblik,uzrok kretanja i svrha-istražuje ih metafizika
-etika-ispituje koliko o nama ovisi da postignemo sreću.Aristotel tvrdi da će čovjek bit sretan ako razvije svoju umnu prirodu i to u praktičnoj djelatnosti i u spoznaji.Vrline dijeli na etičke(vrline volje-postiže se ako um usmjeri i odgoji volju u izboru po načelu zlatna sredina tj.izbjegava neumne krajnosti(pretjerivanje i zaostajanje)-onako kako bi uradio razuman čovjek) i na dijanoetničke vrline-znanje,razboritost i umovanje dio su najvišeg blaženstva koje obuzima mudraca
-aristotel je u etici realist-svaki čovjek može ostvariti napredak,zaokupljen je vrlinama-darežljivost,trijeznost,razboritost koje su dostupne običnom čovjeku
-politika-čovjek je po prirodi političko biće te svoju bit može ozbiljiti tek u pol.zajednici ili državi.U razl. Državnim oblicima moguća jne valjana vladavina kojoj je cilj opće dobro bez obzira da li je to kraljevstvo,aristokracija ili republika,moguća je i loša vladavina kojoj cilj koristi samo onima na vlasti
-etnička funkcija tragedije-u djelu O pjesničkoj umjetnosti aristotel želi raspraviti sve pjesničke rodove-empirijska orijentacija u filozofioji umjetnosti.Vrednuje stvaralaštvo grčkih tragičara Eshila,Sofokla i Euripida te provodi analizu njihovih postupaka.Umjetnost je oponašanje,ali stvaralačko i idealizirano.TRAGEDIJA-oponašanje ozbiljne radnje koja je u sebi završena i ima određenu veličinu,govorom koji je otmjen i poseban za svaku vrstu u pojedinim djelovima.Bitna je etnička,odgojna funkcija tragedije-pročišćavanje,katarza,oplemenjivanje.Gledaoci tragedije iz kazališta moraju izaći bolji nego što su bili prije predstave
STOICIZAM
-panteistička fizika-fizika je samo osnova,a etika je cilj,svrha i smisao filozofije.Stička slika svijeta je heraklitska-svime vlada logos,svjetski um,stvaralačka vatra,bog Zeus,sudbina i providnost.Sve je određeno sveopćom zakonitošću.spoznaja je moguća jer je ljudski um dio svjetskog uma:iste je građe kao i logos svijeta pa ga može razumjeti
-ETIKA-stoici su kinici,živjeti u skladu s prirodom svijeta i s vlastitom razumnom prirodom,duševni mir se postiže samodostatnošću.Između onoga što je dobro i loše stoici stavljaju bogatstvo,čast,zdravlje,ljepotu.Najviše dobro je besmrtnost.Sloboda se sastoji u uviđanju nužnosti,a sudbina vodi one koji to hoće a vuče one koji to neće.Znanje je potrebno kao postizanje vrline nepomućenosti
-STOIK:FATALIST I SNAŽNA LIČNOST-sloboda je moguća jedino u području svijesti,stoička etika-etika pomirenja i bespomoćnosti,fatalizma i pasivnosti.to je ujedno i etika snažne ličnosti koja vlada sobom jer se oslobodila sitničavosti.Stoičkog mudraca odlikuju 4 vrline-razboritost,hrabrost,pravednost i umjerenost
-PRODUHOVLJENI HEDONIZAM-opći ideal-bezbolan mir,tjelesno zdravlje i bezbrižnost.Epikur-uči hedonizam(ugodno je dobro,a bol je zlo).Ugodno mu znači odsutnost bola.Epikurejskom mudracu su cilj viša i trajna zadovoljstva te radosti duha
-ATOMISTIČKA FIZIKA-Epikur traži znanost o prirodi,fiziku koja će utemeljiti njegovu etiku-objasniti sve pojave ovoga svijeta,a isključiti djelovanje nepoznatih ,mističnih sila.Obnavlja Demokritov atomizam-sve se sastoji od atoma i praznog prostora ali pri svom kretanju atomi skreću s puta te se nepredvidljivo sudaraju i isprepliću.U atomističnoj strukturi nema mijesta za bogove oni su u međusvjetskim prostorima sretni pa se ne miješaju u zbivanja ovoga svijeta

-RELATIVIZAM I SKEPTICIZAM-skeptici raspolažu širim rasponom iskustva od sofista.Skeptici uviđaju da su teza i antiteza konačno uvijek u ravnoteži.
-PLOTIN-najvažniji mislilac novoplatonizma,djeluje u aleksandriji i rimu kao učitelj filozofije.religiozno izgrađivanje platinizma zbiva se od 3.do6.st.-pobjedničkom kršćanstvu se bezuspješno suprotstavljaju stara filozofska učenja
-SUSTAV EMANACIJE(isijavanje,odsjaj)-to je Plotinov apsolutni monizam nadahnut Platonom.Jedno je uzrok i izvor svega.Stupnjeviti su bitka um,ideje,duša i konačno materija(mnoštvo pojedinačnih tjelesnih stvari).Što je nešto dalje od jednog,ono manje jest(ono što je dalje od svijetla manje je obasjano,a svijetlo ne gubi ništa time što isijava).Metafizika pokazuje put isijavanja-silazak od jednog k mnoštvu postojećih bića,a etika uči put povratka k prajednom-put uspona prevladavanjem zla-tjelesnosti i misaonosti..Jedno dohvaćamo gledanjem,o njemu se ne može ni govoriti ni pisati
KRŠĆANSKA FIL.
-gnostici-prvi spoznajom pokušavaju doći do objavljene istine vjere i uspostaviti fil.kršćanstva s osnovnim problemom odnosa vjere i uma.Izazivaju reakciju branitelja vjere
-apologeti-brane izvorno religiozno čuvstvo te ga pretpostavljaju svakoj znenstvenoj i filozofskoj spoznaji.Tertulijan-odbija svaku spregu vjere s spoznajom,religije s filozofijom,jeruzalema s atenom.Tvrdi da je svaki priprosti kršćanski zanatlija bliži Bogu nego Platon.VJERUJEM JER JE APSURDNO-samo ono što je apsurdno može biti predmet vjerovanja
-patristika-razdoblje od 1. Do 8.st. u kojem se kršćani brane od pogana i raznih sekti,zatim izgradnja i konačno razrada kršćanske nauke.zahtjevi crkve bili su jači od otpora apologeta,provodi se helenizacija kršćanstva,pritom prihvaća samo ono što odgovara njegovu nazoru i pokretu
RANO KRŠĆANSTVO
-dekadencija u gospodarskom životu,u pol.-socijalnom poretku,u znanosti i kulturi
-rimsko carstvo ugroženo unutarnjim krizama
-barbari pregazili carstvo te uništili helenističko društvo
-carstvo iskorištava rad robova te gomila bogatstva u carstvu-ustanci robova,većina stanovništva u teškoj situaciji
-POJAVA KRŠĆANSTVA-javlja se u palestini unutar židovske zajednice kao kult.Proroci oživljavaju nadu u mesiju,poslanika božjega i iskupitelja.kršćanstvo se najprije razvilo na židovskoj starozavjetnoj tradiciji koncentriranoj oko 10 božjih zapovijedi
-etika ljubavi-zapovijed nenasilja i ljubavi,praštanja i milosrđa
-ne priznavaju druge kultove pa ni kult cara kao vrhovnog božanstva zato se izdvajaju iz društva u općine-3 stoljeća su ih progonili
-s vremenom i bogati prihvaćaju kršć. Pa ih je vlast počela podupirati čak i štititi-Konstantin 313.g.Milanskim ediktom priznao kršćanstvo ravnopravnim s drugim kultovima,391.g.postaje državnom religijom rimskog carstva
-SKOLASTIKA-srednjovjekovna kršć.filozofija(skolastikus-učitelj).Filozofija je postala predmet školskog poučavanja a ne istraživanja.
-poseban odnos prema teologiji-zahtjev da filozofija objasni i obrani dogme da čovjek razumije objavljene i prihvaćene dogme.Filozofija se poziva na razum ali je sada sredstvo,oruđe teologije-cilj-shvatiti u opravdati već danu istinu
-tekstovi-naglasak je bio na smislu,jezgru skolastičke metode čini tehnika postavljanja pitanja koja upućuje na za i protiv mogućnosti neke teze 
-skolastičan-renesansa i prosvijetiteljstvo-oznaka za postupak za vježbanje uma
-uz skolastiku se razvija i mistika koja nastoji pojedinca spoznajom voditi do jedinstva i ljubavi s bogom
-RAZDIOBA SKOLASTIKE-Abagnano periodizaciju zasniva na pitanju o odnosu uma i vjere.
1.razdoblje-rana skolastika-taj odnos shvaća kao harmoniju i podudaranje rezultata vjere i uma,2.razdoblje-skolastika cvate,izgradnja skolastičkih sustava,djelomično slaganje te moguće nalaženje neovisnih rezultata,3.doba-raspad skolastike,otklanja nužnost harmonije,prihvaća mogućnost suprotstavljanja pojmova vjere i uma
-srednjovjekovnu filozofiju pratimo s obzirom na 2 teme-prva-odnos vjere i uma,druga problem univerzalija
-ARAPSKA SKOLASTIKA-iste temeljne značajke kao i kršćanska,nije samostalno i slobodno istraživanje jer je ograničena islamskom religijom i Kuranom.Nastoji uskladiti zahtjeve uma s istinama vjere,određena je antičkom filozofskom tradicijom,najistaknutiji mislioci arapske filozofije nisu klerici kao u kršć-skolastici nego svjetovni ljudi-većinom liječnici,na zapadu Avicena i Averoes
-ALBERT VELIKI-njemački dominikanac,divi se aristotelu te ga želi izložiti kao završetak ljudskog znanja,prvi put u kršćanskoj skolastici odvaja filozofiju od teologije.Teologija je zasnovana na objavi i nadahnuću,a ne na umu.Učenje o dvostrukoj istini-neprevladana ovisnost kulture srednjeg vijeka o dvostrukoj predaji i pokušaj da se te dvije predaje usklade-kasnije tu tezu koriste Skot i Okam da razgraniče područje znanja od područja što ga hoće osigurati vjera
-TOMA AKVINSKI-dominikanac,brani i uspostavlja jedinstvo uma i vjere,znanja i objave,filozofije i teologije
-DUNS SKOT-najdublji i najoštroumniji mislioc srednjeg vijeka.filozofija je čista teorijska znanost zasnovana na dokazima uma kritičkom i analitičkom postupku.Teologija je praktična znanost-različita od drugih ali im nije nadređena,područje vjere-područje slobode.Vejra nije predmet razuma nego slobodne volje.Primat volje-ono što ne pripada području znanosti,nužnosti i dokaza pripada području slučaja,slobode i volje.Istine vjere vrijede samo za katolike.Tomi razum spoznaje bit stvari(spoznaje dobro,određuje i upravlja voljom,Bog spoznaje i zapovijeda dobro),teologija mu je spekulativna disciplina-cilj čovjeka je intuitivni zor boga,suprotno njemu Skot-volja je najvrijednija duhovna moć koja stoji iznad razuma,upućena je na dobro uopće,a razum traži pojedinačno dobro.po njemu je teologija praktična disciplina,a ljubav najviši cilj čovjeka
WILIAM OKAM
-engleski franjevac,zastupa tezu da papa nije nepogrešiv,država je inad crkve,zastupa interese carstva naspram papinstva
-konačno otklanja kao neodrživu vezu i sklad između filozofije i teologije,uma i objave
-teologija treba da se oslanja samo na vjeru u objavu i autoritet a ne na dokaze uma
-crkva kao domena duha treba da bude slobodna religiozna zajednica
-objava ne može biti vodstvo uma,vjera ne može biti uvjet znanja kada je riječ o spoznaji
-treba prihvatiti iskustvo kao izvor svake spoznaje

17 godina

eh, serem se ja na te filozofe...

daj ti meni nikolu teslu, Kirkofa i nase...{#}

15 godina
neaktivan

je prošle godine u 10. misecu, nisan baš stručnjak a kaže mi frend da taj procesor nije četverojezgreni a zašto piše quad core, i matična je neka asrock od 550 kn, usput što ti je OC

17 godina
neaktivan
jo21marley kaže...

je prošle godine u 10. misecu, nisan baš stručnjak a kaže mi frend da taj procesor nije četverojezgreni a zašto piše quad core, i matična je neka asrock od 550 kn, usput što ti je OC

frend ti je panj

16 godina
Mitsuoka kaže...
.......................

{#}

Merry christmas :)
17 godina
neaktivan

ln :P

17 godina
neaktivan
Krešo91 kaže...
Mitsuoka kaže...
.......................

{#}

to ucin taman xD... tj ne ucin to je jos ka i skraceno -.-'

17 godina
neaktivan

Odoh

Laku noć

I see dead people
17 godina
jo21marley kaže...

taj procesor je cetverojezgreni, Oc znaci da se malo clocka, tj. dizanje takta

vise manje za maticnu...

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Za nespavalice (22h - 06h)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice