Matematika kao osnova svega?

poruka: 18
|
čitano: 4.219
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Ideja za otvaranje ove teme zapravo se rodila na temelju ovog posta. Nakon tog posta smo u toj temi otišli dosta u offtopic s tim, pa je bolje da se prebacimo ovdje. Očito je kako postoje poprilično oprečna stajališta oko toga kolika je uloga matematike u znanosti i životu općenito te smatram kako se iz svega toga može razviti kvalitetna diskusija.

Temu otvaram sljedećimšaljivim pitanjem (iz The Hitchhiker's Guide to the Galaxy)... Navalite! Smijeh

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.7.2010 12:52 (vlad0).
16 godina
neaktivan

Teorija kaosa, google it

(fraktali)

I do what I must because I can
15 godina
neaktivan
RE: Matematika kao osnova svega?
Katana kaže...

Teorija kaosa, google it

(fraktali)

Ideja teme je potaknuti raspravu i iskazati vlastita mišljenja o tome gdje matematika i njeni zakoni počinju / završavaju, pokušati definirati tu "granicu" (ako postoji). Dakle, traži se ipak nešto malo dublje od "google it" metode rješavanja problema.

Ali ako baš želiš - što s fraktalima? Pojasni.

16 godina
neaktivan

Netko je u prošloj temi rekao da je matematika u svakom slovu kojeg pišemo ovdje na forumu pa je to valjda pokazatelj da je matematika osnova svega ili što ti ja znam.

Rekao bih da smo izmislili neke matematičke osnove da bi lakše prikazali svijet oko nas. Tad smo otkrili da sve tu ima logike, da u prirodi postoje određeni konstantni omjeri i sl.

Opet, s druge strane, jedan je jedan i u prirodi - tako da se matematika čini kao neizbježna, logična stvar.

Kako da skinem hrpu filmova, programa i super ekstra igricu sa torrenta? Skinuo bi GTA IV, Windows Vista Enterprise Edition, AutoCAD 2009, neki program za uber modeliranje i pravljenje igara!
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.7.2010 14:10 (Random.).
16 godina
neaktivan

Ne bih rekao da smo ih izmislili,nego pojmili.Matematički zakoni su uvijek vrijedili.

alrighty then
16 godina
protjeran

Matematika je zajednicki jezik svih ljudi na svijetu.

a.k.a dr. House, ali to je ime bilo zauzeto....
15 godina
neaktivan
Mentalist kaže...

Pa kaj ti prićaš binarnim sustavom Iznenađen

16 godina
protjeran
1BIT kaže...
Mentalist kaže...

Ne, istu matematiku razumije i rus i kinez, i amerikanac i hrvat i srbin i afrikanac, znaci svi...

16 godina
neaktivan
dncrmt kaže...

Ne bih rekao da smo ih izmislili,nego pojmili.Matematički zakoni su uvijek vrijedili.

Zakoni su uvijek vrijedili, mi smo ih prikazali matematikom kakvu danas imamo (iako ne vidim kako smo ih drugačije mogli prikazati).

Kako da skinem hrpu filmova, programa i super ekstra igricu sa torrenta? Skinuo bi GTA IV, Windows Vista Enterprise Edition, AutoCAD 2009, neki program za uber modeliranje i pravljenje igara!
15 godina
neaktivan
netko,netkovic kaže...
1BIT kaže...
Mentalist kaže...

Ne, istu matematiku razumije i rus i kinez, i amerikanac i hrvat i srbin i afrikanac, znaci svi...

Neki idu čak toliko daleko i tvrde da je matematika zajednički jezik cijelog svemira - ako u svemiru postoji još inteligentnih bića koja žive u istom kontinuumu kao imi, vjerojatno bi se s njima mogli sporazumjeti koristeći matematiku (poznata scena iz filmova / serija - korištenje prim bojeva prilikom prvog kontakta). Ne želim zagaziti u SF vode, ali poanta je da je matematika toliko univerzalna i ugrađena u sve pore 'života' samog te je teško (ako je uopće moguće??) pronaći mjesta gdje se neki pojam, pojava ili nešto drugo ne može opisati i protumačiti kroz matematičke modele. Nitko ne tvrdi da je naša (ljudska) matematika savršena (jer nije), ali svaki dan se otkrivaju nove stvari, upotpunjuje kolektivno znanje i mozaik sve više poprima svoj oblik. Vjerojatno će naši potomci jednog dana na pladnju imati sve matematičke činjenice... Teško je i zamisliti što će se onda dogoditi s nama (ljudskim rodom).

Shvatiti matematiku iza bilo čega znači razumijeti na koji način nešto postoji (u stvarnom ili imaginarnom svijetu) i kako to nešto utječe na svoju okolinu. Krajnji cilj je vjerojatno ono poznato fizikalno/matematičko pitanje: kako opisati sve u svemiru 1 univerzalnom formulom? A ako to ikada uspijemo pojmiti, to će značiti da doslovno držimo svemir na dlanu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.7.2010 14:36 (vlad0).
16 godina
neaktivan

Postoji teorija po kojoj je sve fraktal ili neđudjelovanje fraktala.
Fraktali su objekti koji daju jednaku razinu detalja neovisno o razlučivosti koju koristimo.
Dakle, fraktale je moguće uvećavati beskonačno mnogo, a da se pri svakom novom povećanju vide neki detalji koji prije povećanja nisu bili vidljivi,
i da količina novih detalja uvijek bude otprilike jednaka.
Oni su (barem približno) samoslični (sastoje se od umanjenih verzija samih sebe), ali isuviše nepravilni da bi se opisali jednostavnom geometrijom.
Tako npr. dužina nije fraktal, iako je samoslična (sastoji se od beskonačno mnogo dužina, a sve su dužine slične). Laički rečeno, oni se poavljaju do beskonačnosti.
Fraktali su svugdje oko nas: u povrću, krošnjama, kristalima, lomu stakla, koritu rijeke, kori stabla, teksturi betona, asfalta, kože,u našim žilama, mozgu, plućima,
u obliku obale, oblaka, dima, vatre, u obliku sunčeva sustava, galaksije i cijelog svemira.
Fraktali imaju početnu točku, ali nemaju kraja, neki su samo-replicirajući, što znaći da u sebi imaju mnoštvo svojih minijaturnih replika.
Oni su ključni dio teorije kaosa jer shvaćajući jednostavnih funkcijenjih možemo shvati sve ostalo pa čak i predvidjeti događaje.

(kopirano iz moje prezentacije o teoriji kaosa)

I do what I must because I can
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.7.2010 14:36 (Katana).
15 godina
neaktivan

Evo jedan vrlo jednostavan primjer koliko daleko i duboko to sve zapravo ide:

16 godina
protjeran

Pretakanje iz šupljeg u prazno, izmišljanje tople vode itd itd.

To je ova tema.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';function(large_string)
15 godina

Matematika je ljudski proizvod te se cijeli ljudski način razmišljanja temelji na matematici još od stare Grčke. Matematika je univerzalni svjetski način razmišljanja jer mi se razmišljamo matematički. Matematika nas okružuje i bez nje nebismo mogli živjeti.

To da je matematika univerzalni svemirski jezik ne bi se složio. Tko možda postoje svemirci koji razmišljaju na način koji je puno napredniji od našeg koji nije temeljen na matemeatici. Nedavno sam čitao mišljenje jednog stručnjaka koji smatra da postoje svemirci sa potpuno drugim načinom koji nije ttemeljen na matematici. On misli da mi nismo sposobni stvoriti se nešto različito od matematike. To je točno. Mi sve gledamo logički-matematički i ja vjerujem da postoji nešto različito od matematike. Naš svemir ne može biti ograničen matematikom koja je vjerovatno primitivna prema nečemu novome. Npr. mi matematikom neznamo prikazati nešto što van prostora i vremena. Matematikom ne možemo objasniti nešto što ne postoji točnije ništavilo ili beskonačnost.

Tako da sigurno u svemiru postoji nešto bolje i drugačije od matematike.

vlad0 kaže...

Shvatiti matematiku iza bilo čega znači razumijeti na koji način nešto postoji (u stvarnom ili imaginarnom svijetu) i kako to nešto utječe na svoju okolinu. Krajnji cilj je vjerojatno ono poznato fizikalno/matematičko pitanje: kako opisati sve u svemiru 1 univerzalnom formulom? A ako to ikada uspijemo pojmiti, to će značiti da doslovno držimo svemir na dlanu.

To ja i govorim. Naša matematika nije dovljno napredna da to učini. Zato postoje napredniji sistemi od naših.

Ako slučajno pomognem molimo pritisnite gumb hvala.
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.7.2010 17:39 (captain_soap_McTawish).
16 godina

Da, matematika jest osnova svega. Zašto? Jer bilo koji problem iz bilo koje znanosti kada rastavimo, poželimo riješiti i nekako zapisati treba nam neki matematički alat ili teorija. Također, razvoj svake znanosti i tehnologije nemoguć je bez matematike.

Ona matematika o kojoj ja pričam nije ona srednjoškolska, di se radi s nekim x-evima, pa se to nešto zbraja i šta ja znam. Pričam o matematici koja se radi na fakultetima, i to ne svim fakultetima.

Diferencijalne jednadžbe opisuju svaku pojavu u prirodi, vjerojatnosni modeli također igraju važnu ulogu u bilo kakvom predviđanju ičega što će se dogoditi (npr Markovljevi lanci), mnogi realni problemi za koje ne znamo rješenje, mogu se prebaciti u istovjetan matematički problem, ali u nekoj kompliciranoj strukturi, za koji ima neki teorem ili metoda koja da rješenje i svi živimo sretno i veselo.

U prirodnim znanostima (fizika, biologija, kemija, medicina) važnost matematike je očigledna i suvišno ju je spominjati. Da nema raznih matematičkih alata medicina bi još bila na razini vračeva i ljekovitih trava.

U informatici i tehnologiji općenito također, kao i u ekonomiji.Bilo kakav pretraživač, editor slika, program za proepoznavanje bilo čeg, radi na principu više matematike, raznih vektorskih potprostora, projektora i čuda.

No, matematika je važna i za ostale znanosti. Na primjer uzmimo promet pa da vidimo kako nam tu matematika može pomoć. Neke razvijene države koriste metode za rješavanje parcijalih diferencijalnih jednadžbi kako bi npr riješili problem gužvi i napravile da se semafori mijenjaju dinamički, ovisno o prometu. Promet kroz neku ulici (tip Zeleni Val) ili raskrižje prikaže se kao neki matematički objekt, i maximizira se tok tvari (autiju).

Arhitektura, građevina, ... da ne pišem sad u nedogled.

U umjetnosti također ima ogroman utjecaj. Zlatni rez je poznat kao "božanski omjer" i poznato je da je puno umjetničkih djela rađeno sa tim brojem u glavi i da su ga umjetnici bili itekako svjesni. U glazbi, harmonije su bitan dio, kojima je u osnovi matematika.

U društvenim znanostima također ima svoj utjecaj, no jasno nije toliko izražen. Opet se koristi za predviđanje ponašanja pojedinaca ili grupe, a siguran sam da bi se i mnogi problemi dali "prevest" na matematički jezik.

Moglo bi se ovako nabrajat do sutra, no mislim da svi trebaju biti svjesni njene važnosti i koliko toga je donijela, i čega je sve temelj, ako ne na očit način, onda na onaj ispod površine

Glory Glory Man United !!
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.7.2010 15:47 (Luuka).
17 godina
neaktivan

Matematika je alat kao 'pametni' cekic

za oblikovat bili sto, pa i statistiku.

Kazu da postoji laz, velika laz i statistika.

Znaci li to da nam je sabor pun statisticara?

Have a nice day - Compa
16 godina

Sa tim za statistiku se želi reći da je statistika takva da si može "naštimati" rezultat. Inače jako korisna grana matematika, također primjenjiva svuda.

A sabor je pun lažova, da bi bio statističar ipak moraš i imat nešt u glavi, a ne samo lagat i obećavat :D

Glory Glory Man United !!
17 godina
neaktivan
Luuka kaže...

A sabor je pun lažova, da bi bio statističar ipak moraš i imat nešt u glavi, a ne samo lagat i obećavat :D

Ma ne, sabor je pun statisticara:-)

Po statistici moze ih bit bez ista u glavi.

Gausova krivulja, samo nagnuta na krivu stranu.

Have a nice day - Compa
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice